Svět slov

Vyhledávání

Moudrosti do hrsti

Jsou lidé, kteří se i vnitřně odívají, jak to vyžaduje móda.
(Berthold Auerbach)

Soutěže, recepty, příběhy, zajímavosti

Nejnovější recepty na Venušance

Krémová dýňová polévka

Zuzana, 26. 10. 2021
Komentáře: 0, posl.:
Sekce: Polévky
Krémová dýňová polévka Podzim zlátne, a tak proč si nedopřát polévku ze zlatavé dýně? Je lahodná a neznám nikoho, komu by nezachutnala.

Potřebujeme:
1 kg oranžové dýně, 300 g brambor typu B či C, 2 středně velké cibule, 4 stroužky česneku, 2 menší mrkve, 1,75 litru kuřecího vývaru, 3 až 4 polévkové lžíce másla, případně trochu soli či špetička pepře

Dýni zbavíme slupky a semínek a nakrájíme na drobné kostičky. Brambory oškrábeme a nakrájíme na přibližně stejně velké kostičky. Mrkev také oškrábeme a nastrouháme. Cibuli i česnek oloupeme.

Nejprve necháme v ...více »

Medovník

Radůza, 24. 10. 2021
Komentáře: 16, posl.: 12. 4. 2007
Sekce: Zákusky
Medovník Medovník je výborný a chutný dezert. Chcete-li postupovat dle ověřeného receptu, vyzkoušejte Radůzin recept…

Suroviny:

V páře vaříme:

1 lžíce medu
2,5 dkg másla
10 dkg cukru
1 lžička skořice
1 lžička sody
1 vejce

Vyndáme z páry a přidáme 23 dkg hladké mouky a prohněteme. Rozdělíme na 6 dílů, vyválíme 6 placek, které vykrojíme podle dna dortové formy a pečeme na pečícím papíru po dvou na plechu.

Krém:
1 šlehačka
2 lžíce Solamylu

Postup: ...více »

KOLÁČ POD KAŽDÉ OVOCE

alimraj, 20. 10. 2021
Komentáře: 38, posl.: 19. 2. 2009
Sekce: Pečeme
KOLÁČ POD KAŽDÉ OVOCE

Potřebujeme:


- 330g hladké mouky

- 100g oleje

- 80g cukru

- 2 vejce

- 1/4 l mléka

- prdopeč

Může se smíchat, tak jak je napsáno výše, nebo cukr, žloutky, olej se může vyšlehat a nakonec přidat sníh z bílků.

Těsto rozetřu na vymazaný a vysypaný vyšší plech pak, posypu ovocem (já osobně mám nejradši rybíz), ale mohou se použít i maliny, jahody nebo borůvky.

Navrch posypu žmolenkou.

Dobrou chuť přeje alimraj
...více »

Sumec – recept, který zvládne každý, plus pár zajímavostí navrch

Venušanka, 14. 10. 2021
Komentáře: 0, posl.:
Sekce: Ryby
Sumec – recept, který zvládne každý, plus pár zajímavostí navrch Sumec je vynikající ryba, chutí tak trochu připomínající kapra. Filety nemají moc kostí, úprava je snadná a kdo má mikrovlnku, bude mít vynikající oběd za chvilku hotový. Přinášíme recept – lehký, dietní, rychlý, chutný.

Potřebujeme:

- filety ze sumce
- citronovou šťávu, sůl, grilovací koření na ryby
- rajčata (stačí 1 velké nebo 2 menší na 2 dospělé porce)
- pórek nebo řapíkatý celer

Filety opláchneme, vložíme do zapékací misky. Jemně osolíme, přidáme grilovací koření a tepelně upravíme. Ještě než budou filety grilované, přidáme rajčata ...více »

Výborné zapečené brambory

Radůza, 28. 9. 2021
Komentáře: 8, posl.: 29. 3. 2007
Sekce: Maso
Výborné zapečené brambory Přinášíme vám recept na rychlý a přitom velice chutný oběd. Jsou to zapečené brambory s mletým masem a zelím…

Potřebujeme:
500g mletého masa
1 kg syrových brambor
1 cibule
2 stroužky česneku
sůl, pepř dle chuti
100 – 150 g tvrdého sýra
0,25 l vývaru
1 zakysanou smetanu
2 vajíčka
500g kysaného zelí

Postup:
Oloupeme cibuli s česnekem a obojí nakrájíme na drobné kostičky. Osmahneme je na oleji, přidáme mleté maso, malinko osolíme a opepříme a asi 10 min. opékáme. Oloupeme ...více »

Šátečky kynuté za studena

mirča, 13. 8. 2021
Komentáře: 34, posl.: 16. 3. 2009
Sekce: Sladká jídla
Šátečky kynuté za studena Milí čtenáři, nabízím osvědčený letitý recept na šátečky kynuté zastudena. Peču je už asi 10 let a komukoliv jsem recept dala, tak se mu povede.

Potřebujeme:

1/2 kg hladké mouky
1 Hera (rozpustit)
6 rovných lžiček cukru krupice
2 celá vejce
5 dkg kvasnic nebo půl pytlíčku sušených
sůl

Smícháme mouku, cukr, sůl, nasypeme nebo rozdrobíme kvasnice, promícháme. Přidáme vejce a rozpuštěnou Heru a zaděláme těsto.

Uděláme bochánek, přikryjeme a dáme odpočinout do lednice cca na 1 hodinu, pak znovu ...více »

Pravá maďarská zelňačka

Helena, 10. 8. 2021
Komentáře: 5, posl.: 21. 2. 2013
Sekce: Polévky
Pravá maďarská zelňačka Zelňačka a recept na ni, který má kořeny až v Maďarsku. Kdo ochutnal, olizoval se a nedá na ni dopustit.

Je to naše nejoblíbenější polévka. Výborná, sytá, dobře se po ní tráví. Když si ji dáte s chlebem, obejdete se bez druhého jídla. Maminka měla příbuzné v Maďarsku, tuto polévku ji naučila vařit její maminka, tedy moje babička.

Zelňačku děláme u nás doma často, má říz a dobře se po ní tráví. Zlepší chuť k jídlu. Neuvádím přesný rozpis, vařím ji už celé léta od oka a každý si tam stejně dá hub a uzeniny, kolik sám uzná za vhodné. Zavářku je dobré udělat o několik ...více »

Nepečený dort

Betyna, 5. 8. 2021
Komentáře: 2, posl.: 5. 8. 2007
Sekce: Zákusky
Nepečený dort Recept i s fotografiemi, tentokrát na nepečený dort, zaslala do redakce čtenářka Betyna.

K přípravě dortu potřebujeme:
- 500g tvarohu (můžeme nahradit jogurtem, kysanou smetanou, mascarpone…)
- 2-3 lžíce moučkového cukru
- 1 ušlehaná šlehačka
- ovoce podle vlastního výběru, čerstvé nebo kompotované
- sušenky (BEBE nebo jiné, nebo piškoty, případně piškotová roláda plněná marmeládou apod.)
- 100 ml tekutiny – např. šťávy z ovoce nebo ze sirupu
- želatinový ztužovač za studena Dr. Oetker



Ušleháme ...více »

Křenová pomazánka - třikrát jinak

Ivana Tichá, 18. 7. 2021
Komentáře: 1, posl.: 8. 9. 2011
Sekce: Studená kuchyně
Křenová pomazánka - třikrát jinak Křenová pomazánka I.

Připravíme si:
1/2 skleničky krenexu, 100 g tvrdého salámu (turistický), 1 měkký tvaroh, 3-4 lžíce majolky, sůl, pepř.

Salám nastrouháme na hrubším struhadle, přidáme tvaroh, krenex, majolku, osolíme, opepříme a pořádně promícháme.

Křenová pomazánka II.

Potřebujeme:
100 g majonézy, 2 lžíce nastrouhaného křenu, 150 g šunky nebo salámu, 2 vejce natvrdo uvařené, plátky veky, petrželka.

Smícháme křen s majonézou. Do křenové majonézy přidáme na nudličky nasekanou ...více »

Cukeťák

Betyna, 2. 7. 2021
Komentáře: 3, posl.: 29. 8. 2009
Sekce: Pečeme
Cukeťák

Cukeťák

dávka na plech s vyšším okrajem

Suroviny:

800g nastrouhané cukety (mladé cukety nemusíte loupat), 300g nakrájené uzeniny, 100g strouhaného sýra, 1hrnek hrubé mouky, 1 hrnek hladké mouky (můžete nahradit 2 hrnky polohrubé mouky), 1 hrnek oleje, 2 nadrobno nakrájené střední cibule, 4 žloutky + sníh ze 4 bílků (můžete použít celá vejce, ale cukeťák nebude tak nadýchaný), česnek, pepř, majoránka, sůl, 2 prášky do pečiva,

Postup:

Cukety nastrouháme nahrubo, osolíme a necháme chvíli vypotit vodu. Vodu vymačkáme a slijeme. ...více »

Domácí čínská polévka

lenig, 22. 6. 2021
Komentáře: 37, posl.: 8. 2. 2009
Sekce: Polévky
Domácí čínská polévka Milí přátelé, posílám vám k vyzkoušení výbornou a přitom dietní polévku, kterou vymyslel jeden můj přítel. Polévku jsem vyzkoušela a musím říci, že chutnala nejen mně, ale i mému partnerovi!

DOMÁCÍ ČÍNSKÁ POLÉVKA

Ingredience:

sáček čínské zeleniny
hrstička sušených hub
pórek
kousek kuřecích prsíček
chilli koření
sojová omáčka
lžíce solamylu
sůl, Podravka (či jiné vaše oblíbené koření)


Postup:

Do velkého hrnce dáme vařit na kostičky nakrájené kuřecí maso, ...více »

Recept na Boloňské špagety od Soni

Soňa, 16. 6. 2021
Komentáře: 6, posl.: 1. 6. 2006
Sekce: Těstoviny
Recept na Boloňské špagety od Soni Dnes už jste nejspíš po obědě, ale pokud přemýšlíte, co udělat k večeři, případně na čem si pochutnat o víkendu, až budete pohromadě s rodinou, co kdybyste zkusily uvařit Boloňské špagety? Těstoviny bývají oblíbené i u dětí, jejich příprava je nenáročná, úspěch zaručen. Možná, že recept znáte, možná, že ne. Pokud ne, tak vám určitě přijde vhod. Zaslala nám ho čtenářka Soňa a my ho přetiskujeme:

Boloňské špagety podle Soni

350 g špaget, 70 g tuku, 1 velká cibule, 4 lžíce rajčatového protlaku, 150g mletého masa, 100 g strouhaného sýra, 2 lžíce vody, ...více »

Smetanové špagety se slaninou

Radůza 25. 10. 2021
Komentáře: 5, posl.: 26. 1. 2007
Sekce: Těstoviny
Smetanové špagety se slaninou Špagety jsou vděčný a oblíbený pokrm už proto, že se dají připravit na mnoho způsobů. Dnes vám nabízím Smetanové špagety se slaninou.

Suroviny:
1 balíček špaget
500 g mletého masa
1 cibule
200 ml kečupu
2 smetany na šlehání
300 g anglické slaniny
100 g špeku
5 větších sterilovaných okurek
olej
strouhaný tvrdý sýr

Postup:
Na oleji zpěníme najemno nakrájenou cibulku. Přidáme najemno nakrájený špek a chvilku orestujeme, poté přidáme mleté maso a za stálého míchání opečeme. Do ...více »

Neapolské špagety

Lála 23. 10. 2021
Komentáře: 0, posl.:
Sekce: Těstoviny
Neapolské špagety Těstoviny jsou u nás doma oblíbené, je to rychlé jídlo. Někdo říká, že se po nich tloustne, jiný zase, že patří k těm dietnějším. Nevím, jak to je, nepřejídáme se, a tak ani netloustneme. Nabídnu vám recept na Neapolské špagety, je to rychlé a moc dobré.

Potřebujeme:
200 g špaget (ale lze nahradit černými špagetami nebo zelenými ,špenátovými těstovinami), 1 cibuli, 1 červenou papriku, 3 rajčata, 1 menší pórek, 150 g anglické slaniny, 100 g žampionů, 2 dl bílého vína, 150 g zakysané smetany, parmezán, olej, špetku oregana, mletého pepře, soli

Cibuli ...více »

Sloní slza

Radůza 17. 10. 2021
Komentáře: 5, posl.: 12. 1. 2007
Sekce: Zákusky
Sloní slza Dnes vám nabídnu recept na dobrý sladký moučník pod názvem Sloní slza.

Těsto:
6 vajec – z bílků sníh
3 lžíce cukru
3 lžíce polohrubé mouky
1 lžíce kakaa
trochu prášku do pečiva

Náplň:
8 lžic mléka
15 dkg ořechů
3 lžíce cukru
1 vanilkový cukr
1 máslo

3 banány

Žloutky a cukr utřeme do pěny. Přidáme polohrubou mouku smíchanou s práškem do pečiva a kakaem. Lehce zamícháme a nakonec přidáme tuhý sníh z bílků.

Takto připravené těsto rozetřeme na ...více »

Pomerančový džem

šmudlinka 6. 10. 2021
Komentáře: 1, posl.: 16. 10. 2008
Sekce: Zavařujeme
Pomerančový džem Možná vás zaujal v obchodě pomerančový džem. Věřte tomu, že ten domácí je nejen mnohem levnější, ale překvapivě jednoduchý a dobrý. Takže máte-li chuť na kulinářský experiment…

Základní recept:

- 8 větších či 10 menších pomerančů, ze kterých dostaneme přesně 1 kg čisté váhy očištěných pomerančových dílků

- 350-500 g cukru, sladší pomeranče snesou cukru méně, proto tak velké rozmezí

- 1 gelfix nebo želírfix či jiný přípravek

Pomeranče oloupeme a zbavíme je i bílých slupek, potřebujeme jen oloupané čisté ...více »

Roláda z mletého masa

Betyna 17. 8. 2021
Komentáře: 5, posl.: 20. 12. 2006
Sekce: Maso
Roláda z mletého masa Ověřených dobrot není nikdy dost, a tak dnes vám nabízíme recept na roládu z mletého masa, který nám do redakce zaslala čtenářka Betyna. Roláda se dá jíst nejenom teplá, ale i studená. Hodí se tedy dobře i jako silvestrovské studené pohoštění. Kdy si na ní pochutnáte, pokud recept vyzkoušíte, však necháme na vás.

Potřebujeme:
1 kg mletého masa
3 lžíce škrobu – bramborový nebo kukuřičný, např. Solamyl, Naturamyl, Maizena apod.
250 ml studeného mléka
Na ochucení: sůl, pepř, koření podle vlastního výběru, může být i česnek.
Kousek ...více »

Svíčková (recept na falešnou svíčkovou)

Brumlinda 11. 8. 2021
Komentáře: 0, posl.:
Sekce: Omáčky
Svíčková (recept na falešnou svíčkovou) Máte rádi svíčkovou? A dá vám hodně práce? Mám typ na podobné jídlo, ač to není svíčková, je rychle hotová a chutná výborně! Posuďte sami!

Potřebujeme:

Prsa z jednoho kuřete

2 velké mrkve

2 velké petržele

1 velká cibule

6 kuliček nového koření

4 bobkové listy

3 kuličky pepře / nebo může být i mletý/

sůl

trošku octa



Vše dáme vařit do měkka, vody tolik, aby to bylo jen potopené. Poté vyjmeme maso, zeleninu s cibulí ...více »

Zavařujeme červenou řepu

Heli32 6. 8. 2021
Komentáře: 2, posl.: 9. 8. 2012
Sekce: Zavařujeme
Zavařujeme červenou řepu Červenou řepu nejdřív uvaříme, aby byla měkká, ale ne úplně rozvařená! Pak si připravíme lák. Vychladlou řepu nakrájíme na kostičky, naskládáme do vymytých sklenic a přelijeme lákem. Když je řepa menší, nemusíme krájet, zavaříme celé bulvy.

První měsíc jednou týdně a pak jednou měsíčně kontrolujeme, jestli se zavařeniny nekazí.

Potřebujeme:

Červenou řepu
1 l octa
3 l vody
40 dkg cukru
10 dkg soli
1 lžičku nového koření
1 lžičku celého pepře
7 hřebíčků
5 středně velkých bobkových listů

Do vody nalijeme 8% ocet a ...více »

OPIČÍ CHLEBA

alimraj 28. 7. 2021
Komentáře: 14, posl.: 16. 2. 2009
Sekce: Zákusky
OPIČÍ CHLEBA Recept jsem našla na Ženě-in a doufám, že mi autor nebude zazlívat jeho přenesení sem.

Potřebujeme:

14 g sušeného droždí,6 dkg másla, 1 hrnek mléka, 1/2 hrnku cukru, 4-5 hrnků hladké mouky, 1 vejce

Namáčecí roztok : rozpustíme v kastrolku 12,5 dkg másla, přidáme 9 dkg cukru a když se rozpustí, přidáme trochu skořice a 1/2 hrnku rozinek (nebo ořechů, nebo kombinace obojího).

TĚSTO:
- do kastrolku dáme 6 dkg másla + 1 hrnek mléka + 1/2 hrnku cukru a zahříváme, dokud se máslo a cukr nerozpustí. Pak necháme zchladnout, mléko musí ...více »

Bosáky po pošumavsku aneb chlupaté knedlíky

ivbara 17. 7. 2021
Komentáře: 8, posl.: 18. 1. 2008
Sekce: Přílohy
Bosáky po pošumavsku aneb chlupaté knedlíky Děláte si doma “bosáky“? Když jsem se s tímto názvem setkala poprvé, netušila jsem, že jsou to chlupaté knedlíky.

Recept na Bosáky po pošumavsku zaslala čtenářka ivbara. Jak je hodnotí? „Jsou vynikající třeba ke kachně, ale první den chutnají i jen s máslem a druhý den na cibulce s vajíčky…“

Jak bosáky připravíme?

Stejné množství syrových, co nejjemněji nastrouhaných brambor (vymačkáme z nich všechnu vodu – naši na to mívali plátěný pytlík…), spojíme se stejným množství vařených
brambor ve slupce (předtím ...více »

Závitky v rýžovém papíru

Betyna 23. 6. 2021
Komentáře: 20, posl.: 29. 3. 2007
Sekce: Maso
Závitky v rýžovém papíru Chcete zkusit dobrotu z mletého masa? Pokud ano, nabízíme vám od naší čtenářky Betyny recept na závitky v rýžovém papíře.

Potřebujeme:

- rýžový papír – koupíme v Kauflandu nebo v jiném supermarketu za cca 30 Kč

- mleté maso

- namočený rohlík

- koření

- zeleninu nadrobno nakrájenou podle vlastní chuti,

může být i nadrobno nakrájené zelí, houby apod. …

Postup:

Z mletého masa a přísad vytvoříme náplň, podobnou sekané, do které dáme koření, zeleninu, ...více »

Švestkový koláč s mákem

lenig 17. 6. 2021
Komentáře: 42, posl.: 16. 9. 2008
Sekce: Pečeme
Švestkový koláč s mákem Milí přátelé, posílám Vám recept na náš oblíbený podzimní koláč….

2 hrnky polohrubé mouky
1 hrnek cukru
1 prášek do pečiva
1 hrnek mléka
½ hrnku oleje
2 vejce

Vytvoříme v míse hladké těsto, které vylijeme na vymazaný a vysypaný plech (nebo na pečící papír)…rozetřeme po celé ploše a navrch poskládáme vypeckované půlky švestek. Posypeme mletým mákem, smíchaným s cukrem (podle kyselosti švestek) a nahoru poklademe cikcak kousky másla (Hery)….

Dáme upéct, dokud těsto nemá zlatou barvu.

Dobrou chuť vám přeje ...více »

Lahodná jahodová omáčka

Katka 14. 6. 2021
Komentáře: 0, posl.:
Sekce: Omáčky
Lahodná jahodová omáčka Posílám vám recept na jahodovou omáčku.

Výborně se hodí ke zmrzlině nebo jako příloha k palačinkám. Její příprava je velice jednoduchá. A kdy jindy si udělat jahodovou dobrotu, když ne v době, kdy jahody zrají a lákají nás na svoji sladkou chuť?

Zhruba na 2 porce potřebujeme: 200 g čerstvých jahod (v zimě se dají použít mražené), cukr dle chuti, 40 g džemu z červeného nebo černého rybízu, l lžičku maizeny, 1 lžičku citronové šťávy

Jahody rozmačkáme, promícháme s cukrem a ostatními přísadami vyjma maizeny. Rozmixujeme v ...více »
 
Máte-li potíže s přihlašováním...
Zapomněl(a) jsem heslo, ale mám ověřenou e-mailovou adresu...

Pro kůži

RSS
RSS
Venušanka v číslech:
• 5 715 dnů v provozu
• 4 928 článků
• 1 512 soutěží


Copyright © Venušanka od roku 2006 – magazín pro ženy, všechna práva vyhrazena



Dnes je 27.10.2021 a svátek má Šarlota