Dobroty
Kozí mléko: je nebezpečné nebo chrání před rakovinou?
Helena10. 9. 2022
Komentáře: 15, posl.: 9. 4. 2009

Dokonce jsem si o kozím mléku na obale mohla přečíst, že se lépe vstřebává a tráví než mléko kravské, a že obsahuje minerální soli vápníku, hořčíku, draslíku a sodíku plus další prospěšné látky.
Pravidelná konzumace kozího mléka prý vede ke snížení nervozity a stresu a příznivě působí při kloubních potížích a při onemocnění kůže. Kozí mléko údajně dokonce působí preventivně proti nádorovým onemocněním – ...více »
Sladký tukožrout zvaný ananas
Ivana Lochmanová20. 8. 2022
Komentáře: 11, posl.: 22. 2. 2007

Toto tropické ovoce získalo nálepku “tukožrout“, protože pomáhá při hubnutí. Především ale obsahuje významné vitamíny a minerály, které prospívají našemu zdraví. Jmenujme například vitamín A, thiamin, riboflavin, niacin, vitamín C…
Ananas obsahuje i velké množství kyselin, zejména citrónovou, maleinovou a tartarovou, které podporují zažívání a působí močopudně. ...více »
Bar: tajemství froté hadříku
...28. 7. 2022
Komentáře: 12, posl.: 20. 8. 2009

Bylo to horší, než jsem čekala. Vmáčkli jsme se ke stolku dozadu. Po mé levé ruce seděla rozvětvená japonská skupinka. Po pravé ruce dva česky mluvící byznysmeni sjednávali mezi jednotlivými chody megakontrakt.
Vybrat si z jídelního lístku bylo nad mé síly. Umění číst český text bylo tváří v tvář japonskému textu k ničemu. A tak jsem se dohadovala se Seanem, co by pro mě bylo ...více »
Rýže – kolik znáte druhů?
Ivana Lochmanová23. 5. 2022
Komentáře: 0, posl.:

Rýže pochází ze starověké Číny, kde byla hlavní součástí jídelníčku. Bezesporu jste viděli v televizi nějaký dokument, kde byla v záběru rýžová políčka, ať už pod vodou nebo ve vodě. Je to nejrozšířenější obilovina na světě – vždyť se jí živí více než polovina lidstva!!
Rýže setá roste ve stovkách svých odrůd, je to teplomilná obilovina z čeledi lipnicovitých. Když rýže uzraje, zbaví ...více »
Wasabi
Ivana Lochmanová19. 3. 2022
Komentáře: 0, posl.:

Wasabi neboli zelený japonský křen se v Japonsku tradičně pěstuje při horních tocích řek, ale Japonsko není jedinou zemí, kde na něj můžete narazit.
Wasabi je velice výrazné chuti, pikantní a ostré. Jeho chuť podporuje trávení a často se přidává tam, kde jsou ryby a jiná mořský havěť – právě tyto mořské pochoutky rychle podléhají zkáze, takže přítomnost wasabi případné jedy, které vznikají, neutralizuje.
Zelený japonský křen je nepostradatelný při ...více »
Granátové jablko
Ivana Lochmanová26. 1. 2022
Komentáře: 0, posl.:

Granátové jablko je voňavé exotické ovoce se sladkokyselou chutí. Zrníčka najdete po tvrdou slupkou v pouzdrech, která jsou zaplněna rosolovitou hmotou bílé, růžové až načervenalé barvy.
Víte, kolik semínek najdete v jednom plodu? Řádově jsou to stovky malých, šťavnatých kuliček, které mohou ozdobit zmrzlinové poháry, palačinky, a ...více »
Trápí vás nadýmání? Žvýkejte kmín!
Ivana Lochmanová6. 1. 2022
Komentáře: 0, posl.:

Není to nijak nadnesené a přehnané tvrzení, neboť byl nalezen ve starověkých stavbách, jejichž první kameny byly položeny již 3000 let před Kristem. Ve středověku zažíval svoji velkou renesanci, kdy se věřilo, že chrání před zlými silami a nepřejícnými duchy, zejména že ochraňuje dobytek a také lidi před nepřátelskými kouzly.
Dnes nechybí kmín snad v žádné domácnosti. Ne snad jako ochrana před těmito nepříznivými vlivy, ale prostě proto, že patří k ...více »
Rukola propůjčí salátům šmrnc
Ivana Lochmanová24. 12. 2021
Komentáře: 1, posl.: 1. 6. 2012

Tato rostlina z čeledi brukvovitých má listy podobné smetánce lékařské co do velikosti i způsobu, jak jsou vykrojené.
Lístky mají dlouhý řapík a svou chutí je lze přirovnat k ředkvičce či řeřiše. Podobně jako posledně jmenovaná rostlina se rukola přidává nejčastěji do čerstvých zeleninových, ale i ovocných salátů. Tak trochu nakyslá, mírně trpká a lehounce štiplavá chuť propůjčí salátům zajímavý podtón. Lze ji ale také orestovat či tepelně upravit a pak teprve konzumovat. ...více »
Nejoblíbenější dětské jídlo… pamatujete?
Barbora Roháčová4. 11. 2021
Komentáře: 6, posl.: 19. 8. 2012

Každá z nás se občas ráda zatouláme ve vzpomínkách do dětství. A některé jde dokonce proti proudu vrátit zpět, do současnosti (pravé to požehnání).
Třeba když si dáme dobrotu, která nás nikdy nezklamala a která i teď po (tolika) letech v nás vyvolá kromě dobré chuti i ...více »
Ústřice: lahůdka nebo tabu?
Jana Kučerová30. 9. 2021
Komentáře: 1, posl.: 14. 8. 2012

Zastánci i odpůrci ústřic na talíři tvoří dva nesmiřitelné tábory, jejichž velikost lze z celosvětového hlediska jen těžko odhadnout. Co je však téměř jisté, je fakt, že neexistuje nic mezi tím – ústřice buď milujete a můžete se po nich takzvaně „umlátit“ nebo byste se raději nechali zaživa napíchnout na kůl, než byste pozřeli ...více »
Turecké předkrmy vyžadují disciplínu
Armin Sandman23. 8. 2022
Komentáře: 0, posl.:

Mezes – lákavé lahůdky na začátku jídelního lístku se podávají v malých miskách případně na talířcích, nebo jsou často jednoduše položeny doprostřed stolu, anebo připraveny ve zvláště postaveném bufetu s předkrmy.
Vždy s chlebem
Chuti a rozmanitosti se při tom meze nekladou. K ...více »
Bramborové taštičky plněné hříbky
Petr Žemlička18. 8. 2022
Komentáře: 2, posl.: 25. 8. 2014

Recept poskytl šéfkuchař hotelu Horizont Pec pod Sněžkou Jiří Švestka.
SUROVINY NA 4 PORCE:
Bramborové těsto
0,21kg vařené brambory
1ks vejce
0,1kg hrubá mouka
sůl
Vařené brambory smícháme s vejcem, moukou a solí. Vytvoříme těsto, které rozválíme a vyrábíme malé taštičky, které plníme směsí z hub.
Houbová směs
0,1kg čerstvé houby
0,1kg žampiony
0,04kg pórek
0,1l ...více »
Jerky – skvělá svačinka, která se venku nekazí
Jana Kučerová20. 7. 2022
Komentáře: 0, posl.:

Toto na kousky usušené maso obsahuje velice nízké procento tuku a kalorií, a přitom má dostatek bílkovin. Tyto sušené plátky masa bývají naložené v různých kořenících směsích a vyznačují se dlouhou trvanlivostí. A jeho největší výhoda? Můžete ho skladovat při pokojové teplotě, takže na výlet je to svačinka jako ...více »
Perníčky a erotické symboly
Zdena30. 3. 2022
Komentáře: 0, posl.:

Předměty na nich zobrazované měly pomoci přeměnit přání ve skutečnost. Často se nemusely zobrazovat celé, stačily pouze části (i ty měly stejný magický účinek).
V době největšího rozkvětu perníkářského řemesla byly již původní magické významy setřeny, objekty a prvky ztvárněné na pernících měly významy odvozené, mnohdy došlo i k jejich přesunu do žertovné polohy.
Nikdy však perníky neměly tematiku bez vnitřního smyslu.
I ...více »
Hořčice – kolik znáte druhů?
Jana Kučerová18. 2. 2022
Komentáře: 0, posl.:

Hippocratos se o hořčici zmiňuje i z lékařského hlediska, posloužila při léčení nejrůznějších neduhů. Nelze zapomenout na Číňany, ti ji znali již tisíce let před tím. Ve střední Evropě se hořčice dostala na stůl šlechticů až okolo roku 800 mimo jiné zásluhou Karla Velikého.
Známe bílou, hnědou a černou hořčici. Ačkoli je tedy hořčice známá už tisíce let, nové druhy ...více »
Kmín
Barbora Roháčová10. 1. 2022
Komentáře: 1, posl.: 20. 11. 2011

Archeologové ho objevili v lidských sídlech, které vznikly v době kamenné. Je to nenápadné koření, které se přidává do mnoha pokrmů: polévek, salátů, omáček, pod maso, k vařeným bramborám, ale používá se i při konzervaci pokrmů. Výborný je i pro přípravu likéru a jeho výroba je snadná: mletý kmín stačí zalít lihem nebo vodkou, pro zjemnění lze přidat kapičku citronu nebo malinko medu. Jedna stopička denně nalačno s vámi udělá divy!
...více »
Špenát? Také vám ho zprotivili ve školní jídelně?
Ivana Lochmanová28. 12. 2021
Komentáře: 0, posl.:

To je ovšem velká chyba, protože špenát je jeden z nejcennějších druhů listové zeleniny, která může našemu tělu vyloženě prospět.
Špenát obsahuje čtyři pětiny vody a je bohatý na železo, sodík, hořčík, vápník a draslík. Beta karoten, který je rovněž ve špenátu, se v těle přemění na vitamín A. Ukázalo se však, že neobsahuje ...více »
Pepř – nejznámější koření na světě!
Vanda Švehlová2. 12. 2021
Komentáře: 1, posl.: 14. 8. 2012

Nejznámější je pepř černý a bílý, a zajímavé je, že oba druhy pocházejí z jedné rostliny, a tou je pepřovník černý (nikoli bílý či černobílý). Kuchařinky sice znají i pepř zelený či cayenský, ale o nich si povíme o něco později…
Pepřovník roste v tropických oblastech. Jako koření se používají jeho plody o velikosti menšího hrášku.
...více »
Pažitka – královna bylinek
Ivana Lochmanová1. 11. 2021
Komentáře: 6, posl.: 31. 7. 2011

Pažitka pochází nejspíš z teplého Středomoří, ale během tisíce let se jako plevel rozšířila na všechny kontinenty. Je to výborné koření, které podporuje trávení, zvyšuje chuť k jídlu a dokáže snížit krevní tlak. To ale pouze v případě, že ji budete jíst velice často a pravidelně (ovšem pozor na to, že někomu může její charakteristická vůně vadit).
V květináči vypadá velice ...více »
Pendrek – lahůdka i lék, který upraví menstruační cyklus
Ivana Lochmanová14. 8. 2021
Komentáře: 12, posl.: 9. 5. 2012

Pendrek se dříve prodával v cukrárnách na kusy. Dnes je běžně k dostání v obchodech v sáčcích a má podobu krátkých válečků. Je to dobrota, nad jakou není.
A přitom je to svým způsobem i lék, zejména když máte kašel, křeče, záněty nebo uvažujete o prevenci před žaludečními vředy. Takže 2 v 1.
Pochoutka a ...více »