Svět slov

Vyhledávání

Moudrosti do hrsti

Člověk se vydává v nebezpečí, že bude trochu plakat, když se nechal ochočit…
(Antoine de Saint Exupéry)

Soutěže, recepty, příběhy, zajímavosti

Nejnovější články na Venušance

Své nohy si hýčkám

Karla,
25. 5. 2022
Sekce: Móda
Své nohy si hýčkám Vytoužené jaro, více slunce, delší dny a rádi jsme všichni odložili kabáty a bundy do skříně. S lepší náladou mám chuť pořídit si něco nového na sebe, oživit svůj šatník něčím originálním, co se právě nosí. Lákají mě třeba letos tolik módní legíny, klasické, jiné k nerozeznání od kalhot, dokonce s kapsami, a potom poslední hit, který, zdá se, nám hezky a přitom přirozeně pomůže zvýraznit naše přednosti, nebo skrýt nedostatky, legíny push up.

Takové pořídíte v e-shopu s punčochovým zbožím ...více »

Rýže – kolik znáte druhů?

Ivana Lochmanová,
23. 5. 2022
Sekce: Dobroty
Rýže - kolik znáte druhů? Natural, parboiled, bílá rýže, hnědá rýže: když v obchodě berete do ruky balíčky s rýží, víte, co tyto přívlastky znamenají? Která je nejzdravější a jak ji co nejlépe upravit?

Rýže pochází ze starověké Číny, kde byla hlavní součástí jídelníčku. Bezesporu jste viděli v televizi nějaký dokument, kde byla v záběru rýžová políčka, ať už pod vodou nebo ve vodě. Je to nejrozšířenější obilovina na světě – vždyť se jí živí více než polovina lidstva!!

Rýže setá roste ve stovkách svých odrůd, je to teplomilná obilovina z čeledi lipnicovitých. Když rýže uzraje, zbaví ...více »

Pečená zelenina

Bertice,
21. 5. 2022
Sekce: Pečeme
Pečená zelenina Přinášíme recept na vynikající pečenou zeleninu. Co budeme potřebovat?

1 střední fenykl, 20 ks drobnějších brambor, 4 střední cibule, 4 středně velké mrkve, 8 ks růžičkové kapustičky, 2 snítky cherry rajčat, 1 hlavičku česneku, olivový olej, 10 dkg strouhaného sýru (parmazán nebo i jiný), pesto nebo kečup na dochucení, 3 snítky rozmarýnu, 2 snítky zelené perželky., Jak dál?

Brambory dáme uvařit ve slupce do poloměkka. Do pekáčku nakrájíme zeleninu: cibuli a fenykl na špalíčky, mrkev na tenké šikmé plátky, brambory můžeme,ale nemusíme oloupat, ...více »

Výborné toasty

Ivana Tichá,
19. 5. 2022
Sekce: Rodinné recepty
Výborné toasty Občas nás honí „mlsná“ a snesli bychom i nějakou tu kaloričtější dobrotu. Proč nezkusit zapékané toasty?

Potřebujeme:
- cibuli
- kečup jemný
- nastrouhaný eidam
- 3 vejce
- 1 balení světlého toastového chleba
- česnek podle chuti
- slanina podle chuti
- špetka pepře, špetka soli.

Umícháme směs z cibule, kečupu a nastrouhaného sýra. Umícháme vajíčka, která přidáme do směsi, pak opatrně opepříme, osolíme a pořádně promícháme.

Opečeme toasty na másle v toustovači, hodně potřeme ...více »

Předsíň – zařiďte ji s rozmyslem

Jana Kučerová,
17. 5. 2022
Sekce: Bydlení
Předsíň - zařiďte ji s rozmyslem Je to strategické místo v bytě. Přes předsíň musíme všichni, ať už míříme kamkoli a zdržíme se v bytě či domě jakkoli dlouho.

Nejpalčivějším problémem předsíní je jejich velikost, přesněji řečeno – zejména v panelákových bytech bývají tak malé, že vyřešit jejich vybavení tak, aby vstupní prostory sloužily svému účelu, je často poměrně složité.

Při zařízení předsíně ustupují obvykle nároky na to, aby se jednalo o reprezentativní část bytu či domu, do pozadí. V první řadě jde o to, aby byla účelně vybavená. Do předsíně často vstupujeme v botách (nebydlíme-li v činžovním či ...více »

Pasivně agresivní partner: co můžete čekat?

P.,
15. 5. 2022
Sekce: Psychologická poradna
Pasivně agresivní partner: co můžete čekat? Pasivně agresivní – zvláštní spojení slov, že? Neznamená to nic jiného, než že pasivně agresivní partner nevyhledává příliš otevřené hádky, ale svoji nespokojenost, pocity méněcennosti a frustraci si vybíjí na ostatních. Jak?

Tím, že se nechce domluvit, schválně chodí pozdě, na otázky neodpoví, ale odvede řeč jinam. Když spěcháte, tak se loudá, pokud potřebujete jasnou odpověď, tak se dočkáte buď vyhýbavé odpovědi nebo vám odpoví otázkou. Jeho vtipy bývají často dvojsmyslné, v jejich spodním tónu rozpoznáte snahu ublížit, ventilovat svůj vztek nebo nepohodu, ale ...více »

Cuketa v uzeném župánku

Hanka,
13. 5. 2022
Sekce: Bezmasá jídla
Cuketa v uzeném župánku Zní to sice vznešeně, ale je to velice jednoduché a přitom moc dobré jídlo. Recept mám od mé kamarádky, je vyzkoušený, a nejen to, i hodně oblíbený.

Uzené maso si ponechá svoji pikantní chuť, avšak není vysušené, šťávu mu dodá právě cuketa. Tuto dobrou a zajímavou kombinaci doporučuji :-)

Potřebujeme:
uzené maso, cuketu, cibuli, olej, česnek, sůl, případně pepř (dle chuti)

Postup:
Na rozpálený olej dáme nejprve nadrobno nakrájenou cibuli. Krátce osmahneme a když zrůžoví, přidáme na kostičky nakrájené uzené maso a ...více »

Nákupy v New Yorku

Pavla Pulchartová,
11. 5. 2022
Sekce: Americké střípky
Nákupy v New Yorku Přestože kurz koruny vůči americkému dolaru není už tak příznivý jako v předešlých měsících, stále se vyplatí vyrazit na nákupy do Velkého Jablka. Nejenže strávíte pár nezapomenutelných dní ve městě mrakodrapů, ale můžete si pořídit i nový šatník na nadcházející sezónu, a to za ceny, které vyrážejí dech. Nespornou výhodou je fakt, že cenový rozdíl vám vrátí náklady na letenku i hotel.

Letecké společnosti se předhánějí ve speciálních cenových nabídkách letenek, stačí jen zasurfovat na internetu a nabídne se hned několik možností.

Jednoduchá cesta do USA ...více »

Plněné žampionové kloboučky

Vanda Švehlová,
9. 5. 2022
Sekce: Bezmasá jídla
Plněné žampionové kloboučky Máte-li rádi houby, zkuste plněné žampionové kloboučky. Je to výborné jídlo, pikantní a přitom jednoduché na přípravu.

Pro čtyřčlennou rodinu potřebujeme:

12 velkých čerstvých žampionů, 5 dkg šunky či uzeného masa, stejné množství strouhaného sýra, 3 vejce, petrželovou nať, pepř, sůl

Žampiony opláchneme pod tekoucí vodou. Nožičky odřízneme a jemně nakrájíme spolu s petrželovou natí a šunkou. Přidáme vejce a nastrouhaný sýr, osolíme a opepříme. Kloboučky naplníme vzniklou směsí a dáme zapéci. Podáváme s tmavým chlebem, ale i s americkými ...více »

Med: přírodní sladidlo i lidový lék

Venušanka,
7. 5. 2022
Sekce: Tipy, triky
Med: přírodní sladidlo i lidový lék Med je vynikající přírodní sladidlo a lidový lék. Dává se do čaje, přidává se při pečení a vaření, ale slouží i jako surovina pro přípravu kosmetických preparátů.

Jedná se vlastně o přírodní potravinu, vytvořenou společenstvím včel ze šťáv rostlin. Včely nektar zpracují po svém, tu a tam něco přidají a nechají uležet v plástvích.

Prospívá dětem, nemocným, sportovcům. Pochutnají si na něm ale i dospělí. Med se liší svým složením podle toho, kde včely suroviny nasbíraly. Obsahuje cukr neboli fruktózu, vitamíny, zejména ...více »

Mládí je pohyblivý svátek

Helena Herynková,
4. 5. 2022
Sekce: Recenze
Mládí je pohyblivý svátek Mládí, láska, první spisovatelské pokusy ve městě nad Seinou 20. let minulého století. Nejen Hemingway a jeho první manželka Hadley, ale rovnou i největší osobnosti tzv. Ztracené generace, defilují v knize vzpomínek s poetickým názvem Pohyblivý svátek.

Kniha, z níž na rozdíl od jiných Hemingwayových děl čiší spokojenost, radost a mladická bujarost, vyšla poprvé až po autorově smrti, v roce 1964. Ernest Hemingway ji začal psát na Kubě roku 1957, prakticky na sklonku svého života, aniž věděl, že mu už mnoho let nezbývá.

Z pohledu čtenáře je ...více »

Bramborizza

I. T. ,
2. 5. 2022
Sekce: Pizza
Bramborizza Chcete vyzkoušet dobrotu, která je něčím mezi bramborákem a pizzou? Zkuste bramborizzu :-)

Suroviny:

4 středně velké brambory

1 menší cibule

1 rajče

1 menší paprika

1 kyselá okurka

1 vejce

strouhaný sýr
provensálské koření, sůl

Postup:

Brambory nastrouháme na hrubším struhadle a vymačkáme z nich přebytečnou vodu.

Dáme smažit hrubší vrstvu brambor na pánev – posolíme.

Převrátíme na druhou stranu – opět ...více »

Pokojové květiny zlepšují zdraví

Vanda Švehlová
24. 5. 2022
Sekce: Bydlení
Pokojové květiny zlepšují zdraví Pokojové květiny jsou nejenom pěknou dekorací, ale také zvlhčují vzduch, snižují hodnoty škodlivin, lapají prach a starají se o naši lepší psychickou kondici.

Závěr zahraničních studií je jednoznačný: pokojové rostliny mají pozitivní vliv na naše zdraví.

Zatímco některé zvyšují vlhkost vzduchu, jiné zase redukují množství formaldehydu, benzolu či trichloretylenu. Zdrojem těchto látek bývá nejčastěji nábytek, koberce, laky, lepidla či nátěry na zdech.

Pokojovky také fungují jako lapače prachu. Snižují jeho množství, které poletuje ve vzduchu a dráždí dýchací ...více »

Zapečené brambory s nivou

lenig
22. 5. 2022
Sekce: Bezmasá jídla
Zapečené brambory s nivou Rychlé, chutné, snadné. Tak se dají charakterizovat Zapečené brambory s nivou.

Potřebujeme:
- menší brambory uvařené ve slupce
- brokolici nebo květák ….spařit nebo krátce povařit ve slané vodě
- 15 dkg sýru cihla
- 15 dkg Nivy (oba sýry nastrouhat)
- 1 tekutou smetanu
- sůl, pepř, koření dle chuti (Podravka, Vegeta, Knorr apod)

Postup:
Uvařené brambory oloupeme a nakrájíme na asi půl centimetrové plátky, dáme vrstvu do pekáčku, který jsme pouze vytřeli máslem.
Malinko osolíme, dáme ...více »

Máme tolik zboží, že po 2 měsících jde do výprodeje

Jana Janušková, Miloslava Martínková
20. 5. 2022
Sekce: Móda
Máme tolik zboží, že po 2 měsících jde do výprodeje Dámská, pánská a dětská móda, ale i bytový textil, to vše pod jednou „internetovou střechou“ najdete v eshopu moda-lucia.com. Ceny více než příznivé, výběr obrovský. Požádali jsme paní Janu Januškovou, aby nám o svém obchodu řekla více.

Paní Janušková, ve svém internetovém second handu nabízíte zboží ve vynikající kvalitě. V dnešní době jistě není jednoduché udržet laťku vysoko…

Ano, bezesporu máte pravdu. V tak specifickém oboru, jakým je second hand, se odrazila hospodářská recese ...více »

Zahoďte jehlice, pletení na rukách je tu!

Helena Herynková
18. 5. 2022
Sekce: Recenze
Zahoďte jehlice, pletení na rukách je tu! Toužíte plést krásné a mohutné doplňky do bytu i na sebe, a nedokážete se pořádně ohánět jehlicemi? Nevadí, stačí se ohánět rukama nebo prsty. Knížka Pleteme na rukách a prstech poradí, jak na to.

Jakákoliv ruční práce motivuje, protože máte šanci vyrobit kupu krásných věcí pro sebe i všechny kolem. Další výhodou je, že člověk u takové činnosti jednoduše odpočívá, zaměstnává mozek úplně něčím jiným, než co dělá v práci. Ruční práce jsou prostě báječné.

Nyní mají možnost tvořit i ti, co mají odpor k návodům, přesným nákresům a rozpočítávání ok. Rovněž ...více »

Výlet na zříceninu hradu a kláštera Oybin

Brumlinda
16. 5. 2022
Sekce: Boty toulavý
Výlet  na zříceninu hradu a kláštera Oybin Zřícenina hradu a kláštera Oybin (dříve také název Ojvín) se nachází za našima severníma hranicema v Německu poblíž města Žitavy.

Už jsem tam kdysi byla, ale je to už moc dávno a tak jsem se domluvila při návštěvě Rumburka s kamarádem z turistiky, že se tam podíváme. Vzal si s sebou svojí paní s dcerou a jejím přítelem.

Jeli jsme z Rumburka do Ebersbachu, to je coby kamenem ...více »

Střecha BE BE

Betyna
14. 5. 2022
Sekce: Zákusky
Střecha BE BE Co potřebujeme?

- 2 balíčky BE BE sušenek, nejlepší je koupit jedny tmavé a jedny světlé, ale nemusí to tak být, jen to lépe vypadá po nakrájení
- 150 g moučkového cukru
- 250 g másla
- 500 g netučného tvarohu baleného do kostek, ne vaničky!!
- libovolné ovoce, je možné i ovoce z kompotu, které ale dáme dobře okapat
- trošku rumu nebo jiného likéru – nepovinně !
 – čokoládu na polevu
- alobal na zabalení



Postup:
Utřeme máslo s cukrem, přidáme tvaroh a nepovinně trošku rumu, nebo jiného likéru. Je lepší hmotu ...více »

Banánová pizza

Bertice
12. 5. 2022
Sekce: Pizza
Banánová pizza Těsto: 250 g másla, 500 g hladké mouky, 1 bílý jogurt, mouka na vyválení

Náplň: 5 banánů, 400 g sýru nastrouhání.

Máslo, mouku a jogurt zpracujeme na hladké těsto. Necháme jej nejméně půl hodiny v chladu odpočinout.

Pak jej vyválíme na plát a upravíme do formy nebo pekáčku, propícháme vidličkou. Na těsto dáme část rozstrouhaného sýra,pak poklademe na kolečka nakrájenými banány a opět trochu posypeme sýrem.

Pečeme ve vyhřáté troubě dozlatova. Podáváme teplou i studenou. Pro obměnu můžeme banány posypat nasekanou uzeninou ...více »

Jak skladovat a uchovávat zeleninu? Pečlivě…

Ivana Lochmanová
10. 5. 2022
Sekce: Tipy, triky
Jak skladovat a uchovávat zeleninu? Pečlivě... Zelenina je výborná nejenom k jídlu, ale i jako vděčný objekt skladování. Pokud rádi skladujete, tak se zeleninou se opravdu vyřádíte. Je dobré ctít zásadu, že jeden špatný, zkažený kus, ať už jde o jakýkoli druh, může znehodnotit celou zásobu. Je to podobné jako v pracovním kolektivu, stačí jeden kverulant či patolízal a je po pohodě. Takže nabízíme pár rad, jak uchovat zeleninu v pořádku.

Brambory

Podívejme se na brambory, patří k nejčastější zelenině, kterou se vyplatí uskladnit. Brambory nesnášejí chlad ani teplo, v tomto ohledu jsou choulostivé. ...více »

Pračka

Andaa
8. 5. 2022
Sekce: Dyž tetky prdolijů...
Pračka Jednú sem šla věšat oprané prádlo a co vidím. Pračka vrčela furt na začátku programu a dál ani hni. Napadlo mě, že zaséj peru šrúbky, papírové kapesníky nebo něco iného. Tož sem šla čistit filtr.

Ten byl čistý, aj sem to profukovala a šmátrala, esli mě za buben něco nespadlo. Nebylo by to poprvní. Všecko bylo v pořádku, enom pračka si postavila hlavu.

Pěkně mě to rozzuřilo, protože sem potřebovala prat. Jak sem byla steklá,tož sem do ní kopla a zařvala: „Per, ty potvoro, nebo ťa vyměním.“

Ona sa polekala a celý týdeň prala bez odmlúvání. Enomže po ...více »

Pikantní masová náplň

I. T.
5. 5. 2022
Sekce: Maso
Pikantní masová náplň Za necelou hodinu budete mít připravenou tuhle dobrotu z hovězího a uzeného masa.

Co potřebujeme?

- 150 g hovězího masa
- 200 g uzeného masa
- 5 rohlíků
- 5 vajec
- 5 stroužků česneku
- 300 ml mléka
- majoránka
- mleté černé koření
- sůl
- petrželová nať
- olej na vymaštění


POSTUP

Rohlíky pokrájíme na kolečka a zalijeme vlažným mlékem. Hovězí a uzené maso nadrobno pokrájíme.

Z namočených rohlíků vymačkáme mléko, položíme je do mísy, ...více »

Bramborový salát trochu jinak

Ivana Lochmanová
3. 5. 2022
Sekce: Bezmasá jídla
Bramborový salát trochu jinak Do vánoc je sice ještě daleko, ale rozhodli jsme se, že vám přineseme recept na bramborový salát.

Důvod je prostý: před vánoci najdete na Venušance jednoduché, vyzkoušené a dostupné recepty na cukroví a jiné vánoční laskominy, ale teď je právě vhodný čas, pokud jde o bramborový salát, na generální zkoušku, nemyslíte?

Budete mít čas prostřednictvím příspěvků napsat, jak ho doma připravujete vy, a že u vás doma teda jablka rozhodně, ale rozhodně nedáváte, že místo gothaje tam šoupnete uzené, a vůbec, že ten váš salát je prostě nejlepší, a třeba poradíte ostatním… ...více »

Skladování mléčných výrobků

Ivana Lochmanová
30. 4. 2022
Sekce: Tipy, triky
Skladování mléčných výrobků Mléko a mléčné výrobky byly dříve, pokud jde o jejich skladování, hodně choulostivé. Mléko se kdysi například svařovalo s kostkou cukru, aby déle vydrželo čerstvé.

Pokud naše babičky a prababičky neměly ledničku, tak postavily nádobu se svařeným mlékem tam, kde ji nikdo nepřevrátil, což je asi každému jasné, ale zároveň také tam, kde byl chládek a přítmí.

Dobrým tepelným izolantem byla velká nádoba se studenou vodou, kam se krajáč se svařeným mlékem opatrně postavil. Dnes, pokud nemáme po ruce chladničku a přitom si mléko nechceme či neumíme odepřít, tak máme ...více »
 
Máte-li potíže s přihlašováním...
Zapomněl(a) jsem heslo, ale mám ověřenou e-mailovou adresu...

Pro kůži

RSS
RSS
Venušanka v číslech:
• 5 925 dnů v provozu
• 4 933 články
• 1 512 soutěží


Copyright © Venušanka od roku 2006 – magazín pro ženy, všechna práva vyhrazena



Dnes je 25.05.2022 a svátek má Viola