Svět slov

Vyhledávání

Nejčtenější za rok

Moudrosti do hrsti

Mužská pýcha je pořádné břímě.
(Robert Fulghum)

Segedinský guláš

Jarmila
17. 10. 2008
Segedinský gulášPotřebujeme:

- 600 g vepřové plece
- 100 g libovějšího bůčku
- 1 velká cibule
- 1 lžíce sladké mleté papriky
- 1 lžička kmínu, sůl
- případně bobkový list, 3 kuličky nového koření
- 500 g kysaného zelí
- 1 lžíce hladké mouky
- 3 dl smetany (lze přidat i šlehačku)

Postup:

Cibuli nakrájíme nadrobno a zpěníme ji na rozpáleném oleji (můžete použít tlakový hrnec, abyste zkrátili dobu přípravy). K cibulce přidáme mletou papriku a nakrájené maso. Zprudka opečeme, aby se zatáhlo a šťáva zůstala uvnitř.

Osolíme, okmínujeme, přidáme případně (dle chuti) bobkový list a nové koření. Podlejeme vodou (dáme tolik vody, kolik chceme omáčky). Dusíme v tlakovém hrnci asi 30 minut.

Vaříme-li v obyčejném hrnci, tak dusíme tak dlouho, dokud maso nezměkne. Když je maso měkké, přidáme kysané zelí bez nálevu, můžeme přilít trochu vody, hrnec zavřeme a vaříme dalších 15 – 20 minut.

Když je guláš hotový, zahustíme ho moukou rozmíchanou v mléce, a těsně před dosažením bodu varu přidáme smetanu (lze dát půl na půl smetanu a šlehačku, aby chuť byla delikátnější) a dle potřeby dosolíme.

Podáváme s houskovým knedlíkem.

          
Zaujal vás tento článek a chcete jej doporučit?
Vzkaz:
  + odkaz na článek
na
e-mail:
 
 
Máte-li potíže s přihlašováním...
Zapomněl(a) jsem heslo, ale mám ověřenou e-mailovou adresu...
RSS
RSS
Venušanka v číslech:
• 6 639 dnů v provozu
• 4 940 článků
• 1 512 soutěží


Copyright © Venušanka od roku 2006 – magazín pro ženy, všechna práva vyhrazena



Dnes je 08.05.2024 a je Den vítězství