Svět slov

Vyhledávání

Moudrosti do hrsti

Šťastný není ten, kdo se druhým šťastný zdá, ale ten, kdo se sám pokládá za šťastného.
(Seneca)

Soutěže, recepty, příběhy, zajímavosti

Nejnovější recepty na Venušance

Zapečené brambory s nivou

lenig, 22. 5. 2022
Komentáře: 8, posl.: 1. 4. 2007
Sekce: Bezmasá jídla
Zapečené brambory s nivou Rychlé, chutné, snadné. Tak se dají charakterizovat Zapečené brambory s nivou.

Potřebujeme:
- menší brambory uvařené ve slupce
- brokolici nebo květák ….spařit nebo krátce povařit ve slané vodě
- 15 dkg sýru cihla
- 15 dkg Nivy (oba sýry nastrouhat)
- 1 tekutou smetanu
- sůl, pepř, koření dle chuti (Podravka, Vegeta, Knorr apod)

Postup:
Uvařené brambory oloupeme a nakrájíme na asi půl centimetrové plátky, dáme vrstvu do pekáčku, který jsme pouze vytřeli máslem.
Malinko osolíme, dáme ...více »

Výborné toasty

Ivana Tichá, 19. 5. 2022
Komentáře: 0, posl.:
Sekce: Rodinné recepty
Výborné toasty Občas nás honí „mlsná“ a snesli bychom i nějakou tu kaloričtější dobrotu. Proč nezkusit zapékané toasty?

Potřebujeme:
- cibuli
- kečup jemný
- nastrouhaný eidam
- 3 vejce
- 1 balení světlého toastového chleba
- česnek podle chuti
- slanina podle chuti
- špetka pepře, špetka soli.

Umícháme směs z cibule, kečupu a nastrouhaného sýra. Umícháme vajíčka, která přidáme do směsi, pak opatrně opepříme, osolíme a pořádně promícháme.

Opečeme toasty na másle v toustovači, hodně potřeme ...více »

Cuketa v uzeném župánku

Hanka, 13. 5. 2022
Komentáře: 4, posl.: 12. 2. 2007
Sekce: Bezmasá jídla
Cuketa v uzeném župánku Zní to sice vznešeně, ale je to velice jednoduché a přitom moc dobré jídlo. Recept mám od mé kamarádky, je vyzkoušený, a nejen to, i hodně oblíbený.

Uzené maso si ponechá svoji pikantní chuť, avšak není vysušené, šťávu mu dodá právě cuketa. Tuto dobrou a zajímavou kombinaci doporučuji :-)

Potřebujeme:
uzené maso, cuketu, cibuli, olej, česnek, sůl, případně pepř (dle chuti)

Postup:
Na rozpálený olej dáme nejprve nadrobno nakrájenou cibuli. Krátce osmahneme a když zrůžoví, přidáme na kostičky nakrájené uzené maso a ...více »

Pikantní masová náplň

I. T., 5. 5. 2022
Komentáře: 0, posl.:
Sekce: Maso
Pikantní masová náplň Za necelou hodinu budete mít připravenou tuhle dobrotu z hovězího a uzeného masa.

Co potřebujeme?

- 150 g hovězího masa
- 200 g uzeného masa
- 5 rohlíků
- 5 vajec
- 5 stroužků česneku
- 300 ml mléka
- majoránka
- mleté černé koření
- sůl
- petrželová nať
- olej na vymaštění


POSTUP

Rohlíky pokrájíme na kolečka a zalijeme vlažným mlékem. Hovězí a uzené maso nadrobno pokrájíme.

Z namočených rohlíků vymačkáme mléko, položíme je do mísy, ...více »

Srbská čorba

lenig, 27. 4. 2022
Komentáře: 4, posl.: 30. 1. 2009
Sekce: Polévky
Srbská čorba Vážení a milí přátelé, chodím denně na obědy a tuhle jsme všichni u stolu dumali, cože nám to dali za výbornou polévku. U nás v jídelně vaří vždycky chutné polévky, ale zde jsme se shodli na tom, že ta dnešní je úplně nej…a chutnala nám i více než „druhé“ jídlo..

Líná huba, holé neštěstí…. řekla jsem si a požádala hlavní kuchařku o recept!

Jsem kamarádka a tak se s Vámi podělím :-)

Srbská čorba

Ingredience:

25 dkg vepřové plece
1 cibule
1 mrkev
1 petržel
1/4 celeru
4 brambory ...více »

KUŘECÍ PRSÍČKA PLNĚNÁ MERUŇKAMI a s kuskusem

Petr Žemlička, 25. 4. 2022
Komentáře: 0, posl.:
Sekce: Maso
KUŘECÍ PRSÍČKA PLNĚNÁ MERUŇKAMI a s kuskusem Recept šéfkuchaře hotelu Horizont v Peci pod Sněžkou Jiřího Švestky:


SUROVINY NA 4 PORCE:

0,6 kg kuřecí řízky
0,04 kg chilli omáčka
0,12 kg meruňky
0,03 kg olivový olej
koření na kuře
0,4 kg kuskus
0,04 kg kedlubny
0,04 kg cuketa
0,04 kg mrkev
0,2 l smetana

sůl (dle chuti)
pepř (dle chuti)
0,04 kg mozzarella
0,05 kg hořčice
0,06 kg máslo

Postup:

Maso si odblaníme, omyjeme a nařízneme na kapsu. Prosolíme, opepříme a naplníme mozarelou a meruňkami, ...více »

Preclíky

alimraj, 20. 4. 2022
Komentáře: 6, posl.: 20. 11. 2009
Sekce: Pečeme
Preclíky Čtenářka alimraj poslala recept na dobré a vyzkoušené preclíčky.

Na přípravu preclíků potřebujeme tyto suroviny:

- 500g hladké mouky

- 250g strouhaného sýra

- 250g tuku

- 1 vejce

- sůl

- prdopeč

Přijde sem ještě šlehačka, ale tu jsem zrovna neměla, tak jsem místo ní použila mléko.


Postup je velmi jednoduchý:

Rozválené těsto potřeme vajíčkem, posypeme solí a sezamem. Pekla jsem je asi na 180°C


Dobrou chuť všem přeje alimraj
...více »

Domácí škvarky

Ája, 18. 4. 2022
Komentáře: 7, posl.: 10. 7. 2009
Sekce: Domácí pekárny
Domácí škvarky Potřebujeme: sádlo nebo prorostlý bůček, skleničku piva na podlití

Výhoda: připravujeme v domácí pekárně (háky necháváme!)

Z bůčku odkrojíme kůži a nakrájíme ho na stejnoměrné kostičky. Na domácí pekárně nastavíme program „Marmeláda“. Celý cyklus zopakujeme minimálně dvakrát. Hlídáme, aby škvarky zezlátly, ale nespálily se. Sádlo slijeme z nádoby přes cedník. Když nesníme všechny najednou, schováme do lednice :-)

Výborně chutnají s křenem, chlebem a správně chlazeným pivkem ...více »

Vydatný těstovinový salát

Radůza, 10. 4. 2022
Komentáře: 7, posl.: 12. 3. 2007
Sekce: Těstoviny
Vydatný těstovinový salát Dobrým těstovinovým salátem nepohrdne snad žádný strávník ani gurmán na slovo vzatý:-) Třeba vám přijde vhod vydatný těstovinový salát, který nabídla Radůza:

Potřebujeme:

1/2 balíčku těstovin
sůl
1 lžičku oleje
1 balíček krabích tyčinek
mrkev
celer
petržel
2–3 lžíce majolky light
citrónová šťáva

Postup:
Těstoviny uvaříme v osolené vodě, scedíme, propláchneme vodou a dáme do misky. Vmícháme olej, aby se těstoviny neslepily, a necháme vychladnout. Mezitím očistíme zeleninu a povaříme jí do ...více »

Domáci recept na medovinu

bereta, 5. 4. 2022
Komentáře: 0, posl.:
Sekce: Nápoje
Domáci recept na medovinu Medovina v našich zemích původně nahrazovala téměř všechny lihoviny. Byla obětním darem, vkládala se do hrobu mrtvým, pila se pro radost. Až do 15. století byla vyhledávaným nápojem a její výrobci, medníci, váženými občany.

K výrobě medoviny se nejdříve používaly zbytky medových pláství, na které se nalila voda a všechno se nechalo kvasit. Stačilo několik dnů a vznikl chutný a hlavně opojný nápoj.

Vyráběla se i tmavá medovina, pro zvýraznění chuti se používalo koření, chmel, nebo i pelyněk.

Prodej se soustředil do zvláštních krčem, třeba v ...více »

Ředkvičková polévka

Bertice, 26. 3. 2022
Komentáře: 1, posl.: 16. 6. 2009
Sekce: Polévky
Ředkvičková polévka Dnes přinášíme recept na ředkvičkovou polévku. Nechte si chutnat!

Potřebujeme:
1 cibuli, 2 svazečky ředkviček, 2 svazečky pažitky, 1 lžíce tuku, 3/4 l masového vývaru, muškátový oříšek, 1/8 l smetany – šlehačky, 1 žloutek, 1/8 l vína, nejlépe ryzlink.

Oloupanou cibuli, nasekané nepoškozené lístečky ředkvičky a opranou okapanou pažitku rozsekáme a krátce podusíme na tuku. Zalijeme vývarem, okořeníme muškátovým oříškem a 10 minut na mírném ohni vaříme.

Sejmeme z ohně, přidáme smetanu, v níž jsme rozšlehali žloutek a nahrubo nastrouhané ředkvičky, zalijeme ...více »

Rychlá bábovka z jablek

Naďa, 23. 3. 2022
Komentáře: 2, posl.: 24. 7. 2012
Sekce: Domácí pekárny
Rychlá bábovka z jablek Potřebujeme:

- 100g másla nebo tuku (například Hera) – rozpustíme (klidně v mikrovlnce)

- 300g polohrubé mouky

- 135g cukru krystal

 – 50ml vlažného mléka

- 2 vejce (rozšleháme)

 – 30 dkg strouhaných jablek (jestli jsou hodně šťavnatá, dejte jich míň)

-špetka skořice pro zvýraznění chuti

- 1 PRDOPEČ

POSTUP

Všechny suroviny dáme do pekárny v pořadí nejdřív tekuté, pak sypké. Zapneme program „dort“ a necháme si vymíchat hladké těsto, to trvá ...více »

Pečená zelenina

Bertice 21. 5. 2022
Komentáře: 1, posl.: 20. 11. 2009
Sekce: Pečeme
Pečená zelenina Přinášíme recept na vynikající pečenou zeleninu. Co budeme potřebovat?

1 střední fenykl, 20 ks drobnějších brambor, 4 střední cibule, 4 středně velké mrkve, 8 ks růžičkové kapustičky, 2 snítky cherry rajčat, 1 hlavičku česneku, olivový olej, 10 dkg strouhaného sýru (parmazán nebo i jiný), pesto nebo kečup na dochucení, 3 snítky rozmarýnu, 2 snítky zelené perželky., Jak dál?

Brambory dáme uvařit ve slupce do poloměkka. Do pekáčku nakrájíme zeleninu: cibuli a fenykl na špalíčky, mrkev na tenké šikmé plátky, brambory můžeme,ale nemusíme oloupat, ...více »

Střecha BE BE

Betyna 14. 5. 2022
Komentáře: 14, posl.: 11. 12. 2007
Sekce: Zákusky
Střecha BE BE Co potřebujeme?

- 2 balíčky BE BE sušenek, nejlepší je koupit jedny tmavé a jedny světlé, ale nemusí to tak být, jen to lépe vypadá po nakrájení
- 150 g moučkového cukru
- 250 g másla
- 500 g netučného tvarohu baleného do kostek, ne vaničky!!
- libovolné ovoce, je možné i ovoce z kompotu, které ale dáme dobře okapat
- trošku rumu nebo jiného likéru – nepovinně !
 – čokoládu na polevu
- alobal na zabalení



Postup:
Utřeme máslo s cukrem, přidáme tvaroh a nepovinně trošku rumu, nebo jiného likéru. Je lepší hmotu ...více »

Banánová pizza

Bertice 12. 5. 2022
Komentáře: 6, posl.: 26. 5. 2009
Sekce: Pizza
Banánová pizza Těsto: 250 g másla, 500 g hladké mouky, 1 bílý jogurt, mouka na vyválení

Náplň: 5 banánů, 400 g sýru nastrouhání.

Máslo, mouku a jogurt zpracujeme na hladké těsto. Necháme jej nejméně půl hodiny v chladu odpočinout.

Pak jej vyválíme na plát a upravíme do formy nebo pekáčku, propícháme vidličkou. Na těsto dáme část rozstrouhaného sýra,pak poklademe na kolečka nakrájenými banány a opět trochu posypeme sýrem.

Pečeme ve vyhřáté troubě dozlatova. Podáváme teplou i studenou. Pro obměnu můžeme banány posypat nasekanou uzeninou ...více »

Bramborizza

I. T. 2. 5. 2022
Komentáře: 1, posl.: 14. 1. 2013
Sekce: Pizza
Bramborizza Chcete vyzkoušet dobrotu, která je něčím mezi bramborákem a pizzou? Zkuste bramborizzu :-)

Suroviny:

4 středně velké brambory

1 menší cibule

1 rajče

1 menší paprika

1 kyselá okurka

1 vejce

strouhaný sýr
provensálské koření, sůl

Postup:

Brambory nastrouháme na hrubším struhadle a vymačkáme z nich přebytečnou vodu.

Dáme smažit hrubší vrstvu brambor na pánev – posolíme.

Převrátíme na druhou stranu – opět ...více »

Zapékané žampiony

ardnaxela 26. 4. 2022
Komentáře: 2, posl.: 21. 7. 2009
Sekce: Bezmasá jídla
Zapékané žampiony Recept na zapékané žampiony

Na 15 středně velkých žampionů potřebujete 20 dkg tvrdého sýra, 2 vajíčka, vegetu, sůl, máslo a kmín.

Žampionům vytrhneme nožičku a vydlabeme je pokud je to nutné.

Naskládáme na plech vrškem dolů (nejlépe na pečící papír) a doprostřed dáme kousíček másla, posolíme a okořeníme drceným kmínem, a dáme zapéct tak na 200 stupňů asi tak 15 – 20 minut.

Mezitím si nastrouháme sýr najemno, může být třeba kombinace „normálního“ s uzeným sýrem (dle fantazie), do toho přidáme 2 vajíčka ochutíme vegetou. ...více »

Sachr dort z jablek

lenig 23. 4. 2022
Komentáře: 1, posl.: 4. 6. 2008
Sekce: Pečeme
Sachr dort z jablek O recept se s námi podělila čtenářka lenig, za což jí my všichni, co si neumíme odepřít sladkosti, děkujeme:-)

Potřebujeme:
- 250 g hladké mouky
- 300 g cukru
- 300 g jemně strouhaných jablek
- 100 g rozpuštěného tuku (Hera)
- 40 g kakaa
- 3 vejce
- 1 prdopeč
- dobrá (višně, rybíz) marmeláda
- čokopoleva
- vlašské ořechy

Jak na to:
- tuk, cukr a vejce důkladně ušleháme, po lžících vmícháme mouku s kakaem a práškem do pečiva

- jablka nastrouháme, opatrně ...více »

Pizza rohlíčky

Ivana Tichá 19. 4. 2022
Komentáře: 1, posl.: 10. 11. 2007
Sekce: Pizza
Pizza rohlíčky Nevíte, co dobrého zkusit o víkendu? Máme pro vás tip: PIZZA ROHLÍČKY!

Potřebujeme:

- 600 g hladké mouky
- 300 ml mléka
- 50 g droždí
- 1 lžička krystalového cukru
- 150 ml oleje
- 1/2 lžíce vegety
- 1 lžička oregána
- 100 ml kečupu
- koření na pizzu
- 150 g plátkového sýra
- 100 g šunky
- 100 g slaniny
- 100 g eidamu
- 1 vejce
- mouka na posypání desky
- tuk na vymaštění plechu
POSTUP:

1. Do vlažného mléka rozdrolíme droždí, ...více »

Pražené sýrové kuličky

Ivana Tichá 13. 4. 2022
Komentáře: 0, posl.:
Sekce: Přílohy
Pražené sýrové kuličky Potřebujeme:

- 300 g uzeného sýra
- 60 g hladké mouky
- 200 – 300 ml mléka
- 50 g másla
- 4 žloutky
- mletý pepř
- majoránku
- mletý kmín
- vegeta
- sůl
- hladkou mouku na obalení
- 1 vejce
- strouhanku
- olej

POSTUP
· Na másle opražíme hladkou mouku do zlata, zalijeme mlékem a připravíme hustější zápražku, kterou ochutíme pepřem, majoránkou, kmínem, vegetou a solí.

· Do ještě horké směsi přimícháme postrouhaný sýr, odstavíme z ohně a přidáme žloutky. Všechno dobře ...více »

Vynikající čokoládová pěna

1holcicka 6. 4. 2022
Komentáře: 4, posl.: 19. 10. 2007
Sekce: Zákusky
Vynikající čokoládová pěna Chcete si dát něco dobrého na zub? A že vám nevadí, když to bude sladké? Zkuste připravit pěnu z tyčinek Mars :-)

Použité suroviny:
- 4 ks Mars tyčinky – nasekané
- 4 lžíce kakaa
- 3 bílky
- 50 ml mléka
- čokoláda na ozdobu

Postup:
Tyčinky, mléko a kakao dejte do kastrůlku se
silným, nejlépe nepřilnavým dnem. Povařte na velmi mírném ohni za stálého míchání, dokud se čokoláda nerozpustí. Přelijte do misky a nechte čtvrt hodiny chladnout.

Směs občas promíchejte metlou, aby ...více »

Vaječné toasty

heleen1 29. 3. 2022
Komentáře: 15, posl.: 11. 5. 2007
Sekce: Bezmasá jídla
Vaječné toasty Recept na dobrotu, kterou připravíte velice rychle, zaslala čtenářka heleen1. Za návod na občerstvení, jímž nepohrdne ani nečekaná návštěva, děkujeme :-)

Vaječné toasty:
Smícháme nastrouhaný tvrdý sýr se třeným česnekem a vajíčkem (je možné přidat i mletý
salám a petrželku).

Směs se namaže na plátky veky a NAMAZANOU STRANOU se vloži do rozpáleného oleje.

Po zrůžovění krátce opečeme po druhé straně.

Opečené tousty natřeme hořčicí (jakou máme rádi) a posypeme směsí „co dům dal“ (nakrájená cibule, okurek, paprika, ...více »

Kuřecí prsíčka plněná dýní

Petr Žemlička 24. 3. 2022
Komentáře: 0, posl.:
Sekce: Maso
Kuřecí prsíčka plněná dýní

KUŘECÍ PRSÍČKA PLNĚNÁ DÝNÍ


Recept šéfkuchaře hotelu Horizont v Peci pod Sněžkou Jiřího Švestky:

SUROVINY NA 4 PORCE:
600g kuřecí prsa
40g dýně
2ks vejce
1ks houska
20g mandlové lupínky
30g máslo
10g petrželová nať
30ml smetana
20g tavený sýr
40g olivový olej
sůl, bílý pepř

POSTUP:
Z dýně a housky nakrájené na malinké kostičky, mandlových lupínků, másla, žloutků a sněhu vyšlehaného z bílků, nasekané petrželové nati, soli a pepře, uděláme směs jako na žemlové ...více »

STEAK Z TELECÍ PEČENĚ SE ZELENÝM CHŘESTEM

Petr Žemlička 17. 3. 2022
Komentáře: 1, posl.: 1. 4. 2014
Sekce: Maso
STEAK Z TELECÍ PEČENĚ SE ZELENÝM CHŘESTEM Steak servírovaný se smetanovými bramborami

SUROVINY NA 4 PORCE:

800 g telecí pečeně
160 g chřest
50 g olivový olej
60 ml bílé víno
80 g máslo
sůl, pepř

Telecí pečeni nakrájíme na plátky, jen jemně naklepneme, osolíme a opepříme.

Olej rozehřejeme na pánvi a maso po obou stranách zprudka opečeme.

Poté jej dáme na gril, kde ho opékáme po obou stranách dvě minuty.

Mezitím si na výpeku na pánvičce rozehřejeme bylinkové máslo, jemně zakápneme bílým vínem a malinko provaříme.
...více »
 
Máte-li potíže s přihlašováním...
Zapomněl(a) jsem heslo, ale mám ověřenou e-mailovou adresu...

Pro kůži

RSS
RSS
Venušanka v číslech:
• 5 925 dnů v provozu
• 4 933 články
• 1 512 soutěží


Copyright © Venušanka od roku 2006 – magazín pro ženy, všechna práva vyhrazena



Dnes je 25.05.2022 a svátek má Viola