Svět slov

Vyhledávání

Moudrosti do hrsti

Jedině příroda ví, co chce… nikdy nežertuje a nikdy nedělá chyby, ty dělá jen člověk.
(Johann Wolfgang Goethe)

Skladování mléčných výrobků

Ivana Lochmanová
17. 6. 2008
Skladování mléčných výrobkůMléko a mléčné výrobky byly dříve, pokud jde o jejich skladování, hodně choulostivé. Mléko se kdysi například svařovalo s kostkou cukru, aby déle vydrželo čerstvé.

Pokud naše babičky a prababičky neměly ledničku, tak postavily nádobu se svařeným mlékem tam, kde ji nikdo nepřevrátil, což je asi každému jasné, ale zároveň také tam, kde byl chládek a přítmí.

Dobrým tepelným izolantem byla velká nádoba se studenou vodou, kam se krajáč se svařeným mlékem opatrně postavil. Dnes, pokud nemáme po ruce chladničku a přitom si mléko nechceme či neumíme odepřít, tak máme možnost vybrat si sušené či kondenzované.

Tvaroh se v teple rychle kazí, a tak je dobré mít ho ve smaltované nebo keramické misce někde nahoře v lednici. Chlad mu jenom prospěje.

Načatý sýr, pokud ho nedojíme, tak poctivě zabalíme do alobalu nebo celofánu, aby neosychal (logicky vzato to neplatí pro jednotlivé nudličky strouhaného sýra, to dá rozum). Kdysi pomohl i lněný ubrousek namočený do slané vody nebo do slabého roztoku octa. V tomto případě ale záleží na tom, jaký druh sýra to je.

I tady ale platí pravidlo, tak jako u všech načatých mléčných výrobků, že čím dříve sýr spotřebujeme, tím lépe. A pokud víme, že nevíme, jak se sýrem naložit, vyplatí se ho naložit, obzvlášť pokud je to třeba hermelín nebo jeho bratři či sestry. A obzvlášť pokud umíme připravit vynikající kořeněnou zálivku s octem. Chutná pak znamenitě.

V rodinách, kde děti jogurty či jiné zakysané výrobky zásadně nedojídají, to řeší tak, že zbytek dobroty dají do skleniček s uzavíratelným víčkem. Je to jeden ze způsobů, jak předejít tomu, aby se pochoutka nezkazila nebo aby do sebe nevtáhla aroma jiných potravin, uskladněných v lednici.

Jezte mléčné výrobky, jsou zdravé – a dojídejte je :-)
          
Zaujal vás tento článek a chcete jej doporučit?
Vzkaz:
  + odkaz na článek
na
e-mail:
 
 
Máte-li potíže s přihlašováním...
Zapomněl(a) jsem heslo, ale mám ověřenou e-mailovou adresu...

Pro kůži

RSS
RSS
Venušanka v číslech:
• 5 380 dnů v provozu
• 4 918 článků
• 1 512 soutěží


Copyright © 2006–2019 Venušanka – magazín pro ženy, všechna práva vyhrazena



Dnes je 26.11.2020 a svátek má Artur