Svět slov

Vyhledávání

Nejčtenější za rok

Moudrosti do hrsti

Láska k divadlu začíná tím, že do něj přijdeme včas.
(Miroslav Horníček)

Čínská kuchyně

šmudlinka
29. 9. 2008
Čínská kuchyněČínu zná každý, jakési nudle s masem či maso s buráky. Variací bezpočet a někdy je docela obdivuhodné, co dokážeme označit za čínu. Pojďme se podívat, jak se vaří v Číně doopravdy.

Je to kuchyně velmi chutná a zdravá. Zastánci zdravé podotknou, že nepříliš zdravé je velké množství glutamátů a jiných ochucovačů a zvýrazňovačů chutí. Je to pravda, ale i bez nich se dá vařit, a v našich krajích to spíše doporučuji, protože alergie na glutamáty nejsou žádnou výjimkou. Bolest hlavy, průjem či jen divný pocit v břiše může signalizovat, že v „číně“ bylo i něco, co vám nedělá dobře.

Krájení je základem

Základem čínské kuchyně je krájení. Vše se krájí na nudličky, kostičky či plátky. Důvodem je fakt, že se tu jí hůlkami a tak všechny suroviny musí být zpracovány tak, aby se daly jíst hůlkami.

A co že se tu nejvíce krájí? Maso, oblíbené je kachní, dále rybí, všechny dary moře, hlavně krevety či chobotničky. Vše je doplněno množstvím rýže a těstovin nebo bambusových výhonků. Nesmíme zapomenout ani na ty slavné burské oříšky, bez nich by kung-pao nebylo to pravé.

Rychlá úprava

Základem je kuchyně velmi rychlá, téměř minutková. Vaří se většinou v pánvi typu wok, na oleji, vše se rychle orestuje, maximálně chvilinku podusí a již se servíruje. Číňané jsou mistři krájení, mistři míchání ve woku a mistři regulace plamene. Na pomalu reagujících elektrických sporácích by asi mnoho neuvařili, rychlá regulace teploty pánve je také základem úspěchu.

Stolování jako u krále

Často jsou čínské stoly bez rohů, hoduje se u kulatých stolů. Velmi pečlivě a přesně lpí na hodině podávání jídla a to dodržují vždy a všude. Hlavním jídlem je večeře, jinak se jí třikrát denně. Pokrmy se servírují ve velkých mísách a každý si porcelánovou lžící nabírá na svůj talíř tolik, kolik chce.

Jako nápoj se podává chlazený čaj, silný, ale neslazený.

Jedí zkažená vejce?

Specifikem číňanů je pokrm, který vypadá jako rosolovité průsvitné žlutavo hnědé jantarové cosi. Je to fermentované vejce. Nám evropanům je to představa opravdu odpudivá. Řekněte sami, slepičí vajíčka jsou obalena v jílu a rýžových plevách, pak se zakopají pod zem a tam se téměř ve vzduchoprázdnu fermentují, zrají. Po několika měsících (!) se opět vykopají a vaří se natvrdo. Výsledkem je průsvitná pochoutka. Jak chutná, to vážně nevím, a vlastně ani nevím, jestli bych to zjistit chtěla…




          
Zaujal vás tento článek a chcete jej doporučit?
Vzkaz:
  + odkaz na článek
na
e-mail:
 
 
Máte-li potíže s přihlašováním...
Zapomněl(a) jsem heslo, ale mám ověřenou e-mailovou adresu...
RSS
RSS
Venušanka v číslech:
• 6 632 dny v provozu
• 4 940 článků
• 1 512 soutěží


Copyright © Venušanka od roku 2006 – magazín pro ženy, všechna práva vyhrazena



Dnes je 02.05.2024 a svátek má Zikmund