Svět slov

Vyhledávání

Nejčtenější za rok

Moudrosti do hrsti

Nejpříjemnější život mají ti, kteří nemyslí.
(Sofoklés)

Dobroty

Vejce: pel mel zajímavostí

Jana Kučerová
15. 1. 2008
Komentáře: 16, posl.: 21. 1. 2008
Vejce: pel mel zajímavostí Čím jsou mladší (čerstvější), tím lepší. Jak ale u vajec, která chceme sníst, poznáme, že jsou skutečně kvalitní a čerstvá?

Slepičí vejce postupně vysychá, a tak můžeme udělat test pomocí obyčejné vody (to už ale máme vajíčka koupená, v obchodě nám tento trik není k ničemu).

Čerstvé vejce zůstane ležet na dně nádoby, která je zaplněná vodou. Pokud jsou ale vajíčka starší, tak se mění jejich hmotnost, tedy jsou lehčí a vyplavou na povrch.

Na stáří lze usuzovat i z orientace vejce ve vodě: starší vajíčka, odlepená ode dna a ...více »

Holandská kuchyně

šmudlinka
13. 12. 2007
Komentáře: 2, posl.: 16. 12. 2007
Holandská kuchyně Země tulipánů, hyacintů, sýrů, chřestu a hlavně milých a pracovitých lidí. V Holandsku je radost pobýt a i když se jen díváte na televizi na nějaký dokument o této zemi, musí na vás dýchnout laskavost a skromnost holanďanů.

Sýry především
Že je pro Holandsko sýr národním pokrmem, není třeba zdůrazňovat. Ráno si ho každá rodina speciálním strouhacím nožem krájí na plátky přímo z velkého bochníku. Jinak se z goudy, polotvrdých sýrů, koulí, brie sýrů a cihlových sýrů připravují chuťovky, strouhají se do polévek, přidávají k rýži, smaží se se šunkou či masem… ...více »

Ryba bez kostí a zápachu se jmenuje PANGAS

Ivana Lochmanová
26. 10. 2007
Komentáře: 0, posl.:
Ryba bez kostí a zápachu se jmenuje PANGAS Milujete ryby, nesnášíte jejich zápach, a k smrti neradi vytahujete z úst rybí kosti? Pak pro vás máme skvělý tip: dejte si pangase…

Slyšeli jste už o sumečku žraločím? Máte-li malé dítko a chcete-li mu dopřát zdravou rybku, která nepáchne rybinou a nemá vůbec žádné kosti, připravte mu k obědu dietního pangase (znám je také pod svým dalším názvem pangasius).

V jednoduchosti je krása a pro přípravu pangase to platí dvojnásob: vynikající je uvařený v páře s bramborovou kaší, a když k tomu podáte strouhanou mrkev s citronem a rozinkami, vaše chuťové ...více »

Stevia? Sladidlo budoucnosti!

Šmudlinka
3. 10. 2007
Komentáře: 5, posl.: 4. 10. 2007
Stevia? Sladidlo budoucnosti! Znát ji můžete pod názvem sladká tráva a pochází z Paraguaye.

Je to bylinka vzhledem podobná nekvetoucím petúniím či šalvěji a její sušené či čerstvé lístky jsou 300x sladší než běžný cukr.

Je také léčivá
Navíc její účinky jsou natolik jedinečné, že údajně chrání před vznikem zubního kazu: obsažené látky totiž zabíjejí bakterie, které zubní kaz způsobují.

Sušené listy stevie jsou používány nejčastěji jako sladidlo. Komplex sladivých látek je obsažený v celé rostlině kromě kořenů a jedná se hlavně o stevoisid, ...více »

Broskve a broskvičky

Ivana Lochmanová
30. 8. 2007
Komentáře: 1, posl.: 30. 8. 2007
Broskve a broskvičky Mají vynikající chuť, obsahují hodně šťávy a navodí dobrou náladu. Uhodnete, o jaké ovoce se jedná? Jestliže vás napadly broskve, gratulujeme a hlásíme trefu do černého.

Broskve jsou lahodným ovocem, které nejen výborně chutná a osvěží, ale také dodají našemu tělu potřebné vitamíny, minerály a tolik potřebnou vodu. Zralé plody jsou až ze čtyř pětin tvořeny právě vodou. Cukru se bát nemusíme, obsahují ho pouze 5 – 8%.

Z minerálů jsou zastoupeny hlavně provitamín A a komplex vitamínů B, dále draslík, fosfor, hořčík, vápník a železo. Hořčík a niacin ...více »

Bílý cukr není ideální

Šmudlinka
7. 7. 2007
Komentáře: 5, posl.: 10. 7. 2007
Bílý cukr není ideální Teprve kolem roku 1600 bylo zjištěno, že vařená šťáva z cukrové řepy chutná podobně jako do té doby rozšířená šťáva z cukrové třtiny. Krystalky cukru v usušených bulvách řepy objevil až v roce 1747 německý chemik a farmaceut Andrea Sigismund Marggaraf. A na světě byl bílý cukr, tedy lépe řešeno, řepný cukr.

Rafinovaný není to pravé!
V první řadě chemický proces rafinace zanechává nepatrné zbytky těchto látek v krystalcích cukru a to je další z miniaturních chemických zátěží pro naše tělo. Navíc vlastně neobsahuje nic významného pro tělo, pouze prázdné ...více »

Bylinková kuchyně

Kuba Turek
5. 6. 2007
Komentáře: 1, posl.: 5. 6. 2007
Bylinková kuchyně Když do zapadlého údolí na konci světa v Algavských Alpách přišli ze švýcarského Wallisu první osadníci, přinesli s sebou znalosti bylinek a využívali je pro kulinářské účely.

Stalo se tak ve třináctém století. Od té doby se tomuto místu v kopcích na rakousko-německém pomezí nad Oberstdorfem říká Malý Wallis, neboli Kleinwalsertal.

První kolonizátoři byli zemědělci a lesní dělníci a tak to zůstalo po šest století. Teprve před padesáti lety sem dorazili turisté a posledních patnáct let se tu masivně investuje do běžeckého sjezdového lyžování.
...více »

Dáte si kávu?

bibka
17. 4. 2007
Komentáře: 6, posl.: 17. 4. 2007
Dáte si kávu? “Dáte si kávu?“ Tuto otázku můžeme slyšet několikrát denně.

V zaměstnání, na návštěvě, doma, kdekoliv. Kávou můžeme každého rychle pohostit, dokonce i řidiče motorových vozidel. Protože – káva osvěžuje, vzpružuje, zvyšuje pozornost a jistě i pracovní výkon.

O poznání účinků kávy panuje řada legend. Podle jedné z 15. století se traduje, že je objevil arabský pastýř koz Kalim. Ten si všiml, že kozy po celodenním spásání na pahorkatinách projevovaly večer značnou únavu. Při zpáteční cestě se však napásly na stále zeleném keři a ...více »

Sušené ovoce

bibka
14. 2. 2007
Komentáře: 8, posl.: 16. 2. 2007
Sušené ovoce I když se na pultech obchodů objevily sušičky ovoce, stále je u nás tento produkt nepopulární.

Ale upřímně vám řeknu, že zrovna vábně tyto svrasklé plody nevypadají. Obzvláště u dětí je reakce na vnější vzhled poněkud citlivější. O vysoké hodnotě sušeného ovoce nás mohou přesvědčit nejen tyto argumenty, ale i vlastní ochutnání.

CHUŤ: Vysoká koncentrace ovocných cukrů v sušeném ovoci překoná původní aroma čerstvých plodů. Malé krystalky bělavé barvy není nic jiného, než vykrystalizované cukrové částečky. Je vhodné je přidávat do jogurtu, pudinku, tvarohu ...více »

Banán zažene hlad a prohloubí spánek

Ivana Lochmanová
8. 1. 2007
Komentáře: 18, posl.: 9. 3. 2007
Banán zažene hlad a prohloubí spánek Banánovník je nejvyšší bylina světa. Ano, je to tak, banánovník se totiž řadí mezi byliny, nejmenší odrůdy měří řádově desítky centimetrů, zatímco ty nejvzrostlejší se pyšní úctyhodnou výškou až patnáct, šestnáct metrů.

Jeho vynikající žluté plody nás báječně zasytí, a přitom neobsahují žádný tuk. Skvěle se proto hodí jako rychlá svačinka, kdy potřebujeme zahnat hlad, ale nechceme do sebe vpravit zbytečné kalorie. Obavy, že po sladkých banánech se tloustne, nejsou ničím podložené, i když se s nimi stále ještě můžeme poměrně často setkat.

Zatímco pro nás ...více »

Indická kuchyně

šmudlinka
2. 1. 2008
Komentáře: 1, posl.: 6. 1. 2008
Indická kuchyně Jednoduše charakterizovat indickou kuchyni snad ani nelze, ovšem málokde na světě lze nalézt tolik vegetariánů. Je to tím, že převážnou většinu obyvatel tvoří hinduisté, z nichž asi polovina maso odmítá všeobecně, druhá polovina odmítá jen hovězí maso.

Kráva je tu posvátná
Je to proto, že kráva je tu symbolem živitelky rodiny, zabít jí a sníst je náboženské tabu. Kráva je zdrojem mléka, másla, kefíru, smetany, zakysaných výrobků jako je kefír či sýry. To vše vidí indové v tomto užitečném zvířeti.

Mnohdy však rodiny žijí jinými menšinovými ...více »

Francouzská kuchyně

šmudlinka
8. 11. 2007
Komentáře: 5, posl.: 9. 11. 2007
Francouzská kuchyně Francie je ne nadarmo nazývána kolébkou kulinářského umění. Jemná a rafinovaná jídla, báječně padnoucí víno a staletá tradice, to všechno tvoří výborného kuchaře snad z každého Francouze, a to nemusí být ani kuchař.

Historie
Původní kuchyně Galů nebyla vůbec na dobré úrovni, teprve po vpádu Římanů se v Galii začalo jídlu věnovat více pozornosti. I v raném středověku bylo díky bídě jídlo všechno možné, jen ne delikátní. Až později ve 14. století, kdy začal rozvoj zemědělství, obchodu s kořením a zeleninou, exotickým ovocem odstartoval velký vývoj. Začínají se ...více »

Jsou polotovary syntetickými jídly?

Šmudlinka
10. 10. 2007
Komentáře: 5, posl.: 2. 11. 2007
Jsou polotovary syntetickými jídly? Je jasné, že čerstvé potraviny jsou z hlediska výživy nejhodnotnější, ale čas od času sáhneme po polotovarech. Po čem to ale saháme?

Rozhodně není dobré mít jídelníček složený jen z konzervovaných, mražených a instantních jídel, přesto se jim někdy nevyhneme.

Na výběr máme vakuově balené, předvařené potraviny určené přímo do mikrovlnky či do trouby, směsi na přípravu koláčů, pečení chleba… Při dlouhodobém živení se jenom těmito potravinami nejspíš budeme mít problémy s tím, že naše tělo bude postrádat důležité vitamíny a živiny.

Šetří čas ...více »

Jsou konzervy opravdu tak špatné?

Šmudlinka
12. 9. 2007
Komentáře: 5, posl.: 13. 9. 2007
Jsou konzervy opravdu tak špatné? Konzervace uzavírá potraviny do vzduchotěsného obalu a při varu se zasterilizuje. Uvnitř jsou tak zničeny mikroorganismy jak varem, tak vzduchotěsnem, a proto konzervy dlouho vydrží.

Výhody
Konzervy jsou trvanlivé, vydrží rok i déle. Dokonce například dobře zavařené maso vydrží až pět let.
Na kupovaných konzervách je vždy datum spotřeby. Po uplynutí této doby může být konzerva ještě dobrá, ale chuťově není již tak lákavá. Dokonce i konzervované potraviny se totiž časem mohou začít rozkládat.

Překvapivě si potraviny takto uchované zachovávají ...více »

Javorový sirup

Šmudlinka
12. 8. 2007
Komentáře: 3, posl.: 19. 10. 2007
Javorový sirup Javorový sirup je krásně hnědý a známe ho nejspíš z amerických filmů. Je tam téměř neodmyslitelnou součástí v každé kuchyni. Největší tradici má javorový sirup v Kanadě.

Má charakteristickou chuť a je považován za jedno z nejlahodnějších přírodních sladidel.

Z čeho je?
Vyrábí se z javorové mízy speciálních černých či cukrových odrůd javorů. Míza se nachytá na jaře z navrtaných otvorů v kmeni a pak se vaří do zhoustnutí.
Na pouhý litr javorového sirupu je třeba svařit až 40 l mízy, což je pro jeden strom „práce“ na 6 týdnů. Proto se ...více »

Kandys jako drahokam

Šmudlinka
4. 7. 2007
Komentáře: 2, posl.: 5. 7. 2007
Kandys jako drahokam Kandys je zvláštní druh cukru, který vypadá jako krystaly velkého zlatohnědého cukru.

Vidět ho můžete v „sypké formě“ či na dřívku, které při míchání čaje nahrazuje lžičku.

Vyrábí se krystalizací obrovského množství cukerného roztoku, jen cukr hnědý se vyrábí z karamelizovaného cukru, tedy cukru zahřátého.

BÍLÝ KANDYS
K dostání i v bílé variantě, pak sladí stejně jako bílý cukr. Hodí se hlavně do bílých, zelených či bylinkových čajů. Nemá zvláštní příchuť, je stejný jako cukr bílý i co se týká účinků na naše zdraví. Tedy ...více »

Je to opravdová pohádka!

bibka
16. 5. 2007
Komentáře: 6, posl.: 16. 5. 2007
Je to opravdová pohádka! Jednoho dne, bylo to v polovině ledna, zachtělo se Holeně jahod. Zavolala si Marušku a přikázala jí:“ Jdi, Marušo, a přines mi z lesa jahody!“
“Ach bože, sestro milená, kde najdu v lese jahody? Kdo to kdy slyšel,aby pod sněhem rostly?“ řekla Maruška.
“Ty smolnožko usmolená, co ty budeš povídat, když já to rozkážu! Rychle jdi, a přineseš jahody!“ vyhrožovala zlá Holena. Macecha vystrčila Marušku ze dveří a dveře za ní pevně zavřela.

Teď si asi klepete na čelo a tento posunek adresujete přímo mně. Ano, to je klasická pohádka, kterou znáte z ...více »

Mořské řasy? Malý velký zázrak!

Jana Kučerová
22. 2. 2007
Komentáře: 1, posl.: 22. 2. 2007
Mořské řasy? Malý velký zázrak! Mořské řasy jsou tím největším darem moře, který si my, lidé, můžeme (v rozumné míře, samozřejmě) přisvojit. Jsou jednobuněčné či mnohobuněčné, nemají kořeny, stonek ani listy. Nejčastěji se používají v kosmetickém a potravinářském průmyslu.

Mořské řasy, přidané do kosmetických preparátů, zpomalují stárnutí pleti. Přidávají se i do produktů, které pročišťují organismus a napomáhají hubnutí. Z hlediska zdravé výživy jsou nenahraditelným zdrojem sacharidů a bílkovin.

Jsou skvělé pro naše zdraví. Rostou ze dna oceánů, kde se po tisíciletí usazuje ta ...více »

Rooibos: zázračný keř z jihu Afriky

Ivana Lochmanová
6. 2. 2007
Komentáře: 11, posl.: 8. 3. 2007
Rooibos: zázračný keř z jihu Afriky Rooibos je nápoj pro každou příležitost, pochutnají si na něm milovníci horkých nápojů, ale i ti, kteří se raději osvěží něčím chladným.

Stává se čím dál populárnějším „čajem“ a z prodejen specializovaných na zdravou výživou si postupně razí cestu i do ostatních obchodů. Můžete si ho koupit buď přírodní nebo s příchutí.

Pamatuji si, že když jsem poprvé v nabídce mé oblíbené čajovny narazila na čaj rooibos, tak jsem neodolala, vyzkoušela jsem a byla jsem velice příjemně překvapena lahodnou, mírně svíravou chutí.

Výhodou nápoje ...více »

Červené, bílé nebo kysané?

Radka Znorová
31. 12. 2006
Komentáře: 8, posl.: 31. 12. 2006
Červené, bílé nebo kysané? Chcete zhubnout? Chcete si posílit imunitní systém, zvýšit výkonnost, či soustředění? Pak vězte, že zelí je ta správná volba.

Zelí se pěstuje na všech světadílech a existuje mnoho odrůd, ale ať vezmeme jakoukoli odrůdu, její blahodárné účinky na náš organismus se nikterak neliší.

100 gramů zelí obsahuje pouze 84 kJ/20kcal. Obsahuje převážně vodu a vlákninu. Je vhodné na pročištění organismu. Obsahuje vitamín C, A, B12, ze stopových prvků je to mangan, železo, selen, zinek, hořčík a další. Obsahuje velké množství kyseliny listové.
...více »
 
Máte-li potíže s přihlašováním...
Zapomněl(a) jsem heslo, ale mám ověřenou e-mailovou adresu...
RSS
RSS
Venušanka v číslech:
• 6 632 dny v provozu
• 4 940 článků
• 1 512 soutěží


Copyright © Venušanka od roku 2006 – magazín pro ženy, všechna práva vyhrazena



Dnes je 02.05.2024 a svátek má Zikmund