Smažený řízek s kaparovou omáčkou
Šmudlinka
10. 6. 2007
10. 6. 2007
Spojení tradičního smaženého řízku a kaparů je možná neobvyklé, trochu nezdravé, ale překvapivě delikatesní…
Potřebujeme:
- maso na řízky
- vejce, mouku, strouhanku na trojobal
- olej
- kapary
- smetanu
- jako přílohu brambory či zeleninový salát
Klasickým způsobem připravíme řízky a když už se budou dodělávat poslední, vlijeme do malé pánvičky smetanu a přihodíme několik kaparů a lehce dosolíme, případně opepříme. Necháme lehce bublat, až smetana zhoustne do omáčky. Touto jednoduchou omáčkou pak polijeme řízky…
A co jsou to vlastně ty KAPARY?
Nemají nic společného s rybami, jak by se dalo podle názvu usuzovat. Jsou to neotevřená poupata z tropického keře zvaného kapara trnitá.
Pro potřeby koření se sklízejí ještě neotevřená poupata různé velikosti, která se prosolí a pak nakládají do octa, oleje nebo do soli.
Platí pravidlo, že čím menší a mladší poupátka, tím lépe chutnají.
Mají tmavozelenou barvu podobnou olivám, jsou malinko posetá tmavými tečkami a tvar podobný poupěti. Jejich chuť je mírně a příjemně nakyslá a používají se hlavně do omáček, pikantních pomazánek, salátů a pod maso či na pizzu.
Potřebujeme:
- maso na řízky
- vejce, mouku, strouhanku na trojobal
- olej
- kapary
- smetanu
- jako přílohu brambory či zeleninový salát
Klasickým způsobem připravíme řízky a když už se budou dodělávat poslední, vlijeme do malé pánvičky smetanu a přihodíme několik kaparů a lehce dosolíme, případně opepříme. Necháme lehce bublat, až smetana zhoustne do omáčky. Touto jednoduchou omáčkou pak polijeme řízky…
A co jsou to vlastně ty KAPARY?
Nemají nic společného s rybami, jak by se dalo podle názvu usuzovat. Jsou to neotevřená poupata z tropického keře zvaného kapara trnitá.
Pro potřeby koření se sklízejí ještě neotevřená poupata různé velikosti, která se prosolí a pak nakládají do octa, oleje nebo do soli.
Platí pravidlo, že čím menší a mladší poupátka, tím lépe chutnají.
Mají tmavozelenou barvu podobnou olivám, jsou malinko posetá tmavými tečkami a tvar podobný poupěti. Jejich chuť je mírně a příjemně nakyslá a používají se hlavně do omáček, pikantních pomazánek, salátů a pod maso či na pizzu.
Tweet |