Svět slov

Vyhledávání

Moudrosti do hrsti

Žena je něžnější než květ, ale tvrdší než kámen.
(Charles Baudelaire)

Smažený řízek s kaparovou omáčkou

Šmudlinka
10. 6. 2007
Smažený řízek s kaparovou omáčkouSpojení tradičního smaženého řízku a kaparů je možná neobvyklé, trochu nezdravé, ale překvapivě delikatesní…

Potřebujeme:

- maso na řízky
- vejce, mouku, strouhanku na trojobal
- olej
- kapary
- smetanu
- jako přílohu brambory či zeleninový salát

Klasickým způsobem připravíme řízky a když už se budou dodělávat poslední, vlijeme do malé pánvičky smetanu a přihodíme několik kaparů a lehce dosolíme, případně opepříme. Necháme lehce bublat, až smetana zhoustne do omáčky. Touto jednoduchou omáčkou pak polijeme řízky…

A co jsou to vlastně ty KAPARY?

Nemají nic společného s rybami, jak by se dalo podle názvu usuzovat. Jsou to neotevřená poupata z tropického keře zvaného kapara trnitá.

Pro potřeby koření se sklízejí ještě neotevřená poupata různé velikosti, která se prosolí a pak nakládají do octa, oleje nebo do soli.

Platí pravidlo, že čím menší a mladší poupátka, tím lépe chutnají.

Mají tmavozelenou barvu podobnou olivám, jsou malinko posetá tmavými tečkami a tvar podobný poupěti. Jejich chuť je mírně a příjemně nakyslá a používají se hlavně do omáček, pikantních pomazánek, salátů a pod maso či na pizzu.

          
Zaujal vás tento článek a chcete jej doporučit?
Vzkaz:
  + odkaz na článek
na
e-mail:
 
 
Máte-li potíže s přihlašováním...
Zapomněl(a) jsem heslo, ale mám ověřenou e-mailovou adresu...

Pro kůži

RSS
RSS
Venušanka v číslech:
• 5 800 dnů v provozu
• 4 930 článků
• 1 512 soutěží


Copyright © Venušanka od roku 2006 – magazín pro ženy, všechna práva vyhrazena



Dnes je 20.01.2022 a svátek má Ilona