Svět slov

Vyhledávání

Moudrosti do hrsti

Lidé obyčejně chtějí být tím, čím nejsou.
(Jan Neruda)

Kartofljanky: oblíbené běloruské jídlo

Venušanka
13. 1. 2022
Kartofljanky: oblíbené běloruské jídloBrambory jsou považovány v Bělorusku za druhý chleba, jedí se tu vařené, smažené nebo jinak upravené téměř každý den. Dnes přinášíme z této běloruské kuchyně jeden oblíbený a snadný recept, a to kartofljanky.

Kartofljanky

Jsou velice jednoduché, pokud jde o přípravu, a přitom výborně zpestří všední a stereotypně zažitý jídelníček.

Potřebujeme:
1 kg brambor, 100 g škrobu (maizeny), 1 vejce, 20 dkg tuku, mouku na vytvarování koulí, 200 g kysané smetany, 20 g másla, sůl

Uvaříme brambory ve slupce, oloupeme je a nastrouháme najemno, jako kdybychom chtěli připravit kaši. Smícháme brambory se škrobem, máslem, vejcem, lehce posolíme a opepříme. Pečlivě prohněteme a vytvoříme malé koule či kostky. Mouka pomůže tomu, aby držely tvar. Bramborové koule klademe na pečící papír, potřený máslem.

Pečeme je v předehřáté troubě 20 minut. Posypeme najemno nakrájenou, osmaženou cibulí a přelejeme kysanou smetanou a poté dusíme 7 minut.

Podáváme teplé. Na kartofljanky nsypeme nadrobno nakrájenou šalotku, případně pórek. Pro zvýraznění chuti okořeníme nadrobno nakrájeným koprem.

          
Zaujal vás tento článek a chcete jej doporučit?
Vzkaz:
  + odkaz na článek
na
e-mail:
 
 
Máte-li potíže s přihlašováním...
Zapomněl(a) jsem heslo, ale mám ověřenou e-mailovou adresu...

Pro kůži

RSS
RSS
Venušanka v číslech:
• 5 800 dnů v provozu
• 4 930 článků
• 1 512 soutěží


Copyright © Venušanka od roku 2006 – magazín pro ženy, všechna práva vyhrazena



Dnes je 20.01.2022 a svátek má Ilona