Svět slov

Vyhledávání

Moudrosti do hrsti

Žádná bolest se nesnáší hůř než vzpomínky na štěstí v době neštěstí.
(Dante Alighieri)

Dobroty

Rýže – kolik znáte druhů?

Ivana Lochmanová
23. 5. 2022
Komentáře: 0, posl.:
Rýže - kolik znáte druhů? Natural, parboiled, bílá rýže, hnědá rýže: když v obchodě berete do ruky balíčky s rýží, víte, co tyto přívlastky znamenají? Která je nejzdravější a jak ji co nejlépe upravit?

Rýže pochází ze starověké Číny, kde byla hlavní součástí jídelníčku. Bezesporu jste viděli v televizi nějaký dokument, kde byla v záběru rýžová políčka, ať už pod vodou nebo ve vodě. Je to nejrozšířenější obilovina na světě – vždyť se jí živí více než polovina lidstva!!

Rýže setá roste ve stovkách svých odrůd, je to teplomilná obilovina z čeledi lipnicovitých. Když rýže uzraje, zbaví ...více »

Wasabi

Ivana Lochmanová
19. 3. 2022
Komentáře: 0, posl.:
Wasabi Milovníci sushi wasabi velmi dobře znají. V obchodech se dá sehnat v podobě prášku nebo pasty.

Wasabi neboli zelený japonský křen se v Japonsku tradičně pěstuje při horních tocích řek, ale Japonsko není jedinou zemí, kde na něj můžete narazit.

Wasabi je velice výrazné chuti, pikantní a ostré. Jeho chuť podporuje trávení a často se přidává tam, kde jsou ryby a jiná mořský havěť – právě tyto mořské pochoutky rychle podléhají zkáze, takže přítomnost wasabi případné jedy, které vznikají, neutralizuje.

Zelený japonský křen je nepostradatelný při ...více »

Granátové jablko

Ivana Lochmanová
26. 1. 2022
Komentáře: 0, posl.:
Granátové jablko Chcete dětem připravit překvapení v podobě zmrzlinového poháru? Ozdobte kopečky zmrzliny výbornými a zdravými červenými zrníčky z granátového jablka! Ty se jednoduše vyloupají poté, když jablko rozříznete a vydlabete je z dužiny.

Granátové jablko je voňavé exotické ovoce se sladkokyselou chutí. Zrníčka najdete po tvrdou slupkou v pouzdrech, která jsou zaplněna rosolovitou hmotou bílé, růžové až načervenalé barvy.

Víte, kolik semínek najdete v jednom plodu? Řádově jsou to stovky malých, šťavnatých kuliček, které mohou ozdobit zmrzlinové poháry, palačinky, a ...více »

Trápí vás nadýmání? Žvýkejte kmín!

Ivana Lochmanová
6. 1. 2022
Komentáře: 0, posl.:
Trápí vás nadýmání? Žvýkejte kmín! Kmín luční (kromě něj známe ještě římský a vodní) patří mezi nejstarší koření, které se v historii lidstva používá.

Není to nijak nadnesené a přehnané tvrzení, neboť byl nalezen ve starověkých stavbách, jejichž první kameny byly položeny již 3000 let před Kristem. Ve středověku zažíval svoji velkou renesanci, kdy se věřilo, že chrání před zlými silami a nepřejícnými duchy, zejména že ochraňuje dobytek a také lidi před nepřátelskými kouzly.

Dnes nechybí kmín snad v žádné domácnosti. Ne snad jako ochrana před těmito nepříznivými vlivy, ale prostě proto, že patří k ...více »

Rukola propůjčí salátům šmrnc

Ivana Lochmanová
24. 12. 2021
Komentáře: 1, posl.: 1. 6. 2012
Rukola propůjčí salátům šmrnc Rukola vám dodá vitamíny, jídlu šmrnc a ozvláštní i naprosto jednoduché pokrmy.

Tato rostlina z čeledi brukvovitých má listy podobné smetánce lékařské co do velikosti i způsobu, jak jsou vykrojené.

Lístky mají dlouhý řapík a svou chutí je lze přirovnat k ředkvičce či řeřiše. Podobně jako posledně jmenovaná rostlina se rukola přidává nejčastěji do čerstvých zeleninových, ale i ovocných salátů. Tak trochu nakyslá, mírně trpká a lehounce štiplavá chuť propůjčí salátům zajímavý podtón. Lze ji ale také orestovat či tepelně upravit a pak teprve konzumovat. ...více »

Nejoblíbenější dětské jídlo… pamatujete?

Barbora Roháčová
4. 11. 2021
Komentáře: 6, posl.: 19. 8. 2012
Nejoblíbenější dětské jídlo... pamatujete? Milovaly jste krupicovou kaši? Nebo byl vaším nemilejším dětským pokrmem banán politý čokoládou? Nebo chleba namazaný máslem a hořčicí? A co takhle smaženky? Pamatujete? Chleba, na něm vaječná placka, sterilovaná paprika, okurka, hořčice, cibule… A taky jahodový koktejl, panečku, to byla dobrota…

Každá z nás se občas ráda zatouláme ve vzpomínkách do dětství. A některé jde dokonce proti proudu vrátit zpět, do současnosti (pravé to požehnání).

Třeba když si dáme dobrotu, která nás nikdy nezklamala a která i teď po (tolika) letech v nás vyvolá kromě dobré chuti i ...více »

Ústřice: lahůdka nebo tabu?

Jana Kučerová
30. 9. 2021
Komentáře: 1, posl.: 14. 8. 2012
Ústřice: lahůdka nebo tabu? Ústřice jsou třeba v Americe či ve Francii považovány za lahůdku, na niž gurmáni nedají dopustit. Ovšem – jiný kraj, jiný mrav. Těch, kteří se zapřísahají, že by ústřici nepozřeli, je v našich krajích stále dost.

Zastánci i odpůrci ústřic na talíři tvoří dva nesmiřitelné tábory, jejichž velikost lze z celosvětového hlediska jen těžko odhadnout. Co je však téměř jisté, je fakt, že neexistuje nic mezi tím – ústřice buď milujete a můžete se po nich takzvaně „umlátit“ nebo byste se raději nechali zaživa napíchnout na kůl, než byste pozřeli ...více »

Chalva – zdravá dobrota

Ivana Lochmanová
12. 8. 2021
Komentáře: 2, posl.: 14. 8. 2008
Chalva - zdravá dobrota Chalva je vynikající orientální pochoutka, která v batohu, když jdeme na výlet s dětmi, nezabere mnoho místa, je výborným zdrojem vitamínů, minerálů a stopových prvků – a zasytí.

Její název pochází z arabštiny a odvozuje se od slova „hilwa“, což v překladu znamená „sladký“. Dnes se dá tato dobrota koupit především v prodejnách se zdravou výživou nebo se podává v čajovnách jako zákusek.

Na chalvě si prý jako dítě pochutnával i Ježíš Kristus. Dnes si ji na výlet berou turisté, cyklisté. Je dobrá jako zákusek po večeři, zasytí i po lehčí snídani. Tělu dodá ...více »

Přesedlejte z bonbónů na rozinky!

Barbora Roháčová
4. 8. 2021
Komentáře: 0, posl.:
Přesedlejte z bonbónů na rozinky! Rozinky (někdy se setkáte s jejich označením hrozinky) patří mezi nejrozšířenější a nejznámější sušené ovoce.

Rozinky jsou sušené bobule vinný hroznů. Jejich obliba u nás zatím není tak velká, setkáváme se s nimi nejčastěji v receptech na moučníky, nákypy a 
jiné sladké dobroty, ovšem dobře se hodí i pod maso, do omáček či kořeněných jídel. Například Asiaté vmíchají rozinky do rýže, která je ochucená kari kořením a ústřicovou omáčkou (klidně ale použijte i houbovou), a tato kombinace je více než zajímavá. Doporučujeme vyzkoušet :-)

Rozinky se liší podle druhů ...více »

Latté art: jak na to poradí baristka Petra Veselá

Venušanka, Petra Veselá
26. 7. 2021
Komentáře: 3, posl.: 5. 3. 2009
Latté art: jak na to poradí baristka Petra Veselá Baristku Petru Veselou jsme již na našem magazínu představili v tomto článku. Dnes na něj navážeme, abychom se zeptali, co se za poslední dva roky, kdy jsme spolu s Petrou hovořily naposledy, změnilo…

1. Petro, předpokládám, že jste stále věrná kavárně Zlatý korálek, nicméně od roku 2007, kdy jste vyprávěla čtenářkám o svém vítězství ve finále soutěže Mistr kávy z roku 2005 a o reprezentaci ČR na mistrovství světa World Barista Championship ve švýcarském Bernu z ...více »

Perníčky a erotické symboly

Zdena
30. 3. 2022
Komentáře: 0, posl.:
Perníčky a erotické symboly Marcipány a perníky byly vzácné již díky používaným surovinám. Snad i proto byly používány jako obřadní pečivo.

Předměty na nich zobrazované měly pomoci přeměnit přání ve skutečnost. Často se nemusely zobrazovat celé, stačily pouze části (i ty měly stejný magický účinek).

V době největšího rozkvětu perníkářského řemesla byly již původní magické významy setřeny, objekty a prvky ztvárněné na pernících měly významy odvozené, mnohdy došlo i k jejich přesunu do žertovné polohy.

Nikdy však perníky neměly tematiku bez vnitřního smyslu.

I ...více »

Hořčice – kolik znáte druhů?

Jana Kučerová
18. 2. 2022
Komentáře: 0, posl.:
Hořčice - kolik znáte druhů? Pálivá jako oheň – tak popsal chuť hořčice encyklopedista Plinius Starší v letech 23 – 79 před naším letopočtem. Zároveň nabídl seznam zhruba čtyř desítek léků, jejichž základ hořčice tvořila.

Hippocratos se o hořčici zmiňuje i z lékařského hlediska, posloužila při léčení nejrůznějších neduhů. Nelze zapomenout na Číňany, ti ji znali již tisíce let před tím. Ve střední Evropě se hořčice dostala na stůl šlechticů až okolo roku 800 mimo jiné zásluhou Karla Velikého.

Známe bílou, hnědou a černou hořčici. Ačkoli je tedy hořčice známá už tisíce let, nové druhy ...více »

Kmín

Barbora Roháčová
10. 1. 2022
Komentáře: 1, posl.: 20. 11. 2011
Kmín Za tu dobu, co ho lidstvo zná, se nezměnil. Jeho používání však ano. Kmín je jedním z nejstarších a nejznámějších koření.

Archeologové ho objevili v lidských sídlech, které vznikly v době kamenné. Je to nenápadné koření, které se přidává do mnoha pokrmů: polévek, salátů, omáček, pod maso, k vařeným bramborám, ale používá se i při konzervaci pokrmů. Výborný je i pro přípravu likéru a jeho výroba je snadná: mletý kmín stačí zalít lihem nebo vodkou, pro zjemnění lze přidat kapičku citronu nebo malinko medu. Jedna stopička denně nalačno s vámi udělá divy!
...více »

Špenát? Také vám ho zprotivili ve školní jídelně?

Ivana Lochmanová
28. 12. 2021
Komentáře: 0, posl.:
Špenát? Také vám ho zprotivili ve školní jídelně? Nejeden z nás si jistě pamatuje na často nevábnou zelenou hromádku na talíři ve školní jídelně. Špenát. Nevím o nikom, kdo by si na této vynikající zelenině pochutnával už jako malé dítě a averze u mnohých přetrvává až do dospělosti.

To je ovšem velká chyba, protože špenát je jeden z nejcennějších druhů listové zeleniny, která může našemu tělu vyloženě prospět.

Špenát obsahuje čtyři pětiny vody a je bohatý na železo, sodík, hořčík, vápník a draslík. Beta karoten, který je rovněž ve špenátu, se v těle přemění na vitamín A. Ukázalo se však, že neobsahuje ...více »

Pepř – nejznámější koření na světě!

Vanda Švehlová
2. 12. 2021
Komentáře: 1, posl.: 14. 8. 2012
Pepř - nejznámější koření na světě! Pepř je velice oblíbené a používané kuchyňské koření. Je to koření univerzální a lze směle říci, že se používá snad všude na světě. V přírodě roste asi 1500 druhů pepře, jako koření se však používá zhruba šest z nich.

Nejznámější je pepř černý a bílý, a zajímavé je, že oba druhy pocházejí z jedné rostliny, a tou je pepřovník černý (nikoli bílý či černobílý). Kuchařinky sice znají i pepř zelený či cayenský, ale o nich si povíme o něco později…

Pepřovník roste v tropických oblastech. Jako koření se používají jeho plody o velikosti menšího hrášku.
...více »

Pažitka – královna bylinek

Ivana Lochmanová
1. 11. 2021
Komentáře: 6, posl.: 31. 7. 2011
Pažitka - královna bylinek Ať už ji máme na záhoně nebo v květináči za oknem, pažitka je výborný zdroj vitamínů a skvěle ochutí polévky, pomazánky nebo jakýkoli zeleninový salát, a proto by neměla chybět v žádné domácnosti.

Pažitka pochází nejspíš z teplého Středomoří, ale během tisíce let se jako plevel rozšířila na všechny kontinenty. Je to výborné koření, které podporuje trávení, zvyšuje chuť k jídlu a dokáže snížit krevní tlak. To ale pouze v případě, že ji budete jíst velice často a pravidelně (ovšem pozor na to, že někomu může její charakteristická vůně vadit).

V květináči vypadá velice ...více »

Pendrek – lahůdka i lék, který upraví menstruační cyklus

Ivana Lochmanová
14. 8. 2021
Komentáře: 12, posl.: 9. 5. 2012
Pendrek - lahůdka i lék, který upraví menstruační cyklus Pendrek – ano, neodolala jsem a vrátila se do dob dětství. Je to dlouhý černý váleček, voňavý, jakoby z gumy, měkký a poddajný, a chutná opravdu náramně. I když jsou lidé, kteří říkají, že jim pendrek připadá hořký a nevidí na něm nic tak lákavého.

Pendrek se dříve prodával v cukrárnách na kusy. Dnes je běžně k dostání v obchodech v sáčcích a má podobu krátkých válečků. Je to dobrota, nad jakou není.

A přitom je to svým způsobem i lék, zejména když máte kašel, křeče, záněty nebo uvažujete o prevenci před žaludečními vředy. Takže 2 v 1.

Pochoutka a ...více »

Jáhly? Sem s nimi! :-)

Ivana Lochmanová
8. 8. 2021
Komentáře: 0, posl.:
Jáhly? Sem s nimi! :-) Jáhly jsou vyloupaná a pročištěná zrna prosa setého. Naši předci si jáhly, které jsou velmi zdravé, oblíbili. Ještě na počátku minulého století byl jahelník slavnostním štědrovečerním jídlem, stejně jako nemohl chybět při klasické svatební hostině.

Pak ale začala obliba zdravých jáhel pozvolna upadat, což je velká škoda, ovšem dnes si pozapomenutá zrníčka prosa znovu hledají cestu na naše talíře.

Hledáte-li inspiraci, jak jáhly připravit, doporučujeme navštívit dobrou vegetariánskou restauraci, protože v ní zaručeně pokrmy z jáhel chybět nebudou. Do ...více »

Bryndza je sýrem budoucnosti

Ivana Lochmanová
30. 7. 2021
Komentáře: 1, posl.: 17. 2. 2012
Bryndza je sýrem budoucnosti Bryndza patří ke Slovensku neodmyslitelně jako Juraj Jánošík či Vysoké Tatry. Je to velice zdravý mléčný výrobek z ovčího sýru s přívlastkem probiotický. Historie bryndzy sahá až do středověku, konkrétně do 15. století. Manufaktury na výrobu této lahůdky vznikaly „ve velkém“ až v 18. století.

Bryndza je měkký solený ovčí sýr vyráběný z hrudkového ovčího sýru. Je zajímavé a neotřelé chuti. Jeho výroba je poměrně zdlouhavá a asi nemá příliš velký význam ji tu detailně popisovat. Takže jen stručně: do čerstvě nadojeného mléka se přidají mléčné kultury a ...více »

Kysané zelí

Radilka
19. 7. 2021
Komentáře: 8, posl.: 17. 10. 2009
Kysané zelí Sychravý podzim si přímo říká o to, abychom si dopřáli co nejvíce vitamínu C. Proč utrácet hříšné peníze, když si vitamínovou bombu můžeme připravit doma? Pokud máte místnost, kde se teplota udržuje do 15°C, vyrobte si domácí kysané zelí.

Kysané zelí je tradiční a oblíbené české jídlo, ale hodně se používá i v národních kuchyních třeba v Nizozemsku, Estonsku, Lotyšsku a dalších severských, středoevropských a východoevropských kuchyních.

Neocenitelným se kysané zelí stalo při zámořských plavbách v letech 1550 – 1750 – byl to cenný zdroj vitamínů a ...více »
 
Máte-li potíže s přihlašováním...
Zapomněl(a) jsem heslo, ale mám ověřenou e-mailovou adresu...

Pro kůži

RSS
RSS
Venušanka v číslech:
• 5 925 dnů v provozu
• 4 933 články
• 1 512 soutěží


Copyright © Venušanka od roku 2006 – magazín pro ženy, všechna práva vyhrazena



Dnes je 25.05.2022 a svátek má Viola