Tipy, triky
Ocet
P, 2. 6. 2014Komentáře: 1, posl.: 4. 6. 2014
Ocet si v našich domácnostech buduje silnou pozici jako potravina i jako čisticí prostředek nebo součást nejrůznějších kosmetických procedur. Máme pro vás 30 tipů na jeho využití!
1. Zbaví vás plísně na závěsu
Sprchový závěs je místem, kde plísně bují hodně často. Naneste na postižená místa ocet a kartáčkem plíseň odstraňte. Kromě toho, že bude závěs čistý, bude i dezinfikovaný.
...více »
Jak skladovat vejce
Radilka 28. 1. 2014Komentáře: 0, posl.:
Čím mladší, tím lepší. Jak ale u vajec poznáme, že jsou skutečně kvalitní a čerstvá?
Slepičí vejce postupně vysychá, a tak můžeme udělat test pomocí obyčejné vody (je fakt, to už máme vajíčka koupená, v obchodě nám tento trik není k ničemu).
Čerstvé vejce zůstane ležet na dně nádoby, která je zaplněná vodou. Pokud jsou ale vajíčka starší, tak se mění jejich hmotnost, tedy ...více »
Aby mléčné výrobky dlouho vydržely – tipy, triky
Radilka 11. 3. 2013Komentáře: 3, posl.: 4. 4. 2013
Mléko a mléčné výrobky byly dříve, pokud jde o jejich skladování, hodně choulostivé.
Mléko se například svařovalo s kostkou cukru, aby déle vydrželo čerstvé. Když naše babičky a prababičky neměly ledničku, tak postavily nádobu se svařeným mlékem tam, kde byl chládek a přítmí.
Vynikajícím tepelným izolantem byla velká nádoba se studenou vodou, kam se krajáč se svařeným mlékem ...více »
Mouka - věděli jste, že...?
Barbora Roháčová 26. 5. 2022Komentáře: 0, posl.:
Poslala jste někdy manžela nebo svého potomka pro mouku? A když ano, jestlipak donesli tu správnou? Dnes se už v obchodech dají sehnat rozličné druhy, o některých si tu povíme pár zajímavostí.
Každý určitě zná základní rozdělení na hrubou, polohrubou a hladkou mouku. Známe mouku světlou a tmavou, jemnou i hrubší nebo stále populárnější celozrnnou.
Mouka je vlastně rozmělněný ...více »
Ke koláči dejte jablko!
Radilka 3. 6. 2022Komentáře: 1, posl.: 2. 9. 2008
Dobrá zpráva hned na začátek. Pokud se ve vaší mouce zabydleli mouční červi, nemusíte ji vyhazovat.
Stačí, když mouku prosijete, dáte na široký pekáč nebo plech do horké trouby a zahřejete. Velké teplíčko nedělá zárodkům těchto škůdců dobře, takže je tímto způsobem zničíme.
Je užitečné kupovat mouku v obchodech, kam chodí hodně lidí. Máte poměrně velkou naději, že se balíčky ...více »
Jak vylepšit polévku: pár tipů...
Ivana Lochmanová 30. 12. 2021Komentáře: 0, posl.:
Už naše babičky říkávaly, že polévka je grunt, ostatní špunt. Žijí mezi námi dokonce zapřisáhlí „polívkoví“ strávníci, kteří se považují velmi ochuzeni, pokud jejich oběd (a může to být dobrota, která by neurazila ani toho největšího gurmána) tvoří jen druhý chod.
Když mají hutnou, vydatnou polévku, často jim to spolu s chlebem stačí k zasycení a jsou nadmíru spokojení. „Nemusím ...více »
Zkroťte palačinky, nic na tom není :-)
Ivana Lochmanová 21. 6. 2021Komentáře: 5, posl.: 21. 10. 2006
Připravujete rády palačiny a lívance nebo je to pro vás naopak pohroma a rodinu odbýváte slovy, že si mají nechat zajít chuť, a to jen proto, že se vám dělají v těstu hrudky, palačinky se připalují, trhají a vůbec, dělají neplechu?
Pokud jsme trefili hřebíček na hlavičku, nezoufejte. Nabízíme vám pár postřehů a zkušeností, jak se potížím při přípravě palačinek vyhnout.
1. ...více »
Selen prodlužuje mládí a odhání nemoci
Ivana Lochmanová 27. 1. 2022Komentáře: 0, posl.:
Přemýšlíte, jak vzdorovat rakovině, chorobám srdce, virům a další příznakům stáří? Zařaďte do svého jídelníčku potraviny, které obsahují tolik potřebný a užitečný selen a máte "vyhráno"!
Selen patří do rodiny silných antioxidancií. Jestliže naše tělo, přesněji řečeno buňky, nemají dostatečný přísun selenu, zhoršuje se v první řadě imunitní reakce organismu. Stáváme se ...více »
Jak skladovat a uchovávat zeleninu? Pečlivě...
Ivana Lochmanová 10. 5. 2022Komentáře: 0, posl.:
Zelenina je výborná nejenom k jídlu, ale i jako vděčný objekt skladování. Pokud rádi skladujete, tak se zeleninou se opravdu vyřádíte. Je dobré ctít zásadu, že jeden špatný, zkažený kus, ať už jde o jakýkoli druh, může znehodnotit celou zásobu. Je to podobné jako v pracovním kolektivu, stačí jeden kverulant či patolízal a je po pohodě. Takže nabízíme pár rad, jak uchovat zeleninu v pořádku.
...více »
I vejce stárnou. Pozor na to!
Blanka 12. 4. 2022Komentáře: 0, posl.:
Ani vejce nejsou nesmrtelná. Na jejich stáří lze usuzovat, pokud je ponoříme do vody. Ne snad, že bychom jejich věk odhadli na den přesně, ale i tato orientační zkouška nám pomůže v tom, abychom provedli selekci. Zatímco čerstvá vejce klesnou beze studu pěkně ke dnu, ta starší se ve vodě vznášejí. Ta nejstarší a nejtroufalejší dokonce vyplavou na povrch.
Je dobré skladovat pouze ...více »
Třináctka je šťastné číslo
Bubák 28. 5. 2014Komentáře: 0, posl.:
Někdo nedá dopustit na číslo 13, jiní tvrdí, že přináší smůlu.
Moje kamarádka považuje na nejlepší číslo 4: její osudové číslo je 4, vdávala se 4.4. 2004 (a klape jim to), dcerunka se jim narodila čtvrtého srpna (osm je násobek čtyř, nebo ne?), číslo jejího domu má na konci také čtyřku… Když pokouší štěstí ve sportce, nevynechá nikdy čtyřku. Ovšem protože záleží i na jiných ...více »
Vejce: jak je skladovat plus tisíc dalších zajímavostí
Barbora Roháčová 16. 7. 2013Komentáře: 0, posl.:
Jak ale u vajec, která chceme sníst, poznáme, že jsou skutečně kvalitní a čerstvá?
Slepičí vejce postupně vysychá, a tak můžeme udělat test pomocí obyčejné vody.
Čerstvé vejce zůstane ležet na dně nádoby, která je zaplněná vodou. Pokud jsou ale vajíčka starší, tak se mění jejich hmotnost, tedy jsou lehčí a vyplavou na povrch.
Na stáří lze usuzovat i z orientace vejce ...více »
Jak vyjít s minimální mzdou
Bára Středová 31. 8. 2022Komentáře: 2, posl.: 16. 2. 2012
Každou korunu si zapište a nedívejte se na zprávy aneb Jak vyjít s minimální mzdou
A co dál…
„Chcete-li si udržet vyrovnaný domácí rozpočet, zapisujte si pravidelně příjmy a výdaje.
Potřebujete-li vydělávat víc, nesledujte televizní ani internetové zpravodajství, odradí vás,“ říkají Jarmila Jeřábková a Soňa Stonjeková, zakladatelky Institutu školy života.
Přišli jste o práci ...více »
Uchováváme pochutiny a tuky
Radilka 29. 5. 2012Komentáře: 0, posl.:
Uskladněním tuků nemáme na mysli to, že bychom na těle ukládali vrstvičky sádla a za žádnou cenu bychom se jich nechtěli zbavit. A teď k věci, tedy k takzvaným pochutinám:
Sůl skladujeme na suchém místě, i když původně pochází z mořské vody, jak všichni víme. Aby se v ní netvořily hrudky, je dobré dát na dno nádoby se solí kousek savého papíru, která bude pohlcovat vlhkost. ...více »
Skladování mléčných výrobků
Ivana Lochmanová 30. 4. 2022Komentáře: 0, posl.:
Mléko a mléčné výrobky byly dříve, pokud jde o jejich skladování, hodně choulostivé. Mléko se kdysi například svařovalo s kostkou cukru, aby déle vydrželo čerstvé.
Pokud naše babičky a prababičky neměly ledničku, tak postavily nádobu se svařeným mlékem tam, kde ji nikdo nepřevrátil, což je asi každému jasné, ale zároveň také tam, kde byl chládek a přítmí.
Dobrým tepelným ...více »
Česneková pasta
Bety 21. 5. 2021Komentáře: 9, posl.: 27. 10. 2006
Dlouhou dobu jsem bydlela v paneláku a měla jsem problémy s uskladněním česneku. Všechno, co jsem rychle nespotřebovala, vyschlo.
Také jsem v té době pracovala jako technolog stravování. Všimla jsem si, že kuchaři nepoužívají při vaření čerstvý česnek, ale česnekovou pastu. Používali dva druhy této pasty: 50% a 30%. Prostudovala jsem složení a zjistila jsem, že opravdu tato pasta ...více »
Opomíjené datle jsou lepší než bonbony
Ivana Lochmanová 2. 8. 2006Komentáře: 1, posl.: 2. 8. 2006
Výborná pochoutka, která nahradí třeba kaloricky nadupané bonbony a přitom je prospěšná pro naše zdraví. Pokud si datle oblíbíte, dávejte si pozor na to, aby nebyly konzervované kyselinou sírovou. Technická poznámka: sušené ovoce je tak jako tak dobré před požitím omýt v teplé vodě. To platí i pro datle.
Datle jsou téměř posvátným ovocem, jejich historie je stará a pohnutá, ...více »
Med: přírodní sladidlo i lidový lék
Venušanka 7. 5. 2022Komentáře: 1, posl.: 20. 6. 2006
Med je vynikající přírodní sladidlo a lidový lék. Dává se do čaje, přidává se při pečení a vaření, ale slouží i jako surovina pro přípravu kosmetických preparátů.
Jedná se vlastně o přírodní potravinu, vytvořenou společenstvím včel ze šťáv rostlin. Včely nektar zpracují po svém, tu a tam něco přidají a nechají uležet v plástvích.
Prospívá dětem, nemocným, sportovcům. ...více »
Pozor, dámy, s tuky opatrně!
Barbora Roháčová 14. 4. 2022Komentáře: 0, posl.:
Uskladněním tuků nemáme na mysli to, že bychom na těle ukládali vrstvičky sádla a za žádnou cenu bychom se jich nechtěli zbavit. A teď k věci, tedy k takzvaným pochutinám:
Sůl skladujeme na suchém místě, i když původně pochází z mořské vody, jak všichni víme. Aby se v ní netvořily hrudky, tak je dobré dát na dno nádoby se solí kousek savého papíru, která bude pohlcovat vlhkost. ...více »
Mouka napadená brouky? Nevyhazujme ji!
Barbora Roháčová 16. 7. 2021Komentáře: 0, posl.:
Dobrá zpráva hned na začátek. Pokud se ve vaší mouce zabydleli mouční červi, nemusíte ji vyhazovat. Stačí, když mouku prosijete, dáte na široký pekáč nebo plech do horké trouby a zahřejete. Velké teplíčko nedělá zárodkům těchto škůdců dobře, takže je tímto způsobem zničíme.
Je užitečné kupovat mouku v obchodech, kam chodí hodně lidí. Máte jakous takous naději, že se balíčky mouky ...více »