Svět slov

Vyhledávání

Moudrosti do hrsti

Zdravý ubožák je šťastnější než nemocný král.
(Arthur Schopenhauer)

Dobroty

Kmín

Barbora Roháčová
10. 1. 2022
Komentáře: 1, posl.: 20. 11. 2011
Kmín Za tu dobu, co ho lidstvo zná, se nezměnil. Jeho používání však ano. Kmín je jedním z nejstarších a nejznámějších koření.

Archeologové ho objevili v lidských sídlech, které vznikly v době kamenné. Je to nenápadné koření, které se přidává do mnoha pokrmů: polévek, salátů, omáček, pod maso, k vařeným bramborám, ale používá se i při konzervaci pokrmů. Výborný je i pro přípravu likéru a jeho výroba je snadná: mletý kmín stačí zalít lihem nebo vodkou, pro zjemnění lze přidat kapičku citronu nebo malinko medu. Jedna stopička denně nalačno s vámi udělá divy!
...více »

Špenát? Také vám ho zprotivili ve školní jídelně?

Ivana Lochmanová
28. 12. 2021
Komentáře: 0, posl.:
Špenát? Také vám ho zprotivili ve školní jídelně? Nejeden z nás si jistě pamatuje na často nevábnou zelenou hromádku na talíři ve školní jídelně. Špenát. Nevím o nikom, kdo by si na této vynikající zelenině pochutnával už jako malé dítě a averze u mnohých přetrvává až do dospělosti.

To je ovšem velká chyba, protože špenát je jeden z nejcennějších druhů listové zeleniny, která může našemu tělu vyloženě prospět.

Špenát obsahuje čtyři pětiny vody a je bohatý na železo, sodík, hořčík, vápník a draslík. Beta karoten, který je rovněž ve špenátu, se v těle přemění na vitamín A. Ukázalo se však, že neobsahuje ...více »

Pepř – nejznámější koření na světě!

Vanda Švehlová
2. 12. 2021
Komentáře: 1, posl.: 14. 8. 2012
Pepř - nejznámější koření na světě! Pepř je velice oblíbené a používané kuchyňské koření. Je to koření univerzální a lze směle říci, že se používá snad všude na světě. V přírodě roste asi 1500 druhů pepře, jako koření se však používá zhruba šest z nich.

Nejznámější je pepř černý a bílý, a zajímavé je, že oba druhy pocházejí z jedné rostliny, a tou je pepřovník černý (nikoli bílý či černobílý). Kuchařinky sice znají i pepř zelený či cayenský, ale o nich si povíme o něco později…

Pepřovník roste v tropických oblastech. Jako koření se používají jeho plody o velikosti menšího hrášku.
...více »

Pažitka – královna bylinek

Ivana Lochmanová
1. 11. 2021
Komentáře: 6, posl.: 31. 7. 2011
Pažitka - královna bylinek Ať už ji máme na záhoně nebo v květináči za oknem, pažitka je výborný zdroj vitamínů a skvěle ochutí polévky, pomazánky nebo jakýkoli zeleninový salát, a proto by neměla chybět v žádné domácnosti.

Pažitka pochází nejspíš z teplého Středomoří, ale během tisíce let se jako plevel rozšířila na všechny kontinenty. Je to výborné koření, které podporuje trávení, zvyšuje chuť k jídlu a dokáže snížit krevní tlak. To ale pouze v případě, že ji budete jíst velice často a pravidelně (ovšem pozor na to, že někomu může její charakteristická vůně vadit).

V květináči vypadá velice ...více »

Pendrek – lahůdka i lék, který upraví menstruační cyklus

Ivana Lochmanová
14. 8. 2021
Komentáře: 12, posl.: 9. 5. 2012
Pendrek - lahůdka i lék, který upraví menstruační cyklus Pendrek – ano, neodolala jsem a vrátila se do dob dětství. Je to dlouhý černý váleček, voňavý, jakoby z gumy, měkký a poddajný, a chutná opravdu náramně. I když jsou lidé, kteří říkají, že jim pendrek připadá hořký a nevidí na něm nic tak lákavého.

Pendrek se dříve prodával v cukrárnách na kusy. Dnes je běžně k dostání v obchodech v sáčcích a má podobu krátkých válečků. Je to dobrota, nad jakou není.

A přitom je to svým způsobem i lék, zejména když máte kašel, křeče, záněty nebo uvažujete o prevenci před žaludečními vředy. Takže 2 v 1.

Pochoutka a ...více »

Jáhly? Sem s nimi! :-)

Ivana Lochmanová
8. 8. 2021
Komentáře: 0, posl.:
Jáhly? Sem s nimi! :-) Jáhly jsou vyloupaná a pročištěná zrna prosa setého. Naši předci si jáhly, které jsou velmi zdravé, oblíbili. Ještě na počátku minulého století byl jahelník slavnostním štědrovečerním jídlem, stejně jako nemohl chybět při klasické svatební hostině.

Pak ale začala obliba zdravých jáhel pozvolna upadat, což je velká škoda, ovšem dnes si pozapomenutá zrníčka prosa znovu hledají cestu na naše talíře.

Hledáte-li inspiraci, jak jáhly připravit, doporučujeme navštívit dobrou vegetariánskou restauraci, protože v ní zaručeně pokrmy z jáhel chybět nebudou. Do ...více »

Bryndza je sýrem budoucnosti

Ivana Lochmanová
30. 7. 2021
Komentáře: 1, posl.: 17. 2. 2012
Bryndza je sýrem budoucnosti Bryndza patří ke Slovensku neodmyslitelně jako Juraj Jánošík či Vysoké Tatry. Je to velice zdravý mléčný výrobek z ovčího sýru s přívlastkem probiotický. Historie bryndzy sahá až do středověku, konkrétně do 15. století. Manufaktury na výrobu této lahůdky vznikaly „ve velkém“ až v 18. století.

Bryndza je měkký solený ovčí sýr vyráběný z hrudkového ovčího sýru. Je zajímavé a neotřelé chuti. Jeho výroba je poměrně zdlouhavá a asi nemá příliš velký význam ji tu detailně popisovat. Takže jen stručně: do čerstvě nadojeného mléka se přidají mléčné kultury a ...více »

Kysané zelí

Radilka
19. 7. 2021
Komentáře: 8, posl.: 17. 10. 2009
Kysané zelí Sychravý podzim si přímo říká o to, abychom si dopřáli co nejvíce vitamínu C. Proč utrácet hříšné peníze, když si vitamínovou bombu můžeme připravit doma? Pokud máte místnost, kde se teplota udržuje do 15°C, vyrobte si domácí kysané zelí.

Kysané zelí je tradiční a oblíbené české jídlo, ale hodně se používá i v národních kuchyních třeba v Nizozemsku, Estonsku, Lotyšsku a dalších severských, středoevropských a východoevropských kuchyních.

Neocenitelným se kysané zelí stalo při zámořských plavbách v letech 1550 – 1750 – byl to cenný zdroj vitamínů a ...více »

Brokátová vejce

Bertice
2. 6. 2021
Komentáře: 0, posl.:
Brokátová vejce
Recept na japonský moučník Nišiki Tamago

Potřebujeme: 10 natvrdo uvařených vajec, 15 lžiček cukru, špetka soli,
Vejce uvaříme natvrdo, rozdělíme žloutky a bílky zvlášť a každé zvlášť také nadrobno prolisujeme. Bílky rozetřeme se 6 lžičkami cukru a špetkou soli a do žloutků vmícháme 9 lžiček cukru. Doporučujeme nahradit cukr bílý cukrem třtinovým.

Z alobalu si poté připravíme formu, nejlépe ve tvaru čtverce nebo obdélníku, do které dáme nejdříve hmotu připravenou z bílků, stlačíme, umačkáme a navrch rozetřeme hmotu ze žloutků. Formu pak vložíme ...více »

Dorty připravuji s láskou, říká cukrářka

Venušanka
30. 4. 2021
Komentáře: 19, posl.: 3. 5. 2007
Dorty připravuji s láskou, říká cukrářka Snad každá z nás někdy upekla dort, ať už s větším či menším úspěchem. Dnes vám představíme paní Janu Panenkovou z Tuchlovic, která pracuje jako cukrářka. Položili jsme jí několik otázek, abychom se o přípravě nádherných dortů dozvěděli více a inspirovali vás…

Paní Panenková, jak dlouho se pečení dortů věnujete a jak jste se k této práci dostala?

Původně jsem cukrářkou být nechtěla. Bavilo mě kreslit a napadlo mě, že bych mohla malovat na porcelán. Jenže tenkrát mi bylo teprve 15 let a neuměla jsem si představit, že bych byla na internátu v Karlových ...více »

Trápí vás nadýmání? Žvýkejte kmín!

Ivana Lochmanová
6. 1. 2022
Komentáře: 0, posl.:
Trápí vás nadýmání? Žvýkejte kmín! Kmín luční (kromě něj známe ještě římský a vodní) patří mezi nejstarší koření, které se v historii lidstva používá.

Není to nijak nadnesené a přehnané tvrzení, neboť byl nalezen ve starověkých stavbách, jejichž první kameny byly položeny již 3000 let před Kristem. Ve středověku zažíval svoji velkou renesanci, kdy se věřilo, že chrání před zlými silami a nepřejícnými duchy, zejména že ochraňuje dobytek a také lidi před nepřátelskými kouzly.

Dnes nechybí kmín snad v žádné domácnosti. Ne snad jako ochrana před těmito nepříznivými vlivy, ale prostě proto, že patří k ...více »

Rukola propůjčí salátům šmrnc

Ivana Lochmanová
24. 12. 2021
Komentáře: 1, posl.: 1. 6. 2012
Rukola propůjčí salátům šmrnc Rukola vám dodá vitamíny, jídlu šmrnc a ozvláštní i naprosto jednoduché pokrmy.

Tato rostlina z čeledi brukvovitých má listy podobné smetánce lékařské co do velikosti i způsobu, jak jsou vykrojené.

Lístky mají dlouhý řapík a svou chutí je lze přirovnat k ředkvičce či řeřiše. Podobně jako posledně jmenovaná rostlina se rukola přidává nejčastěji do čerstvých zeleninových, ale i ovocných salátů. Tak trochu nakyslá, mírně trpká a lehounce štiplavá chuť propůjčí salátům zajímavý podtón. Lze ji ale také orestovat či tepelně upravit a pak teprve konzumovat. ...více »

Nejoblíbenější dětské jídlo… pamatujete?

Barbora Roháčová
4. 11. 2021
Komentáře: 6, posl.: 19. 8. 2012
Nejoblíbenější dětské jídlo... pamatujete? Milovaly jste krupicovou kaši? Nebo byl vaším nemilejším dětským pokrmem banán politý čokoládou? Nebo chleba namazaný máslem a hořčicí? A co takhle smaženky? Pamatujete? Chleba, na něm vaječná placka, sterilovaná paprika, okurka, hořčice, cibule… A taky jahodový koktejl, panečku, to byla dobrota…

Každá z nás se občas ráda zatouláme ve vzpomínkách do dětství. A některé jde dokonce proti proudu vrátit zpět, do současnosti (pravé to požehnání).

Třeba když si dáme dobrotu, která nás nikdy nezklamala a která i teď po (tolika) letech v nás vyvolá kromě dobré chuti i ...více »

Ústřice: lahůdka nebo tabu?

Jana Kučerová
30. 9. 2021
Komentáře: 1, posl.: 14. 8. 2012
Ústřice: lahůdka nebo tabu? Ústřice jsou třeba v Americe či ve Francii považovány za lahůdku, na niž gurmáni nedají dopustit. Ovšem – jiný kraj, jiný mrav. Těch, kteří se zapřísahají, že by ústřici nepozřeli, je v našich krajích stále dost.

Zastánci i odpůrci ústřic na talíři tvoří dva nesmiřitelné tábory, jejichž velikost lze z celosvětového hlediska jen těžko odhadnout. Co je však téměř jisté, je fakt, že neexistuje nic mezi tím – ústřice buď milujete a můžete se po nich takzvaně „umlátit“ nebo byste se raději nechali zaživa napíchnout na kůl, než byste pozřeli ...více »

Chalva – zdravá dobrota

Ivana Lochmanová
12. 8. 2021
Komentáře: 2, posl.: 14. 8. 2008
Chalva - zdravá dobrota Chalva je vynikající orientální pochoutka, která v batohu, když jdeme na výlet s dětmi, nezabere mnoho místa, je výborným zdrojem vitamínů, minerálů a stopových prvků – a zasytí.

Její název pochází z arabštiny a odvozuje se od slova „hilwa“, což v překladu znamená „sladký“. Dnes se dá tato dobrota koupit především v prodejnách se zdravou výživou nebo se podává v čajovnách jako zákusek.

Na chalvě si prý jako dítě pochutnával i Ježíš Kristus. Dnes si ji na výlet berou turisté, cyklisté. Je dobrá jako zákusek po večeři, zasytí i po lehčí snídani. Tělu dodá ...více »

Přesedlejte z bonbónů na rozinky!

Barbora Roháčová
4. 8. 2021
Komentáře: 0, posl.:
Přesedlejte z bonbónů na rozinky! Rozinky (někdy se setkáte s jejich označením hrozinky) patří mezi nejrozšířenější a nejznámější sušené ovoce.

Rozinky jsou sušené bobule vinný hroznů. Jejich obliba u nás zatím není tak velká, setkáváme se s nimi nejčastěji v receptech na moučníky, nákypy a 
jiné sladké dobroty, ovšem dobře se hodí i pod maso, do omáček či kořeněných jídel. Například Asiaté vmíchají rozinky do rýže, která je ochucená kari kořením a ústřicovou omáčkou (klidně ale použijte i houbovou), a tato kombinace je více než zajímavá. Doporučujeme vyzkoušet :-)

Rozinky se liší podle druhů ...více »

Latté art: jak na to poradí baristka Petra Veselá

Venušanka, Petra Veselá
26. 7. 2021
Komentáře: 3, posl.: 5. 3. 2009
Latté art: jak na to poradí baristka Petra Veselá Baristku Petru Veselou jsme již na našem magazínu představili v tomto článku. Dnes na něj navážeme, abychom se zeptali, co se za poslední dva roky, kdy jsme spolu s Petrou hovořily naposledy, změnilo…

1. Petro, předpokládám, že jste stále věrná kavárně Zlatý korálek, nicméně od roku 2007, kdy jste vyprávěla čtenářkám o svém vítězství ve finále soutěže Mistr kávy z roku 2005 a o reprezentaci ČR na mistrovství světa World Barista Championship ve švýcarském Bernu z ...více »

Trápí vás častý zánět močového měchýře? Dejte si brusinky!

Jana Kučerová
4. 7. 2021
Komentáře: 4, posl.: 5. 10. 2012
Trápí vás častý zánět močového měchýře? Dejte si brusinky! Brusinky se výborně hodí nejenom k přípravě vynikající omáčky, ale syrové pomáhají zejména při ledvinových či jaterních potížích. Jsou výbornou prevencí při opakujících se zánětech močového měchýře, které, jak my ženy moc dobře víme, bývají vskutku nepříjemné a úporné.

Dle nejnovějších výzkumů se zdá, že brusinky by mohly účinně pomoci i v případě úniku moči (inkontinence), neboť zpomalují rozklad moči, který je doprovázen nepříjemným zápachem.

Brusinky obsahují velké množství vody, uvádí se, že je to dokonce až 90% jejich obsahu. Ovšem ...více »

Kardamon: do kávy, perníku i na steak

Vanda Švehlová
17. 5. 2021
Komentáře: 4, posl.: 22. 1. 2008
Kardamon: do kávy, perníku i na steak Je libo do kávy špetičku kardamonu? Třeba místo cukru? Ale ano, toto koření se přidává nejenom do sladkých a slaných pokrmů, ale labužníci a znalci
si jím ochucují i kávu a čaj.

Kardamon je poměrně drahé koření (ve srovnání s jiným, u nás běžně používaným a dostupným). U nás, ve střední Evropě zatím kardamon (či kardamom) není příliš známý druh koření, ovšem v orientálních kuchyních na něj kuchaři vyloženě spoléhají.

I my se s ním ale můžeme setkat v kořenících směsích, například je ve směsi Karí či garam másala.

Jakou má kardamon ...více »

Bramborové taštičky plněné hříbky

Petr Žemlička
2. 7. 2014
Komentáře: 2, posl.: 25. 8. 2014
Bramborové taštičky plněné hříbky BRAMBOROVÉ TAŠTIČKY PLNĚNÉ HŘÍBKY podávané s červeným zelím dušeným s červenou řepou

Recept poskytl šéfkuchař hotelu Horizont Pec pod Sněžkou Jiří Švestka.

SUROVINY NA 4 PORCE:

Bramborové těsto
0,21kg vařené brambory
1ks vejce
0,1kg hrubá mouka
sůl
Vařené brambory smícháme s vejcem, moukou a solí. Vytvoříme těsto, které rozválíme a vyrábíme malé taštičky, které plníme směsí z hub.

Houbová směs

0,1kg čerstvé houby
0,1kg žampiony
0,04kg pórek
0,1l ...více »
 
Máte-li potíže s přihlašováním...
Zapomněl(a) jsem heslo, ale mám ověřenou e-mailovou adresu...

Pro kůži

RSS
RSS
Venušanka v číslech:
• 5 800 dnů v provozu
• 4 930 článků
• 1 512 soutěží


Copyright © Venušanka od roku 2006 – magazín pro ženy, všechna práva vyhrazena



Dnes je 21.01.2022 a svátek má Běla