Svět slov

Vyhledávání

Nejčtenější za rok

Moudrosti do hrsti

Spal jsem a snil, že život je krása. Probudil jsem se a zjistil, že je to povinnost.
(Immanuel Kant)

Vánočka

Taťána
20. 12. 2008
Vánočka1kg mouky (polohrubé nebo hladké + polohrubé)
- 2 menší zarovnané lžičky soli
- 20 dkg cukru
- 1vanilkový cukr
- citrónová kůra, mandle
- rozinky (nejlépe předem máčené v čaji příp.s rumem)
- 20 –25 dkg tuku (rozpustit)
- 3 žloutky
- 5 –6 dkg droždí (kvásek)
- 1/2 l vlažného mléka

Do mouky (pokojové teploty) vmícháme všechny sypké přísady a dobře promícháme.

Připravíme si kvásek (z trochy mléka, cukru + rozdrobené droždí), promícháme a
necháme u tepla kynout).

Pak ho dáme do mouky, mírně zamícháme, přilijeme vlažné mléko s rozkvedlanými žloutky a rozpuštěný tuk. Vše dobře prohněteme, až tzv. „fouká“. Těsto musí být tužší. Po vypracování urovnáme v míse, poprášíme moukou a přikryjeme utěrkou.

Na teplém místě nám asi za hodinu (i více) vykyne. Pak rozdělíme na devět dílů – cop pleteme nejdříve ze 4 válečků, pak ze tří a navrch ze dvou.

Konce dobře upevníme. Vánočku potřeme rozšlehaným vejcem s trochou mléka, posypeme nakrájenými mandlemi a pečeme ve středně teplé troubě. Z této porce se vytvoří 2-3 vánočky.

Vystydlé zabalíme do papíru a pak do mikrotenového sáčku a uložíme na několik dní do studena. Je pak mnohem lepší, proleželá. Dá se jíst i po deseti dnech.


          
Zaujal vás tento článek a chcete jej doporučit?
Vzkaz:
  + odkaz na článek
na
e-mail:
 
 
Máte-li potíže s přihlašováním...
Zapomněl(a) jsem heslo, ale mám ověřenou e-mailovou adresu...
RSS
RSS
Venušanka v číslech:
• 6 629 dnů v provozu
• 4 940 článků
• 1 512 soutěží


Copyright © Venušanka od roku 2006 – magazín pro ženy, všechna práva vyhrazena



Dnes je 28.04.2024 a svátek má Vlastislav