Kubánská kuchyně
šmudlinka
19. 8. 2008
19. 8. 2008
Ostrov Kuba leží ve Velkých Antilách ze všech stran omývaný mořem a tak není divu, že zde velmi rozšířený rybolov.
Skoro by se zdálo, že má podmínky pro život podobný jako například další ostrovní země Japonsko, ale je to trošku jinak. Dokonce ani jejich jídelníček není typický pro tropické klima na Kubě panující. Kubánskou kuchyni lze přirovnat k velmi skromné, chudé stravě podobné té španělské.
Nicméně i tady objevíme mnoho zajímavého, inspirativního a neobvyklého, i když to nejsou žádné bomby, léta socialismu a vážná ekonomická krize státu změnila kulinářský požitek na nutnost jíst.
Většina obyvatel se zde zabývá pěstováním cukrové třtiny, citrusových plodů, kávy či jiných převážně na vývoz pěstovaných komodit. Průmysl je zde zaměřen na zpracování plodů moře a ryb a samozřejmě cukrovarnický.
Maso i zelenina vyváženě
Jedí se zde ryby, plody moře, hovězí maso a vepřové. Langusty, krevety a chobotnice zde tvoří větší část jídelníčku než třeba ryby. Víte, že například žraločí maso je považováno za odpad? A u nás je hříšně drahé… Zajímavý paradox.
Na Kubě se chovají speciální velké žáby, které tvoří velkou lahůdku pro tuto zemi typickou.
A přílohy? Jako u nás…brambory, někdy rýže.
Zajímavými obměnami jsou smažené banány či topinambury v přílohové úpravě. Ze zeleniny zde najdete hlavně papriku, rajčata, fazole.
Závěr kubánského stolování často tvoří sýr, nejčastěji přímo několik různých druhů, které se podávají s džemem. Třeba zrovna s tolik oblíbeným banánovým.
Naopak kubánci neznají ostrá a pálivá jídla a stejně tak při vaření nepoužívají smetanu, omáčky nezahušťují. Jedinou pikantnější ingrediencí je zde používaný česnek.
Kubánský rum
Výborný a proslulý je kubánský rum. Ten s tím naším nemá pranic společného, je to lihovarnický výrobek z cukrové třtiny. Na kubě se pije jen tak, nebo v mixu s různými jinými nápoji, džusy, perlivými vodami či ovocem. Jako je zde silný rum, tak silná je i káva. Vaří se zde tradičně překapávaná a podává se v malých šálcích.
Skoro by se zdálo, že má podmínky pro život podobný jako například další ostrovní země Japonsko, ale je to trošku jinak. Dokonce ani jejich jídelníček není typický pro tropické klima na Kubě panující. Kubánskou kuchyni lze přirovnat k velmi skromné, chudé stravě podobné té španělské.
Nicméně i tady objevíme mnoho zajímavého, inspirativního a neobvyklého, i když to nejsou žádné bomby, léta socialismu a vážná ekonomická krize státu změnila kulinářský požitek na nutnost jíst.
Většina obyvatel se zde zabývá pěstováním cukrové třtiny, citrusových plodů, kávy či jiných převážně na vývoz pěstovaných komodit. Průmysl je zde zaměřen na zpracování plodů moře a ryb a samozřejmě cukrovarnický.
Maso i zelenina vyváženě
Jedí se zde ryby, plody moře, hovězí maso a vepřové. Langusty, krevety a chobotnice zde tvoří větší část jídelníčku než třeba ryby. Víte, že například žraločí maso je považováno za odpad? A u nás je hříšně drahé… Zajímavý paradox.
Na Kubě se chovají speciální velké žáby, které tvoří velkou lahůdku pro tuto zemi typickou.
A přílohy? Jako u nás…brambory, někdy rýže.
Zajímavými obměnami jsou smažené banány či topinambury v přílohové úpravě. Ze zeleniny zde najdete hlavně papriku, rajčata, fazole.
Závěr kubánského stolování často tvoří sýr, nejčastěji přímo několik různých druhů, které se podávají s džemem. Třeba zrovna s tolik oblíbeným banánovým.
Naopak kubánci neznají ostrá a pálivá jídla a stejně tak při vaření nepoužívají smetanu, omáčky nezahušťují. Jedinou pikantnější ingrediencí je zde používaný česnek.
Kubánský rum
Výborný a proslulý je kubánský rum. Ten s tím naším nemá pranic společného, je to lihovarnický výrobek z cukrové třtiny. Na kubě se pije jen tak, nebo v mixu s různými jinými nápoji, džusy, perlivými vodami či ovocem. Jako je zde silný rum, tak silná je i káva. Vaří se zde tradičně překapávaná a podává se v malých šálcích.
Tweet |