Svět slov

Vyhledávání

Nejčtenější za rok

Moudrosti do hrsti

Jediným skutečným bohatstvím člověka je jeho osobnost. Může mu být tím nejpodstatnějším zdrojem životního štěstí: je-li zdravá a harmonická, jsou-li její konflikty s okolním životem plodné, vede-li ho bezpečně v činu i v myšlení.
(Josef Čapek)

Bílý čaj pohladí a černý povzbudí

Martin Drábek, Miloslava Martínková
6. 11. 2014
Bílý čaj pohladí a černý povzbudíNa vynikající, lahodnou chuť čaje nedají mnozí z nás dopustit. Bílý, zelený, černý nebo je libo Pu Erh? Zatímco znalci dobře vědí, o čem je řeč, ti, co zatím do tajů čajů nepronikli, si často nejsou jisti. A proto jsme požádali pana Martina Drábka, který provozuje eshop chutcaje.cz, aby nám toho o sortimentu, který nabízí ve svém obchodě, řekl více.

Pane Drábku, možná by zkraje neškodilo jen velmi stručně zmínit, co si máme představit pod čajem černým, zeleným a bílým. K těm ostatním druhům se propracujeme během rozhovoru postupně ;-)

Všechny čaje, ať už zelený, černý, nebo bílý, jsou variantou zpracování téže rostliny, a to čajovníku čínského. Existují 3 varianty tohoto rostlinného druhu, a to čínská, asijská a indonéská a nepřeberné množství hybridů a nově vznikajících kultivarů. Ty se od sebe liší vzrůstem, velikostí, barvou listů atd.

Výsledná barva čaje souvisí tedy s tím, jak jsou čajové listy po natrhání zpracovány a jakým způsobem v nich proběhne oxidace.

Černý čaj je oxidován nejvíce, polozelený částečně a zelený čaj procesem oxidace vůbec neprochází.

Jaký je rozdíl mezi těmito čaji v chuti a především v tom, jak působí na lidský organismus? Tedy jestli ho povzbudí podobně jako káva nebo mají naopak ztišující vliv?

Čaj má nepřeberné množství chutí a vůni a osobně jej často přirovnávám k vínu, které je v našich končinách lidem bližší a mohou si tak lépe představit, co jim chci říci. Na výslednou chuť a vůni má velký vliv období sklizně, podnebí, ve kterém čajovník rostl a v neposlední řadě průběh zpracování, balení, skladování. Obecně lze však říci, že zelené čaje se vyznačují jemnou, svěží chutí. Černé čaje jsou trpčí a chuťově výraznější. Polozelené čaje, tzv. oolongy, jsou na půli cesty mezi černými a zelenými čaji a jejich chuť závisí na úrovni oxidace, nabízí však velice zajímavou paletu květinových, nasládlých, kořenitých chutí a vůní.

Pití čaje přináší mnoho positivních účinků na lidský organismus. Čaj obsahuje velké množství látek, ze zdravotního hlediska jsou ovšem prospěšné zejména fluor, antioxidant katechin a tein (čajový kofein).

Antioxidant katechin je obsažen především v bílém a zeleném čaji a funguje jako prevence rakoviny a srdečních onemocnění. Dále zde máme tein, který je mírnější variantou kávového kofeinu a jeho nástup je pozvolný a déle trvající. Pomáhá nám tedy bojovat proti únavě, zlepšuje naše reakce, snižuje stres. Další velmi známou složkou je fluor, který chrání zubní sklovinu, obsah flavonoidů zase zabraňuje tvorbě zubního plaku. Čaj je studnice zdraví a tohle je jen stručné nahlédnutí pod pokličku.
Z kolika zemí čaje dovážíte? Předpokládám, že dbáte nejenom na to, abyste nabízel hodně druhů, ale především je pro vás určující kvalita čajů…

Čaj momentálně dovážíme z Taiwanu, Číny, Nepálu, Indie, časem snad přidáme i Japonsko, Srí Lanku, ale určující je pro nás kvalita čaje. Veškeré čaje před objednáním testujeme a vše dovážíme v omezeném množství, tak abychom byli schopni vždy nabídnout co nejčerstvější čaje.
Můžete říci, jestli se nějak mění chuťové preference zákazníků? Vypozoroval jste, že by se třeba s ohledem na roční období měnily objednávky čajů?

Preference se určitě mění s ročním obdobím. Během letních měsíců se pije více zeleného čaje, který výborně osvěží v parných letních dnech a s příchodem podzimu, zimy stoupá spotřeba čaje černého, případně více oxidovaných oolongů.

Moderní jsou taiwanské čaje. Nabízí širokou paletu velmi kvalitních čajů, především oolongů. Chutě a vůně těchto polozelených skvostů potěší tělo i duši a jsou velmi příjemnou zastávkou v současném hektickém životě.
Co třeba bílý čaj? Ten je velice zajímavý, protože se na náš trh, jestli se nepletu, dostal později než třeba čaj zelený. V čem je výjimečný?

Bílý čaj představuje tu nejjemnější variantu čaje. Dříve byl velmi vzácný, směli jej popíjet jen čínští císaři. Sbírají se jen nerozvinuté pupeny, tzv. tipsy, s několika nedorostlými lístky. Rozhodující je zde množství ochmýřených, nerozvinutých listů, podle čehož si čaj také získal svůj název bílý čaj. Dříve se sbíral pouze z divoce rostoucích čajovníků, dnes už se jej daří pěstovat ve formě zákrsků. I čas vhodný ke sklizni je velice omezený, proto je tento čaj tak vzácný.
Chuť čaje
Pu Erh si získává stále více příznivců. Kdybyste ho měl ve zkratce představit, co byste o tomto druhu řekl?

Jedná se o čaj, který původně pochází z čínské provincie Jün-nan, z oblasti Pu Erh. Pro Číňany je to jediný černý čaj. Námi nazývaný černý čaj označují jako červený. Známý je především ve formě výlisků do tvaru cihel, koláčů, misek, i když existuje i ve formě listu. Na výrobu tohoto čaje se používají atypicky velké a široké listy čajovníků zvaných Ta-jie, neboli velký list.

Oblíbenost u široké veřejnosti si získal pravděpodobně tím, že je často nazýván jako hubnoucí, zdravotní nebo čistící čaj. Nutno však podotknout, že sehnat kvalitní pu-erh a nejen jeho náhražku je náročné a často dochází k padělání. Je to jeden z čajů, který při správném skladování získává časem na hodnotě a v Číně je možné najít Pu Erhy, u kterých zaplatíte i 5000 dolarů za 1 kg čaje!
Chuť čaje
Ve vašem eshopu máte kategorii nazvanou Čaje nečaje. Můžete to, prosím, nějak upřesnit?

V této kategorii je možné najít „čaje“, které nepochází přímo z čajovníku čínského, je tedy zavádějící je nazývat čajem. Pochází však ze zdraví prospěšných rostlin, jako například jihoamerické Lapacho, Maté Rancho nebo velmi kvalitní jihoafrický Rooibos.

Přiznám se, že nabízet RAW produkty, přesněji řečeno tyčinky, je velice rafinované, protože spojení čaj a nějaká ta dobrota k tomu, to přeci musí lákat každého, že? Jen, prosím, upřesněte pro ty, kdo nevědí, co znamenají produkty označené jako RAW…

Takzvané RAW potraviny, či pro našince přirozenější pojmenování „živá strava“, jsou potraviny, které jsou připraveny ke konzumaci v co možná nejpřirozenějším stavu. Především při jejich výrobě nedochází k tepelnému zpracování teplotou vyšší než 42 °C, čímž jsou v těchto potravinách zachovány všechny jejich výživné látky, vitamíny a enzymy a pro naše tělo je podobná strava hotovým elixírem zdraví.

Živá strava je ale nejen zdravá, ale i velmi chutná, protože při zpracování nejsou potlačeny ryzí chutě jednotlivých složek a do potravin se nepřidávají žádná barviva, konzervanty a jiné podobné „pochoutky“.

Například RAW tyčinky z naší nabídky jsou tvořeny pouze důmyslnými kombinacemi ořechů, sušených plodů a špetky „superpotravin“ typu guarany, chilli, konopného proteinu atd. Ke každému druhu čaje si tedy lze podle chuti vybrat tu správnou živou dobrotu.!
Chuť čaje
Kdyby za vámi přišel skutečný znalec a milovník čaje, čím byste ho uctil, co byste mu ze svého obchodu každopádně doporučil?

Vybral bych pravděpodobně čaj vhodný především pro danou situaci a s ohledem na aktuální náladu a chuť návštěvníka.

Samozřejmě mám i pár extra kvalitních čajů, u kterých jsem pyšný, že jsou v nabídce. Například výtečný a velejemný Wen Shan Pao Zhong, který uspěl na tradiční taiwanské soutěži a obsadil vítěznou příčku. Také velmi kvalitní černé čaje z Taiwanu, které nejsou v našich končinách příliš známé, ale o to více překvapí svojí výjimečnou kvalitou a chutí.

Těžko však upřednostňovat ten či onen čaj, každý je jedinečný svou chutí, vůní a charakterem.
Otázka na závěr: můžete říci, jaké další druhy čajů, případně jiného zboží, chcete výhledově ve vašem internetovém obchodě nabízet?

Rádi bychom rozšířili nabídku o zmiňované destinace Japonsko a Cejlon. Pravděpodobně přidáme i nové pochutiny do RAW kategorie, která je velmi oblíbená a momentálně je vše beznadějně vyprodáno. Brzy budou dostupné také čajové konvičky Yixing a i další autorská keramika z českých luhů a hájů.

Moc děkuji za rozhovor, přeji, ať těch, co přijdou na chuť právě vašim čajům, přibývá a ať mají stále z čeho vybírat!


          
Zaujal vás tento článek a chcete jej doporučit?
Vzkaz:
  + odkaz na článek
na
e-mail:
 
 
Máte-li potíže s přihlašováním...
Zapomněl(a) jsem heslo, ale mám ověřenou e-mailovou adresu...
RSS
RSS
Venušanka v číslech:
• 6 626 dnů v provozu
• 4 940 článků
• 1 512 soutěží


Copyright © Venušanka od roku 2006 – magazín pro ženy, všechna práva vyhrazena



Dnes je 26.04.2024 a svátek má Oto