Soutěže, recepty, příběhy, zajímavosti
Nejnovější recepty na Venušance
Brambory zapečené s mletým masem a lečem
Ivana Tichá, 11. 9. 2022Komentáře: 0, posl.:
Sekce: Maso Před víkendem přinášíme recept na brambory zapečené s mletým masem a lečem.
Suroviny:
1 kg brambor vařených ve slupce
0,5 kg mletého vepřového masa
1 cibule + 1 lžička mleté papriky
1 zeleninové lečo
3 vejce + 2 dcl mléka
100 g strouhaného eidamu
Postup:
Brambory uvařené ve slupce oloupeme a nakrájíme na kostičky. Na pánvi osmahneme cibulku, přidáme mleté maso a se solí a paprikou dusíme 20 min.
Pak přidáme lečo a vaříme ještě asi 5 min. Ve velké míse smícháme s ...více »
Tajemství čaje Pu-Erh
Zlata Ptáčková, 8. 9. 2022Komentáře: 2, posl.: 11. 3. 2011
Sekce: Nápoje
Univerzální lék na civilizační choroby
Čaj. Slůvko znící zcela obyčejně, nápoj ale vskutku neobyčejný. Někdo si bez něj nedokáže představit začátek nového dne, jiný ho zase pije jen když je nemocný. I samotná historie této lahodné tekutiny je plná záhad a legend.Představme si jeden z nejstarších a nejkvalitnějších čínských čajů – Pu-Erh. Nejenže si chvilky s ním zamilujete, ale navíc při jeho konzumaci uděláte něco pro své zdraví.
Zázračný čínský penicilin
Pu-Erh neboli „čínský penicilin“ či „červený čaj“ byl původně řazen mezi ...více »
Jahodový koktejl
Vanda Švehlová, 5. 9. 2022Komentáře: 0, posl.:
Sekce: Nápoje Zasytí, osvěží a oblíbí si ho nejen děti, ale i dospělí. Pokud přemýšlíte, co s jahodami, připravte si tento skvělý nápoj. Potřebujete mléko, jahody a jestliže se nebojíte nějakých těch kalorií navíc, tak i ruskou zmrzlinu, někdo ji zná pod názvem Sibirka.
Návod je jednoduchý, jde jen o to „vychytat“ ten správný poměr jahody versus mléko. Do mixéru nalijete mléko a přidáte jahody.
Někdo dává všechny jahody najednou, jiný je přidává po částech. Rozmixujete. Kdo chce skutečně vynikající, napěněnou dobrotu, může přidat ruskou zmrzlinu, koupíte ji ...více »
Jak vyjít s minimální mzdou
Bára Středová, 31. 8. 2022Komentáře: 2, posl.: 16. 2. 2012
Sekce: Tipy, triky Každou korunu si zapište a nedívejte se na zprávy aneb Jak vyjít s minimální mzdou
A co dál…
„Chcete-li si udržet vyrovnaný domácí rozpočet, zapisujte si pravidelně příjmy a výdaje.
Potřebujete-li vydělávat víc, nesledujte televizní ani internetové zpravodajství, odradí vás,“ říkají Jarmila Jeřábková a Soňa Stonjeková, zakladatelky Institutu školy života.
Přišli jste o práci a musíte vyžít z podpory? Nebo máte prostě jen vyšší životní náklady než příjmy? Ve spolupráci s Institutem školy života přinášíme několik praktických rad.
Není ...více »
Cikánské řízečky
Andyy, 21. 8. 2022Komentáře: 9, posl.: 27. 4. 2007
Sekce: Maso Přemýšlíte, co uvařit k obědu? Pokud chcete něco rychlého a dobrého, zkuste Cikánské řízečky. Maso se sice naloží do marinády, není to ale vůbec pracné.
Potřebujeme:
500g kuřecích prsíček
2 větší cibule
3 vejce
půl kávové lžičky mleté papriky
půl kávové lžičky kari
1 polévkovou lžíci sojové omáčky
1 polévkovou lžíci maggi
1 a půl polévkové lžíce solamylu
Prsíčka i cibuli nakrájíme na nudličky, osolíme, opepříme.
V misce si rozmícháme vejce a přidáme všechny přísady. Nakrájená prsa touto ...více »
Pikantní hruškový salát s nivou a ořechy
Katka, 17. 8. 2022Komentáře: 3, posl.: 20. 8. 2006
Sekce: Bezmasá jídla Je to ten nejlepší salát, jaký jsem kdy jedla. Jeho chuť je pikantní díky sýru, lahodná díky ovoci. Je krásně křupavý díky ořechům pekany. Na svém známém, který mě pohostil, jsem vyloudila recept. Tady je:
Potřebujeme:
1 hlávkový salát (listy natrhanáme na menší kousky), 3 hrušky (oloupeme, zbavíme jadřince, nasekáme na drobné kousíčky), 150 gramů Nivy (tu jemně rozdrobíme), 1 avokádo (oloupeme, zbavíme pecky a nakrájíme na kostky), půl šálku jemně nasekané pochoutkové cibule, čtvrt šálku cukru, půl šálku ořechů pekany (nemůžete-li je sehnat, lze je ...více »
Ševcovský mls
Ivana Tichá, 13. 8. 2022Komentáře: 6, posl.: 16. 12. 2007
Sekce: Studená kuchyně Chcete-li si připravit „Ševcovský mls“, potřebujete:´
- 500 g měkkého salámu
- 100 g majolky
- 1 cibule
- 2 sterilované okurky
- 2 lžíce rostlinného oleje
- 2 lžíce plnotučné hořčice
- lžíce jemného kečupu
- lžíce worchesteru
- 3 kostky cukru
Salám, cibuli a okurky umeleme na masovém mlýnku. Olej, hořčici, kečup, ocet, worchester a 3 kostky cukru svaříme. Po vychladnutí zamícháme do umletého salámu a přidáme majolku. Opět dobře promícháme. Výborně chutná k jakémukoli pečivu.
Nechte si ...více »
Zeleninové rizoto
lenig, 10. 8. 2022Komentáře: 10, posl.: 23. 4. 2007
Sekce: Bezmasá jídla Milí příznivci našich receptů, vyzkoušeli jsme pro Vás další téměř dietní recept a opět je to velmi chutné a jednoduché, rychlé a nenáročné. Zkuste s námi.
ZELENINOVÉ RIZOTO
Ingredience:
2 sáčky rýže
1 sáček lahůdkové mražené zeleniny
1 bylinkový bujon (bazalka + tymián)
1 papriková klobása
Podravka
sýr na strouhání
dresing (Francouzský, nebo dle chuti)
Postup:
Do bylinkového bujonu dáme uvařit rýži.
V jiném hrnci uvaříme mraženou zeleninu s přidáním cca ...více »
Kuřecí nudličky na celeru
Ivana Tichá, 5. 8. 2022Komentáře: 0, posl.:
Sekce: Maso Kuřecí maso má tu výhod, že je dietní, lehce stravitelné a především se dá připravit na mnoho způsobů. Dnes vám nabízíme recept na kuřecí nudličky na celeru.
Suroviny:
- 2 velká kuřecí prsa
- 1/2 celeru
- 2 velké cibule
- 4 stroužky česneku
- grilovací koření, sůl
Postup:
Cibulku nakrájíme nadrobno a orestuje na troše oleje, přidáme nahrubo nastrouhaný celer, krátce podusíme a přidáme kuřecí maso nakrájené na jemné nudličky.
Posypeme lehce grilovacím kořením a osolíme, pak přidáme lisovaný česnek. ...více »
Delikatesní koprová omáčka
šmudlinka, 30. 7. 2022Komentáře: 1, posl.: 27. 10. 2007
Sekce: Omáčky Jednodušší, ale o mnoho lahodnější verze koprové omáčky. Neplést si s kopračkou, nedobrou to omáčkou ze školních jídelen.
Potřebujeme:
- hovězí maso
- vejce
- brambory
- kysanou smetanu
- sůl
- čerstvý či mražený kopr
Maso můžeme buď uvařit, nebo ho podusíme na pánvi doměkka. Vyndáme ho a na tu stejnou pánev vlijeme kelímek kysané smetany. Opatrně prohříváme, až smetana ještě více zhoustne. Případně můžeme naředit mlékem či sladkou smetanou. Osolíme a téměř ke konci zasypeme nadrobno pokrájeným koprem. ...více »
Koláč Fanouropita
Radůza, 25. 7. 2022Komentáře: 3, posl.: 17. 7. 2007
Sekce: Exotická jídla Podle pověry koláč Fanouropita má být ze 7, nebo 9 ingrediencí. Na ostrově Skopelos se koláč peče jednou za rok, 26 srpna na oslavy svatého, upečený se přináší do jednoho ze tří kostelů Svatého Fanourios, kde je posvěcen a po mši je každý vítán si kousek koláče ochutnat.
Co potřebujeme:
3 hrnky polohrubé mouky
1 hrnek krystalového cukru
3/4 hrnku olivového oleje
1/2 hrnku šťávy z pomeranče
1/2 hrnku brandy
1/2 hrnku na jemno posekaných vlašských ořechů, nebo hrozinek
1 lžička mleté skořice
1 lžička mletých hřebíčků ...více »
Plovdivské maso s hráškovou rýží
Ivana Tichá, 22. 7. 2022Komentáře: 3, posl.: 22. 4. 2008
Sekce: Maso Potřebujeme:
- 500 g vepřové kýty
- 2 velké cibule
- mletá paprika sladká
- trošku grilovacího koření
- sůl
- 1 větší rajský protlak
- mouka na zahuštění
Postup:
Cibuli nakrájíme nadrobno a lehce podusíme na troše oleje. Vepřové maso nakrájíme na nudličky a přidáme k cibuli, osolíme a až zrůžoví, přidáme papriku a grilovací koření (vznikne něco jako základ na guláš), podlijeme vodou a dusíme do změknutí masa (v tlakovém hrnci je to rychlovka – za 15 min. je hotovo).
Až když maso změkne, přidáme rajský ...více »
Koláč s marmeládou
I. Tichá 9. 9. 2022Komentáře: 0, posl.:
Sekce: Zákusky Rychlý, chutný, nápaditý. Takové přívlastky má tento koláč plněný švestkovými povidly.
Přemýšlíte-li, co nového vyzkoušet a čím překvapit mlsné jazýčky, zkuste ho, nebudete litovat :-)
Potřebujeme:
- 50 g polohrubé mouky
- 1 lžíce kypřícího prášku
- 10 vajec
- 290 g cukr krystal
- 1 vanilínový cukr
- práškový cukr na posypání
NÁPLŇ:
- 500 ml smetany na šlehání
- 1 ztužovač šlehačky
- 4-5 lžic švestková povidla
POSTUP:
1. 2 vejce, 8 žloutků, 80 g krystalového a 1 ...více »
Zelná pomazánka
Ivana Tichá 6. 9. 2022Komentáře: 0, posl.:
Sekce: Studená kuchyně Rychlá, zdravá a chuťově zajímavá je zelná pomazánka.
Potřebujeme:
- sáček kysaného zelí (nejlepší je červené)
- 200 g tvrdého sýra
- bílý jogurt
- majolenka
- pepř
- pórek
Zelí překrájíme, nastrouháme k němu tvrdý sýr, a kdo chce a má ho rád, může přidat nadrobno nakrájený pórek. Smícháme to vše s bílým jogurtem a majonézou, a lehce opepříme.
Podáváme jako přesnídávkový salát s bílým pečivem nebo jako podklad na ...více »
Drůbeží játra na cibuli a s jablky
Bety 1. 9. 2022Komentáře: 4, posl.: 18. 11. 2006
Sekce: Maso Bety nám opět poslala recept včetně fotografií, takže i naprostý začátečník, jemuž se podlamují kolena strachy, může tuto dobrotu sám připravit. Betynce děkujeme a nabízíme její recept na Drůbeží játra na cibuli a s jablky:
Potřebujeme:
- 500g drůbežích jater
(můžeme použít také králičí nebo jiná, která máme rádi)
- cibuli – 2 ks středně velké
- jablka – 2 ks, lepší je kyselejší
- pepř, mletá paprika, může být i oblíbené koření které máme rádi
- trošku tuku – sádlo nebo olej
- sůl až nakonec
...více »
Jednoduché ovocné knedlíky
Soňa 23. 8. 2022Komentáře: 1, posl.: 11. 7. 2006
Sekce: Sladká jídla Léto nám dovoluje obohatit jídelníček třeba o ovocné knedlíky, protože pokud jde o ovoce, je z čeho vybírat. Co takhle zkusit jednoduché ovocné knedlíky podle receptu naší čtenářky Soni?
Potřebujeme: 30g tuku, 200g tvarohu, 500g hrubé mouky, asi 1/2 l mléka, 2
vejce, sůl, ovoce (čerstvé jahody, meruňky
Postup: V míse promícháme tuk, tvaroh, mouku a sůl s vejci a mlékem a zaděláme vláčné těsto.Těsto rozválíme, rozdělíme na čtverečky a plníme ovocem. Knedlíky pak pečlivě zabalíme.
V prudce vroucí osolené ...více »
Česnečka
Barbora Roháčová 19. 8. 2022Komentáře: 2, posl.: 19. 2. 2016
Sekce: Polévky Vynikající polévka, jednoduchá, zdravá a v tomto ročním období aktuální.
Potřebujeme:
Na 1,5 l polévky 4 stroužky česneku, brambory na kostičky, dvě polévkové lžíce sádla, kmín, majoránku, sůl, bujón, vejce, pažitka.
Postup:
Do hrnce s vodou dáme na kostičky nakrájené brambory a vaříme. Přidáme sůl, kmín (kdo nechce, nemusí), majoránku. Mezitím si utřeme česnek – čtyři stroužky, to je jen orientační počet, záleží, kdo jak silnou polévku snese a jak jsou stroužky velké. Do hrnce s vodou přidáme bujón, aby polévka měla ...více »
Hermelín plněný zelím v bramborovém těstíčku
Bertice 15. 8. 2022Komentáře: 8, posl.: 5. 8. 2009
Sekce: Rodinné recepty Potřebujeme:
2 hermelíny, 200 g kysaného zelí, 10 dkg šunky nebo salámu, 2 brambory, 2 plátky šunky na zabalení hermelínu, vejce, mouka, špetka majoránky, soli a kmínu, 5 Dg uzeného špeku, půl cibule, 2 stroučky česneku, trochu cukru na dochucení zelí, olej na smažení.
Oba hermelíny rozpůlíme, částečně vydlabeme a naplníme náplní se zelí.
Náplň: Na pokrájeném špeku osmahneme nakrájenou cibuli a pak přidáme na kostičky nakrájený salám a opláchnuté nasekané kysané zelí, dochutíme cukrem a solí,přidáme hermelín, který jsme vykrojili z prostředku.
Směs ...více »
Podlévaný králík na paprice
Jan Sláma 12. 8. 2022Komentáře: 6, posl.: 10. 7. 2012
Sekce: Maso Recept je velmi jednoduchý, leč jak brzy zjistíte, ne vždy dopadne dle vašich představ.
Potřebné suroviny jsou králík, zelenina na vývar, smetana, mletá sladká paprika.
Snad jsem na nic nezapomněl, případně připomenu v průběhu.
Začal jsem tak, že jsem dostal nápad na toto, jak už jsem psal, jednoduché jídlo. Králík byl v mrazáku, ale neměl jsem smetanu. Zvláštní je, že vždy, když se člověk rozhodne k nějakému receptu, pokaždé mu něco chybí. Nezbývalo něž se vydat pro smetanu. Králíka jsem vyndal a namočil do vody, aby rychleji rozmrznul. ...více »
Husí prsíčko marinované
Petr Žemlička 7. 8. 2022Komentáře: 0, posl.:
Sekce: Maso HUSÍ PRSÍČKO MARINOVANÉ A PŘIPRAVOVANÉ
V SOUS VIDE, servírované s dýňovým pyré a bramborovými nočky s ricottou
Vynikající recept od šéfkuchaře hotelu Horizont v Peci pod Sněžkou….
Husí prsíčko
Suroviny na 10 porcí
Husí prsíčko 1500g, badyán 5g, fenykl 3g, nové koření 2g, skořice celá 3g, víno červené 100g, med 100g, hřebíček 1g, čerstvý rozmarýn 2 větvičky
Maso očistíme, opláchneme, naložíme do všech surovin a necháme 4 hodiny uležet. Pak zabalíme do papiloty tak, aby teplota neunikala a pečeme ...více »
Kozlí koule jako předkrm: deset národních lahůdek
Převzato 3. 8. 2022Komentáře: 16, posl.: 15. 1. 2011
Sekce: Exotická jídla Zajímá vás, jaké se kde podávají národní kulinářské specialitky? Přinášíme deset z nich, jak jsou uveřejněny v knize To je skandál!
1. Cena Molida (pokrm s pečenými a rozmačkanými šváby) – Belize
2. Smažené, pečené nebo vařené morče – Ekvádor
3. Párky z krysího masa – Filipíny
4. Sušený ztuhlý jelení penis – Čína
5. Boodog (kůzle pečené ve vaku z pečlivě očištěné a svázané kozlí kůže: kůzle se griluje na otevřeném ohni nebo se opéká nad letovací lampou – Mongolsko
6. Opičí prsty – Indonésie
7. Slavičí ...více »
Listové těsto - příprava
Šmudlinka 27. 7. 2022Komentáře: 2, posl.: 26. 1. 2008
Sekce: Pečeme To domácí je prý lepší, jeho příprava je však celkem pracná. Neustálé válení a překládání se nám postará o kvalitní lístkování. Takže jak na to?
Potřebujeme:
500 g hladké mouky
500 g másla nebo rostlinného tuku
2 lžíce octa
3/8 l vody
1 lžička soli
Dvojí těsto
Nejprve zpracujeme třetinu mouky s tukem v bochánek a uložíme ho do chladna.
Zbytek mouky prosijeme, uděláme doprostřed důlek, přidáme ocet a vodu, ve které rozpustíme sůl. Zpracujeme vláčné a pružné těsto, někdy se mu říká vodánek. ...více »
Pizza z domácí pekárny
Verunka 24. 7. 2022Komentáře: 4, posl.: 9. 11. 2011
Sekce: Domácí pekárny Domácí pekárna se výborně hodí pro těsto na pizzu. Jakmile vyzkoušíte, nebudete chtít dělat těsto jinak než v domácí pekárničce :-)
Suroviny, které potřebujeme těsto na pizzu:
250 ml vody, 1 lžíci soli, 1 lžičku cukru, 50 – 60 ml kvalitního panenského olivového oleje, 500 g hladké mouky, 2,5 zarovnané lžičky sušeného droždí
Postup:
Na domácí pekárně nastavíme program TĚSTO
Vznikne vynikající těsto, které jde rozválet na hodně tenkou placku. V každé dobré pizzerii nabízejí tenkou pizzu, což je základ úspěchu, protože pizza nemá být vysoká, ...více »
Jelení kýta na šípkové omáčce
Petr Žemlička 19. 7. 2022Komentáře: 0, posl.:
Sekce: Maso
JELENÍ KÝTA NA ŠÍPKOVÉ OMÁČCE podávaná s domácím buclatým knedlíkem
Recept šéfkuchaře hotelu Horizont v Peci pod Sněžkou Jiřího Švestky:
SUROVINY NA 4 PORCE:
600g jelení kýta
30g cukr krupice
60g špek
25g med
100g mrkev
60g perník na strouhání
100g celer
50g šípkový džem
80g cibule
80g brusinky
60g olej
40g červené víno
60g máslo
1l vývar
50g hladká mouka
sůl, pepř, bobkový list, nové koření, tymián
POSTUP:
Očištěné, omyté a odblaněné ...více »