Svět slov

Vyhledávání

Nejčtenější za rok

Moudrosti do hrsti

Civilizace je jen nástroj a lidé jsou vše.
(Vladislav Vančura)

Kardamon: do kávy, perníku i na steak

Vanda Švehlová
17. 5. 2021
Kardamon: do kávy, perníku i na steakJe libo do kávy špetičku kardamonu? Třeba místo cukru? Ale ano, toto koření se přidává nejenom do sladkých a slaných pokrmů, ale labužníci a znalci
si jím ochucují i kávu a čaj.

Kardamon je poměrně drahé koření (ve srovnání s jiným, u nás běžně používaným a dostupným). U nás, ve střední Evropě zatím kardamon (či kardamom) není příliš známý druh koření, ovšem v orientálních kuchyních na něj kuchaři vyloženě spoléhají.

I my se s ním ale můžeme setkat v kořenících směsích, například je ve směsi Karí či garam másala.

Jakou má kardamon chuť? Zkusíme to popsat co nejlépe a nejvěrněji: chutná kořenitě a lehce nasládle.

Používá se, jak již bylo řečeno, například k ochucení a prohloubení chuti kávy a čaje. Přidává se do vánočního pečiva, ale i do ovocných zákusků (například do oblíbených perníků), džemů a kompotů.

Gurmáni vědí, že kardamon propůjčí zajímavou chuť i pěkně šťavnatým steakům, zvýrazní přednosti mletého masa, masových vývarů, pikantních omáček.

Jen málokteré koření nepůsobí zároveň pozitivně na naše zdraví jako lék a kardamon není v tomto ohledu výjimkou.

V Orientu nominovali kardamon už kdysi dávno na nepsaného krále koření, u nás jsme zatím, pokud jde o jeho užití a vychvalování, střídmější.

Nelze mu ale upřít, že působí příznivě na zažívání a trávení, tlumí nepříjemné pálení žáhy, má antiseptický (protizánětlivý) a diuretický účinek.

Kdo má podrážděnou nervovou soustavu, může se uklidnit tím, že rozkouše pár kardamonových
semínek, které působí sedativně (při jakýchkoli závažnějších potížích však doporučujeme raději navštívit lékaře a nespoléhat na tyto přírodní recepty).

Jestlipak víte, že kardamon slouží také jako léčivo proti malárii? Semena se ale nejprve musí důkladně vysušit a pak ho teprve nakažení domorodí lidé žvýkají.

Mužům pomůže zlepšit potenci, neboť kardamon je považován také za poměrně účinné afrodisiakum.

Toto koření a léčivo s důvěrou a oblibou používali již staří Řekové a Římané, jimž osvěžoval dech a napomáhal při trávení vynikajících, nicméně náročných pokrmů během štědrých „lukulských“ hostin…

          
Zaujal vás tento článek a chcete jej doporučit?
Vzkaz:
  + odkaz na článek
na
e-mail:
 
 
Máte-li potíže s přihlašováním...
Zapomněl(a) jsem heslo, ale mám ověřenou e-mailovou adresu...
RSS
RSS
Venušanka v číslech:
• 6 649 dnů v provozu
• 4 940 článků
• 1 512 soutěží


Copyright © Venušanka od roku 2006 – magazín pro ženy, všechna práva vyhrazena



Dnes je 19.05.2024 a svátek má Ivo