Ryba bez kostí a zápachu se jmenuje PANGAS
Ivana Lochmanová
23. 4. 2021
23. 4. 2021
Milujete ryby, nesnášíte jejich zápach, a k smrti neradi vytahujete z úst rybí kosti? Pak pro vás máme skvělý tip: dejte si pangase…
Slyšeli jste už o sumečku žraločím? Máte-li malé dítko a chcete-li mu dopřát zdravou rybku, která nepáchne rybinou a nemá vůbec žádné kosti, připravte mu k obědu dietního pangase (znám je také pod svým dalším názvem pangasius).
V jednoduchosti je krása a pro přípravu pangase to platí dvojnásob: vynikající je uvařený v páře s bramborovou kaší, a když k tomu podáte strouhanou mrkev s citronem a rozinkami, vaše chuťové buňky budou blahem příst.
Pangas žije v jihovýchodní Asii, zejména v deltě řeky Mekong. Jsou to stěhované ryby. Zajímavé je, že jako návnada pro jejich lov se prý používá či spíše používalo maso ze zdechlé drůbeže a psů, ale to by nás nemělo od konzumace této skvělé ryby odradit. Už proto, že na trh míří ryby z kontrolovaného chovu, kde mohou dorůst do délky až půldruhého metru. Rostou totiž velmi rychle.
Maso je sněhobílé, světlounce růžové či v barvě slonové kosti. Způsobů, jak připravit pangase, je mnoho, lze použít zajímavé kombinace koření, ale to potlačí její zvlášní, jemnou chuť. Této rybce velmi prospěje například hebká bešamelová omáčka s citronem. Maso je velice křehké, šťavnaté a jemné a pochutná si na něm opravdu každý.
Slyšeli jste už o sumečku žraločím? Máte-li malé dítko a chcete-li mu dopřát zdravou rybku, která nepáchne rybinou a nemá vůbec žádné kosti, připravte mu k obědu dietního pangase (znám je také pod svým dalším názvem pangasius).
V jednoduchosti je krása a pro přípravu pangase to platí dvojnásob: vynikající je uvařený v páře s bramborovou kaší, a když k tomu podáte strouhanou mrkev s citronem a rozinkami, vaše chuťové buňky budou blahem příst.
Sumečka žraločího jsem zatím v obchodech viděla pokaždé jen v podobě filet. Je to výborná ryba, dobře chutná a její příprava je neuvěřitelně jednoduchá.
Pangasius patří do čeledi sumcovitých ryb. Má válcovité tělo, hodně širokou hlavu, nechybí mu horní ani dolní typické vousky a není to žádný drobek – může dorůst do délky až tří metrů, přičemž váha se pohybuje okolo 300 kg, ale pangasů je mnoho druhů a ne každý je takhle mohutný jako právě popisovaný pangas obří.
Pangas žije v jihovýchodní Asii, zejména v deltě řeky Mekong. Jsou to stěhované ryby. Zajímavé je, že jako návnada pro jejich lov se prý používá či spíše používalo maso ze zdechlé drůbeže a psů, ale to by nás nemělo od konzumace této skvělé ryby odradit. Už proto, že na trh míří ryby z kontrolovaného chovu, kde mohou dorůst do délky až půldruhého metru. Rostou totiž velmi rychle.
Maso je sněhobílé, světlounce růžové či v barvě slonové kosti. Způsobů, jak připravit pangase, je mnoho, lze použít zajímavé kombinace koření, ale to potlačí její zvlášní, jemnou chuť. Této rybce velmi prospěje například hebká bešamelová omáčka s citronem. Maso je velice křehké, šťavnaté a jemné a pochutná si na něm opravdu každý.
Tweet |