Svět slov

Vyhledávání

Moudrosti do hrsti

Nejlepší způsob jak začít nový den je po probuzení myslet na to, zda dnes můžeme udělat radost alespoň jednomu člověku.
(Friedrich Nietzsche)

Soutěže, recepty, příběhy, zajímavosti

Nejnovější recepty na Venušance

Cibulový sirup - a něco navíc

Barbora Roháčová, 18. 9. 2019
Komentáře: 0, posl.:
Sekce: Rodinné recepty
Cibulový sirup - a něco navíc Je štiplavá, aromatická, zdravá a snad kromě moučníků a sladkých jídel ji můžeme přidat do každého pokrmu. Cibule také prospívá zdraví, a proto je dobré mít jí na zimu o pár kousků více.

Nevoní, štípe, ale také léčí

Cibule je sice aromatická, zatěžuje náš dech a když ji loupeme a krájíme, tak nám často tečou slzy proudem, ale to všechno se dá vydržet.
Cibulová šťáva proti kašli

Co už znaly naše prabáby

Tento lektvar z cibule dávaly děckám na kašel už naše prapraprabáby. My dnes skoro všechno najdeme na internetu, ...více »

Kávu si osladím

Eva Svobodová, 5. 4. 2019
Komentáře: 0, posl.:
Sekce: Nápoje
Kávu si osladím Zatímco milovníci vína dokáží diskutovat dlouhé hodiny o tom, jestli je lepší červené nebo bílé, my, co si neumíme představit život bez kávy, to tak nemáme.

Vypijeme si svůj šálek kdesi v ústraní a nevedeme s nikým nekonečné debaty o přednostech arabiky vůči robustě a naopak. Je zajímavé, kolik času vyznavači vína věnují výběru té správné lahve. Bývá to součástí jejich rituálu.

Ten, kdo pije kávu, se sice orientuje zhruba v tom, jaký je rozdíl mezi arabikou a robustou, ale tím to víceméně končí. Asi každý má také svoji oblíbenou značku, ale tolik se z toho nestřílí. ...více »

Zadržování vody v těle

P., 13. 6. 2018
Komentáře: 0, posl.:
Sekce: Nápoje
Zadržování vody v těle Zadržování vody v těle neboli retence není sice nebezpečná, ale dokáže nám znepříjemnit život. Na mnohé ženy to může působit i značně depresivně. Obzvláště v době před očekávanou menstruací se může stát, že ženy přibírají na váze.

Je to způsobeno nahromaděním vody ve tkáních. Tento stav je spjat s hormonálními změnami v průběhu menstruace.

Jaké mohou být příčiny?

Zadržování vody má několik příčin. Jednou z nich je nízká hladina progesteronu během čtrnácti dnů před menstruací. S tím také souvisí hormony, které mají za úkol kontrolovat rovnováhu soli a cukru v ...více »

Koprová omáčka, kterou si zamilujete!

Jana Kučerová, 3. 2. 2018
Komentáře: 0, posl.:
Sekce: Rodinné recepty
Koprová omáčka, kterou si zamilujete! Jednodušší, ale o mnoho lahodnější verze koprové omáčky. Neplést si s kopračkou, nedobrou to omáčkou ze školních jídelen.

Potřebujeme:

- hovězí maso
- vejce
- brambory
- kysanou smetanu
- sůl
- čerstvý či mražený kopr

Maso můžeme buď uvařit, nebo ho podusíme na pánvi doměkka. Vyndáme ho a na tu stejnou pánev vlijeme kelímek kysané smetany. Opatrně prohříváme, až smetana ještě více zhoustne. Případně můžeme naředit mlékem či sladkou smetanou. Osolíme a téměř ke konci zasypeme nadrobno pokrájeným koprem.
Nemusíme kyselit ani sladit, ...více »

Neapolské špagety

Hana K., 24. 1. 2018
Komentáře: 0, posl.:
Sekce: Rodinné recepty
Neapolské špagety Těstoviny jsou u nás doma oblíbené, je to rychlé jídlo. Někdo říká, že se po nich tloustne, jiný zase, že patří k těm dietnějším. Nevím, jak to je, nepřejídáme se, a tak ani netloustneme. Nabídnu vám recept na Neapolské špagety, je to rychlé a moc dobré.

Potřebujeme:

200 g špaget (ale lze nahradit černými špagetami nebo zelenými, špenátovými těstovinami), 1 cibuli, 1 červenou papriku, 3 rajčata, 1 menší pórek, 150 g anglické slaniny, 100 g žampionů, 2 dl bílého vína, 150 g zakysané smetany, parmezán, olej, špetku oregana, mletého pepře, soli

Cibuli jemně ...více »

Dva druhy mateřského mléka - znáte je?

Jana Kučerová, 13. 5. 2017
Komentáře: 0, posl.:
Sekce: Nápoje
Dva druhy mateřského mléka - znáte je? Složení mateřského mléka se neustále mění, a to i v průběhu jednoho kojení. Leckterá maminka má obavy, jestli je její mléko dostatečně syté. Jak to pozná?

Přední mléko na žízeň, zadní na hlad

Je dobré vědět, že skladba, ale i hustota či barva mléka se mění i během jednoho jediného kojení z jednoho prsu. Jakmile se dítě přisaje, uvolní se takzvané přední mléko, které není tak husté a uhasí žízeň. Zadní mléko je hustší a obsahuje více tuku, takže kojence zasytí.

Jak dlouho kojit?

Mateřské mléko se tvoří v mléčných žlázách. Celý proces je pečlivě ...více »

Ochlazení horkým nápojem

M. Hrubá, 28. 6. 2016
Komentáře: 0, posl.:
Sekce: Nápoje
Ochlazení horkým nápojem Léto je obdobím, kdy každý z nás zatouží po ledovém nápoji, který svlaží naše hrdlo. Ten však zažene žízeň jenom na chvíli, ba co víc – ochladí nás pouze v jednom jediném okamžiku, a to v momentě, kdy ho pijeme. Pak nás začne zahřívat a k tomu ještě neprospívá našemu žaludku. Avšak, teplý čaj v parných měsících vám prokáže daleko lepší službu – osvěží vás mnohem víc. Zároveň obsahuje kofein, zvaný tein, který vás nakopne.

V létě víc než kdy jindy si hlídejte pitný režim, aby nedošlo k dehydrataci organismu. Kolik tekutin denně vypít nelze jednoznačně říct, každý má jiné potřeby. ...více »

Česnečka

Barbora Roháčová, 8. 2. 2016
Komentáře: 2, posl.: 19. 2. 2016
Sekce: Polévky
Česnečka Vynikající polévka, jednoduchá, zdravá a v tomto ročním období aktuální.

Potřebujeme:

Na 1,5 l polévky 4 stroužky česneku, brambory na kostičky, dvě polévkové lžíce sádla, kmín, majoránku, sůl, bujón, vejce, pažitka.

Postup:

Do hrnce s vodou dáme na kostičky nakrájené brambory a vaříme. Přidáme sůl, kmín (kdo nechce, nemusí), majoránku. Mezitím si utřeme česnek – čtyři stroužky, to je jen orientační počet, záleží, kdo jak silnou polévku snese a jak jsou stroužky velké. Do hrnce s vodou přidáme bujón, aby polévka měla ...více »

Cukr? Za vším hledej ženu!

V., 5. 10. 2015
Komentáře: 0, posl.:
Sekce: Sladká jídla
Cukr? Za vším hledej ženu! Sypeme ho často bezmyšlenkovitě do šálku s kávou, přidáváme do moučníků a občas se děsíme toho, že po něm tloustneme. Jen málokdo si ho umí stoprocentně odepřít, i když se mu často říká „bílý zabiják“.

Cukr. Dnes už nám ani nepřijde, že kdysi dávno to byla velice vzácná surovina. Historie výroby cukru je bohatá a zajímavá a než se natrvalo usadil v našich cukřenkách, musel urazit dlouhou, dobrodružnou cestu.

Cukr se nejprve vyráběl z cukrové třtiny, jejíž domovinou byla především exotická Indie.

Domorodci, kteří žvýkali stonky cukrové ...více »

Odšťavňujete? A není vám líto vyhozené vlákniny?

Simona, redakčně upraveno, 8. 9. 2015
Komentáře: 1, posl.: 18. 9. 2015
Sekce: Nápoje
Odšťavňujete? A není vám líto vyhozené vlákniny? Je lepší jíst celé ovoce a zeleninu nebo si z nich vymačkat šťávu? Hledám na internetu všemožné diskuse na tohle téma. Poradíte mi? Všude se píše o tom, jaký přístroj je nejlepší, ale nikdo moc neuvádí, jestli mu to nějak pomohlo a cítí se lépe. Chápu, že to je dobré, když máte malé dítě, ale co dospělí?

Můj manžel tvrdí, že odšťavňování je nesmysl. Proč se prý zbavovat dužiny, respektive vlákniny? Ano, zní to logicky. Vláknina se dokonce prodává samostatně, aby se přidávala do jogurtů nebo kamkoli, kam je to možné přisypat. Tak proč ji vyhazovat, když navíc ovoce a zelenina nejsou ...více »

Eintopf špagety z jednoho hrnce

P., 4. 3. 2015
Komentáře: 0, posl.:
Sekce: Rodinné recepty
Eintopf špagety z jednoho hrnce Máte chuť na dobré těstoviny, ale jste líní připravovat omáčku? Pokud nemusíte polotovary (i když taková veganská Alnatura boloňská omáčka…hmm) a lenost nelze přemoct, je tu jednoduché a efektivní řešení. Uvařte těstoviny i omáčku dohromady v jednom hrnci! Opravdu to funguje. Žádné zázraky od tohoto jídla nečekejte, jednoduchou, rychlou a chutnou večeři však určitě ano. Recept pro 4 osoby.

Ingredience:
cca 350 gr těstovin (např. linguine)
1 konzerva krájených rajčat
1 (sladká) cibule
4 stroužky česneku
2 lžíce rajčatového protlaku
2 lžičky oregána ...více »

Mrkvová pomazánka

I.T., 12. 1. 2015
Komentáře: 0, posl.:
Sekce: Rodinné recepty
Mrkvová pomazánka Rychlá, sytá, levná, vynikající pomazánka. Pošmáknou si hlavně milovníci ostřejší chuti.

Potřebujeme:

3 obdélníčky taveného sýra, 2 karotky, 3 stroužky česneku (žlučníkáři raději opatrně), 1 polévkovou lžíce Flory nebo jiného rostlinného tuku.

Mrkev najemno nastrouháme, přidáme tavený sýr, 1 polévkovou lžíci Flory a důkladně rozmačkaný česnek. Vše dohromady ušleháme elektrickým šlehačem nebo pasírujeme vidličkou tak dlouho, dokud ze všech ingrediencí nemáme jemnou směs.

Mažeme nejlépe na tmavé pečivo, veku nebo bagety. Můžeme ozdobit ...více »

Kysané zelí - jak na to

Barbora Roháčová 8. 7. 2019
Komentáře: 0, posl.:
Sekce: Rodinné recepty
Kysané zelí - jak na to Kysané zelí je tradiční a oblíbené české jídlo, ale hodně se používá i v národních kuchyních třeba v Nizozemsku, Estonsku, Lotyšsku a dalších severských, středoevropských a východoevropských kuchyních.

Neocenitelným se kysané zelí stalo při zámořských plavbách v letech 1550 – 1750 – byl to cenný zdroj vitamínů a minerálů v prevenci proti obávaným kurdějím, které kosily nemocné. Námořníci neměli jiné zdroje, jak vitamín během cesty po oceánu doplnit, a tak si vozili soudky se zelím.
 
Zelí se nejčastěji připravuje a uchovává ve speciálním kameninovém hrnci. Dříve ...více »

Kokos jako symbol Vánoc

Barbora Roháčová 20. 11. 2018
Komentáře: 0, posl.:
Sekce: Sladká jídla
Kokos jako symbol Vánoc Blíží se Vánoce, a tak si hospodyňky pořizují seznam toho, co budou muset nakoupit, aby vánoční cukroví bylo stejně dobré, ne-li lepší než vloni.
Jednou z nepostradatelných ingrediencí je kokos. Věděli jste, že kokos není ořech, ale ve skutečnosti jde o ovoce? Nicméně, na tom, kam ho botanici zařadili, až tak moc nezáleží.

Kokosový ořech zraje zhruba rok na kokosové palmě. Domorodci umí ze stromu zužitkovat prakticky vše, od dřeva, listů až po lahodné ořechy. Zatímco pro nás je kokosový ořech spíše určitým zpestřením, jsou země, kde kokosové ořechy tvoří podstatnou část ...více »

Jak hýčkat maso

Ivana Lochmanová 3. 5. 2018
Komentáře: 0, posl.:
Sekce: Maso
Jak hýčkat maso Není umění v záplavě potravin, které jsou v obchodech, vybrat ty, co nám budou chutnat. Uměním je ale uchovávat je doma tak, aby se nezkazily. Obzvlášť pokud se vracíme tak pozdě z práce, že vaření teplé večeře, k níž jsme si před týdnem obstaraly zaručeně čerstvé ingredience, zoufale odkládáme.

Podívejme se nejprve na maso. Když ho kupujeme, tak by mělo mít jasně červenou barvu (jistě, záleží na druhu), v místě řezu se nelepí a nedrolí. Samozřejmostí je, že nepáchne.

Dříve se maso ukládalo do smaltovaných nádob nebo porcelánových misek, a to ještě předtím, než se uložilo ...více »

Kuřecí polévka thajská

Uršula 30. 1. 2018
Komentáře: 0, posl.:
Sekce: Rodinné recepty
Kuřecí polévka thajská Podstatou thajské kuchyně je kontrast i harmonie. Sladké, kyselé, ostré a slané tvoří vyvážený celek tak, kde žádná chuť nepotlačí ostatní. Rozmanité klima Thajska, které zahrnuje hory na severu a přímořské oblasti na jihu, se odráží i ve stejně rozmanitém thajském jídelníčku.

V thajské kuchyni se prolínají vlivy východních i západních zemí. Kokosové mléko, mořská strava a ovoce hrají důležitou roli v této kuchyni. Nabídnu vám recept, je to pracnější, ale velmi dobré jídlo.

Kuřecí polévka s kokosem a citronovou trávou

Potřebujeme (4 porce):

350 gramů ...více »

Ideální osvěžení v horku? Mursalský čaj!

Jana Kučerová 21. 7. 2017
Komentáře: 0, posl.:
Sekce: Nápoje
Ideální osvěžení v horku? Mursalský čaj! Bulharsko nepatří mezi čajové velmoci, přesto však světu nabízí unikátní mursalský čaj. A protože neobsahuje tein, můžete ho vypít, kolik hrdlo ráčí. Navíc je velice zdravý a když si ho dáte v letních vedrech chlazený, nemá to chybu.

Jak čaj připravit?

Mursalský čaj se připravuje úplně jinak, než jak jsme běžně zvyklí. Žádná odměrka, žádný sáček, nic takového. V obchodě dostanete celé stéblo (respektive si koupíte balení, kde je víc stébel). Stéblo doma vložíte do vody, povaříte pět minut a nápoj je hotový. Většinou se doporučuje vzít čtvrt litru vody na jednu snítku, ...více »

Kaše z laskavce

Vanda Švehlová 27. 10. 2016
Komentáře: 0, posl.:
Sekce: Sladká jídla
Kaše z laskavce Už jste zkusili amarant? Ne? A co třeba si z něj udělat snídani Bohů? Je to ultrajednoduché. Ale nejdříve pár slov o amarantu. Možná ho znáte pod jménem laskavec.

Milovali ho domorodí Indiáni

Amarant pochází z Ameriky, kde si na něm pochutnávali domorodí Indiáni. Do Evropy dle dochovaných záznamů dorazil až poté, co byla objevena Jižní Amerika.

Obsahuje cenné bílkoviny

Amarant obsahuje zajímavou skladbu cenných bílkovin, které se podobají bílkovinám živočišného původu. Je bohatý i na železo, hořčík, vápník, fosfor a ...více »

Jahody do kaše, knedlíků, na koláč i do mléka

Barbora Roháčová 21. 6. 2016
Komentáře: 0, posl.:
Sekce: Sladká jídla
Jahody do kaše, knedlíků, na koláč i do mléka Jsou nejenom mimořádně lahodné, ale i plné vitamínu C. Dle některých zdrojů ho obsahují dokonce víc než některé citrusové plody. Jahody současně obsahují minimum cukru, ačkoli nám často sladké připadají. Hledali byste v těchto šťavnatých plodech vápník, fosfor, železo nebo draslík? Ne? A přesto tam tyto minerály jsou.

Protože v sobě skrývají hodně vody, tak v letních dnech příjemně osvěží, neztloustneme po nich (pokud si je neposypeme vrchovatou lžičkou cukru) a také prospějí našim ledvinám.

Jahody je asi nejlepší jíst syrové. Za pravdu nám dají hlavně děti. Zrají v ...více »

Amarantová kaše

Helga 20. 12. 2015
Komentáře: 0, posl.:
Sekce: Sladká jídla
Amarantová kaše Vynikající amarantová kaše vás zasytí, nepřiberete po ní, je rychle uvařená a hlavně velice zdravá. Kdo dosud amarant vnímal okrajově, má šanci vše napravit. Začněte kaší a uvidíte, že vám tato obilovina zachutná a pustíte se i do nějakých dalších experimentů.
Příprava kaše je velice jednoduchá: do hrnce dáme mléko, vsypeme amarantové vločky a vaříme tak dlouho, dokud kaše není podle našich představ. K amarantovým vločkám lze přidat i vločky ovesné. Ideální jsou ty, co jsou už rozemleté, protože kaše bude dříve hotová. Pro vylepšení lze přidat i chia semínka nebo třeba i vločky ...více »

Polévka z červené čočky na kari

Vanda Švehlová 5. 10. 2015
Komentáře: 1, posl.: 21. 11. 2015
Sekce: Polévky
Polévka z červené čočky na kari Je vynikající, má říznou chuť, podporuje trávení a zvládne ji úplně každý. Co budeme potřebovat?

Červenou čočku, cibuli, česnek, olej, brambory, pórek, zelenou papriku, bujón, rajčatový protlak, sůl, kari koření

Na oleji zpěníme nadrobno nakrájenou cibulku. Když zesklovatí, přidáme utřený česnek (každému dle jeho chuti), mírně osolíme, přidáme kari a ještě chvíli mícháme. Jakmile je základ polévky hotov, přidáme bujón. Pokud ho doma nemáte nebo ho neradi používáte, stačí dolít vodou, polévka i tak bude mít díky koření vynikající chuť. Přidáme rajčatový ...více »

Jahodový koktejl

Vanda Švehlová 15. 6. 2015
Komentáře: 0, posl.:
Sekce: Nápoje
Jahodový koktejl Zasytí, osvěží a oblíbí si ho nejen děti, ale i dospělí. Pokud přemýšlíte, co s jahodami, připravte si tento skvělý nápoj. Potřebujete mléko, jahody a jestliže se nebojíte nějakých těch kalorií navíc, tak i ruskou zmrzlinu, někdo ji zná pod názvem Sibirka.


Návod je jednoduchý, jde jen o to „vychytat“ ten správný poměr jahody versus mléko. Do mixéru nalijete mléko a přidáte jahody.


Někdo dává všechny jahody najednou, jiný je přidává po částech. Rozmixujete. Kdo chce skutečně vynikající, napěněnou dobrotu, může přidat ruskou zmrzlinu, koupíte ji ...více »

Pendrek aneb když lékořice léčí

Barbora Roháčová 22. 1. 2015
Komentáře: 0, posl.:
Sekce: Sladká jídla
Pendrek aneb když lékořice léčí Kdo miluje pendrek, může se při čtení tohoto článku příjemně zasnít…

Už Vašek Neckář zpívá v jedné své písni: Rozhod jsem se léčit lásku lékořicí…

Co o ní vlastně víme?

Lékořice měří skoro půldruhého metru a je to zajímavá a krásná bylina.

Nevím, zda chcete léčit lásku a věříte lékořici, ale pokud máte trávicí potíže nebo kašel, můžeme ji s klidným svědomím doporučit.

A kdo rád mlsá, určitě zná pendrek nebo lekorky, které naštěstí stále můžeme koupit v obchodech – doba se změnila, ale tyhle dobroty naštěstí zůstaly! ...více »

Zázvorový čaj

P. 8. 12. 2014
Komentáře: 0, posl.:
Sekce: Nápoje
Zázvorový čaj ZÁZVOROVÝ ČAJ

Ze zázvorového kořene odkrojíme část asi 5 cm dlouhou, oloupeme ji a nastrouháme na hrubém struhadle. Zázvor zalijeme horkou vodou a necháme stát asi 15 minut. Poté nálev scedíme.
Štiplavou chuť čaje zmírníme citronovou šťávou a medem. Pijeme teplé.

Jablečný čaj se skořicí a medem

- hrst sušených kousků jablek nebo polovina nastrouhaného čerstvého jablka
- špetka skořice nebo kousek skořicové kůry v celku
- lžíce medu
- 2 ks hřebíčku
- (sušené borůvky nebo brusinky)

Sušená jablíčka ...více »
 
Máte-li potíže s přihlašováním...
Zapomněl(a) jsem heslo, ale mám ověřenou e-mailovou adresu...

Redakční zprávy

Naši milí, nezapomínáme na vás, soutěže byly a budou, jen nás trochu zbrzdila doba dovolených. Mějte strpění! Přejeme krásné dny všem :-)
Přátelé, kdo CHCE ZVÝŠIT SVOJI ŠANCI NA VÝHRU, MŮŽE DENNĚ SOUTĚŽIT - denně lze u každé soutěže vybrat správnou odpověď - ČÍM VÍCE SPRÁVNÝCH ODPOVĚDÍ, TÍM VĚTŠÍ PRAVDĚPODOBNOST VÝHRY!
Sjednejte si cestovní pojištění online od 11 Kč za den
Nejlevnější cestovní pojištění si najdete na Porovnej24.cz

Pro kůži

Na magazínu jsou:

ddoug, Barakuda, jijina, GROOT, Hojaro, Milka98
RSS
RSS

 

Venušanka v číslech:
• 5 010 dnů v provozu
• 4 902 články
• 1 512 soutěží


Copyright © 2006–2019 Venušanka – magazín pro ženy, všechna práva vyhrazena



Dnes je 22.11.2019 a svátek má Cecílie