Tajemství čaje Pu-Erh
8. 9. 2022
Univerzální lék na civilizační choroby
Čaj. Slůvko znící zcela obyčejně, nápoj ale vskutku neobyčejný. Někdo si bez něj nedokáže představit začátek nového dne, jiný ho zase pije jen když je nemocný. I samotná historie této lahodné tekutiny je plná záhad a legend.Představme si jeden z nejstarších a nejkvalitnějších čínských čajů – Pu-Erh. Nejenže si chvilky s ním zamilujete, ale navíc při jeho konzumaci uděláte něco pro své zdraví.
Zázračný čínský penicilin
Pu-Erh neboli „čínský penicilin“ či „červený čaj“ byl původně řazen mezi nejvybranější odrůdy čaje.
Z tohoto titulu si jeho chutě i blahodárného působení na organismus mohli dopřávat pouze ti nejzámožnější z nejzámožnějších občanů Číny (odtud další z názvů – „čaj císařů“). Nabízí se otázka: proč se mu vůbec přezdívá „čínský penicilin“?
Odpověď není až tak složitá: Pu-Erh má totiž antibakteriální účinky. Kromě tohoto efektu je červený čaj tím nejlepším přírodním lékem na civilizační choroby – snižuje hladinu cholesterolu v krvi i tělesnou hmotnost, pomáhá při trávení těžkých jídel, napomáhá při onemocnění dýchacích cest (umožňuje snadnější vykašlávání), posiluje imunitní systém, působí antidepresivně a odbourává alkohol z těla (aktivuje funkci jater).
A propos, věděli jste, že se o zázračných léčebných vlivech Pur-Erh vedou vědecké debaty na mezinárodních sympóziích?
Jak se Pu-Erh připravuje a skladuje?
Abychom z Pur-Erh získali to nejlepší pro nás, měli bychom být důkladní při jeho přípravě. Obvyklou dávkou jsou čtyři lžičky čaje na 400 ml, zaléváme vodou, která prošla varem, ale již není vroucí (má cca 95 stupňů Celsia). První nálevy louhujeme 12-30 vteřin, další pak 2-10 minut. Pro čínský penicilin je typické, že jej můžeme luhovat opakovaně a vždy je, na rozdíl od jiných čajů, vždy silný. Pije se neslazený, pokud si jej přeci jen zatoužíte oslavit, zvolte přírodní sladidlo, tj. například med. Výborný je jak horký, tak studený: je vhodný pro přípravu ledového čaje.
Pu-Erh – sypaný či lisovaný do koláčů, cihel atd. – by se měl skladovat v nádobách, které nejsou hermeticky uzavřeny. Čaj totiž potřebuje dýchat. Při dobrém skladování má neomezenou trvanlivost. Říká se, že čím starší čaj, tím dosahuje vyšší kvality. Na čínském trhu pak můžete objevit Pu-Erh starý i pětatřicet let.
Chce to jen zvyk
Osobně nemám s vůní či chutí čaje Pu-Erh sebemenší problém. Přesto jsem se setkala s jedinci, kteří si k vyluhované, tmavě hnědočervené tekutině jen přičichli a s díkem odmítli. Do nosu se jim totiž dostalo zemité až zatuchlé aroma. (Čaj ho získává především díky vícenásobné fermentaci za účasti bakterií a plísní.) Chce to prostě jen zvyk.
Tweet |