Badyán patří do cukroví, ale i k rybě
Radilka
3. 12. 2008
3. 12. 2008
Plod badyánu připomíná hvězdu a pochází z Číny. Vypadá velice dekorativně, svou chutí se blíží k anýzu, a proto se přidává do vánočního cukroví. Na jeho kladné vlastnosti ale nezapomíná ani farmaceutický průmysl: badyán se přidává zejména do sirupů proti kašli.
Zkusili jste někdy ochutnat samotný badyán? Asi byste při popisu chuti váhali mezi přirovnáním ke skořici a anýzu. Jeho éterické oleje působí proti žaludečním a střevním křečím, takže zlepšují trávení. Uklidňuje zjitřené nervy a jemně vás zmalátní.
Leckterá hospodyňka může být bezradná, pokud jde o využití badyánu v kuchyni, když odhlédneme od pečení cukrovinek, ale tento hvězdičkový či čínský anýz, jak se mu také pro jeho tvar a zemi původu říká, se skvěle hodí i k ochucení pečeného masa, zejména zvěřiny, ale také zvláštně zjemní chuť dušených ryb. Přidává se rovněž do některých polévek či omáček, zejména když připravujeme takzvanou „čínu“.
Číňané vždy považovali badyán za důležité koření a nedali na něj dopustit. Zajímavé je, že badyán se dlouho používali při přípravě pokrmů pouze v Číně, a tak Číňané spoléhali raději na sebe a všude ho s sebou vozili.
První dochované recepty v západní Evropě, kde je badyán vyjmenovaný jako přísada, pocházejí dle historických pramenů ze 17. století – v té době se používal hlavně při přípravě ovocných sirupů a kompotů. Svoji renesanci mimo Asii ale zažil teprve nedávno.
Většina dnes dováženého badyánu pochází stále z Číny, ale pěstuje se také na Filipínách a na Jamajce.
Prodává se buď mletý nebo v celých kusech.
Tip: pokud máte malé děti a hodně badyánu, zkuste z něj navléknout voňavý náhrdelník – třeba pro babičku jako dárek pod vánoční stromeček :-)
Zkusili jste někdy ochutnat samotný badyán? Asi byste při popisu chuti váhali mezi přirovnáním ke skořici a anýzu. Jeho éterické oleje působí proti žaludečním a střevním křečím, takže zlepšují trávení. Uklidňuje zjitřené nervy a jemně vás zmalátní.
Leckterá hospodyňka může být bezradná, pokud jde o využití badyánu v kuchyni, když odhlédneme od pečení cukrovinek, ale tento hvězdičkový či čínský anýz, jak se mu také pro jeho tvar a zemi původu říká, se skvěle hodí i k ochucení pečeného masa, zejména zvěřiny, ale také zvláštně zjemní chuť dušených ryb. Přidává se rovněž do některých polévek či omáček, zejména když připravujeme takzvanou „čínu“.
Číňané vždy považovali badyán za důležité koření a nedali na něj dopustit. Zajímavé je, že badyán se dlouho používali při přípravě pokrmů pouze v Číně, a tak Číňané spoléhali raději na sebe a všude ho s sebou vozili.
První dochované recepty v západní Evropě, kde je badyán vyjmenovaný jako přísada, pocházejí dle historických pramenů ze 17. století – v té době se používal hlavně při přípravě ovocných sirupů a kompotů. Svoji renesanci mimo Asii ale zažil teprve nedávno.
Většina dnes dováženého badyánu pochází stále z Číny, ale pěstuje se také na Filipínách a na Jamajce.
Prodává se buď mletý nebo v celých kusech.
Tip: pokud máte malé děti a hodně badyánu, zkuste z něj navléknout voňavý náhrdelník – třeba pro babičku jako dárek pod vánoční stromeček :-)
Tweet |