Svět slov

Vyhledávání

Moudrosti do hrsti

Žena je něžnější než květ, ale tvrdší než kámen.
(Charles Baudelaire)

Soutěže, recepty, příběhy, zajímavosti

Nejnovější recepty na Venušance

OPIČÍ CHLEBA

alimraj, 28. 7. 2021
Komentáře: 14, posl.: 16. 2. 2009
Sekce: Zákusky
OPIČÍ CHLEBA Recept jsem našla na Ženě-in a doufám, že mi autor nebude zazlívat jeho přenesení sem.

Potřebujeme:

14 g sušeného droždí,6 dkg másla, 1 hrnek mléka, 1/2 hrnku cukru, 4-5 hrnků hladké mouky, 1 vejce

Namáčecí roztok : rozpustíme v kastrolku 12,5 dkg másla, přidáme 9 dkg cukru a když se rozpustí, přidáme trochu skořice a 1/2 hrnku rozinek (nebo ořechů, nebo kombinace obojího).

TĚSTO:
- do kastrolku dáme 6 dkg másla + 1 hrnek mléka + 1/2 hrnku cukru a zahříváme, dokud se máslo a cukr nerozpustí. Pak necháme zchladnout, mléko musí ...více »

Bosáky po pošumavsku aneb chlupaté knedlíky

ivbara, 17. 7. 2021
Komentáře: 8, posl.: 18. 1. 2008
Sekce: Přílohy
Bosáky po pošumavsku aneb chlupaté knedlíky Děláte si doma “bosáky“? Když jsem se s tímto názvem setkala poprvé, netušila jsem, že jsou to chlupaté knedlíky.

Recept na Bosáky po pošumavsku zaslala čtenářka ivbara. Jak je hodnotí? „Jsou vynikající třeba ke kachně, ale první den chutnají i jen s máslem a druhý den na cibulce s vajíčky…“

Jak bosáky připravíme?

Stejné množství syrových, co nejjemněji nastrouhaných brambor (vymačkáme z nich všechnu vodu – naši na to mívali plátěný pytlík…), spojíme se stejným množství vařených
brambor ve slupce (předtím ...více »

Závitky v rýžovém papíru

Betyna, 23. 6. 2021
Komentáře: 20, posl.: 29. 3. 2007
Sekce: Maso
Závitky v rýžovém papíru Chcete zkusit dobrotu z mletého masa? Pokud ano, nabízíme vám od naší čtenářky Betyny recept na závitky v rýžovém papíře.

Potřebujeme:

- rýžový papír – koupíme v Kauflandu nebo v jiném supermarketu za cca 30 Kč

- mleté maso

- namočený rohlík

- koření

- zeleninu nadrobno nakrájenou podle vlastní chuti,

může být i nadrobno nakrájené zelí, houby apod. …

Postup:

Z mletého masa a přísad vytvoříme náplň, podobnou sekané, do které dáme koření, zeleninu, ...více »

Švestkový koláč s mákem

lenig, 17. 6. 2021
Komentáře: 42, posl.: 16. 9. 2008
Sekce: Pečeme
Švestkový koláč s mákem Milí přátelé, posílám Vám recept na náš oblíbený podzimní koláč….

2 hrnky polohrubé mouky
1 hrnek cukru
1 prášek do pečiva
1 hrnek mléka
½ hrnku oleje
2 vejce

Vytvoříme v míse hladké těsto, které vylijeme na vymazaný a vysypaný plech (nebo na pečící papír)…rozetřeme po celé ploše a navrch poskládáme vypeckované půlky švestek. Posypeme mletým mákem, smíchaným s cukrem (podle kyselosti švestek) a nahoru poklademe cikcak kousky másla (Hery)….

Dáme upéct, dokud těsto nemá zlatou barvu.

Dobrou chuť vám přeje ...více »

Lahodná jahodová omáčka

Katka, 14. 6. 2021
Komentáře: 0, posl.:
Sekce: Omáčky
Lahodná jahodová omáčka Posílám vám recept na jahodovou omáčku.

Výborně se hodí ke zmrzlině nebo jako příloha k palačinkám. Její příprava je velice jednoduchá. A kdy jindy si udělat jahodovou dobrotu, když ne v době, kdy jahody zrají a lákají nás na svoji sladkou chuť?

Zhruba na 2 porce potřebujeme: 200 g čerstvých jahod (v zimě se dají použít mražené), cukr dle chuti, 40 g džemu z červeného nebo černého rybízu, l lžičku maizeny, 1 lžičku citronové šťávy

Jahody rozmačkáme, promícháme s cukrem a ostatními přísadami vyjma maizeny. Rozmixujeme v ...více »

Zavařování okurek: tajemství spočívá v láku

Šmudlinka, 4. 6. 2021
Komentáře: 9, posl.: 8. 8. 2007
Sekce: Zavařujeme
Zavařování okurek: tajemství spočívá v láku Takové tajemství výroby výborných zavařených bokurek, to je věc! A já vám nyní prozradím, jak na to, aby vaše okurky lákaly k zakousnutí nejen ve dnech svátečních!

Příprava
Okurky vybíráme spíše menší, jsou křehčí, ale v případě nouze lze i ty větší rozkrájet a zavařit. Musíme je pečlivě odrhnout nejlépe kartáčkem tak, aby byly dokonale čisté.
Stejně dobře omyjeme sklenice v saponátu horkou vodou, pak ještě vyvaříme nebo necháme v horké troubě.

A můžeme jít na to!

Základní recept:

Na jednu velkou ...více »

Tajemství dobrého vývaru

Šmudlinka, 29. 5. 2021
Komentáře: 5, posl.: 10. 7. 2007
Sekce: Polévky
Tajemství dobrého vývaru Naše babičky považovaly vývar za vrchol kuchařského umění a také všeobecně posilující prostředek, ba někdy i léčivý…

Jak ho ale udělat správně?

Základní recept:

- 200-500 g masa
- 1 – 1,5 l vody
- celý pepř
- celé nové koření
- cibule
- kořenová zelenina (mrkev, petržel, celer)
- sůl

To je základní recept na vývar. Podle libosti a zvyklostí ho lze vylepšovat i jinými ingrediencemi.
Např.

- větvičkou libovolných bylinek (mateřídouška, tymián, výborný je rozmarýn…) ...více »

Česneková pasta

Bety, 21. 5. 2021
Komentáře: 9, posl.: 27. 10. 2006
Sekce: Tipy, triky
Česneková pasta Dlouhou dobu jsem bydlela v paneláku a měla jsem problémy s uskladněním česneku. Všechno, co jsem rychle nespotřebovala, vyschlo.

Také jsem v té době pracovala jako technolog stravování. Všimla jsem si, že kuchaři nepoužívají při vaření čerstvý česnek, ale česnekovou pastu. Používali dva druhy této pasty: 50% a 30%. Prostudovala jsem složení a zjistila jsem, že opravdu tato pasta obsahuje jenom česnek a sůl. Rozhodla jsem se, že si takovou pastu doma vyzkouším vyrobit.

Nejdříve jsem vyzkoušela 50%: česneku i soli stejné množství. Byla ale příliš ...více »

Kynuté knedlíky vařené v páře od Bety

Bety, 27. 4. 2021
Komentáře: 25, posl.: 5. 6. 2007
Sekce: Sladká jídla
Kynuté knedlíky vařené v páře od Bety Máte doma rádi kynuté knedlíky? Pokud ano, určitě vám přijde vhod recept od Bety, a to na knedlíky kynuté v páře. Bety popsala celý postup tak detailně a dokonale, že to musí zvládnout i naprostá začátečnice…:-) Tady je recept včetně postupu:

Co budeme potřebovat:

Na kvásek:
0,25 l mléka
lžíci cukru
1 kostku (42 g) droždí

Dále:
500 g polohrubé mouky
trošku soli
0,5 dl oleje

Na náplň:
ovoce – čerstvé, dobře osušené, nebo velmi dobře okapané kompotované – pokud bude vlhké, bude se ...více »

Rychlý tvarohový koláč

Naďa, 21. 4. 2021
Komentáře: 6, posl.: 29. 10. 2008
Sekce: Pečeme
Rychlý tvarohový koláč Moje kamarádka mě málokdy něčím překvapí, ale tvarohový koláč, který narychlo upekla před mým příjezdem, předčil všechna má očekávání! Jakmile tento moučník jednou upečete, jiný tvarohový dezert už nebudete chtít! Bez přehánění.

Fantastické na něm je, že vás nebude bolet ruka od vymíchávání, potřebujete jen minimum ingrediencí a hlavně ho nemůžete vůbec zkazit! U nás doma ho poprvé zkusil upéct můj desetiletý syn (i kluci mají pečící období, ale to rychle přejde), chtěl mě překvapit k narozeninám. Povedlo se na jedničku. Fotečka není nic moc, chuť je ale excelentní, věřte mi :-); ...více »

Heřmánkový čaj

Barbora Roháčová, 5. 6. 2020
Komentáře: 0, posl.:
Sekce: Nápoje
Heřmánkový čaj Naše obchody zaplavily nejrůznější exotické čaje a čajové směsi. Přesto bychom neměli zapomínat na zdánlivě obyčejné bylinky, které mohou být našemu zdraví velice prospěšné. Patří k nim například heřmánek.

Nádherně voní. Už i to může mít v dnešní uspěchané době na řadu z nás aromaterapeutický, zklidňující vliv. Nicméně, heřmánek obsahuje celou řadu zcela výjimečných složek. Jeho použití je prakticky univerzální.

Určitě si připravte vynikající heřmánkový čaj, který se připravuje ze sušených květů.

Tento čaj ukonejší rozbouřené trávení, působí protizánětlivě, ...více »

Kysané zelí - jak na to

Barbora Roháčová, 8. 7. 2019
Komentáře: 0, posl.:
Sekce: Rodinné recepty
Kysané zelí - jak na to Kysané zelí je tradiční a oblíbené české jídlo, ale hodně se používá i v národních kuchyních třeba v Nizozemsku, Estonsku, Lotyšsku a dalších severských, středoevropských a východoevropských kuchyních.

Neocenitelným se kysané zelí stalo při zámořských plavbách v letech 1550 – 1750 – byl to cenný zdroj vitamínů a minerálů v prevenci proti obávaným kurdějím, které kosily nemocné. Námořníci neměli jiné zdroje, jak vitamín během cesty po oceánu doplnit, a tak si vozili soudky se zelím.
 
Zelí se nejčastěji připravuje a uchovává ve speciálním kameninovém hrnci. Dříve ...více »

Křenová pomazánka - třikrát jinak

Ivana Tichá 18. 7. 2021
Komentáře: 1, posl.: 8. 9. 2011
Sekce: Studená kuchyně
Křenová pomazánka - třikrát jinak Křenová pomazánka I.

Připravíme si:
1/2 skleničky krenexu, 100 g tvrdého salámu (turistický), 1 měkký tvaroh, 3-4 lžíce majolky, sůl, pepř.

Salám nastrouháme na hrubším struhadle, přidáme tvaroh, krenex, majolku, osolíme, opepříme a pořádně promícháme.

Křenová pomazánka II.

Potřebujeme:
100 g majonézy, 2 lžíce nastrouhaného křenu, 150 g šunky nebo salámu, 2 vejce natvrdo uvařené, plátky veky, petrželka.

Smícháme křen s majonézou. Do křenové majonézy přidáme na nudličky nasekanou ...více »

Cukeťák

Betyna 2. 7. 2021
Komentáře: 3, posl.: 29. 8. 2009
Sekce: Pečeme
Cukeťák

Cukeťák

dávka na plech s vyšším okrajem

Suroviny:

800g nastrouhané cukety (mladé cukety nemusíte loupat), 300g nakrájené uzeniny, 100g strouhaného sýra, 1hrnek hrubé mouky, 1 hrnek hladké mouky (můžete nahradit 2 hrnky polohrubé mouky), 1 hrnek oleje, 2 nadrobno nakrájené střední cibule, 4 žloutky + sníh ze 4 bílků (můžete použít celá vejce, ale cukeťák nebude tak nadýchaný), česnek, pepř, majoránka, sůl, 2 prášky do pečiva,

Postup:

Cukety nastrouháme nahrubo, osolíme a necháme chvíli vypotit vodu. Vodu vymačkáme a slijeme. ...více »

Domácí čínská polévka

lenig 22. 6. 2021
Komentáře: 37, posl.: 8. 2. 2009
Sekce: Polévky
Domácí čínská polévka Milí přátelé, posílám vám k vyzkoušení výbornou a přitom dietní polévku, kterou vymyslel jeden můj přítel. Polévku jsem vyzkoušela a musím říci, že chutnala nejen mně, ale i mému partnerovi!

DOMÁCÍ ČÍNSKÁ POLÉVKA

Ingredience:

sáček čínské zeleniny
hrstička sušených hub
pórek
kousek kuřecích prsíček
chilli koření
sojová omáčka
lžíce solamylu
sůl, Podravka (či jiné vaše oblíbené koření)


Postup:

Do velkého hrnce dáme vařit na kostičky nakrájené kuřecí maso, ...více »

Recept na Boloňské špagety od Soni

Soňa 16. 6. 2021
Komentáře: 6, posl.: 1. 6. 2006
Sekce: Těstoviny
Recept na Boloňské špagety od Soni Dnes už jste nejspíš po obědě, ale pokud přemýšlíte, co udělat k večeři, případně na čem si pochutnat o víkendu, až budete pohromadě s rodinou, co kdybyste zkusily uvařit Boloňské špagety? Těstoviny bývají oblíbené i u dětí, jejich příprava je nenáročná, úspěch zaručen. Možná, že recept znáte, možná, že ne. Pokud ne, tak vám určitě přijde vhod. Zaslala nám ho čtenářka Soňa a my ho přetiskujeme:

Boloňské špagety podle Soni

350 g špaget, 70 g tuku, 1 velká cibule, 4 lžíce rajčatového protlaku, 150g mletého masa, 100 g strouhaného sýra, 2 lžíce vody, ...více »

Tuňáková pomazánka

Ivana Tichá 5. 6. 2021
Komentáře: 1, posl.: 22. 4. 2012
Sekce: Studená kuchyně
Tuňáková pomazánka Tuňáková pomazánka je sice trochu pracnější, ale zato je tak dobrá, že nikdy nezbyde nedojedená.

Potřebujeme:

- 2 konzervy sendvičového tuňáka ve vlastní šťávě (dobrý a levný vyrábí Giana)
- 2 lžíce Ramy
- 1 obdélník taveného sýra
- 2 vejce uvařená natvrdo
- 1 jemně pokrájená cibule
- sůl
- citrónová šťáva
- dle chuti 2 či více lžiček francouzské (ostré) hořčice

Ramu a tavený sýr vyšleháme elektrickým šlehačem do jemné pěny. Z tuňáka slijeme šťávu, přidáme jej do mísy a zašleháme. Vejce ...více »

Karamelové řezy

Mirča 31. 5. 2021
Komentáře: 10, posl.: 4. 2. 2009
Sekce: Zákusky
Karamelové řezy Na Mirčiny Karamelové řezy jsme zaznamenaly v diskusním fóru řadu ohlasů, a tak autorce děkujeme za to, že nám recept poskytla pro všechny čtenáře magazínu. Zde je…

KARAMELOVÉ ŘEZY

Těsto

250g práškového cukru
200g mletých vlašských ořechů
6 vajec
3 vrchovaté lžíce strouhanky
3 vrchovaté lžíce hladké mouky
půl prášku do pečiva

Ze surovin zpracujeme těsto.

Na vyložení plechu budeme potřebovat obdélníkové cukrářské oplatky. ...více »

Geniální piškot

Šmudlinka 28. 5. 2021
Komentáře: 0, posl.:
Sekce: Zákusky
Geniální piškot Jak vyrobit vždy výborný, vláčný a pružný piškot? A přitom se vyhnout všem ne zrovna příjemným činnostem jako je šlehání sněhu a žloutků zvlášť? I to vám prozradím.

Správný piškot má mít žlutou barvu, má vonět po vanilce a hlavně se nesmí drolit.

Lehoučký piškot – základní recept

6 vajec
120 g polohrubé mouky
120 g moučkového cukru

Žloutky našleháme s částí cukru do pěny a z bílků uděláme tuhý sníh. Do žloutkové směsi pak vmícháme sníh a po částech prosátou mouku.
Pečeme při teplotě 150-170°C (střední ...více »

Sterilovaná strouhaná jablka

Bety12 19. 5. 2021
Komentáře: 44, posl.: 3. 10. 2010
Sekce: Zavařujeme
Sterilovaná strouhaná jablka Od Bety12 jsme dostali recept na sterilovaná jablka (za což jí děkujeme). Autorka zaslala také sérii fotografií, takže ani začátečnice nemůže být na pochybách, jak postupovat. Ale dejme už slovo Bety12…

Máte hodně jablek a málo místa na jejich uskladnění? Pak je čas sáhnout po osvědčeném receptu našich babiček: jablka nastrouhat, natlačit do sklenic a sterilovat. Pokud dodržíte jistá pravidla, mohou takto zakonzervovaná vydržet několik let:

1. Jablka rozkrojíme, vyřízneme jádřince. Pokud je slupka tvrdá, odstraníme ji. Je-li měkká, ...více »

Jíška: jak ji správně připravit? Rady, tipy, triky...

Ivana Lochmanová 25. 4. 2021
Komentáře: 0, posl.:
Sekce: Polévky
Jíška: jak ji správně připravit? Rady, tipy, triky... Stačí rostlinný olej nebo máslo a hladká mouka. To jsou základní ingredience pro jíšku neboli zásmažku. Jenže jak je možné, že se někdy povede a jindy tvoří hrudky a zkazí dobrý dojem z pokrmu, který jsme připravovaly tak dlouho? Je to věda, udělat dobrou zásmažku, nebo je chyba v surovinách? Od obojího trochu.

Jíšku (tuk, mouka) používáme hlavně do polévek, ale také do některých omáček. Některé pokrmy ale zahušťujeme pouze moukou vmíchanou do vody – ale o tom více později.

Jíšku z másla nebo oleje dělíme na světlou, střední a tmavou. Největlejší dáváme do zeleninových ...více »

Salát z krabích tyčinek

Renata Petříčková 20. 4. 2021
Komentáře: 14, posl.: 24. 7. 2007
Sekce: Studená kuchyně
Salát z krabích tyčinek Dnes vám nabídnu krabí salát z tyčinek surimi, skoro takový, ne-li lepší, než koupíte v obchodě.

Chutná vám? Čtěte dál, dozvíte se mnoho užitečných informací.

Tyčka z kraba? Kdepak!

Krabí tyčinky zvané též surimi tyčinky nemají s krabem nic společného, přesto jsou oblíbenou pochoutkou.

Jsou levné a při troše šikovnosti z nich lze vykouzlit lahodné pokrmy. Co se týče jejich nutriční hodnoty, nečekejte žádné zázraky. Troška rybího masa (zhruba 33% tresčího masa), umělá ochucovadla, nějaká barviva a pšeničné a kukuřičné ...více »

Cibulový sirup - a něco navíc

Barbora Roháčová 18. 9. 2019
Komentáře: 0, posl.:
Sekce: Rodinné recepty
Cibulový sirup - a něco navíc Je štiplavá, aromatická, zdravá a snad kromě moučníků a sladkých jídel ji můžeme přidat do každého pokrmu. Cibule také prospívá zdraví, a proto je dobré mít jí na zimu o pár kousků více.

Nevoní, štípe, ale také léčí

Cibule je sice aromatická, zatěžuje náš dech a když ji loupeme a krájíme, tak nám často tečou slzy proudem, ale to všechno se dá vydržet.
Cibulová šťáva proti kašli

Co už znaly naše prabáby

Tento lektvar z cibule dávaly děckám na kašel už naše prapraprabáby. My dnes skoro všechno najdeme na internetu, ...více »

Kávu si osladím

Eva Svobodová 5. 4. 2019
Komentáře: 0, posl.:
Sekce: Nápoje
Kávu si osladím Zatímco milovníci vína dokáží diskutovat dlouhé hodiny o tom, jestli je lepší červené nebo bílé, my, co si neumíme představit život bez kávy, to tak nemáme.

Vypijeme si svůj šálek kdesi v ústraní a nevedeme s nikým nekonečné debaty o přednostech arabiky vůči robustě a naopak. Je zajímavé, kolik času vyznavači vína věnují výběru té správné lahve. Bývá to součástí jejich rituálu.

Ten, kdo pije kávu, se sice orientuje zhruba v tom, jaký je rozdíl mezi arabikou a robustou, ale tím to víceméně končí. Asi každý má také svoji oblíbenou značku, ale tolik se z toho nestřílí. ...více »
 
Máte-li potíže s přihlašováním...
Zapomněl(a) jsem heslo, ale mám ověřenou e-mailovou adresu...

Pro kůži

RSS
RSS
Venušanka v číslech:
• 5 629 dnů v provozu
• 4 928 článků
• 1 512 soutěží


Copyright © Venušanka od roku 2006 – magazín pro ženy, všechna práva vyhrazena



Dnes je 03.08.2021 a svátek má Miluše