Vánočka
Taťána
20. 12. 2008
20. 12. 2008
1kg mouky (polohrubé nebo hladké + polohrubé)
- 2 menší zarovnané lžičky soli
- 20 dkg cukru
- 1vanilkový cukr
- citrónová kůra, mandle
- rozinky (nejlépe předem máčené v čaji příp.s rumem)
- 20 –25 dkg tuku (rozpustit)
- 3 žloutky
- 5 –6 dkg droždí (kvásek)
- 1/2 l vlažného mléka
Do mouky (pokojové teploty) vmícháme všechny sypké přísady a dobře promícháme.
Připravíme si kvásek (z trochy mléka, cukru + rozdrobené droždí), promícháme a
necháme u tepla kynout).
Pak ho dáme do mouky, mírně zamícháme, přilijeme vlažné mléko s rozkvedlanými žloutky a rozpuštěný tuk. Vše dobře prohněteme, až tzv. „fouká“. Těsto musí být tužší. Po vypracování urovnáme v míse, poprášíme moukou a přikryjeme utěrkou.
Na teplém místě nám asi za hodinu (i více) vykyne. Pak rozdělíme na devět dílů – cop pleteme nejdříve ze 4 válečků, pak ze tří a navrch ze dvou.
Konce dobře upevníme. Vánočku potřeme rozšlehaným vejcem s trochou mléka, posypeme nakrájenými mandlemi a pečeme ve středně teplé troubě. Z této porce se vytvoří 2-3 vánočky.
Vystydlé zabalíme do papíru a pak do mikrotenového sáčku a uložíme na několik dní do studena. Je pak mnohem lepší, proleželá. Dá se jíst i po deseti dnech.
- 2 menší zarovnané lžičky soli
- 20 dkg cukru
- 1vanilkový cukr
- citrónová kůra, mandle
- rozinky (nejlépe předem máčené v čaji příp.s rumem)
- 20 –25 dkg tuku (rozpustit)
- 3 žloutky
- 5 –6 dkg droždí (kvásek)
- 1/2 l vlažného mléka
Do mouky (pokojové teploty) vmícháme všechny sypké přísady a dobře promícháme.
Připravíme si kvásek (z trochy mléka, cukru + rozdrobené droždí), promícháme a
necháme u tepla kynout).
Pak ho dáme do mouky, mírně zamícháme, přilijeme vlažné mléko s rozkvedlanými žloutky a rozpuštěný tuk. Vše dobře prohněteme, až tzv. „fouká“. Těsto musí být tužší. Po vypracování urovnáme v míse, poprášíme moukou a přikryjeme utěrkou.
Na teplém místě nám asi za hodinu (i více) vykyne. Pak rozdělíme na devět dílů – cop pleteme nejdříve ze 4 válečků, pak ze tří a navrch ze dvou.
Konce dobře upevníme. Vánočku potřeme rozšlehaným vejcem s trochou mléka, posypeme nakrájenými mandlemi a pečeme ve středně teplé troubě. Z této porce se vytvoří 2-3 vánočky.
Vystydlé zabalíme do papíru a pak do mikrotenového sáčku a uložíme na několik dní do studena. Je pak mnohem lepší, proleželá. Dá se jíst i po deseti dnech.
Tweet |