Tipy, triky
Ocet
P, 2. 6. 2014Komentáře: 1, posl.: 4. 6. 2014

1. Zbaví vás plísně na závěsu
Sprchový závěs je místem, kde plísně bují hodně často. Naneste na postižená místa ocet a kartáčkem plíseň odstraňte. Kromě toho, že bude závěs čistý, bude i dezinfikovaný.
...více »
Jak skladovat vejce
Radilka 28. 1. 2014Komentáře: 0, posl.:

Slepičí vejce postupně vysychá, a tak můžeme udělat test pomocí obyčejné vody (je fakt, to už máme vajíčka koupená, v obchodě nám tento trik není k ničemu).
Čerstvé vejce zůstane ležet na dně nádoby, která je zaplněná vodou. Pokud jsou ale vajíčka starší, tak se mění jejich hmotnost, tedy ...více »
Aby mléčné výrobky dlouho vydržely – tipy, triky
Radilka 11. 3. 2013Komentáře: 3, posl.: 4. 4. 2013

Mléko se například svařovalo s kostkou cukru, aby déle vydrželo čerstvé. Když naše babičky a prababičky neměly ledničku, tak postavily nádobu se svařeným mlékem tam, kde byl chládek a přítmí.
Vynikajícím tepelným izolantem byla velká nádoba se studenou vodou, kam se krajáč se svařeným mlékem ...více »
Mouka - věděli jste, že...?
Barbora Roháčová 26. 5. 2022Komentáře: 0, posl.:

Každý určitě zná základní rozdělení na hrubou, polohrubou a hladkou mouku. Známe mouku světlou a tmavou, jemnou i hrubší nebo stále populárnější celozrnnou.
Mouka je vlastně rozmělněný ...více »
Ke koláči dejte jablko!
Radilka 3. 6. 2022Komentáře: 1, posl.: 2. 9. 2008

Stačí, když mouku prosijete, dáte na široký pekáč nebo plech do horké trouby a zahřejete. Velké teplíčko nedělá zárodkům těchto škůdců dobře, takže je tímto způsobem zničíme.
Je užitečné kupovat mouku v obchodech, kam chodí hodně lidí. Máte poměrně velkou naději, že se balíčky ...více »
Jak vylepšit polévku: pár tipů...
Ivana Lochmanová 30. 12. 2021Komentáře: 0, posl.:

Když mají hutnou, vydatnou polévku, často jim to spolu s chlebem stačí k zasycení a jsou nadmíru spokojení. „Nemusím ...více »
Zkroťte palačinky, nic na tom není :-)
Ivana Lochmanová 21. 6. 2021Komentáře: 5, posl.: 21. 10. 2006

Pokud jsme trefili hřebíček na hlavičku, nezoufejte. Nabízíme vám pár postřehů a zkušeností, jak se potížím při přípravě palačinek vyhnout.
1. ...více »
Selen prodlužuje mládí a odhání nemoci
Ivana Lochmanová 27. 1. 2022Komentáře: 0, posl.:

Selen patří do rodiny silných antioxidancií. Jestliže naše tělo, přesněji řečeno buňky, nemají dostatečný přísun selenu, zhoršuje se v první řadě imunitní reakce organismu. Stáváme se ...více »
Jak skladovat a uchovávat zeleninu? Pečlivě...
Ivana Lochmanová 10. 5. 2022Komentáře: 0, posl.:

...více »
I vejce stárnou. Pozor na to!
Blanka 12. 4. 2022Komentáře: 0, posl.:

Je dobré skladovat pouze ...více »
Třináctka je šťastné číslo
Bubák 28. 5. 2014Komentáře: 0, posl.:

Moje kamarádka považuje na nejlepší číslo 4: její osudové číslo je 4, vdávala se 4.4. 2004 (a klape jim to), dcerunka se jim narodila čtvrtého srpna (osm je násobek čtyř, nebo ne?), číslo jejího domu má na konci také čtyřku… Když pokouší štěstí ve sportce, nevynechá nikdy čtyřku. Ovšem protože záleží i na jiných ...více »
Vejce: jak je skladovat plus tisíc dalších zajímavostí
Barbora Roháčová 16. 7. 2013Komentáře: 0, posl.:

Slepičí vejce postupně vysychá, a tak můžeme udělat test pomocí obyčejné vody.
Čerstvé vejce zůstane ležet na dně nádoby, která je zaplněná vodou. Pokud jsou ale vajíčka starší, tak se mění jejich hmotnost, tedy jsou lehčí a vyplavou na povrch.
Na stáří lze usuzovat i z orientace vejce ...více »
Jak vyjít s minimální mzdou
Bára Středová 31. 8. 2022Komentáře: 2, posl.: 16. 2. 2012

A co dál…
„Chcete-li si udržet vyrovnaný domácí rozpočet, zapisujte si pravidelně příjmy a výdaje.
Potřebujete-li vydělávat víc, nesledujte televizní ani internetové zpravodajství, odradí vás,“ říkají Jarmila Jeřábková a Soňa Stonjeková, zakladatelky Institutu školy života.
Přišli jste o práci ...více »
Uchováváme pochutiny a tuky
Radilka 29. 5. 2012Komentáře: 0, posl.:

Sůl skladujeme na suchém místě, i když původně pochází z mořské vody, jak všichni víme. Aby se v ní netvořily hrudky, je dobré dát na dno nádoby se solí kousek savého papíru, která bude pohlcovat vlhkost. ...více »
Skladování mléčných výrobků
Ivana Lochmanová 30. 4. 2022Komentáře: 0, posl.:

Pokud naše babičky a prababičky neměly ledničku, tak postavily nádobu se svařeným mlékem tam, kde ji nikdo nepřevrátil, což je asi každému jasné, ale zároveň také tam, kde byl chládek a přítmí.
Dobrým tepelným ...více »
Česneková pasta
Bety 21. 5. 2021Komentáře: 9, posl.: 27. 10. 2006

Také jsem v té době pracovala jako technolog stravování. Všimla jsem si, že kuchaři nepoužívají při vaření čerstvý česnek, ale česnekovou pastu. Používali dva druhy této pasty: 50% a 30%. Prostudovala jsem složení a zjistila jsem, že opravdu tato pasta ...více »
Opomíjené datle jsou lepší než bonbony
Ivana Lochmanová 2. 8. 2006Komentáře: 1, posl.: 2. 8. 2006

Datle jsou téměř posvátným ovocem, jejich historie je stará a pohnutá, ...více »
Med: přírodní sladidlo i lidový lék
Venušanka 7. 5. 2022Komentáře: 1, posl.: 20. 6. 2006

Jedná se vlastně o přírodní potravinu, vytvořenou společenstvím včel ze šťáv rostlin. Včely nektar zpracují po svém, tu a tam něco přidají a nechají uležet v plástvích.
Prospívá dětem, nemocným, sportovcům. ...více »
Pozor, dámy, s tuky opatrně!
Barbora Roháčová 14. 4. 2022Komentáře: 0, posl.:

Sůl skladujeme na suchém místě, i když původně pochází z mořské vody, jak všichni víme. Aby se v ní netvořily hrudky, tak je dobré dát na dno nádoby se solí kousek savého papíru, která bude pohlcovat vlhkost. ...více »
Mouka napadená brouky? Nevyhazujme ji!
Barbora Roháčová 16. 7. 2021Komentáře: 0, posl.:

Je užitečné kupovat mouku v obchodech, kam chodí hodně lidí. Máte jakous takous naději, že se balíčky mouky ...více »