VÁNOČNÍ SPECIÁL
O vanilkových rohlíčcích
bibka20. 12. 2007
Komentáře: 9, posl.: 21. 12. 2007
Kdo by je neznal, ba kdo by je neměl rád? Vanilkové rohlíčky. Jejich vanilkové vůni a neodolatelné chuti málokterý odolá. Předpokládám, že recept na vanilkové rohlíčky zná každá hospodyňka, ale příhodu, kterou vám chci tady přiblížit, jistě neznáte.
Pokaždé, když tvořím rohlíčky, si na ni vzpomenu. I když přiznávám, že dnes již s odstupem času, s úsměvem.
Pečení vánočního cukroví absolvuje nejedna z nás. Vždyť domácí je domácí a s kupovaným se v žádném případě srovnávat nedá. A tak i já absolvuji každoročně tento pečící rituál. Bytem se line krásná vůně a když se nic ...více »
Milý Ježíšku,…
Venušanka18. 12. 2007
Komentáře: 17, posl.: 20. 12. 2007
Milý Ježíšku,
já vím, že nejsi, ale kdybych Tě úplně ignorovala, mohlo by Tě to mrzet a nic bys mi nenadělil. A to bych nerada (tím myslím, že bych nerada, abys byl smutný, na dárkách mi vůbec, ale vůbec nezáleží, ovšem pokud už pro mě něco máš, tak to koukej přivézt, nerada bych Ti na poslední chvíli mařila plány).
Víš, Ježíšku, hodně jsem o Tobě přemýšlela. Tuším, jak vypadáš, jsi chlap jak hora, abys všechny ty dárky utáhl, a jsi zdatný, šikovný a nápaditý (já ti fakt nepochlebuju, myslím si to křišťálově upřímně, a nic snad nemůže bejt křišťálovější, kromě našich politiků, ...více »
Bílé kokosové úlky
Helena17. 12. 2007
Komentáře: 2, posl.: 17. 12. 2007
Cukr, mouka, tuk, vejce – to jsou nejčastější přísady, které potřebujeme při pečení vánočního cukroví. Ale dětská krupička?? A přesto to tak je -jako důkaz přinášíme recept na Bílé kokosové úlky.
Potřebujeme:
- 10 dkg dětské krupičky
- 10 dkg másla
- 15 dkg kokosové moučky – je dobré jí přemlít na kávovém mlýnku
- 25 dkg cukru moučka
- 4 lžíce rumu
- 1 bílek
Z těsta vyválíme šišku, nakrájíme na malé kousky, tvoříme kuličky. Ty oválíme v cukru a vtlačujeme do tvořítka úlku a hned vyklápíme.
Dáme sušit na 2 dny, potom je plníme ...více »
Banánky slepované v čokoládě
lenig14. 12. 2007
Komentáře: 7, posl.: 16. 12. 2007
Kdo si myslí, že sladkých dobrot na vánočním stole není nikdy dost a potrpí si na mlsání, tak je tu na správném místě. Dnes totiž přinášíme recept na banánky slepované v čokoládě. Postup jednoduchý a výsledek výborný!
Takže dejme slovo čtenářce lenig:
Na Banánky (slepované) v čokoládě potřebujeme:
- 60 dkg hladké mouky
- 25 dkg cukru moučka
- 1 100 % tuk (Omega)
- 10 dkg Hery
- 3 celá vejce
- 5 vanilkových pudingů
Postup:
Banánky děláme na masovém mlýnku s tvořítkem. Upečené cukroví slepíme marmeládou a hotové pak ...více »
Kardamonová srdíčka
tsunami12. 12. 2007
Komentáře: 2, posl.: 12. 12. 2007
Nabízím vám recept na kardamonová srdíčka. Je to výborné, neznám nikoho komu by to nechutnalo! :o)
Ingredience:
200 g hladké mouky
200 g másla
150 g cukru moučka
100 g lískových oříšků (mletých)
100 g bílé čokoládové polevy
50 g cukru krystal (krupice)
1 žloutek
1 pomeranč (šťáva
po 1,5 lžič. skořice a kardamomu
Postup: z mouky oříšků, moučkového cukru, pomerančové šťávy, skořice (0,5 lžičky),
kardamomu, žloutku a másla vypracujeme těsto. zabalíme do fólie a chladíme 2 hodiny.
...více »
Šuhajdy (nepečené cukroví)
pawla11. 12. 2007
Komentáře: 2, posl.: 12. 12. 2007
Tento recept na nepečené Šuhajdy vám možná bude připadat ve srovnání s jinými trochu pracnější, ale důvodů, proč ho zkusit, je hodně. A ten nejdůležitější? No protože šuhajdy jsou moc dobré :-)
A zde už je recept od čtenářky pawly:
Rozpis na 40 ks:
Opatříme si papírové košíčky, menší než na muffiny, ale zase větší než na
pralinky.
Poleva:
- 150 g čokolády
- 100 g stuženého rostlinného tuku (např.Omegy)
Krém:
- 2 celá vejce
- 150 g moučkového cukru
- 3 lžičky ...více »
Za dobroty rozdáváme knihy :-)
Venušanka10. 12. 2007
Komentáře: 16, posl.: 12. 12. 2007
Moc děkujeme vám, čtenářkám, které jste nelenily a poslaly jste recepty na vánoční dobroty, ať už je to tolik oblíbené cukroví nebo pokrmy, bez nichž si vánoce a svátky vánoční nedokážete představit.
Ano, tímto oficiálně končí soutěž, kterou jsme pojmenovali Dobroty s Venušankou…
Jsme rádi, že nejste lakomé a umíte se s ostatními
podělit o popis, co k čemu přidat a jak s tím dále nakládat, aby z toho vznikla lahůdka, která se rozplývá na jazyku.
Protože, co si budeme povídat, dobré jídlo k vánocům patří zrovna tak, jako vánoční stromeček, dárky, ...více »
Ledové stromky
Jarika9. 12. 2007
Komentáře: 4, posl.: 11. 12. 2007
I když je venku teplota nad nulou a po ledu není ani památky, přesto přinášíme recept na Ledové stromky od čtenářky Jariky.
Potřebujeme:
- 220g mouky hladké
- 90g másla
- 50g cukru
- 50g ořechů
- 2 žloutky
Poleva
- 200g cukru
- 1 bílek
- 4 lžíce rumu
- zdobení
...více »
Adventní věnec
salare7. 12. 2007
Komentáře: 10, posl.: 18. 12. 2008
Adventní věnec je jeden z nejznámějších vánočních symbolů. Základem věnce je jakákoli zelená dřevina a čtyři svíce – na každou adventní neděli jedna.
Věnce (zelené nebo i ze slámy) byly ostatně oblíbené odjakživa, přinášely požehnání a ochraňovaly před zlem.
Tradiční barvou adventu je fialová (podle barvy kněžského roucha), ale adventní věnce dnes můžete vidět v různých barvách, červená a zlatá jsou například barvami světla a života. Na věnci také nechybí stuhy, jako materiál na zdobení můžeme použít i šišky, šípky, oříšky, skořici, sušené ...více »
Pařížské rohlíčky
charida6. 12. 2007
Komentáře: 13, posl.: 9. 12. 2007
Pařížské rohlíčky
Rozpis na 40 ks
Těsto:
250 g mletých ořechů
250 g cukru moučka
150 g strouhanky
1 vejce
1 bílek
Krém:
200 g másla
100g cukru moučka
250 ml mléka
4 lžíce hladké mouky
3 lžíce kakaa
2 lžíce rumu
Na dohotovení :
200 g čokoládové mléčné polevy
tuk na potření plechu
1. Hmotu na rohlíčky připravíme smícháním mletých ořechů, moučkového cukru, vejce, bílku
a strouhanky. Pokud je těsto příliš řídké, přidáme strouhanku. Ze směsi vytvoříme rohlíčky, které klademe ...více »
Noc
Leona Roháčková19. 12. 2007
Komentáře: 2, posl.: 19. 12. 2007
Stojíme na břehu noci. Pořád ještě stoupá – je jako voda. Udělejte si honem znaménko, kam až dosáhla. Za chviličku stoupat přestane. Vylita z břehů začne se zas vracet do původního koryta. A my budeme zdravit návrat dne.
Návrat slunce, životodárného tepla, vlídnějšího času. Je před námi dvanáctidenní bujaré vítání slunovratu. Prožijeme tradiční „dvanáctnoce“ či „dvánnoce“ našich pohanských předků. Nějaký jejich křesťanský potomek – nevím kdy a jaký – maličko to pojmenování pozměnil a vzniklo líbivé české slovo „vánoce“.
Vložil do toho slova vše, co je na ...více »
Kutelky
pateta18. 12. 2007
Komentáře: 2, posl.: 18. 12. 2007
V našem rodě se od nepaměti každoročně na Vánoce pečou KUTELKY:
Kynuté těsto jako na lepší buchty plníme mákem s cukrem, ořechy, skořicí a rozinkami.
Malé kuličky asi jako o malounko větší než pingpongový míček necháme ještě na plechu trochu zkynout.
Před Štědrým dnem se dají napařit nad páru, namažou se medem nebo syrobem z řepy a hned obalují ve strouhaném perníku. Toto se dobře dělá, když kuličku napíchneme na špejli.
A že se ruce pak při jídle upatlají? To je to nejlepší olízání!
Je to spíše pečení ze zvyku, přenáší se ...více »
Laskonky
Helena16. 12. 2007
Komentáře: 1, posl.: 16. 12. 2007
Čtenářka Helena pro nás připravila recept na Laskonky. Sice k němu nemáme fotografii (jak ale vypadá správná a dobrá laskonka snad všichni víme), přesto děkujeme a nabízíme tento recept i vám, ostatním…
Potřebujeme:
- 4 bílky
- 25 dkg cukru krupice
- 6 dkg cukru moučka
- 15 dkg mletých ořechů
- 6 lžic vody
Z bílků ušleháme pevný sníh,zašleháme 5 dkg krupicového cukru a znovu šleháme
dohusta. Zbytek krupicového cukru zalejeme vodou,
necháme rozpustit, pak svaříme na nit.(Nabereme trošku na vidličku, stiskneme mezi ...více »
Tvarohoví šneci
dapril13. 12. 2007
Komentáře: 1, posl.: 13. 12. 2007
Potřebujeme:
- 150 g tvarohu
- 6 lžic slunečnicového oleje
- 6 lžic mléka
- 120 g cukru
- 300 g polohrubé mouky
- 1 prášek do pečiva
- nastrouhaná kůra z 1 citronu
Náplň:
- 100 g marmelády
- 50 g jemně nasekaných lískových oříšků
Utřeme tvaroh, citronovou kůru, olej, mléko a cukr. Přidáme prosátou mouku s práškem
do pečiva. Těsto zabalíme do fólie a na hodinu uložíme do chladničky.
Pak je vyválíme na pomoučeném válu. Těsto potřeme marmeládou a posypeme sekanými ořechy. Srolujeme (jako závin), zabalíme ...více »
Vánoční štěstí
salare12. 12. 2007
Komentáře: 6, posl.: 16. 12. 2007
Vedle rozzářeného vánočního stromku a slavnostní štědrovečerní večeře patří k atmosféře Vánoc kousek zeleného, stříbrného nebo pozlaceného jmelí.
V jeho kouzelnou moc se věřilo již odedávna. Nesmělo chybět nikde, kde bylo třeba zahánět zlé bytosti, oheň, neštěstí nebo nemoci.
Jmelí bylo často používáno i při náboženských obřadech jako rostlina ochraňující. Je ale skutečným pomocníkem v bylinkářství i medicíně, obsahuje totiž látky snižující krevní tlak a podporující rozšiřování cév. Využívá se k léčbě hypertonie, a arteriosklerózy.
Tradice ...více »
Kokosové pracny
alimraj11. 12. 2007
Komentáře: 1, posl.: 11. 12. 2007
Jaké by to byly v mnoha rodinách vánoce bez pracen? Někdo zná, někdo ne, a pro kuchařinky, které se zatím do jejich pečení nikdy nepustily, bude třeba inspirovat tento recept od čtenářky alimraj.
KOKOSOVÉ PRACNY
Potřebujeme:
200g kokosu
200g hladké mouky
200g tuku
200g moučkového cukru
1 vejce
Vypracované těsto dáváme do formiček a ty pečeme asi na 200°C.
Dobrou chuť přeje alimraj
...více »
Ořechové špičky
Jarika10. 12. 2007
Komentáře: 2, posl.: 10. 12. 2007
I tento recept je oblíbený a osvědčený – zaslala ho čtenářka Jarika. Takže – co je pro ořechové špičky zapotřebí?
- 260g lískových oříšků, mletých
- 100g mandlí, mletých
- 300g cukru
- 100g másla, měkkého
- 100g strouhanky, přesáté
- 8 bílků
Zamícháme a stříkáme malé pusinky na plech s papírem.
Pečeme na 150°C, a to tak, aby ořechové špičky udržely svůj tvar.
Vychladlé špičky k sobě slepujeme hustou čokoládou.
...více »
Skořicové hvězdičky
dapril8. 12. 2007
Komentáře: 5, posl.: 11. 12. 2007
Kdo se pustil do pečení vánočního cukroví a neví, co s přebytečnými bílky, tomu možná pomůže náš recept na Skořicové hvězdičky.
- 400 g neloupaných mletých mandlí
- 1 vrchovatá lžička skořice
- 2 lžičky kardamonu (ten já tam nedávám)
- 3 bílky
- špetka soli
- 350 g moučkového cukru
- nastrouhaná kůra z 1 citronu
- 1 lžíce citronové šťávy
- několik lžic krystalového cukru
Z bílků se špetkou soli ušleháme tuhý sníh. Prosátý moučkový cukr vmícháme postupně do sněhu. Asi 1/3 sněhu necháme na polevu.
Do zbytku sněhu vmícháme ...více »
Karamelky
Patricie7. 12. 2007
Komentáře: 2, posl.: 11. 12. 2007
Váš vánoční stůl mohou obohatit i karamelky. Recept nám zaslala čtenářka Patricie.
Ingredience:
- 180 g změklého másla
- 140 g přírodního krupicového cukru
- 2 žloutky
- 50 g mletých mandlí
- 80 g měkkých karamel
- 80 g sušených jablek nebo meruněk předem namočených do vody nebo čaje
- 230 g hladké mouky
- 1/2 lžíce prášku do pečiva
- trochu mléka na potření
Postup:
Našlehejte máslo a cukr do pěny. Přimíchejte žloutky, mleté mandle, kousky karamel a sušeného ovoce. Prosijte ...více »
I vánoční stromek má svou historii
bibka6. 12. 2007
Komentáře: 13, posl.: 8. 12. 2008
„Vánoční stromeček, zavoněl v pokoji…“
Vánoční stromek patří už léta k neodmyslitelným doplňkům každých Vánoc. Stromečky velké, malé, větší či úplně veliké se objeví snad v každé rodině. Vždyť bez stromečku by ty Vánoce ani Vánocemi být nemohly.
Bylo tomu odjakživa? Co myslíte? Vzpomeňme, jaká byla historická pouť vánočního stromku.
V dřívějších dobách se zdobil dům jen větvičkami jehličnatých stromů. Vyzdobeny byly pentlemi, obrázky i papírovými růžemi. Na Štědrý večer, na Štěpána i na Nový rok je rozdávali koledníci.
Stromeček se objevil až ...více »