Svět slov

Vyhledávání

Nejčtenější za rok

Moudrosti do hrsti

Láska je nenasytná: dosáhne štěstí – chce ráj, povznese se do ráje – žádá si nebe.
(Oscar Wilde)

Bryndza je sýrem budoucnosti

Ivana Lochmanová
30. 7. 2021
Bryndza je sýrem budoucnostiBryndza patří ke Slovensku neodmyslitelně jako Juraj Jánošík či Vysoké Tatry. Je to velice zdravý mléčný výrobek z ovčího sýru s přívlastkem probiotický. Historie bryndzy sahá až do středověku, konkrétně do 15. století. Manufaktury na výrobu této lahůdky vznikaly „ve velkém“ až v 18. století.

Bryndza je měkký solený ovčí sýr vyráběný z hrudkového ovčího sýru. Je zajímavé a neotřelé chuti. Jeho výroba je poměrně zdlouhavá a asi nemá příliš velký význam ji tu detailně popisovat. Takže jen stručně: do čerstvě nadojeného mléka se přidají mléčné kultury a syřidlo. Vzniklá sraženina se nechá buď ve speciální formě nebo v plátěném pytlíku odkapat. Jí se za několik dní buď jako čerstvý a roztíratelný sýr nebo se nechá zrát.
Bryndza se vyrábí buď tradičně přímo na pastvinách, v salaších, nebo průmyslově v mlékárnách.

Mnohem zajímvější je vědět, jaké důležité látky toto „bílé zlato“ obsahuje. Bryndza patří mezi klasické probiotické potraviny a při její výrobě jsou dodržována přísná hygienická pravidla.

Bakterie, vznikající při mléčném kvašení, se mohou uplatnit nejenom v prevenci, ale také během léčby nemocí, které se obecně dají zařadit mezi civilizační choroby. Jmenujme například rakovinu, srdečně cévní choroby, osteoporózu či cukrovku.

I když na bryndzu možná nenatrefíte ve vašem oblíbeném obchůdku nebo večerce, určitě se vyplatí se po ní pídit a čas od času si ji dopřát. Už to zdaleka není nedostatkové zboží, které si vozíme z dovolené ve slovenských horách domů, ale získává si stále více příznivců. A to nejenom v České republice, ale i v jiných evropských zemích.

V jednom gramu bryndzy se dle některých zdrojů nachází až jedna miliarda mléčných bakterií, které se podílejí na její konečné chuťové podobě. Tento komplex mléčných bakterií mají velice kladný vliv například na vstřebávání vápníku a jiných minerálů v tlustém střevě: tím lze například vysvětlit působení těchto faktorů proti osteoporóze neboli řídnutí kostí, a rakovině tlustého střeva. Jestlipak víte, kolik vápníku obsahuje 100 g bryndzy? Je to prý až 600 – 650 miligramů tohoto minerálu.

Z bryndzy se dají připravit výborné pomazánky s různými příchutěmi, lahodná polévka, vynikající je i s haluškami. Dá se ale dobře kombinovat s jakoukoli zeleninou či uzeninami.
          
Zaujal vás tento článek a chcete jej doporučit?
Vzkaz:
  + odkaz na článek
na
e-mail:
 
 
Máte-li potíže s přihlašováním...
Zapomněl(a) jsem heslo, ale mám ověřenou e-mailovou adresu...
RSS
RSS
Venušanka v číslech:
• 6 626 dnů v provozu
• 4 940 článků
• 1 512 soutěží


Copyright © Venušanka od roku 2006 – magazín pro ženy, všechna práva vyhrazena



Dnes je 26.04.2024 a svátek má Oto