Soutěže, recepty, příběhy, zajímavosti
Nejnovější recepty na Venušance
Zapečené brambory s nivou
lenig, 22. 5. 2022Komentáře: 8, posl.: 1. 4. 2007
Sekce: Bezmasá jídla

Potřebujeme:
- menší brambory uvařené ve slupce
- brokolici nebo květák ….spařit nebo krátce povařit ve slané vodě
- 15 dkg sýru cihla
- 15 dkg Nivy (oba sýry nastrouhat)
- 1 tekutou smetanu
- sůl, pepř, koření dle chuti (Podravka, Vegeta, Knorr apod)
Postup:
Uvařené brambory oloupeme a nakrájíme na asi půl centimetrové plátky, dáme vrstvu do pekáčku, který jsme pouze vytřeli máslem.
Malinko osolíme, dáme ...více »
Výborné toasty
Ivana Tichá, 19. 5. 2022Komentáře: 0, posl.:
Sekce: Rodinné recepty

Potřebujeme:
- cibuli
- kečup jemný
- nastrouhaný eidam
- 3 vejce
- 1 balení světlého toastového chleba
- česnek podle chuti
- slanina podle chuti
- špetka pepře, špetka soli.
Umícháme směs z cibule, kečupu a nastrouhaného sýra. Umícháme vajíčka, která přidáme do směsi, pak opatrně opepříme, osolíme a pořádně promícháme.
Opečeme toasty na másle v toustovači, hodně potřeme ...více »
Cuketa v uzeném župánku
Hanka, 13. 5. 2022Komentáře: 4, posl.: 12. 2. 2007
Sekce: Bezmasá jídla

Uzené maso si ponechá svoji pikantní chuť, avšak není vysušené, šťávu mu dodá právě cuketa. Tuto dobrou a zajímavou kombinaci doporučuji :-)
Potřebujeme:
uzené maso, cuketu, cibuli, olej, česnek, sůl, případně pepř (dle chuti)
Postup:
Na rozpálený olej dáme nejprve nadrobno nakrájenou cibuli. Krátce osmahneme a když zrůžoví, přidáme na kostičky nakrájené uzené maso a ...více »
Pikantní masová náplň
I. T., 5. 5. 2022Komentáře: 0, posl.:
Sekce: Maso

Co potřebujeme?
- 150 g hovězího masa
- 200 g uzeného masa
- 5 rohlíků
- 5 vajec
- 5 stroužků česneku
- 300 ml mléka
- majoránka
- mleté černé koření
- sůl
- petrželová nať
- olej na vymaštění
POSTUP
Rohlíky pokrájíme na kolečka a zalijeme vlažným mlékem. Hovězí a uzené maso nadrobno pokrájíme.
Z namočených rohlíků vymačkáme mléko, položíme je do mísy, ...více »
Srbská čorba
lenig, 27. 4. 2022Komentáře: 4, posl.: 30. 1. 2009
Sekce: Polévky

Líná huba, holé neštěstí…. řekla jsem si a požádala hlavní kuchařku o recept!
Jsem kamarádka a tak se s Vámi podělím :-)
Srbská čorba
Ingredience:
25 dkg vepřové plece
1 cibule
1 mrkev
1 petržel
1/4 celeru
4 brambory ...více »
KUŘECÍ PRSÍČKA PLNĚNÁ MERUŇKAMI a s kuskusem
Petr Žemlička, 25. 4. 2022Komentáře: 0, posl.:
Sekce: Maso

SUROVINY NA 4 PORCE:
0,6 kg kuřecí řízky
0,04 kg chilli omáčka
0,12 kg meruňky
0,03 kg olivový olej
koření na kuře
0,4 kg kuskus
0,04 kg kedlubny
0,04 kg cuketa
0,04 kg mrkev
0,2 l smetana
sůl (dle chuti)
pepř (dle chuti)
0,04 kg mozzarella
0,05 kg hořčice
0,06 kg máslo
Postup:
Maso si odblaníme, omyjeme a nařízneme na kapsu. Prosolíme, opepříme a naplníme mozarelou a meruňkami, ...více »
Preclíky
alimraj, 20. 4. 2022Komentáře: 6, posl.: 20. 11. 2009
Sekce: Pečeme

Na přípravu preclíků potřebujeme tyto suroviny:
- 500g hladké mouky
- 250g strouhaného sýra
- 250g tuku
- 1 vejce
- sůl
- prdopeč
Přijde sem ještě šlehačka, ale tu jsem zrovna neměla, tak jsem místo ní použila mléko.
Postup je velmi jednoduchý:
Rozválené těsto potřeme vajíčkem, posypeme solí a sezamem. Pekla jsem je asi na 180°C
Dobrou chuť všem přeje alimraj
...více »
Domácí škvarky
Ája, 18. 4. 2022Komentáře: 7, posl.: 10. 7. 2009
Sekce: Domácí pekárny

Výhoda: připravujeme v domácí pekárně (háky necháváme!)
Z bůčku odkrojíme kůži a nakrájíme ho na stejnoměrné kostičky. Na domácí pekárně nastavíme program „Marmeláda“. Celý cyklus zopakujeme minimálně dvakrát. Hlídáme, aby škvarky zezlátly, ale nespálily se. Sádlo slijeme z nádoby přes cedník. Když nesníme všechny najednou, schováme do lednice :-)
Výborně chutnají s křenem, chlebem a správně chlazeným pivkem ...více »
Vydatný těstovinový salát
Radůza, 10. 4. 2022Komentáře: 7, posl.: 12. 3. 2007
Sekce: Těstoviny

Potřebujeme:
1/2 balíčku těstovin
sůl
1 lžičku oleje
1 balíček krabích tyčinek
mrkev
celer
petržel
2–3 lžíce majolky light
citrónová šťáva
Postup:
Těstoviny uvaříme v osolené vodě, scedíme, propláchneme vodou a dáme do misky. Vmícháme olej, aby se těstoviny neslepily, a necháme vychladnout. Mezitím očistíme zeleninu a povaříme jí do ...více »
Domáci recept na medovinu
bereta, 5. 4. 2022Komentáře: 0, posl.:
Sekce: Nápoje

K výrobě medoviny se nejdříve používaly zbytky medových pláství, na které se nalila voda a všechno se nechalo kvasit. Stačilo několik dnů a vznikl chutný a hlavně opojný nápoj.
Vyráběla se i tmavá medovina, pro zvýraznění chuti se používalo koření, chmel, nebo i pelyněk.
Prodej se soustředil do zvláštních krčem, třeba v ...více »
Ředkvičková polévka
Bertice, 26. 3. 2022Komentáře: 1, posl.: 16. 6. 2009
Sekce: Polévky

Potřebujeme:
1 cibuli, 2 svazečky ředkviček, 2 svazečky pažitky, 1 lžíce tuku, 3/4 l masového vývaru, muškátový oříšek, 1/8 l smetany – šlehačky, 1 žloutek, 1/8 l vína, nejlépe ryzlink.
Oloupanou cibuli, nasekané nepoškozené lístečky ředkvičky a opranou okapanou pažitku rozsekáme a krátce podusíme na tuku. Zalijeme vývarem, okořeníme muškátovým oříškem a 10 minut na mírném ohni vaříme.
Sejmeme z ohně, přidáme smetanu, v níž jsme rozšlehali žloutek a nahrubo nastrouhané ředkvičky, zalijeme ...více »
Rychlá bábovka z jablek
Naďa, 23. 3. 2022Komentáře: 2, posl.: 24. 7. 2012
Sekce: Domácí pekárny

- 100g másla nebo tuku (například Hera) – rozpustíme (klidně v mikrovlnce)
- 300g polohrubé mouky
- 135g cukru krystal
– 50ml vlažného mléka
- 2 vejce (rozšleháme)
– 30 dkg strouhaných jablek (jestli jsou hodně šťavnatá, dejte jich míň)
-špetka skořice pro zvýraznění chuti
- 1 PRDOPEČ
POSTUP
Všechny suroviny dáme do pekárny v pořadí nejdřív tekuté, pak sypké. Zapneme program „dort“ a necháme si vymíchat hladké těsto, to trvá ...více »
Pečená zelenina
Bertice 21. 5. 2022Komentáře: 1, posl.: 20. 11. 2009
Sekce: Pečeme

1 střední fenykl, 20 ks drobnějších brambor, 4 střední cibule, 4 středně velké mrkve, 8 ks růžičkové kapustičky, 2 snítky cherry rajčat, 1 hlavičku česneku, olivový olej, 10 dkg strouhaného sýru (parmazán nebo i jiný), pesto nebo kečup na dochucení, 3 snítky rozmarýnu, 2 snítky zelené perželky., Jak dál?
Brambory dáme uvařit ve slupce do poloměkka. Do pekáčku nakrájíme zeleninu: cibuli a fenykl na špalíčky, mrkev na tenké šikmé plátky, brambory můžeme,ale nemusíme oloupat, ...více »
Střecha BE BE
Betyna 14. 5. 2022Komentáře: 14, posl.: 11. 12. 2007
Sekce: Zákusky

- 2 balíčky BE BE sušenek, nejlepší je koupit jedny tmavé a jedny světlé, ale nemusí to tak být, jen to lépe vypadá po nakrájení
- 150 g moučkového cukru
- 250 g másla
- 500 g netučného tvarohu baleného do kostek, ne vaničky!!
- libovolné ovoce, je možné i ovoce z kompotu, které ale dáme dobře okapat
- trošku rumu nebo jiného likéru – nepovinně !
– čokoládu na polevu
- alobal na zabalení
Postup:
Utřeme máslo s cukrem, přidáme tvaroh a nepovinně trošku rumu, nebo jiného likéru. Je lepší hmotu ...více »
Banánová pizza
Bertice 12. 5. 2022Komentáře: 6, posl.: 26. 5. 2009
Sekce: Pizza

Náplň: 5 banánů, 400 g sýru nastrouhání.
Máslo, mouku a jogurt zpracujeme na hladké těsto. Necháme jej nejméně půl hodiny v chladu odpočinout.
Pak jej vyválíme na plát a upravíme do formy nebo pekáčku, propícháme vidličkou. Na těsto dáme část rozstrouhaného sýra,pak poklademe na kolečka nakrájenými banány a opět trochu posypeme sýrem.
Pečeme ve vyhřáté troubě dozlatova. Podáváme teplou i studenou. Pro obměnu můžeme banány posypat nasekanou uzeninou ...více »
Bramborizza
I. T. 2. 5. 2022Komentáře: 1, posl.: 14. 1. 2013
Sekce: Pizza

Suroviny:
4 středně velké brambory
1 menší cibule
1 rajče
1 menší paprika
1 kyselá okurka
1 vejce
strouhaný sýr
provensálské koření, sůl
Postup:
Brambory nastrouháme na hrubším struhadle a vymačkáme z nich přebytečnou vodu.
Dáme smažit hrubší vrstvu brambor na pánev – posolíme.
Převrátíme na druhou stranu – opět ...více »
Zapékané žampiony
ardnaxela 26. 4. 2022Komentáře: 2, posl.: 21. 7. 2009
Sekce: Bezmasá jídla

Na 15 středně velkých žampionů potřebujete 20 dkg tvrdého sýra, 2 vajíčka, vegetu, sůl, máslo a kmín.
Žampionům vytrhneme nožičku a vydlabeme je pokud je to nutné.
Naskládáme na plech vrškem dolů (nejlépe na pečící papír) a doprostřed dáme kousíček másla, posolíme a okořeníme drceným kmínem, a dáme zapéct tak na 200 stupňů asi tak 15 – 20 minut.
Mezitím si nastrouháme sýr najemno, může být třeba kombinace „normálního“ s uzeným sýrem (dle fantazie), do toho přidáme 2 vajíčka ochutíme vegetou. ...více »
Sachr dort z jablek
lenig 23. 4. 2022Komentáře: 1, posl.: 4. 6. 2008
Sekce: Pečeme

Potřebujeme:
- 250 g hladké mouky
- 300 g cukru
- 300 g jemně strouhaných jablek
- 100 g rozpuštěného tuku (Hera)
- 40 g kakaa
- 3 vejce
- 1 prdopeč
- dobrá (višně, rybíz) marmeláda
- čokopoleva
- vlašské ořechy
Jak na to:
- tuk, cukr a vejce důkladně ušleháme, po lžících vmícháme mouku s kakaem a práškem do pečiva
- jablka nastrouháme, opatrně ...více »
Pizza rohlíčky
Ivana Tichá 19. 4. 2022Komentáře: 1, posl.: 10. 11. 2007
Sekce: Pizza

Potřebujeme:
- 600 g hladké mouky
- 300 ml mléka
- 50 g droždí
- 1 lžička krystalového cukru
- 150 ml oleje
- 1/2 lžíce vegety
- 1 lžička oregána
- 100 ml kečupu
- koření na pizzu
- 150 g plátkového sýra
- 100 g šunky
- 100 g slaniny
- 100 g eidamu
- 1 vejce
- mouka na posypání desky
- tuk na vymaštění plechu
POSTUP:
1. Do vlažného mléka rozdrolíme droždí, ...více »
Pražené sýrové kuličky
Ivana Tichá 13. 4. 2022Komentáře: 0, posl.:
Sekce: Přílohy

- 300 g uzeného sýra
- 60 g hladké mouky
- 200 – 300 ml mléka
- 50 g másla
- 4 žloutky
- mletý pepř
- majoránku
- mletý kmín
- vegeta
- sůl
- hladkou mouku na obalení
- 1 vejce
- strouhanku
- olej
POSTUP
· Na másle opražíme hladkou mouku do zlata, zalijeme mlékem a připravíme hustější zápražku, kterou ochutíme pepřem, majoránkou, kmínem, vegetou a solí.
· Do ještě horké směsi přimícháme postrouhaný sýr, odstavíme z ohně a přidáme žloutky. Všechno dobře ...více »
Vynikající čokoládová pěna
1holcicka 6. 4. 2022Komentáře: 4, posl.: 19. 10. 2007
Sekce: Zákusky

Použité suroviny:
- 4 ks Mars tyčinky – nasekané
- 4 lžíce kakaa
- 3 bílky
- 50 ml mléka
- čokoláda na ozdobu
Postup:
Tyčinky, mléko a kakao dejte do kastrůlku se
silným, nejlépe nepřilnavým dnem. Povařte na velmi mírném ohni za stálého míchání, dokud se čokoláda nerozpustí. Přelijte do misky a nechte čtvrt hodiny chladnout.
Směs občas promíchejte metlou, aby ...více »
Vaječné toasty
heleen1 29. 3. 2022Komentáře: 15, posl.: 11. 5. 2007
Sekce: Bezmasá jídla

Vaječné toasty:
Smícháme nastrouhaný tvrdý sýr se třeným česnekem a vajíčkem (je možné přidat i mletý
salám a petrželku).
Směs se namaže na plátky veky a NAMAZANOU STRANOU se vloži do rozpáleného oleje.
Po zrůžovění krátce opečeme po druhé straně.
Opečené tousty natřeme hořčicí (jakou máme rádi) a posypeme směsí „co dům dal“ (nakrájená cibule, okurek, paprika, ...více »
Kuřecí prsíčka plněná dýní
Petr Žemlička 24. 3. 2022Komentáře: 0, posl.:
Sekce: Maso

KUŘECÍ PRSÍČKA PLNĚNÁ DÝNÍ
Recept šéfkuchaře hotelu Horizont v Peci pod Sněžkou Jiřího Švestky:
SUROVINY NA 4 PORCE:
600g kuřecí prsa
40g dýně
2ks vejce
1ks houska
20g mandlové lupínky
30g máslo
10g petrželová nať
30ml smetana
20g tavený sýr
40g olivový olej
sůl, bílý pepř
POSTUP:
Z dýně a housky nakrájené na malinké kostičky, mandlových lupínků, másla, žloutků a sněhu vyšlehaného z bílků, nasekané petrželové nati, soli a pepře, uděláme směs jako na žemlové ...více »
STEAK Z TELECÍ PEČENĚ SE ZELENÝM CHŘESTEM
Petr Žemlička 17. 3. 2022Komentáře: 1, posl.: 1. 4. 2014
Sekce: Maso

SUROVINY NA 4 PORCE:
800 g telecí pečeně
160 g chřest
50 g olivový olej
60 ml bílé víno
80 g máslo
sůl, pepř
Telecí pečeni nakrájíme na plátky, jen jemně naklepneme, osolíme a opepříme.
Olej rozehřejeme na pánvi a maso po obou stranách zprudka opečeme.
Poté jej dáme na gril, kde ho opékáme po obou stranách dvě minuty.
Mezitím si na výpeku na pánvičce rozehřejeme bylinkové máslo, jemně zakápneme bílým vínem a malinko provaříme.
...více »