Dobroty
Bramborové taštičky plněné hříbky
Petr Žemlička2. 7. 2014
Komentáře: 2, posl.: 25. 8. 2014

Recept poskytl šéfkuchař hotelu Horizont Pec pod Sněžkou Jiří Švestka.
SUROVINY NA 4 PORCE:
Bramborové těsto
0,21kg vařené brambory
1ks vejce
0,1kg hrubá mouka
sůl
Vařené brambory smícháme s vejcem, moukou a solí. Vytvoříme těsto, které rozválíme a vyrábíme malé taštičky, které plníme směsí z hub.
Houbová směs
0,1kg čerstvé houby
0,1kg žampiony
0,04kg pórek
0,1l ...více »
Turecké předkrmy vyžadují disciplínu
Armin Sandman22. 8. 2012
Komentáře: 0, posl.:

Mezes – lákavé lahůdky na začátku jídelního lístku se podávají v malých miskách případně na talířcích, nebo jsou často jednoduše položeny doprostřed stolu, anebo připraveny ve zvláště postaveném bufetu s předkrmy.
Vždy s chlebem
Chuti a rozmanitosti se při tom meze nekladou. K ...více »
Ústřice: lahůdka nebo tabu?
Jana Kučerová13. 8. 2012
Komentáře: 1, posl.: 14. 8. 2012

Zastánci i odpůrci ústřic na talíři tvoří dva nesmiřitelné tábory, jejichž velikost lze z celosvětového hlediska jen těžko odhadnout. Co je však téměř jisté, je fakt, že neexistuje nic mezi tím – ústřice buď milujete a můžete se po nich takzvaně „umlátit“ nebo byste se raději nechali zaživa napíchnout na kůl, než byste pozřeli ...více »
Rukola propůjčí salátům šmrnc
Ivana Lochmanová15. 5. 2012
Komentáře: 1, posl.: 1. 6. 2012

Tato rostlina z čeledi brukvovitých má listy podobné smetánce lékařské co do velikosti i způsobu, jak jsou vykrojené.
Lístky mají dlouhý řapík a svou chutí je lze přirovnat k ředkvičce či řeřiše. Podobně jako posledně jmenovaná rostlina se rukola přidává nejčastěji do čerstvých zeleninových, ale i ovocných salátů. Tak trochu nakyslá, mírně trpká a lehounce štiplavá chuť propůjčí salátům zajímavý podtón. Lze ji ale také orestovat či tepelně upravit a pak teprve konzumovat. ...více »
Pendrek – lahůdka i lék, který upraví menstruační cyklus
Ivana Lochmanová21. 4. 2012
Komentáře: 12, posl.: 9. 5. 2012

Pendrek se dříve prodával v cukrárnách na kusy. Dnes je běžně k dostání v obchodech v sáčcích a má podobu krátkých válečků. Je to dobrota, nad jakou není.
A přitom je to svým způsobem i lék, zejména když máte kašel, křeče, záněty nebo uvažujete o prevenci před žaludečními vředy. Takže 2 v 1.
Pochoutka a ...více »
Bryndza je sýrem budoucnosti
Ivana Lochmanová8. 2. 2012
Komentáře: 1, posl.: 17. 2. 2012

Bryndza je měkký solený ovčí sýr vyráběný z hrudkového ovčího sýru. Je zajímavé a neotřelé chuti. Jeho výroba je poměrně zdlouhavá a asi nemá příliš velký význam ji tu detailně popisovat. Takže jen stručně: do čerstvě nadojeného mléka se přidají mléčné kultury a ...více »
Čokoláda
Vanda Švehlová18. 1. 2012
Komentáře: 0, posl.:

Ale zpět k první otázce: pokud byste chtěli navštívit kolébku kakaovníku, udělali byste nejlépe, kdybyste zamířili do tropických deštných pralesů v povodí Amazonky a Orinoka.
Původní obyvatelé považovali boby kakaovníku za afrodisiakum a k tomuto plodu, který byl považován za symbol hojnosti, se vázaly také ...více »
Granátové jablko
Ivana Lochmanová30. 9. 2011
Komentáře: 0, posl.:

Granátové jablko je voňavé exotické ovoce se sladkokyselou chutí. Zrníčka najdete po tvrdou slupkou v pouzdrech, která jsou zaplněna rosolovitou hmotou bílé, růžové až načervenalé barvy.
Víte, kolik semínek najdete v jednom plodu? Řádově jsou to stovky malých, šťavnatých kuliček, které mohou ozdobit zmrzlinové poháry, palačinky, a ...více »
Jerky – skvělá svačinka, která se venku nekazí
Jana Kučerová24. 5. 2011
Komentáře: 0, posl.:

Toto na kousky usušené maso obsahuje velice nízké procento tuku a kalorií, a přitom má dostatek bílkovin. Tyto sušené plátky masa bývají naložené v různých kořenících směsích a vyznačují se dlouhou trvanlivostí. A jeho největší výhoda? Můžete ho skladovat při pokojové teplotě, takže na výlet je to svačinka jako ...více »
Špenát? Také vám ho zprotivili ve školní jídelně?
Ivana Lochmanová21. 2. 2011
Komentáře: 0, posl.:

To je ovšem velká chyba, protože špenát je jeden z nejcennějších druhů listové zeleniny, která může našemu tělu vyloženě prospět.
Špenát obsahuje čtyři pětiny vody a je bohatý na železo, sodík, hořčík, vápník a draslík. Beta karoten, který je rovněž ve špenátu, se v těle přemění na vitamín A. Ukázalo se však, že neobsahuje ...více »
Trápí vás častý zánět močového měchýře? Dejte si brusinky!
Jana Kučerová27. 9. 2012
Komentáře: 4, posl.: 5. 10. 2012

Dle nejnovějších výzkumů se zdá, že brusinky by mohly účinně pomoci i v případě úniku moči (inkontinence), neboť zpomalují rozklad moči, který je doprovázen nepříjemným zápachem.
Brusinky obsahují velké množství vody, uvádí se, že je to dokonce až 90% jejich obsahu. Ovšem ...více »
Pepř – nejznámější koření na světě!
Vanda Švehlová14. 8. 2012
Komentáře: 1, posl.: 14. 8. 2012

Nejznámější je pepř černý a bílý, a zajímavé je, že oba druhy pocházejí z jedné rostliny, a tou je pepřovník černý (nikoli bílý či černobílý). Kuchařinky sice znají i pepř zelený či cayenský, ale o nich si povíme o něco později…
Pepřovník roste v tropických oblastech. Jako koření se používají jeho plody o velikosti menšího hrášku.
...více »
Nejoblíbenější dětské jídlo… pamatujete?
Barbora Roháčová13. 8. 2012
Komentáře: 6, posl.: 19. 8. 2012

Každá z nás se občas ráda zatouláme ve vzpomínkách do dětství. A některé jde dokonce proti proudu vrátit zpět, do současnosti (pravé to požehnání).
Třeba když si dáme dobrotu, která nás nikdy nezklamala a která i teď po (tolika) letech v nás vyvolá kromě dobré chuti i ...více »
Hořčice – kolik znáte druhů?
Jana Kučerová30. 4. 2012
Komentáře: 0, posl.:

Hippocratos se o hořčici zmiňuje i z lékařského hlediska, posloužila při léčení nejrůznějších neduhů. Nelze zapomenout na Číňany, ti ji znali již tisíce let před tím. Ve střední Evropě se hořčice dostala na stůl šlechticů až okolo roku 800 mimo jiné zásluhou Karla Velikého.
Známe bílou, hnědou a černou hořčici. Ačkoli je tedy hořčice známá už tisíce let, nové druhy ...více »
Jáhly? Sem s nimi! :-)
Ivana Lochmanová29. 2. 2012
Komentáře: 0, posl.:

Pak ale začala obliba zdravých jáhel pozvolna upadat, což je velká škoda, ovšem dnes si pozapomenutá zrníčka prosa znovu hledají cestu na naše talíře.
Hledáte-li inspiraci, jak jáhly připravit, doporučujeme navštívit dobrou vegetariánskou restauraci, protože v ní zaručeně pokrmy z jáhel chybět nebudou. Do ...více »
Přesedlejte z bonbónů na rozinky!
Barbora Roháčová3. 2. 2012
Komentáře: 0, posl.:

Rozinky jsou sušené bobule vinný hroznů. Jejich obliba u nás zatím není tak velká, setkáváme se s nimi nejčastěji v receptech na moučníky, nákypy a
jiné sladké dobroty, ovšem dobře se hodí i pod maso, do omáček či kořeněných jídel. Například Asiaté vmíchají rozinky do rýže, která je ochucená kari kořením a ústřicovou omáčkou (klidně ale použijte i houbovou), a tato kombinace je více než zajímavá. Doporučujeme vyzkoušet :-)
Rozinky se liší podle druhů ...více »
Kmín
Barbora Roháčová19. 11. 2011
Komentáře: 1, posl.: 20. 11. 2011

Archeologové ho objevili v lidských sídlech, které vznikly v době kamenné. Je to nenápadné koření, které se přidává do mnoha pokrmů: polévek, salátů, omáček, pod maso, k vařeným bramborám, ale používá se i při konzervaci pokrmů. Výborný je i pro přípravu likéru a jeho výroba je snadná: mletý kmín stačí zalít lihem nebo vodkou, pro zjemnění lze přidat kapičku citronu nebo malinko medu. Jedna stopička denně nalačno s vámi udělá divy!
...více »
Pažitka – královna bylinek
Ivana Lochmanová27. 7. 2011
Komentáře: 6, posl.: 31. 7. 2011

Pažitka pochází nejspíš z teplého Středomoří, ale během tisíce let se jako plevel rozšířila na všechny kontinenty. Je to výborné koření, které podporuje trávení, zvyšuje chuť k jídlu a dokáže snížit krevní tlak. To ale pouze v případě, že ji budete jíst velice často a pravidelně (ovšem pozor na to, že někomu může její charakteristická vůně vadit).
V květináči vypadá velice ...více »
Wasabi
Ivana Lochmanová13. 4. 2011
Komentáře: 0, posl.:

Wasabi neboli zelený japonský křen se v Japonsku tradičně pěstuje při horních tocích řek, ale Japonsko není jedinou zemí, kde na něj můžete narazit.
Wasabi je velice výrazné chuti, pikantní a ostré. Jeho chuť podporuje trávení a často se přidává tam, kde jsou ryby a jiná mořský havěť – právě tyto mořské pochoutky rychle podléhají zkáze, takže přítomnost wasabi případné jedy, které vznikají, neutralizuje.
Zelený japonský křen je nepostradatelný při ...více »
Perníčky a erotické symboly
Zdena15. 12. 2010
Komentáře: 0, posl.:

Předměty na nich zobrazované měly pomoci přeměnit přání ve skutečnost. Často se nemusely zobrazovat celé, stačily pouze části (i ty měly stejný magický účinek).
V době největšího rozkvětu perníkářského řemesla byly již původní magické významy setřeny, objekty a prvky ztvárněné na pernících měly významy odvozené, mnohdy došlo i k jejich přesunu do žertovné polohy.
Nikdy však perníky neměly tematiku bez vnitřního smyslu.
I ...více »