Svět slov

Vyhledávání

Moudrosti do hrsti

Učit se bez přemýšlení je zbytečné. Přemýšlet bez učení je nebezpečné.
(Konfucius)

Turecké předkrmy vyžadují disciplínu

Armin Sandman
22. 8. 2012
Turecké předkrmy vyžadují disciplínuMalé, ale nono! Předkrmy jsou v Turecku velmi ceněné. Existuje obrovské množství těchto malých, chutných jednohubek, kterými by se mnozí nejraději hned najedli k prasknutí. Musíte se hodně krotit, aby vám zbylo místo v nřiše také na hlavní chod.

Mezes – lákavé lahůdky na začátku jídelního lístku se podávají v malých miskách případně na talířcích, nebo jsou často jednoduše položeny doprostřed stolu, anebo připraveny ve zvláště postaveném bufetu s předkrmy.

Vždy s chlebem

Chuti a rozmanitosti se při tom meze nekladou. K tomu se tradičně podává víno anebo raki – aromatická anýzová kořalka.

Turecké předkrmy existují ve dvou variantách, studené anebo teplé. K tomu se podává čerstvý bílý chléb anebo pide – silnější chléb ve tvaru placky z kynutého těsta.

Možnosti výběru rozličných předkrmů jsou tak obrovské, že je nutná určitá disciplína, aby se člověk nenasytil již před hlavním chodem.

Studené předkrmy

Ke studeným mezes často patří krémy, jež jsou připravovány z tureckého jogurtu süzme. Ten obsahuje podíl tuku ve výši okolo deseti procent a jeho konsistence je pevnější než u běžného jogurtu. Slouží jako základ i pro známý krém haydari.

Zjemněn ovčím sýrem, citronovou šťávou, olivovým olejem a mátou peprnou se stane lehkým a osvěžujícím předkrmem.

Ostře a slaně se jí na východě Turecka. Zde má svůj původ pálivá zeleninová salsa antep ezmesi. Červené chili papričky smíchané s cibulí, paprikou, rajským protlakem a petrželkou by měly zahubit poslední choroboplodný zárodek v těle.

Kromě krémů se s potěšením podávají ještě další studené předkrmy. Naložená zelenina a ryby, kaše z lilků, humus (kaše z cizrny) anebo jednoduše jen medový meloun.

K nejznámějším tureckým mezes patří sarma – vinné listy plněné rýží, mletým masem a kořením.

V tureckých meze-buffetech jsou k nalezení také rozličné saláty. Jedním z nich je pastýřský salát, jež kromě okurek, rajčat a cibule obsahuje i papriku a je ochucen dresinkem z octa a oleje.

Teplé předkrmy

Stejně velký jako výběr studených lahůdek na počátku jídla, je i výběr teplých předkrmů. K nejoblíbenějším patří cigara-böreky, jež jsou také nazývány prsty žen anebo cigaretové rolky. Listové těsto se naplní sýrem a petrželkou, sroluje do roliček a frituje.

Díky mírnému podnebí se v Turecku daří mnoha druhům zeleniny, která je neustále k dispozici jako přísada do teplých předkrmů.

Například cukety. Z nich se dělají bramboráky/cukeťáky, ale v kuchyni se zužitkují i květy. Pečené chutnají výtečně.

Kromě sýrem plněných žampionů a další smažené nebo pečené zeleniny existuje spousta mezes s plody moře. Například fritované kalamáry anebo pečení garnáti s rajčaty, kořením a máslem.

Foto: Mediatrust

www.horydoly.cz

          
Zaujal vás tento článek a chcete jej doporučit?
Vzkaz:
  + odkaz na článek
na
e-mail:
 
 
Máte-li potíže s přihlašováním...
Zapomněl(a) jsem heslo, ale mám ověřenou e-mailovou adresu...

Pro kůži

RSS
RSS
Venušanka v číslech:
• 5 683 dny v provozu
• 4 928 článků
• 1 512 soutěží


Copyright © Venušanka od roku 2006 – magazín pro ženy, všechna práva vyhrazena



Dnes je 25.09.2021 a svátek má Zlata