Kartofljanky: oblíbené běloruské jídlo
Venušanka
13. 1. 2022
13. 1. 2022
Brambory jsou považovány v Bělorusku za druhý chleba, jedí se tu vařené, smažené nebo jinak upravené téměř každý den. Dnes přinášíme z této běloruské kuchyně jeden oblíbený a snadný recept, a to kartofljanky.
Kartofljanky
Jsou velice jednoduché, pokud jde o přípravu, a přitom výborně zpestří všední a stereotypně zažitý jídelníček.
Potřebujeme:
1 kg brambor, 100 g škrobu (maizeny), 1 vejce, 20 dkg tuku, mouku na vytvarování koulí, 200 g kysané smetany, 20 g másla, sůl
Uvaříme brambory ve slupce, oloupeme je a nastrouháme najemno, jako kdybychom chtěli připravit kaši. Smícháme brambory se škrobem, máslem, vejcem, lehce posolíme a opepříme. Pečlivě prohněteme a vytvoříme malé koule či kostky. Mouka pomůže tomu, aby držely tvar. Bramborové koule klademe na pečící papír, potřený máslem.
Pečeme je v předehřáté troubě 20 minut. Posypeme najemno nakrájenou, osmaženou cibulí a přelejeme kysanou smetanou a poté dusíme 7 minut.
Podáváme teplé. Na kartofljanky nsypeme nadrobno nakrájenou šalotku, případně pórek. Pro zvýraznění chuti okořeníme nadrobno nakrájeným koprem.
Kartofljanky
Jsou velice jednoduché, pokud jde o přípravu, a přitom výborně zpestří všední a stereotypně zažitý jídelníček.
Potřebujeme:
1 kg brambor, 100 g škrobu (maizeny), 1 vejce, 20 dkg tuku, mouku na vytvarování koulí, 200 g kysané smetany, 20 g másla, sůl
Uvaříme brambory ve slupce, oloupeme je a nastrouháme najemno, jako kdybychom chtěli připravit kaši. Smícháme brambory se škrobem, máslem, vejcem, lehce posolíme a opepříme. Pečlivě prohněteme a vytvoříme malé koule či kostky. Mouka pomůže tomu, aby držely tvar. Bramborové koule klademe na pečící papír, potřený máslem.
Pečeme je v předehřáté troubě 20 minut. Posypeme najemno nakrájenou, osmaženou cibulí a přelejeme kysanou smetanou a poté dusíme 7 minut.
Podáváme teplé. Na kartofljanky nsypeme nadrobno nakrájenou šalotku, případně pórek. Pro zvýraznění chuti okořeníme nadrobno nakrájeným koprem.
Tweet |