Svět slov

Vyhledávání

Nejčtenější za rok

Moudrosti do hrsti

Chudí myslí na peníze ještě více než bohatí, v tom je jejich největší bída.
(Oscar Wilde)

Zavařujeme

Džem z černého rybízu zastudena

Ivana 15. 11. 2021
Komentáře: 5, posl.: 18. 7. 2013
Džem z černého rybízu zastudena Kdo neví, co s přebytečným černým rybízem a nechce ho nechat ladem, může ho zavařit. V zimě do koláče se bude hodit.

Nabízím vám svůj prověřený a v celé rodině osvědčený recept na džem z černého rybízu, který se připravuje zastudena. Mám ho od své maminky.


Krajíc chleba s máslem a rybízovým džemem patří ke vzpomínkám na mé dětství. Byla by škoda nepředat tenhle recept ...více »

Zavařujeme jablka

Danka 14. 3. 2022
Komentáře: 1, posl.: 18. 10. 2012
Zavařujeme jablka Doba přípravy: 40 minut

Potřebujeme:

1 kg jablek
100 g másla
100 g cukru (lze použít rafinovaný, ale doporučujeme třtinový, má hnědou barvu)
půl polévkové lžíce skořice
1 větší citron (pokud dáte méně cukru, může být citron menší) - před použitím důkladně omyjeme!!
0,05 l koňaku nebo brandy
cca 100 g mandlí (ideální je zbavit je před zpracování slupek)

POSTUP: ...více »

Zavařujeme červenou řepu

Heli32 6. 8. 2021
Komentáře: 2, posl.: 9. 8. 2012
Zavařujeme červenou řepu Červenou řepu nejdřív uvaříme, aby byla měkká, ale ne úplně rozvařená! Pak si připravíme lák. Vychladlou řepu nakrájíme na kostičky, naskládáme do vymytých sklenic a přelijeme lákem. Když je řepa menší, nemusíme krájet, zavaříme celé bulvy.

První měsíc jednou týdně a pak jednou měsíčně kontrolujeme, jestli se zavařeniny nekazí.

Potřebujeme:

Červenou řepu
1 l octa
3 l vody
40 dkg ...více »

Pomerančový džem

šmudlinka 6. 10. 2021
Komentáře: 1, posl.: 16. 10. 2008
Pomerančový džem Možná vás zaujal v obchodě pomerančový džem. Věřte tomu, že ten domácí je nejen mnohem levnější, ale překvapivě jednoduchý a dobrý. Takže máte-li chuť na kulinářský experiment…

Základní recept:

- 8 větších či 10 menších pomerančů, ze kterých dostaneme přesně 1 kg čisté váhy očištěných pomerančových dílků

- 350-500 g cukru, sladší pomeranče snesou cukru méně, proto tak ...více »

Utopenci

heleen1 23. 12. 2021
Komentáře: 21, posl.: 14. 2. 2008
Utopenci Na dvoulitrovou lahev asi 11 špekáčků, 2 papriky, 5 - 6 cibulí.

1.Nálev: 300 ml octa + 500 ml vody + 3 papričky feferonky rozlámané + 13 tablet umělého sladidla
+ 1 polévková lžíce hořčičného semínka + 1 kávová lžička soli + pár kuliček jalovce,
nového koření, celého pepře a několik kousků bobkového listu.

2. Špekáčky oloupeme, rozkrojíme a propícháme vidličkou nebo jehlou ...více »

Zavařujeme džemy: jak na to?

Šmudlinka 29. 7. 2007
Komentáře: 0, posl.:
Zavařujeme džemy: jak na to? Vůně se line v celém domě, sladká a příjemná, kromě ochutnávání sladké pochoutky odháníte vosy...pamatujete? Takhle to vypadalo vždy o prázdninách, když se doma vařily marmelády.
Chcete to taky zkusit? Tady je pár rad.

Příprava ovoce
Některé ovoce jen rozvaříme (například pokrájené jahody), jiné umeleme či odšťavníme (maliny, rybíz, většinou ovoce s pecičkami). Mělo by být ...více »

Džem zastudena z černého rybízu

Ivana 28. 11. 2021
Komentáře: 8, posl.: 17. 7. 2007
Džem zastudena z černého rybízu Nabízím vám svůj lety prověřený a osvědčený recept na džem z černého rybízu, který se připravuje zastudena. Mám ho od své maminky.

Krajíc chleba s máslem a rybízovým džemem patří ke vzpomínkám na mé dětství. Byla by škoda nepředat tenhle recept dál, protože za zkoušku, pokud ho neznáte, to rozhodně stojí.

K přípravě džemu zastudena potřebujeme 1,5 kg cukru a 1 kg černého ...více »

Zavařovací orgie: že by už pominuly?

Ivana Lochmanová 4. 8. 2006
Komentáře: 0, posl.:
Zavařovací orgie: že by už pominuly? Všude vymyté sklenice, víka všech velikostí, kam se podíváš. Pytle s cukrem se válí na kuchyňské podlaze. Ano, nastal čas zavařování. Pamatujete, jak se dříve, ještě v dobách hluboké totality, zavářelo ve velkém? Jahody, švestky, třešně, rybíz, no a samozřejmě okurky. Hospodyňky se činily, i pokud šlo o džemy: připravovaly jahodové, višňové, rybízové...

Zavařování byla móda, ale i ...více »

Pickles - kvasíme zeleninu v paneláku!

Magda 28. 2. 2022
Komentáře: 2, posl.: 28. 10. 2012
Pickles - kvasíme zeleninu v paneláku! Znáte pickles? Že ne? Je to skvělý zeleninový kvašený salát (lze připravit i jednodruhový), který vám dodá vitamíny, minerály a bezvadně vám "srovná" zažívání. Můžete zeleninu nechat kvasit i v paneláku, zvládne to úplně každý. Denně stačí jedna polévková lžíce, buď samostatně nebo jako příloha k hlavnímu jídlu.

Jak na to?

Použít můžete kromě zelí další libovolnou ...více »

Zavařujeme okurky - domácí recept

Barbora Roháčová 6. 7. 2012
Komentáře: 9, posl.: 9. 7. 2012
Zavařujeme okurky - domácí recept Měla jsem možnost ochutnat díky rozvětvené rodině, kde si všichni potrpí na pečení, vaření a přípravu dobrot, poměrně velké množství podomácku zavařených okurek. Recept, který nabízím, je skvělý, okurky chutnají všem a každému dávám recept :-) Tak ho nabízím i vám.

V každé rodině zavařované okurky připravují trochu jinak. Někdo si potrpí na kyselejší nálev, jiný dá přednost spíše ...více »

Sterilujeme: papriky v oleji...

Eva 21. 12. 2021
Komentáře: 1, posl.: 23. 9. 2012
Sterilujeme: papriky v oleji... Přinášíme recept na vynikající sterilované papriky, které přijdou vhod hlavně v zimě. Jak na to?

Potřebujeme:

- 3 kg paprik (ideální jsou bílé, tedy ty tenkostěnné, ale dají se nakombinovat i s tmavě zelenými, žlutými, červenými – pozor, musíme je ale o trochu déle vařit!)

- 0,5 l 8% octa

- 1,5 l vody

- osminu litru oleje

- cca 10 kuliček pepře, 5 kuliček nového ...více »

Utopenci na mnoho způsobů

šmudlinka 26. 12. 2021
Komentáře: 5, posl.: 28. 3. 2008
Utopenci na mnoho způsobů Utopenci jsou oblíbenou součástí jídelníčku, zejména mužů, ale nebudu vás podceňovat – i žen. Není to nic extra zdravé, ale přesto se pojďme podívat, na kolik způsobů je můžeme připravit…

Základ je vždy stejný – buřty či jiná uzenina naložená do čehokoliv.

Takže KLASIKA
- špekáčky
- cibule
- bobkový list
- nové koření
- pepř
- octový nálev (ocet, voda, sůl, cukr – ...více »

Zavařování okurek: tajemství spočívá v láku

Šmudlinka 4. 6. 2021
Komentáře: 9, posl.: 8. 8. 2007
Zavařování okurek: tajemství spočívá v láku Takové tajemství výroby výborných zavařených bokurek, to je věc! A já vám nyní prozradím, jak na to, aby vaše okurky lákaly k zakousnutí nejen ve dnech svátečních!

Příprava
Okurky vybíráme spíše menší, jsou křehčí, ale v případě nouze lze i ty větší rozkrájet a zavařit. Musíme je pečlivě odrhnout nejlépe kartáčkem tak, aby byly dokonale čisté.
Stejně dobře omyjeme sklenice v ...více »

Sladké zavařování - kompoty

Šmudlinka 26. 7. 2007
Komentáře: 0, posl.:
Sladké zavařování - kompoty Léto nabízí množství voňavých plodů, a i když zavařování v dnešní době již není hitem, předkládám vám pár dobrých rad, protože, co kdyby se vám hodily?

Sterilováním při teplotách 58-100°C se zničí mikroorganismy v ovoci či zelenině a to je podstatou kompotů.

Správná víčka
Nejčastěji používáme sklenice Omnia a víčka s nalisovanou gumou. Jejich barva ukazuje, k jakému ...více »

Sterilovaná strouhaná jablka

Bety12 19. 5. 2021
Komentáře: 44, posl.: 3. 10. 2010
Sterilovaná strouhaná jablka Od Bety12 jsme dostali recept na sterilovaná jablka (za což jí děkujeme). Autorka zaslala také sérii fotografií, takže ani začátečnice nemůže být na pochybách, jak postupovat. Ale dejme už slovo Bety12...

Máte hodně jablek a málo místa na jejich uskladnění? Pak je čas sáhnout po osvědčeném receptu našich babiček: jablka nastrouhat, natlačit do sklenic a sterilovat. Pokud ...více »
 
Máte-li potíže s přihlašováním...
Zapomněl(a) jsem heslo, ale mám ověřenou e-mailovou adresu...
RSS
RSS
Venušanka v číslech:
• 6 619 dnů v provozu
• 4 940 článků
• 1 512 soutěží


Copyright © Venušanka od roku 2006 – magazín pro ženy, všechna práva vyhrazena



Dnes je 19.04.2024 a svátek má Rostislav