Svět slov

Vyhledávání

Moudrosti do hrsti

Nejlepší způsob jak začít nový den je po probuzení myslet na to, zda dnes můžeme udělat radost alespoň jednomu člověku.
(Friedrich Nietzsche)

Soutěže, recepty, příběhy, zajímavosti

Román NalehkoRomán Nalehko
... a další soutěže...

Nejnovější recepty na Venušance

Ideální osvěžení v horku? Mursalský čaj!

Jana Kučerová, 21. 7. 2017
Komentáře: 0, posl.:
Sekce: Nápoje
Ideální osvěžení v horku? Mursalský čaj! Bulharsko nepatří mezi čajové velmoci, přesto však světu nabízí unikátní mursalský čaj. A protože neobsahuje tein, můžete ho vypít, kolik hrdlo ráčí. Navíc je velice zdravý a když si ho dáte v letních vedrech chlazený, nemá to chybu.

Jak čaj připravit?

Mursalský čaj se připravuje úplně jinak, než jak jsme běžně zvyklí. Žádná odměrka, žádný sáček, nic takového. V obchodě dostanete celé stéblo (respektive si koupíte balení, kde je víc stébel). Stéblo doma vložíte do vody, povaříte pět minut a nápoj je hotový. Většinou se doporučuje vzít čtvrt litru vody na jednu snítku, ...více »

Kaše z laskavce

Vanda Švehlová, 27. 10. 2016
Komentáře: 0, posl.:
Sekce: Sladká jídla
Kaše z laskavce Už jste zkusili amarant? Ne? A co třeba si z něj udělat snídani Bohů? Je to ultrajednoduché. Ale nejdříve pár slov o amarantu. Možná ho znáte pod jménem laskavec.

Milovali ho domorodí Indiáni

Amarant pochází z Ameriky, kde si na něm pochutnávali domorodí Indiáni. Do Evropy dle dochovaných záznamů dorazil až poté, co byla objevena Jižní Amerika.

Obsahuje cenné bílkoviny

Amarant obsahuje zajímavou skladbu cenných bílkovin, které se podobají bílkovinám živočišného původu. Je bohatý i na železo, hořčík, vápník, fosfor a ...více »

Jahody do kaše, knedlíků, na koláč i do mléka

Barbora Roháčová, 21. 6. 2016
Komentáře: 0, posl.:
Sekce: Sladká jídla
Jahody do kaše, knedlíků, na koláč i do mléka Jsou nejenom mimořádně lahodné, ale i plné vitamínu C. Dle některých zdrojů ho obsahují dokonce víc než některé citrusové plody. Jahody současně obsahují minimum cukru, ačkoli nám často sladké připadají. Hledali byste v těchto šťavnatých plodech vápník, fosfor, železo nebo draslík? Ne? A přesto tam tyto minerály jsou.

Protože v sobě skrývají hodně vody, tak v letních dnech příjemně osvěží, neztloustneme po nich (pokud si je neposypeme vrchovatou lžičkou cukru) a také prospějí našim ledvinám.

Jahody je asi nejlepší jíst syrové. Za pravdu nám dají hlavně děti. Zrají v ...více »

Amarantová kaše

Helga, 20. 12. 2015
Komentáře: 0, posl.:
Sekce: Sladká jídla
Amarantová kaše Vynikající amarantová kaše vás zasytí, nepřiberete po ní, je rychle uvařená a hlavně velice zdravá. Kdo dosud amarant vnímal okrajově, má šanci vše napravit. Začněte kaší a uvidíte, že vám tato obilovina zachutná a pustíte se i do nějakých dalších experimentů.
Příprava kaše je velice jednoduchá: do hrnce dáme mléko, vsypeme amarantové vločky a vaříme tak dlouho, dokud kaše není podle našich představ. K amarantovým vločkám lze přidat i vločky ovesné. Ideální jsou ty, co jsou už rozemleté, protože kaše bude dříve hotová. Pro vylepšení lze přidat i chia semínka nebo třeba i vločky ...více »

Polévka z červené čočky na kari

Vanda Švehlová, 5. 10. 2015
Komentáře: 1, posl.: 21. 11. 2015
Sekce: Polévky
Polévka z červené čočky na kari Je vynikající, má říznou chuť, podporuje trávení a zvládne ji úplně každý. Co budeme potřebovat?

Červenou čočku, cibuli, česnek, olej, brambory, pórek, zelenou papriku, bujón, rajčatový protlak, sůl, kari koření

Na oleji zpěníme nadrobno nakrájenou cibulku. Když zesklovatí, přidáme utřený česnek (každému dle jeho chuti), mírně osolíme, přidáme kari a ještě chvíli mícháme. Jakmile je základ polévky hotov, přidáme bujón. Pokud ho doma nemáte nebo ho neradi používáte, stačí dolít vodou, polévka i tak bude mít díky koření vynikající chuť. Přidáme rajčatový ...více »

Jahodový koktejl

Vanda Švehlová, 15. 6. 2015
Komentáře: 0, posl.:
Sekce: Nápoje
Jahodový koktejl Zasytí, osvěží a oblíbí si ho nejen děti, ale i dospělí. Pokud přemýšlíte, co s jahodami, připravte si tento skvělý nápoj. Potřebujete mléko, jahody a jestliže se nebojíte nějakých těch kalorií navíc, tak i ruskou zmrzlinu, někdo ji zná pod názvem Sibirka.


Návod je jednoduchý, jde jen o to „vychytat“ ten správný poměr jahody versus mléko. Do mixéru nalijete mléko a přidáte jahody.


Někdo dává všechny jahody najednou, jiný je přidává po částech. Rozmixujete. Kdo chce skutečně vynikající, napěněnou dobrotu, může přidat ruskou zmrzlinu, koupíte ji ...více »

Pendrek aneb když lékořice léčí

Barbora Roháčová, 22. 1. 2015
Komentáře: 0, posl.:
Sekce: Sladká jídla
Pendrek aneb když lékořice léčí Kdo miluje pendrek, může se při čtení tohoto článku příjemně zasnít…

Už Vašek Neckář zpívá v jedné své písni: Rozhod jsem se léčit lásku lékořicí…

Co o ní vlastně víme?

Lékořice měří skoro půldruhého metru a je to zajímavá a krásná bylina.

Nevím, zda chcete léčit lásku a věříte lékořici, ale pokud máte trávicí potíže nebo kašel, můžeme ji s klidným svědomím doporučit.

A kdo rád mlsá, určitě zná pendrek nebo lekorky, které naštěstí stále můžeme koupit v obchodech – doba se změnila, ale tyhle dobroty naštěstí zůstaly! ...více »

Zázvorový čaj

P., 8. 12. 2014
Komentáře: 0, posl.:
Sekce: Nápoje
Zázvorový čaj ZÁZVOROVÝ ČAJ

Ze zázvorového kořene odkrojíme část asi 5 cm dlouhou, oloupeme ji a nastrouháme na hrubém struhadle. Zázvor zalijeme horkou vodou a necháme stát asi 15 minut. Poté nálev scedíme.
Štiplavou chuť čaje zmírníme citronovou šťávou a medem. Pijeme teplé.

Jablečný čaj se skořicí a medem

- hrst sušených kousků jablek nebo polovina nastrouhaného čerstvého jablka
- špetka skořice nebo kousek skořicové kůry v celku
- lžíce medu
- 2 ks hřebíčku
- (sušené borůvky nebo brusinky)

Sušená jablíčka ...více »

Jelení kýta na šípkové omáčce

Petr Žemlička, 18. 9. 2014
Komentáře: 0, posl.:
Sekce: Maso
Jelení kýta na šípkové omáčce

JELENÍ KÝTA NA ŠÍPKOVÉ OMÁČCE podávaná s domácím buclatým knedlíkem


Recept šéfkuchaře hotelu Horizont v Peci pod Sněžkou Jiřího Švestky:

SUROVINY NA 4 PORCE:
600g jelení kýta
30g cukr krupice
60g špek
25g med
100g mrkev
60g perník na strouhání
100g celer
50g šípkový džem
80g cibule
80g brusinky
60g olej
40g červené víno
60g máslo
1l vývar
50g hladká mouka
sůl, pepř, bobkový list, nové koření, tymián

POSTUP:
Očištěné, omyté a odblaněné ...více »

Závin, který nezklame

Babůů, 26. 8. 2014
Komentáře: 0, posl.:
Sekce: Pečeme
Závin, který nezklame Je jednoduchý a skvěle chutná.

Těsto:
300g hladké mouky,
špetka soli,
1 šlehačka (0,25)

Postup:
Vše smíchat, propracovat. Těsto nechat nejlépe přes noc v ledničce odpočinout. Druhý den se plní – tradičně jablkovou náplní podle vaši chuti. Hotové naplněné záviny potřít máslem a dát péct do vyhřáté trouby. Peče se přibližně 30 min. (180-200°C), podle typu trouby. Dobrou ...více »

Kandys – lepší než bílý cukr

Jana Kučerová, 14. 6. 2014
Komentáře: 0, posl.:
Sekce: Sladká jídla
Kandys – lepší než bílý cukr Vypadá jako kousek jantaru. A přitom je to cukr.

Hnědý kandys je velice zajímavé sladidlo. Vyrábí se krystalizací obrovského množství cukerného roztoku. A kdo chce hnědý (kandys totiž existuje i bílý), tak použije pro výrobu z karamelizovaného cukru, tedy takového, který se zahřeje.

Výborně se hodí do silných čajů, ale i do kávy. Pokud ale spěcháte, dejte raději přednost klasickému, sypkému cukru, protože se rychleji rozpouští. Zajímavé je, že zatím se s cukrem kandys v cukrárnách a kavárnách příliše nesladí, setkáte se s ním, zejména v menších městech, ...více »

Ocet

P,, 2. 6. 2014
Komentáře: 1, posl.: 4. 6. 2014
Sekce: Tipy, triky
Ocet Ocet si v našich domácnostech buduje silnou pozici jako potravina i jako čisticí prostředek nebo součást nejrůznějších kosmetických procedur. Máme pro vás 30 tipů na jeho využití!

1. Zbaví vás plísně na závěsu

Sprchový závěs je místem, kde plísně bují hodně často. Naneste na postižená místa ocet a kartáčkem plíseň odstraňte. Kromě toho, že bude závěs čistý, bude i dezinfikovaný.

2. Bojuje s vodním kamenem

Sprchovou hlavici, která už nefunguje tak, jak by měla, prostě ponořte na 10 minut do směsi vody a octa. Vodní kámen se krásně rozpustí. To samé ...více »

Dva druhy mateřského mléka - znáte je?

Jana Kučerová 13. 5. 2017
Komentáře: 0, posl.:
Sekce: Nápoje
Dva druhy mateřského mléka - znáte je? Složení mateřského mléka se neustále mění, a to i v průběhu jednoho kojení. Leckterá maminka má obavy, jestli je její mléko dostatečně syté. Jak to pozná?

Přední mléko na žízeň, zadní na hlad

Je dobré vědět, že skladba, ale i hustota či barva mléka se mění i během jednoho jediného kojení z jednoho prsu. Jakmile se dítě přisaje, uvolní se takzvané přední mléko, které není tak husté a uhasí žízeň. Zadní mléko je hustší a obsahuje více tuku, takže kojence zasytí.

Jak dlouho kojit?

Mateřské mléko se tvoří v mléčných žlázách. Celý proces je pečlivě ...více »

Ochlazení horkým nápojem

M. Hrubá 28. 6. 2016
Komentáře: 0, posl.:
Sekce: Nápoje
Ochlazení horkým nápojem Léto je obdobím, kdy každý z nás zatouží po ledovém nápoji, který svlaží naše hrdlo. Ten však zažene žízeň jenom na chvíli, ba co víc – ochladí nás pouze v jednom jediném okamžiku, a to v momentě, kdy ho pijeme. Pak nás začne zahřívat a k tomu ještě neprospívá našemu žaludku. Avšak, teplý čaj v parných měsících vám prokáže daleko lepší službu – osvěží vás mnohem víc. Zároveň obsahuje kofein, zvaný tein, který vás nakopne.

V létě víc než kdy jindy si hlídejte pitný režim, aby nedošlo k dehydrataci organismu. Kolik tekutin denně vypít nelze jednoznačně říct, každý má jiné potřeby. ...více »

Česnečka

Barbora Roháčová 8. 2. 2016
Komentáře: 2, posl.: 19. 2. 2016
Sekce: Polévky
Česnečka Vynikající polévka, jednoduchá, zdravá a v tomto ročním období aktuální.

Potřebujeme:

Na 1,5 l polévky 4 stroužky česneku, brambory na kostičky, dvě polévkové lžíce sádla, kmín, majoránku, sůl, bujón, vejce, pažitka.

Postup:

Do hrnce s vodou dáme na kostičky nakrájené brambory a vaříme. Přidáme sůl, kmín (kdo nechce, nemusí), majoránku. Mezitím si utřeme česnek – čtyři stroužky, to je jen orientační počet, záleží, kdo jak silnou polévku snese a jak jsou stroužky velké. Do hrnce s vodou přidáme bujón, aby polévka měla ...více »

Cukr? Za vším hledej ženu!

V. 5. 10. 2015
Komentáře: 0, posl.:
Sekce: Sladká jídla
Cukr? Za vším hledej ženu! Sypeme ho často bezmyšlenkovitě do šálku s kávou, přidáváme do moučníků a občas se děsíme toho, že po něm tloustneme. Jen málokdo si ho umí stoprocentně odepřít, i když se mu často říká „bílý zabiják“.

Cukr. Dnes už nám ani nepřijde, že kdysi dávno to byla velice vzácná surovina. Historie výroby cukru je bohatá a zajímavá a než se natrvalo usadil v našich cukřenkách, musel urazit dlouhou, dobrodružnou cestu.

Cukr se nejprve vyráběl z cukrové třtiny, jejíž domovinou byla především exotická Indie.

Domorodci, kteří žvýkali stonky cukrové ...více »

Odšťavňujete? A není vám líto vyhozené vlákniny?

Simona, redakčně upraveno 8. 9. 2015
Komentáře: 1, posl.: 18. 9. 2015
Sekce: Nápoje
Odšťavňujete? A není vám líto vyhozené vlákniny? Je lepší jíst celé ovoce a zeleninu nebo si z nich vymačkat šťávu? Hledám na internetu všemožné diskuse na tohle téma. Poradíte mi? Všude se píše o tom, jaký přístroj je nejlepší, ale nikdo moc neuvádí, jestli mu to nějak pomohlo a cítí se lépe. Chápu, že to je dobré, když máte malé dítě, ale co dospělí?

Můj manžel tvrdí, že odšťavňování je nesmysl. Proč se prý zbavovat dužiny, respektive vlákniny? Ano, zní to logicky. Vláknina se dokonce prodává samostatně, aby se přidávala do jogurtů nebo kamkoli, kam je to možné přisypat. Tak proč ji vyhazovat, když navíc ovoce a zelenina nejsou ...více »

Eintopf špagety z jednoho hrnce

P. 4. 3. 2015
Komentáře: 0, posl.:
Sekce: Rodinné recepty
Eintopf špagety z jednoho hrnce Máte chuť na dobré těstoviny, ale jste líní připravovat omáčku? Pokud nemusíte polotovary (i když taková veganská Alnatura boloňská omáčka…hmm) a lenost nelze přemoct, je tu jednoduché a efektivní řešení. Uvařte těstoviny i omáčku dohromady v jednom hrnci! Opravdu to funguje. Žádné zázraky od tohoto jídla nečekejte, jednoduchou, rychlou a chutnou večeři však určitě ano. Recept pro 4 osoby.

Ingredience:
cca 350 gr těstovin (např. linguine)
1 konzerva krájených rajčat
1 (sladká) cibule
4 stroužky česneku
2 lžíce rajčatového protlaku
2 lžičky oregána ...více »

Mrkvová pomazánka

I.T. 12. 1. 2015
Komentáře: 0, posl.:
Sekce: Rodinné recepty
Mrkvová pomazánka Rychlá, sytá, levná, vynikající pomazánka. Pošmáknou si hlavně milovníci ostřejší chuti.

Potřebujeme:

3 obdélníčky taveného sýra, 2 karotky, 3 stroužky česneku (žlučníkáři raději opatrně), 1 polévkovou lžíce Flory nebo jiného rostlinného tuku.

Mrkev najemno nastrouháme, přidáme tavený sýr, 1 polévkovou lžíci Flory a důkladně rozmačkaný česnek. Vše dohromady ušleháme elektrickým šlehačem nebo pasírujeme vidličkou tak dlouho, dokud ze všech ingrediencí nemáme jemnou směs.

Mažeme nejlépe na tmavé pečivo, veku nebo bagety. Můžeme ozdobit ...více »

Jednodenní detoxikační program

P, 26. 9. 2014
Komentáře: 0, posl.:
Sekce: Nápoje
Jednodenní detoxikační program Při této kúře doporučujeme pro větší efekt pít pouze ovocné džusy (s výjimkou mrkvové šťávy, která působí regeneračně na játra). Je dobré zůstat po celý den u jednoho nápoje, abychom trávicí ústrojí nezatěžovali příliš a dopřáli mu co největší odpočinek.

Měli byste se snažit pít denně nanejvýš tři 230 ml sklenice vámi zvoleného ovocného džusu a každou dávku ředit 115 ml vody. Ředění se doporučuje z toho důvodu, že čerstvé šťávy (a zejména ovocné) jsou bohaté na přírodní cukry, a přijímáme-li je na prázdný žaludek, mohla by se nám trochu zatočit hlava. Kromě toho byste měli vypít 2 ...více »

Kuřecí prsíčka plněná dýní

Petr Žemlička 9. 9. 2014
Komentáře: 0, posl.:
Sekce: Maso
Kuřecí prsíčka plněná dýní

KUŘECÍ PRSÍČKA PLNĚNÁ DÝNÍ


Recept šéfkuchaře hotelu Horizont v Peci pod Sněžkou Jiřího Švestky:

SUROVINY NA 4 PORCE:
600g kuřecí prsa
40g dýně
2ks vejce
1ks houska
20g mandlové lupínky
30g máslo
10g petrželová nať
30ml smetana
20g tavený sýr
40g olivový olej
sůl, bílý pepř

POSTUP:
Z dýně a housky nakrájené na malinké kostičky, mandlových lupínků, másla, žloutků a sněhu vyšlehaného z bílků, nasekané petrželové nati, soli a pepře, uděláme směs jako na žemlové ...více »

Ptačí mléko

Jana Kučerová 4. 7. 2014
Komentáře: 0, posl.:
Sekce: Sladká jídla
Ptačí mléko Rychlá, sladká dobrota, kterou budete mít sfouknutou za chvíli a děti (i dospělí) se budou olizovat až za ušima.

Potřebujeme: mléko, vejce, cukr, vanilkový cukr, polohrubou mouku.

Jak na to:

Půl litru mléka přivedeme k varu, vložíme do něj předem našlehaný sníh z bílků (bez cukru) a necháme mírně přejít var, pak vybereme vidličkou a dáme do misky. Mléko necháme na plotně.

Do jiného hrníčku dáme zbylé žloutky, vanilkový cukr (aby to nebylo moc sladké, tak moje babička dávala půl lžičky a bohatě to stačilo), dále tři kávové lžičky ...více »

KUŘECÍ PRSÍČKA PLNĚNÁ MERUŇKAMI a s kuskusem

Petr Žemlička 7. 6. 2014
Komentáře: 0, posl.:
Sekce: Maso
KUŘECÍ PRSÍČKA PLNĚNÁ MERUŇKAMI a s kuskusem Recept šéfkuchaře hotelu Horizont v Peci pod Sněžkou Jiřího Švestky:


SUROVINY NA 4 PORCE:

0,6 kg kuřecí řízky
0,04 kg chilli omáčka
0,12 kg meruňky
0,03 kg olivový olej
koření na kuře
0,4 kg kuskus
0,04 kg kedlubny
0,04 kg cuketa
0,04 kg mrkev
0,2 l smetana

sůl (dle chuti)
pepř (dle chuti)
0,04 kg mozzarella
0,05 kg hořčice
0,06 kg máslo

Postup:

Maso si odblaníme, omyjeme a nařízneme na kapsu. Prosolíme, opepříme a naplníme mozarelou a meruňkami, ...více »

TVAROHOVÉ KNEDLÍKY S MERUŇKAMI

Petr Žemlička 29. 5. 2014
Komentáře: 1, posl.: 30. 5. 2014
Sekce: Sladká jídla
TVAROHOVÉ KNEDLÍKY S MERUŇKAMI Recept od šéfkuchaře hotelu Horizont v Peci pod Sněžkou Jiřího Švestky. Nechte si chutnat!

SUROVINY NA 4 PORCE:

0,2 kg meruňky
0,1 kg máslo
0,02 l víno
0,06 kg mouka polohrubá
0,44 kg tvaroh
2 ks vejce
0,04 kg cukr moučka
1 ks vanilkový cukr
0,05 l mléko
sůl


Z mouky, tvarohu, mléka, vajec a soli připravíme těsto, ze kterého vytvarujeme malé knedlíčky a vaříme je cca 10 minut ve vařící vodě.

Ze dvou třetin meruněk, vína a vody připravíme omáčku, kterou vaříme asi 10 ...více »
 
Máte-li potíže s přihlašováním...
Zapomněl(a) jsem heslo, ale mám ověřenou e-mailovou adresu...

Redakční zprávy

Přátelé, kdo CHCE ZVÝŠIT SVOJI ŠANCI NA VÝHRU, MŮŽE DENNĚ SOUTĚŽIT - denně lze u každé soutěže vybrat správnou odpověď - ČÍM VÍCE SPRÁVNÝCH ODPOVĚDÍ, TÍM VĚTŠÍ PRAVDĚPODOBNOST VÝHRY!
Nejlevnější cestovní pojištění si najdete na Porovnej24.cz

Metafora

Soutěže

Román Nalehko
Úspěšný román, podle kterého se bude točit film
LEVANDULE
Zaostřeno na levanduli
Tilda a její nápady
Báječné střihy pro vás!

Na magazínu jsou:

kopretinar, vlahy, emadlerjuli, stana1, Venušanka, Dubca, Dubacek, Hojaro, zatka71, formule, petrucha, holesovi, AHY1, dagous, kozelka, lala21, zindule, jarosl, velber, iron1, uzjn, lukas1234, Jaroslav500
RSS
RSS

 

Venušanka v číslech:
• 4 157 dnů v provozu
• 4 739 článků
• 1 440 soutěží
• 13 122 uživatelé


Copyright © 2006–2017 Venušanka – magazín pro ženy, všechna práva vyhrazena



Dnes je 22.07.2017 a svátek má Magdaléna