Svět slov

Vyhledávání

Nejčtenější za rok

Moudrosti do hrsti

Kdo je moudrý? Ten, kdo se dovede od každého něčemu přiučit. Kdo je mocný? Kdo se vždy ovládne. Kdo je bohatý? Ten, kdo je spokojen. A kdo je to? Nikdo.
(Benjamin Franklin)

Smažený řízek s kaparovou omáčkou

Šmudlinka
10. 6. 2007
Smažený řízek s kaparovou omáčkouSpojení tradičního smaženého řízku a kaparů je možná neobvyklé, trochu nezdravé, ale překvapivě delikatesní…

Potřebujeme:

- maso na řízky
- vejce, mouku, strouhanku na trojobal
- olej
- kapary
- smetanu
- jako přílohu brambory či zeleninový salát

Klasickým způsobem připravíme řízky a když už se budou dodělávat poslední, vlijeme do malé pánvičky smetanu a přihodíme několik kaparů a lehce dosolíme, případně opepříme. Necháme lehce bublat, až smetana zhoustne do omáčky. Touto jednoduchou omáčkou pak polijeme řízky…

A co jsou to vlastně ty KAPARY?

Nemají nic společného s rybami, jak by se dalo podle názvu usuzovat. Jsou to neotevřená poupata z tropického keře zvaného kapara trnitá.

Pro potřeby koření se sklízejí ještě neotevřená poupata různé velikosti, která se prosolí a pak nakládají do octa, oleje nebo do soli.

Platí pravidlo, že čím menší a mladší poupátka, tím lépe chutnají.

Mají tmavozelenou barvu podobnou olivám, jsou malinko posetá tmavými tečkami a tvar podobný poupěti. Jejich chuť je mírně a příjemně nakyslá a používají se hlavně do omáček, pikantních pomazánek, salátů a pod maso či na pizzu.

          
Zaujal vás tento článek a chcete jej doporučit?
Vzkaz:
  + odkaz na článek
na
e-mail:
 
 
Máte-li potíže s přihlašováním...
Zapomněl(a) jsem heslo, ale mám ověřenou e-mailovou adresu...
RSS
RSS
Venušanka v číslech:
• 6 627 dnů v provozu
• 4 940 článků
• 1 512 soutěží


Copyright © Venušanka od roku 2006 – magazín pro ženy, všechna práva vyhrazena



Dnes je 26.04.2024 a svátek má Oto