Segedinský guláš
Jarmila
17. 10. 2008
17. 10. 2008
Potřebujeme:
- 600 g vepřové plece
- 100 g libovějšího bůčku
- 1 velká cibule
- 1 lžíce sladké mleté papriky
- 1 lžička kmínu, sůl
- případně bobkový list, 3 kuličky nového koření
- 500 g kysaného zelí
- 1 lžíce hladké mouky
- 3 dl smetany (lze přidat i šlehačku)
Postup:
Cibuli nakrájíme nadrobno a zpěníme ji na rozpáleném oleji (můžete použít tlakový hrnec, abyste zkrátili dobu přípravy). K cibulce přidáme mletou papriku a nakrájené maso. Zprudka opečeme, aby se zatáhlo a šťáva zůstala uvnitř.
Osolíme, okmínujeme, přidáme případně (dle chuti) bobkový list a nové koření. Podlejeme vodou (dáme tolik vody, kolik chceme omáčky). Dusíme v tlakovém hrnci asi 30 minut.
Vaříme-li v obyčejném hrnci, tak dusíme tak dlouho, dokud maso nezměkne. Když je maso měkké, přidáme kysané zelí bez nálevu, můžeme přilít trochu vody, hrnec zavřeme a vaříme dalších 15 – 20 minut.
Když je guláš hotový, zahustíme ho moukou rozmíchanou v mléce, a těsně před dosažením bodu varu přidáme smetanu (lze dát půl na půl smetanu a šlehačku, aby chuť byla delikátnější) a dle potřeby dosolíme.
Podáváme s houskovým knedlíkem.
- 600 g vepřové plece
- 100 g libovějšího bůčku
- 1 velká cibule
- 1 lžíce sladké mleté papriky
- 1 lžička kmínu, sůl
- případně bobkový list, 3 kuličky nového koření
- 500 g kysaného zelí
- 1 lžíce hladké mouky
- 3 dl smetany (lze přidat i šlehačku)
Postup:
Cibuli nakrájíme nadrobno a zpěníme ji na rozpáleném oleji (můžete použít tlakový hrnec, abyste zkrátili dobu přípravy). K cibulce přidáme mletou papriku a nakrájené maso. Zprudka opečeme, aby se zatáhlo a šťáva zůstala uvnitř.
Osolíme, okmínujeme, přidáme případně (dle chuti) bobkový list a nové koření. Podlejeme vodou (dáme tolik vody, kolik chceme omáčky). Dusíme v tlakovém hrnci asi 30 minut.
Vaříme-li v obyčejném hrnci, tak dusíme tak dlouho, dokud maso nezměkne. Když je maso měkké, přidáme kysané zelí bez nálevu, můžeme přilít trochu vody, hrnec zavřeme a vaříme dalších 15 – 20 minut.
Když je guláš hotový, zahustíme ho moukou rozmíchanou v mléce, a těsně před dosažením bodu varu přidáme smetanu (lze dát půl na půl smetanu a šlehačku, aby chuť byla delikátnější) a dle potřeby dosolíme.
Podáváme s houskovým knedlíkem.
Tweet |