Svět slov

Vyhledávání

Nejčtenější za rok

Moudrosti do hrsti

V životě se člověk učí nejdřív chodit a mluvit. Později se učí sedět a držet hubu.
(Marcel Pagnol)

Vietnamská kuchyně

šmudlinka
22. 7. 2008
Vietnamská kuchyněZnámé pálivé vietnamské nudle nejsou tím jediným, co si můžeme převzít z této specifické kuchyně. Je tu mnoho dalšího zajímavého, hodně ovlivněného čínskou kuchyní.

Vietnamci jsou šetrní

Vietnamská hospodyňka by možná neskákala pro pírko přes plot, ale můžete si být jisti, že dokáže zužitkovat v kuchyni každičký lísteček čaje či každičké zrníčko rýže. Vaří hodně z hub, veškeré zeleniny, bambusové výhonky, zelí, mrkev, cibule, celer nebo pórek je i tamní typickou zeleninou.

Často se připravují ryby, drůbež, na naše poměry hodně také bůček a vepřové maso, a samozřejmě rybí omáčka nesmí chybět snad v žádném jídle…

Z čeho je rybí omáčka?

Na naše jazýčky je příliš aromatická a voňavá. Její sílu si tedy nejprve vyzkoušejte pár kapkami, ačkoliv vietnamci ji nalévají do jídel a směsí po lžících.

Připravuje se z prosolených mořských ryb. Ty se poté vaří až do úplného rozpadu a směs se cedí přes cedníky. V kameninové nádobě se pak rozkládá asi 10 měsíců a samozřejmě dostane tu svoji charakteristickou chuť a vůni.

Specialitou je i rýžový papír

Rýžový papír vietnamci používají hojně a rádi. Je nepřekonatelný k výrobě různých závitků či balíčků. Nejen pro tepelnou úpravu, ale i pro prosté naplnění salátem, vařenými nudlemi či zeleninou. K sehnání je i u nás a opravdu vypadá jako jemný list papíru.

Stolování je obřad

Podávání pokrmu začíná pitím čaje, většinou zeleného, který podporuje trávení. Po celou dobu jídla se může tento čaj pít v neomezeném množství. Oběd je zde několikachodový, jako v Číně, i zde je mnoho chodů na stole a každý si bere, co má rád.

Místo pečení ovoce

Na moučníky si zde příliš nepotrpí a mnoho lidí ani péct neumí. Výjimkou jsou chutné palačinky či úpravy sladké rýže. Není proč, nabídka ovoce je zde tak lákavá, že je to zbytečné. A tak vietnamci nám mohou být vzorem, místo k nezdravým sladkostem oni zasedají k mísám a tácům plným porcovaného ovoce.

          
Zaujal vás tento článek a chcete jej doporučit?
Vzkaz:
  + odkaz na článek
na
e-mail:
 
 
Máte-li potíže s přihlašováním...
Zapomněl(a) jsem heslo, ale mám ověřenou e-mailovou adresu...
RSS
RSS
Venušanka v číslech:
• 6 632 dny v provozu
• 4 940 článků
• 1 512 soutěží


Copyright © Venušanka od roku 2006 – magazín pro ženy, všechna práva vyhrazena



Dnes je 02.05.2024 a svátek má Zikmund