Svět slov

Vyhledávání

Nejčtenější za rok

Moudrosti do hrsti

Kdo nikdy nebyl dítětem, nemůže být ani dospělým.
(Charles Chaplin)

Kávový dýchánek

Světla
11. 5. 2008
Kávový dýchánekMusím se přiznat, že patřím k těm, kteří se bez kofeinu neobejdou. Ráda si dám kafe i dvakrát denně – i přes věčné spory, zda káva našemu zdraví škodí, nebo naopak přináší osvěžení. Co člověk, to jiný názor. Já však na její vůni a lahodnou chuť nedám dopustit.

Jak dlouho už lidé vědí o kávě, netuším. Ale jak to tak bývá, také o objevení pražené kávy existuje řada starých legend. Jedna z nich například vypráví, že kdysi dávno hořel les, kde divoce rostly kávovníky. Boby však nestačily zcela shořet. Jejich vůně, a dokonce i chuť, byla po požáru tak příjemná, že lidé začali plody kávovníku dávat k ohni úmyslně. A od té doby se káva praží.

Četla jsem ale i jinou „pověst“. V patnáctém století domorodí obyvatelé části Arabského poloostrova kávová zrna prý jen žvýkali. Pak teprve přišli na lepší nápad: zrnka rozdrtili, uvařili ve vodě a vypili. Ještě víc jim tmavá tekutina zachutnala, když kávová zrna nejdříve opražili a až poté je přelili horkou vodou.

První kavárny

Sotva kávu ochutnala střední Evropa, rychle se tento nápoj rozšířil do řady měst a dal údajně vzniknout prvním kavárnám. Ovšem původně v nich převážně besedovali a odpočívali mužští, zatímco ženy zpravidla seděly u hrnku kávy doma. Jejich čas však také přišel. Doba, kdy se neslušelo, aby dámy byly viděny za oknem kaváren bez mužského doprovodu, pominula ve 20. a 30. letech minulého století. Jak píše dobový tisk, v oněch útulných místnostech se dokonce zrodily mnohé ženské spolky.

„Cizinecký“ nápoj

Také na české půdě měla káva odjakživa jak své skalní příznivce, tak i silné odpůrce. Ti, kteří pití kávy nefandili, přišli už v osmnáctém století se třemi pádnými argumenty. Podle nich byla káva jednak moc drahá, jednak nepodporovala vlastenectví („varujte se cizineckého nápoje“). A pak tu byla zdravotní rizika související s požitím kofeinu – jako například malomyslnost, třes rukou, úzkostlivost srdce a další neduhy.

Zvláště pak venkovský lid přivedla cena oblíbeného kafe k proslulé české vynalézavosti. Zkrátka vymýšlely se náhrady za pravou kávu. A bývaly opravdu kuriózní – v domácnostech se pražily třeba žaludy, šípková jadérka, sušené plané třešně atd. Snad dodnes známý je i pražený kořen čekanky (latinsky Cichorium).

V hrnku voní káva…

Ale ať už se vařívala káva pravá nebo jen její náhražka, na kávové dýchánky si lidé vždycky udělali čas. Také v dnešní, poněkud hektické době se nad šálkem kávy tak příjemně povídá, relaxuje i krásně sní…

          
Zaujal vás tento článek a chcete jej doporučit?
Vzkaz:
  + odkaz na článek
na
e-mail:
 
 
Máte-li potíže s přihlašováním...
Zapomněl(a) jsem heslo, ale mám ověřenou e-mailovou adresu...
RSS
RSS
Venušanka v číslech:
• 6 632 dny v provozu
• 4 940 článků
• 1 512 soutěží


Copyright © Venušanka od roku 2006 – magazín pro ženy, všechna práva vyhrazena



Dnes je 02.05.2024 a svátek má Zikmund