Vietnamská kuchyně
šmudlinka
14. 4. 2008
14. 4. 2008
Známé pálivé vietnamské nudle nejsou tím jediným, co si můžeme převzít z této specifické kuchyně. Je tu mnoho dalšího zajímavého, hodně ovlivněného čínskou kuchyní.
Vietnamci jsou šetrní
Vietnamská hospodyňka by možná neskákala pro pírko přes plot, ale můžete si být jisti, že dokáže zužitkovat v kuchyni každičký lísteček čaje či každičké zrníčko rýže. Vaří hodně z hub, veškeré zeleniny, bambusové výhonky, zelí, mrkev, cibule, celer nebo pórek je i tamní typickou zeleninou. Často se připravují ryby, drůbež, na naše poměry hodně také bůček a vepřové maso, a samozřejmě rybí omáčka nesmí chybět snad v žádném jídle…
Z čeho je rybí omáčka?
Na naše jazýčky je příliš aromatická a voňavá. Její sílu si tedy nejprve vyzkoušejte pár kapkami, ačkoliv vietnamci ji nalévají do jídel a směsí po lžících. Připravuje se z prosolených mořských ryb. Ty se poté vaří až do úplného rozpadu a směs se cedí přes cedníky. V kameninové nádobě se pak rozkládá asi 10 měsíců a samozřejmě dostane tu svoji charakteristickou chuť a vůni.
Specialitou je i rýžový papír
Rýžový papír vietnamci používají hojně a rádi. Je nepřekonatelný k výrobě různých závitků či balíčků. Nejen pro tepelnou úpravu, ale i pro prosté naplnění salátem, vařenými nudlemi či zeleninou. K sehnání je i u nás a opravdu vypadá jako jemný list papíru.
Stolování je obřad
Podávání pokrmu začíná pitím čaje, většinou zeleného, který podporuje trávení. Po celou dobu jídla se může tento čaj pít v neomezeném množství. Oběd je zde několikachodový, jako v Číně, i zde je mnoho chodů na stole a každý si bere, co má rád.
Místo pečení ovoce
Na moučníky si zde příliš nepotrpí a mnoho lidí ani péct neumí. Výjimkou jsou chutné palačinky či úpravy sladké rýže. Není proč, nabídka ovoce je zde tak lákavá, že je to zbytečné. A tak vietnamci nám mohou být vzorem, místo k nezdravým sladkostem oni zasedají k mísám a tácům plným porcovaného ovoce.
Vietnamci jsou šetrní
Vietnamská hospodyňka by možná neskákala pro pírko přes plot, ale můžete si být jisti, že dokáže zužitkovat v kuchyni každičký lísteček čaje či každičké zrníčko rýže. Vaří hodně z hub, veškeré zeleniny, bambusové výhonky, zelí, mrkev, cibule, celer nebo pórek je i tamní typickou zeleninou. Často se připravují ryby, drůbež, na naše poměry hodně také bůček a vepřové maso, a samozřejmě rybí omáčka nesmí chybět snad v žádném jídle…
Z čeho je rybí omáčka?
Na naše jazýčky je příliš aromatická a voňavá. Její sílu si tedy nejprve vyzkoušejte pár kapkami, ačkoliv vietnamci ji nalévají do jídel a směsí po lžících. Připravuje se z prosolených mořských ryb. Ty se poté vaří až do úplného rozpadu a směs se cedí přes cedníky. V kameninové nádobě se pak rozkládá asi 10 měsíců a samozřejmě dostane tu svoji charakteristickou chuť a vůni.
Specialitou je i rýžový papír
Rýžový papír vietnamci používají hojně a rádi. Je nepřekonatelný k výrobě různých závitků či balíčků. Nejen pro tepelnou úpravu, ale i pro prosté naplnění salátem, vařenými nudlemi či zeleninou. K sehnání je i u nás a opravdu vypadá jako jemný list papíru.
Stolování je obřad
Podávání pokrmu začíná pitím čaje, většinou zeleného, který podporuje trávení. Po celou dobu jídla se může tento čaj pít v neomezeném množství. Oběd je zde několikachodový, jako v Číně, i zde je mnoho chodů na stole a každý si bere, co má rád.
Místo pečení ovoce
Na moučníky si zde příliš nepotrpí a mnoho lidí ani péct neumí. Výjimkou jsou chutné palačinky či úpravy sladké rýže. Není proč, nabídka ovoce je zde tak lákavá, že je to zbytečné. A tak vietnamci nám mohou být vzorem, místo k nezdravým sladkostem oni zasedají k mísám a tácům plným porcovaného ovoce.
Tweet |