Svět slov

Vyhledávání

Moudrosti do hrsti

Bývávalo, že ženy nosívaly cosi nevýslovného… Co nosí dnes, nestojí jedním slovem za řeč.
(Maurice Chevalier)

Granátové jablko

Ivana Lochmanová
30. 9. 2011
Granátové jablkoChcete dětem připravit překvapení v podobě zmrzlinového poháru? Ozdobte kopečky zmrzliny výbornými a zdravými červenými zrníčky z granátového jablka! Ty se jednoduše vyloupají poté, když jablko rozříznete a vydlabete je z dužiny.

Granátové jablko je voňavé exotické ovoce se sladkokyselou chutí. Zrníčka najdete po tvrdou slupkou v pouzdrech, která jsou zaplněna rosolovitou hmotou bílé, růžové až načervenalé barvy.

Víte, kolik semínek najdete v jednom plodu? Řádově jsou to stovky malých, šťavnatých kuliček, které mohou ozdobit zmrzlinové poháry, palačinky, a jiné sladkosti, ale hodí se i k drůbeži, rybám a grilovanému nebo uzenému masu.

Pěkně ozdobí i ovocný salát, hodí se výborně i na chlebíčky (když je dáte přímo na pomazánku, neskutálejí se. Dětem udělají radost i na lívancích, v kaších a nebo v pudinku.

Skvěle chutnají i samotné, ale byla by škoda nezpestřit jimi běžné dobroty, protože zrníčka vypadají velice dekorativně.

Nevyužívají se jenom zrníčka, ale také šťáva, z níž se připravují koktejly a džusy. Pokud jste někdy ochutnali nealkoholický nápoj šerbet, tak asi už víte, že ten vzniká přípravou právě z granátového jablka. Také sirup grenadina, přísada do koktejlů a míchaných nealkoholických nápojů, je poměrně známý.

Zrníčka chutnají podobně jako rybíz a jsou velmi zdravá. Zejména jejich malá jadérka. Někteří lidé se je ostýchají jíst, ale je to chyba, vždyť u hroznového vína drobná jadérka také obvykle jíme!

Granátové jablko čistí krev, bojuje proti volným radikálům, brání vzniku nebezpečných cévních usazenin, pomáhá zdravému trávení. Reguluje krevní tlak, přispívá k posílení organismu, zvyšuje obranyschopnost. Pomáhá předcházet rakovině. Dodává tělu cenné vitamíny a minerály.

Granátovník dává lidem nejenom své plody v podobě jablek, ale z jeho listů se dělá čaj. Barvivo se získává ze slupek plodů, z kořenů a také z kůry. Kůra obsahuje taniny a ty se zpracovávají ve farmaceutickém průmyslu. Ani dřevo nepřijde nazmar, je velmi kvalitní, takže se hodí zejména do řezbářských dílen.

Takže až půjdete příště na nákup a uvidíte sice na první pohled ne příliš krásná, zato však velmi zajímavá granátová jablka, udělejte si radost a kupte si je – není nadto zpestřit si občas jídelníček i něčím lehce exotickým!


          
Zaujal vás tento článek a chcete jej doporučit?
Vzkaz:
  + odkaz na článek
na
e-mail:
 
 
Máte-li potíže s přihlašováním...
Zapomněl(a) jsem heslo, ale mám ověřenou e-mailovou adresu...

Pro kůži

RSS
RSS
Venušanka v číslech:
• 5 683 dny v provozu
• 4 928 článků
• 1 512 soutěží


Copyright © Venušanka od roku 2006 – magazín pro ženy, všechna práva vyhrazena



Dnes je 25.09.2021 a svátek má Zlata