Svět slov

Vyhledávání

Moudrosti do hrsti

Láska je nenasytná: dosáhne štěstí – chce ráj, povznese se do ráje – žádá si nebe.
(Oscar Wilde)

Dobroty

Kozí mléko: je nebezpečné nebo chrání před rakovinou?

Helena
10. 9. 2022
Komentáře: 15, posl.: 9. 4. 2009
Kozí mléko: je nebezpečné nebo chrání před rakovinou? Nedávno jsem poprvé v životě ochutnala jogurt z kozího mléka. Nebyl špatný, na to, že to bylo poprvé a moc se mi do něj nechtělo, ale zvědavost byla prostě silnější.

Dokonce jsem si o kozím mléku na obale mohla přečíst, že se lépe vstřebává a tráví než mléko kravské, a že obsahuje minerální soli vápníku, hořčíku, draslíku a sodíku plus další prospěšné látky.

Pravidelná konzumace kozího mléka prý vede ke snížení nervozity a stresu a příznivě působí při kloubních potížích a při onemocnění kůže. Kozí mléko údajně dokonce působí preventivně proti nádorovým onemocněním – ...více »

Sladký tukožrout zvaný ananas

Ivana Lochmanová
20. 8. 2022
Komentáře: 11, posl.: 22. 2. 2007
Sladký tukožrout zvaný ananas Vápník, draslík, sodík, voda? Co je to? Přeci ananas! Jistě, málokdo se na ANANAS dívá takto, obvykle se nám vybaví jeho chuť, barva, sladká dužina, hrbolatý povrch.

Toto tropické ovoce získalo nálepku “tukožrout“, protože pomáhá při hubnutí. Především ale obsahuje významné vitamíny a minerály, které prospívají našemu zdraví. Jmenujme například vitamín A, thiamin, riboflavin, niacin, vitamín C…

Ananas obsahuje i velké množství kyselin, zejména citrónovou, maleinovou a tartarovou, které podporují zažívání a působí močopudně. ...více »

Bar: tajemství froté hadříku

...
28. 7. 2022
Komentáře: 12, posl.: 20. 8. 2009
Bar: tajemství froté hadříku Dva kulinářské zážitky během dvou hodin. Kdo by to řekl? Ten první se odehrál v japonském sushi baru v Praze. Nadlábnout se hůlkami, to přeci zvládnu, aniž bych si vypíchla oko, doufala jsem.

Bylo to horší, než jsem čekala. Vmáčkli jsme se ke stolku dozadu. Po mé levé ruce seděla rozvětvená japonská skupinka. Po pravé ruce dva česky mluvící byznysmeni sjednávali mezi jednotlivými chody megakontrakt.

Vybrat si z jídelního lístku bylo nad mé síly. Umění číst český text bylo tváří v tvář japonskému textu k ničemu. A tak jsem se dohadovala se Seanem, co by pro mě bylo ...více »

Rýže – kolik znáte druhů?

Ivana Lochmanová
23. 5. 2022
Komentáře: 0, posl.:
Rýže - kolik znáte druhů? Natural, parboiled, bílá rýže, hnědá rýže: když v obchodě berete do ruky balíčky s rýží, víte, co tyto přívlastky znamenají? Která je nejzdravější a jak ji co nejlépe upravit?

Rýže pochází ze starověké Číny, kde byla hlavní součástí jídelníčku. Bezesporu jste viděli v televizi nějaký dokument, kde byla v záběru rýžová políčka, ať už pod vodou nebo ve vodě. Je to nejrozšířenější obilovina na světě – vždyť se jí živí více než polovina lidstva!!

Rýže setá roste ve stovkách svých odrůd, je to teplomilná obilovina z čeledi lipnicovitých. Když rýže uzraje, zbaví ...více »

Wasabi

Ivana Lochmanová
19. 3. 2022
Komentáře: 0, posl.:
Wasabi Milovníci sushi wasabi velmi dobře znají. V obchodech se dá sehnat v podobě prášku nebo pasty.

Wasabi neboli zelený japonský křen se v Japonsku tradičně pěstuje při horních tocích řek, ale Japonsko není jedinou zemí, kde na něj můžete narazit.

Wasabi je velice výrazné chuti, pikantní a ostré. Jeho chuť podporuje trávení a často se přidává tam, kde jsou ryby a jiná mořský havěť – právě tyto mořské pochoutky rychle podléhají zkáze, takže přítomnost wasabi případné jedy, které vznikají, neutralizuje.

Zelený japonský křen je nepostradatelný při ...více »

Granátové jablko

Ivana Lochmanová
26. 1. 2022
Komentáře: 0, posl.:
Granátové jablko Chcete dětem připravit překvapení v podobě zmrzlinového poháru? Ozdobte kopečky zmrzliny výbornými a zdravými červenými zrníčky z granátového jablka! Ty se jednoduše vyloupají poté, když jablko rozříznete a vydlabete je z dužiny.

Granátové jablko je voňavé exotické ovoce se sladkokyselou chutí. Zrníčka najdete po tvrdou slupkou v pouzdrech, která jsou zaplněna rosolovitou hmotou bílé, růžové až načervenalé barvy.

Víte, kolik semínek najdete v jednom plodu? Řádově jsou to stovky malých, šťavnatých kuliček, které mohou ozdobit zmrzlinové poháry, palačinky, a ...více »

Trápí vás nadýmání? Žvýkejte kmín!

Ivana Lochmanová
6. 1. 2022
Komentáře: 0, posl.:
Trápí vás nadýmání? Žvýkejte kmín! Kmín luční (kromě něj známe ještě římský a vodní) patří mezi nejstarší koření, které se v historii lidstva používá.

Není to nijak nadnesené a přehnané tvrzení, neboť byl nalezen ve starověkých stavbách, jejichž první kameny byly položeny již 3000 let před Kristem. Ve středověku zažíval svoji velkou renesanci, kdy se věřilo, že chrání před zlými silami a nepřejícnými duchy, zejména že ochraňuje dobytek a také lidi před nepřátelskými kouzly.

Dnes nechybí kmín snad v žádné domácnosti. Ne snad jako ochrana před těmito nepříznivými vlivy, ale prostě proto, že patří k ...více »

Rukola propůjčí salátům šmrnc

Ivana Lochmanová
24. 12. 2021
Komentáře: 1, posl.: 1. 6. 2012
Rukola propůjčí salátům šmrnc Rukola vám dodá vitamíny, jídlu šmrnc a ozvláštní i naprosto jednoduché pokrmy.

Tato rostlina z čeledi brukvovitých má listy podobné smetánce lékařské co do velikosti i způsobu, jak jsou vykrojené.

Lístky mají dlouhý řapík a svou chutí je lze přirovnat k ředkvičce či řeřiše. Podobně jako posledně jmenovaná rostlina se rukola přidává nejčastěji do čerstvých zeleninových, ale i ovocných salátů. Tak trochu nakyslá, mírně trpká a lehounce štiplavá chuť propůjčí salátům zajímavý podtón. Lze ji ale také orestovat či tepelně upravit a pak teprve konzumovat. ...více »

Nejoblíbenější dětské jídlo… pamatujete?

Barbora Roháčová
4. 11. 2021
Komentáře: 6, posl.: 19. 8. 2012
Nejoblíbenější dětské jídlo... pamatujete? Milovaly jste krupicovou kaši? Nebo byl vaším nemilejším dětským pokrmem banán politý čokoládou? Nebo chleba namazaný máslem a hořčicí? A co takhle smaženky? Pamatujete? Chleba, na něm vaječná placka, sterilovaná paprika, okurka, hořčice, cibule… A taky jahodový koktejl, panečku, to byla dobrota…

Každá z nás se občas ráda zatouláme ve vzpomínkách do dětství. A některé jde dokonce proti proudu vrátit zpět, do současnosti (pravé to požehnání).

Třeba když si dáme dobrotu, která nás nikdy nezklamala a která i teď po (tolika) letech v nás vyvolá kromě dobré chuti i ...více »

Ústřice: lahůdka nebo tabu?

Jana Kučerová
30. 9. 2021
Komentáře: 1, posl.: 14. 8. 2012
Ústřice: lahůdka nebo tabu? Ústřice jsou třeba v Americe či ve Francii považovány za lahůdku, na niž gurmáni nedají dopustit. Ovšem – jiný kraj, jiný mrav. Těch, kteří se zapřísahají, že by ústřici nepozřeli, je v našich krajích stále dost.

Zastánci i odpůrci ústřic na talíři tvoří dva nesmiřitelné tábory, jejichž velikost lze z celosvětového hlediska jen těžko odhadnout. Co je však téměř jisté, je fakt, že neexistuje nic mezi tím – ústřice buď milujete a můžete se po nich takzvaně „umlátit“ nebo byste se raději nechali zaživa napíchnout na kůl, než byste pozřeli ...více »

Turecké předkrmy vyžadují disciplínu

Armin Sandman
23. 8. 2022
Komentáře: 0, posl.:
Turecké předkrmy vyžadují disciplínu Malé, ale nono! Předkrmy jsou v Turecku velmi ceněné. Existuje obrovské množství těchto malých, chutných jednohubek, kterými by se mnozí nejraději hned najedli k prasknutí. Musíte se hodně krotit, aby vám zbylo místo v nřiše také na hlavní chod.

Mezes – lákavé lahůdky na začátku jídelního lístku se podávají v malých miskách případně na talířcích, nebo jsou často jednoduše položeny doprostřed stolu, anebo připraveny ve zvláště postaveném bufetu s předkrmy.

Vždy s chlebem

Chuti a rozmanitosti se při tom meze nekladou. K ...více »

Bramborové taštičky plněné hříbky

Petr Žemlička
18. 8. 2022
Komentáře: 2, posl.: 25. 8. 2014
Bramborové taštičky plněné hříbky BRAMBOROVÉ TAŠTIČKY PLNĚNÉ HŘÍBKY podávané s červeným zelím dušeným s červenou řepou

Recept poskytl šéfkuchař hotelu Horizont Pec pod Sněžkou Jiří Švestka.

SUROVINY NA 4 PORCE:

Bramborové těsto
0,21kg vařené brambory
1ks vejce
0,1kg hrubá mouka
sůl
Vařené brambory smícháme s vejcem, moukou a solí. Vytvoříme těsto, které rozválíme a vyrábíme malé taštičky, které plníme směsí z hub.

Houbová směs

0,1kg čerstvé houby
0,1kg žampiony
0,04kg pórek
0,1l ...více »

Jerky – skvělá svačinka, která se venku nekazí

Jana Kučerová
20. 7. 2022
Komentáře: 0, posl.:
Jerky - skvělá svačinka, která se venku nekazí Udeřila tepla a vy marně přemýšlíte, co si zabalit jako svačinku, když se chystáte s dětmi na výlet, na kolo nebo na nějaký delší trek? Maso se zkazí, sýr rozteče nebo okorá, zelenina je dobrá, ale nezasytí. Poradíme vám: přibalte si do batohu jerky a máte vystaráno!

Toto na kousky usušené maso obsahuje velice nízké procento tuku a kalorií, a přitom má dostatek bílkovin. Tyto sušené plátky masa bývají naložené v různých kořenících směsích a vyznačují se dlouhou trvanlivostí. A jeho největší výhoda? Můžete ho skladovat při pokojové teplotě, takže na výlet je to svačinka jako ...více »

Perníčky a erotické symboly

Zdena
30. 3. 2022
Komentáře: 0, posl.:
Perníčky a erotické symboly Marcipány a perníky byly vzácné již díky používaným surovinám. Snad i proto byly používány jako obřadní pečivo.

Předměty na nich zobrazované měly pomoci přeměnit přání ve skutečnost. Často se nemusely zobrazovat celé, stačily pouze části (i ty měly stejný magický účinek).

V době největšího rozkvětu perníkářského řemesla byly již původní magické významy setřeny, objekty a prvky ztvárněné na pernících měly významy odvozené, mnohdy došlo i k jejich přesunu do žertovné polohy.

Nikdy však perníky neměly tematiku bez vnitřního smyslu.

I ...více »

Hořčice – kolik znáte druhů?

Jana Kučerová
18. 2. 2022
Komentáře: 0, posl.:
Hořčice - kolik znáte druhů? Pálivá jako oheň – tak popsal chuť hořčice encyklopedista Plinius Starší v letech 23 – 79 před naším letopočtem. Zároveň nabídl seznam zhruba čtyř desítek léků, jejichž základ hořčice tvořila.

Hippocratos se o hořčici zmiňuje i z lékařského hlediska, posloužila při léčení nejrůznějších neduhů. Nelze zapomenout na Číňany, ti ji znali již tisíce let před tím. Ve střední Evropě se hořčice dostala na stůl šlechticů až okolo roku 800 mimo jiné zásluhou Karla Velikého.

Známe bílou, hnědou a černou hořčici. Ačkoli je tedy hořčice známá už tisíce let, nové druhy ...více »

Kmín

Barbora Roháčová
10. 1. 2022
Komentáře: 1, posl.: 20. 11. 2011
Kmín Za tu dobu, co ho lidstvo zná, se nezměnil. Jeho používání však ano. Kmín je jedním z nejstarších a nejznámějších koření.

Archeologové ho objevili v lidských sídlech, které vznikly v době kamenné. Je to nenápadné koření, které se přidává do mnoha pokrmů: polévek, salátů, omáček, pod maso, k vařeným bramborám, ale používá se i při konzervaci pokrmů. Výborný je i pro přípravu likéru a jeho výroba je snadná: mletý kmín stačí zalít lihem nebo vodkou, pro zjemnění lze přidat kapičku citronu nebo malinko medu. Jedna stopička denně nalačno s vámi udělá divy!
...více »

Špenát? Také vám ho zprotivili ve školní jídelně?

Ivana Lochmanová
28. 12. 2021
Komentáře: 0, posl.:
Špenát? Také vám ho zprotivili ve školní jídelně? Nejeden z nás si jistě pamatuje na často nevábnou zelenou hromádku na talíři ve školní jídelně. Špenát. Nevím o nikom, kdo by si na této vynikající zelenině pochutnával už jako malé dítě a averze u mnohých přetrvává až do dospělosti.

To je ovšem velká chyba, protože špenát je jeden z nejcennějších druhů listové zeleniny, která může našemu tělu vyloženě prospět.

Špenát obsahuje čtyři pětiny vody a je bohatý na železo, sodík, hořčík, vápník a draslík. Beta karoten, který je rovněž ve špenátu, se v těle přemění na vitamín A. Ukázalo se však, že neobsahuje ...více »

Pepř – nejznámější koření na světě!

Vanda Švehlová
2. 12. 2021
Komentáře: 1, posl.: 14. 8. 2012
Pepř - nejznámější koření na světě! Pepř je velice oblíbené a používané kuchyňské koření. Je to koření univerzální a lze směle říci, že se používá snad všude na světě. V přírodě roste asi 1500 druhů pepře, jako koření se však používá zhruba šest z nich.

Nejznámější je pepř černý a bílý, a zajímavé je, že oba druhy pocházejí z jedné rostliny, a tou je pepřovník černý (nikoli bílý či černobílý). Kuchařinky sice znají i pepř zelený či cayenský, ale o nich si povíme o něco později…

Pepřovník roste v tropických oblastech. Jako koření se používají jeho plody o velikosti menšího hrášku.
...více »

Pažitka – královna bylinek

Ivana Lochmanová
1. 11. 2021
Komentáře: 6, posl.: 31. 7. 2011
Pažitka - královna bylinek Ať už ji máme na záhoně nebo v květináči za oknem, pažitka je výborný zdroj vitamínů a skvěle ochutí polévky, pomazánky nebo jakýkoli zeleninový salát, a proto by neměla chybět v žádné domácnosti.

Pažitka pochází nejspíš z teplého Středomoří, ale během tisíce let se jako plevel rozšířila na všechny kontinenty. Je to výborné koření, které podporuje trávení, zvyšuje chuť k jídlu a dokáže snížit krevní tlak. To ale pouze v případě, že ji budete jíst velice často a pravidelně (ovšem pozor na to, že někomu může její charakteristická vůně vadit).

V květináči vypadá velice ...více »

Pendrek – lahůdka i lék, který upraví menstruační cyklus

Ivana Lochmanová
14. 8. 2021
Komentáře: 12, posl.: 9. 5. 2012
Pendrek - lahůdka i lék, který upraví menstruační cyklus Pendrek – ano, neodolala jsem a vrátila se do dob dětství. Je to dlouhý černý váleček, voňavý, jakoby z gumy, měkký a poddajný, a chutná opravdu náramně. I když jsou lidé, kteří říkají, že jim pendrek připadá hořký a nevidí na něm nic tak lákavého.

Pendrek se dříve prodával v cukrárnách na kusy. Dnes je běžně k dostání v obchodech v sáčcích a má podobu krátkých válečků. Je to dobrota, nad jakou není.

A přitom je to svým způsobem i lék, zejména když máte kašel, křeče, záněty nebo uvažujete o prevenci před žaludečními vředy. Takže 2 v 1.

Pochoutka a ...více »
 
Máte-li potíže s přihlašováním...
Zapomněl(a) jsem heslo, ale mám ověřenou e-mailovou adresu...

Pro kůži

RSS
RSS
Venušanka v číslech:
• 6 112 dnů v provozu
• 4 938 článků
• 1 512 soutěží


Copyright © Venušanka od roku 2006 – magazín pro ženy, všechna práva vyhrazena



Dnes je 29.11.2022 a svátek má Zina