Kardamon: do kávy, perníku i na steak
Vanda Švehlová
17. 5. 2021
17. 5. 2021
Je libo do kávy špetičku kardamonu? Třeba místo cukru? Ale ano, toto koření se přidává nejenom do sladkých a slaných pokrmů, ale labužníci a znalci
si jím ochucují i kávu a čaj.
Kardamon je poměrně drahé koření (ve srovnání s jiným, u nás běžně používaným a dostupným). U nás, ve střední Evropě zatím kardamon (či kardamom) není příliš známý druh koření, ovšem v orientálních kuchyních na něj kuchaři vyloženě spoléhají.
I my se s ním ale můžeme setkat v kořenících směsích, například je ve směsi Karí či garam másala.
Jakou má kardamon chuť? Zkusíme to popsat co nejlépe a nejvěrněji: chutná kořenitě a lehce nasládle.
Používá se, jak již bylo řečeno, například k ochucení a prohloubení chuti kávy a čaje. Přidává se do vánočního pečiva, ale i do ovocných zákusků (například do oblíbených perníků), džemů a kompotů.
Gurmáni vědí, že kardamon propůjčí zajímavou chuť i pěkně šťavnatým steakům, zvýrazní přednosti mletého masa, masových vývarů, pikantních omáček.
Jen málokteré koření nepůsobí zároveň pozitivně na naše zdraví jako lék a kardamon není v tomto ohledu výjimkou.
V Orientu nominovali kardamon už kdysi dávno na nepsaného krále koření, u nás jsme zatím, pokud jde o jeho užití a vychvalování, střídmější.
Nelze mu ale upřít, že působí příznivě na zažívání a trávení, tlumí nepříjemné pálení žáhy, má antiseptický (protizánětlivý) a diuretický účinek.
Kdo má podrážděnou nervovou soustavu, může se uklidnit tím, že rozkouše pár kardamonových
semínek, které působí sedativně (při jakýchkoli závažnějších potížích však doporučujeme raději navštívit lékaře a nespoléhat na tyto přírodní recepty).
Jestlipak víte, že kardamon slouží také jako léčivo proti malárii? Semena se ale nejprve musí důkladně vysušit a pak ho teprve nakažení domorodí lidé žvýkají.
Mužům pomůže zlepšit potenci, neboť kardamon je považován také za poměrně účinné afrodisiakum.
Toto koření a léčivo s důvěrou a oblibou používali již staří Řekové a Římané, jimž osvěžoval dech a napomáhal při trávení vynikajících, nicméně náročných pokrmů během štědrých „lukulských“ hostin…
si jím ochucují i kávu a čaj.
Kardamon je poměrně drahé koření (ve srovnání s jiným, u nás běžně používaným a dostupným). U nás, ve střední Evropě zatím kardamon (či kardamom) není příliš známý druh koření, ovšem v orientálních kuchyních na něj kuchaři vyloženě spoléhají.
I my se s ním ale můžeme setkat v kořenících směsích, například je ve směsi Karí či garam másala.
Jakou má kardamon chuť? Zkusíme to popsat co nejlépe a nejvěrněji: chutná kořenitě a lehce nasládle.
Používá se, jak již bylo řečeno, například k ochucení a prohloubení chuti kávy a čaje. Přidává se do vánočního pečiva, ale i do ovocných zákusků (například do oblíbených perníků), džemů a kompotů.
Gurmáni vědí, že kardamon propůjčí zajímavou chuť i pěkně šťavnatým steakům, zvýrazní přednosti mletého masa, masových vývarů, pikantních omáček.
Jen málokteré koření nepůsobí zároveň pozitivně na naše zdraví jako lék a kardamon není v tomto ohledu výjimkou.
V Orientu nominovali kardamon už kdysi dávno na nepsaného krále koření, u nás jsme zatím, pokud jde o jeho užití a vychvalování, střídmější.
Nelze mu ale upřít, že působí příznivě na zažívání a trávení, tlumí nepříjemné pálení žáhy, má antiseptický (protizánětlivý) a diuretický účinek.
Kdo má podrážděnou nervovou soustavu, může se uklidnit tím, že rozkouše pár kardamonových
semínek, které působí sedativně (při jakýchkoli závažnějších potížích však doporučujeme raději navštívit lékaře a nespoléhat na tyto přírodní recepty).
Jestlipak víte, že kardamon slouží také jako léčivo proti malárii? Semena se ale nejprve musí důkladně vysušit a pak ho teprve nakažení domorodí lidé žvýkají.
Mužům pomůže zlepšit potenci, neboť kardamon je považován také za poměrně účinné afrodisiakum.
Toto koření a léčivo s důvěrou a oblibou používali již staří Řekové a Římané, jimž osvěžoval dech a napomáhal při trávení vynikajících, nicméně náročných pokrmů během štědrých „lukulských“ hostin…
Tweet |