Zavařujeme
Džem z černého rybízu zastudena
Ivana 15. 11. 2021Komentáře: 5, posl.: 18. 7. 2013

Nabízím vám svůj prověřený a v celé rodině osvědčený recept na džem z černého rybízu, který se připravuje zastudena. Mám ho od své maminky.
Krajíc chleba s máslem a rybízovým džemem patří ke vzpomínkám na mé dětství. Byla by škoda nepředat tenhle recept ...více »
Zavařujeme jablka
Danka 14. 3. 2022Komentáře: 1, posl.: 18. 10. 2012

Potřebujeme:
1 kg jablek
100 g másla
100 g cukru (lze použít rafinovaný, ale doporučujeme třtinový, má hnědou barvu)
půl polévkové lžíce skořice
1 větší citron (pokud dáte méně cukru, může být citron menší) - před použitím důkladně omyjeme!!
0,05 l koňaku nebo brandy
cca 100 g mandlí (ideální je zbavit je před zpracování slupek)
POSTUP: ...více »
Zavařujeme červenou řepu
Heli32 6. 8. 2021Komentáře: 2, posl.: 9. 8. 2012

První měsíc jednou týdně a pak jednou měsíčně kontrolujeme, jestli se zavařeniny nekazí.
Potřebujeme:
Červenou řepu
1 l octa
3 l vody
40 dkg ...více »
Pomerančový džem
šmudlinka 6. 10. 2021Komentáře: 1, posl.: 16. 10. 2008

Základní recept:
- 8 větších či 10 menších pomerančů, ze kterých dostaneme přesně 1 kg čisté váhy očištěných pomerančových dílků
- 350-500 g cukru, sladší pomeranče snesou cukru méně, proto tak ...více »
Utopenci
heleen1 23. 12. 2021Komentáře: 21, posl.: 14. 2. 2008

1.Nálev: 300 ml octa + 500 ml vody + 3 papričky feferonky rozlámané + 13 tablet umělého sladidla
+ 1 polévková lžíce hořčičného semínka + 1 kávová lžička soli + pár kuliček jalovce,
nového koření, celého pepře a několik kousků bobkového listu.
2. Špekáčky oloupeme, rozkrojíme a propícháme vidličkou nebo jehlou ...více »
Zavařujeme džemy: jak na to?
Šmudlinka 29. 7. 2007Komentáře: 0, posl.:

Chcete to taky zkusit? Tady je pár rad.
Příprava ovoce
Některé ovoce jen rozvaříme (například pokrájené jahody), jiné umeleme či odšťavníme (maliny, rybíz, většinou ovoce s pecičkami). Mělo by být ...více »
Džem zastudena z černého rybízu
Ivana 28. 11. 2021Komentáře: 8, posl.: 17. 7. 2007

Krajíc chleba s máslem a rybízovým džemem patří ke vzpomínkám na mé dětství. Byla by škoda nepředat tenhle recept dál, protože za zkoušku, pokud ho neznáte, to rozhodně stojí.
K přípravě džemu zastudena potřebujeme 1,5 kg cukru a 1 kg černého ...více »
Zavařovací orgie: že by už pominuly?
Ivana Lochmanová 4. 8. 2006Komentáře: 0, posl.:

Zavařování byla móda, ale i ...více »
Pickles - kvasíme zeleninu v paneláku!
Magda 28. 2. 2022Komentáře: 2, posl.: 28. 10. 2012

Jak na to?
Použít můžete kromě zelí další libovolnou ...více »
Zavařujeme okurky - domácí recept
Barbora Roháčová 6. 7. 2012Komentáře: 9, posl.: 9. 7. 2012

V každé rodině zavařované okurky připravují trochu jinak. Někdo si potrpí na kyselejší nálev, jiný dá přednost spíše ...více »
Sterilujeme: papriky v oleji...
Eva 21. 12. 2021Komentáře: 1, posl.: 23. 9. 2012

Potřebujeme:
- 3 kg paprik (ideální jsou bílé, tedy ty tenkostěnné, ale dají se nakombinovat i s tmavě zelenými, žlutými, červenými – pozor, musíme je ale o trochu déle vařit!)
- 0,5 l 8% octa
- 1,5 l vody
- osminu litru oleje
- cca 10 kuliček pepře, 5 kuliček nového ...více »
Utopenci na mnoho způsobů
šmudlinka 26. 12. 2021Komentáře: 5, posl.: 28. 3. 2008

Základ je vždy stejný – buřty či jiná uzenina naložená do čehokoliv.
Takže KLASIKA
- špekáčky
- cibule
- bobkový list
- nové koření
- pepř
- octový nálev (ocet, voda, sůl, cukr – ...více »
Zavařování okurek: tajemství spočívá v láku
Šmudlinka 4. 6. 2021Komentáře: 9, posl.: 8. 8. 2007

Příprava
Okurky vybíráme spíše menší, jsou křehčí, ale v případě nouze lze i ty větší rozkrájet a zavařit. Musíme je pečlivě odrhnout nejlépe kartáčkem tak, aby byly dokonale čisté.
Stejně dobře omyjeme sklenice v ...více »
Sladké zavařování - kompoty
Šmudlinka 26. 7. 2007Komentáře: 0, posl.:

Sterilováním při teplotách 58-100°C se zničí mikroorganismy v ovoci či zelenině a to je podstatou kompotů.
Správná víčka
Nejčastěji používáme sklenice Omnia a víčka s nalisovanou gumou. Jejich barva ukazuje, k jakému ...více »
Sterilovaná strouhaná jablka
Bety12 19. 5. 2021Komentáře: 44, posl.: 3. 10. 2010

Máte hodně jablek a málo místa na jejich uskladnění? Pak je čas sáhnout po osvědčeném receptu našich babiček: jablka nastrouhat, natlačit do sklenic a sterilovat. Pokud ...více »