Svět slov

Vyhledávání

Nejčtenější za rok

Moudrosti do hrsti

Kariérismus je nejpevnější životní přesvědčení. Kariérista se ho vzdá jedině pro kariéru.
(Gabriel Laub)

Sladká jídla

Kokos jako symbol Vánoc

Barbora Roháčová 20. 11. 2018
Komentáře: 0, posl.:
Kokos jako symbol Vánoc Blíží se Vánoce, a tak si hospodyňky pořizují seznam toho, co budou muset nakoupit, aby vánoční cukroví bylo stejně dobré, ne-li lepší než vloni.
Jednou z nepostradatelných ingrediencí je kokos. Věděli jste, že kokos není ořech, ale ve skutečnosti jde o ovoce? Nicméně, na tom, kam ho botanici zařadili, až tak moc nezáleží.

Kokosový ořech zraje zhruba rok na kokosové palmě. Domorodci ...více »

Jahody do kaše, knedlíků, na koláč i do mléka

Barbora Roháčová 21. 6. 2016
Komentáře: 0, posl.:
Jahody do kaše, knedlíků, na koláč i do mléka Jsou nejenom mimořádně lahodné, ale i plné vitamínu C. Dle některých zdrojů ho obsahují dokonce víc než některé citrusové plody. Jahody současně obsahují minimum cukru, ačkoli nám často sladké připadají. Hledali byste v těchto šťavnatých plodech vápník, fosfor, železo nebo draslík? Ne? A přesto tam tyto minerály jsou.

Protože v sobě skrývají hodně vody, tak v letních dnech příjemně ...více »

Cukr? Za vším hledej ženu!

V. 5. 10. 2015
Komentáře: 0, posl.:
Cukr? Za vším hledej ženu! Sypeme ho často bezmyšlenkovitě do šálku s kávou, přidáváme do moučníků a občas se děsíme toho, že po něm tloustneme. Jen málokdo si ho umí stoprocentně odepřít, i když se mu často říká „bílý zabiják“.

Cukr. Dnes už nám ani nepřijde, že kdysi dávno to byla velice vzácná surovina. Historie výroby cukru je bohatá a zajímavá a než se natrvalo usadil v našich cukřenkách, musel urazit ...více »

Ptačí mléko

Jana Kučerová 4. 7. 2014
Komentáře: 0, posl.:
Ptačí mléko Rychlá, sladká dobrota, kterou budete mít sfouknutou za chvíli a děti (i dospělí) se budou olizovat až za ušima.

Potřebujeme: mléko, vejce, cukr, vanilkový cukr, polohrubou mouku.

Jak na to:

Půl litru mléka přivedeme k varu, vložíme do něj předem našlehaný sníh z bílků (bez cukru) a necháme mírně přejít var, pak vybereme vidličkou a dáme do misky. Mléko necháme na plotně.
...více »

TVAROHOVÉ KNEDLÍKY S MERUŇKAMI

Petr Žemlička 29. 5. 2014
Komentáře: 1, posl.: 30. 5. 2014
TVAROHOVÉ KNEDLÍKY S MERUŇKAMI Recept od šéfkuchaře hotelu Horizont v Peci pod Sněžkou Jiřího Švestky. Nechte si chutnat!

SUROVINY NA 4 PORCE:

0,2 kg meruňky
0,1 kg máslo
0,02 l víno
0,06 kg mouka polohrubá
0,44 kg tvaroh
2 ks vejce
0,04 kg cukr moučka
1 ks vanilkový cukr
0,05 l mléko
sůl


Z mouky, tvarohu, mléka, vajec a soli připravíme těsto, ze kterého vytvarujeme malé knedlíčky ...více »

Recept na smažené meruňky

Petr Žemlička 28. 6. 2013
Komentáře: 2, posl.: 13. 8. 2013
Recept na smažené meruňky Nabízíme recept šéfkuchaře hotelu Horizont v Peci pod Sněžkou, Jiřího Švestky. Pod jeho taktovkou hotel každý měsíc připravuje sezónní gastronomické speciality. Pro měsíc červenec jsou tématem meruňky.

Smažené meruňky se skořicí podávané s vanilkovou zmrzlinou, dekorované čokoládovou polevou

Suroviny pro čtyři porce:

Meruňky čerstvé 500 g
Smetana 33% ...více »

Boží milosti

alimraj 21. 10. 2011
Komentáře: 5, posl.: 23. 10. 2011
Boží milosti Zase jeden trošku zapomenutý recept:

200g hladké mouky
lžička prdopeče
lžíce cukru
30g tuku
4 lžíce mléka
lžíce rumu
2 žloutky

Dobře propracovat těsto a nechat asi hodinu odpočinout (sebe i těsto), potom rádýlkem vykrajovat různé tvary a smažit v rozpáleném tuku. Ještě teplé obalit v moučkovém cukru nebo hodně pocukrovat. Nejlepší jsou ještě teplé.
...více »

Šátečky kynuté za studena

mirča 13. 8. 2021
Komentáře: 34, posl.: 16. 3. 2009
Šátečky kynuté za studena Milí čtenáři, nabízím osvědčený letitý recept na šátečky kynuté zastudena. Peču je už asi 10 let a komukoliv jsem recept dala, tak se mu povede.

Potřebujeme: 1/2 kg hladké mouky
1 Hera (rozpustit)
6 rovných lžiček cukru krupice
2 celá vejce
5 dkg kvasnic nebo půl pytlíčku sušených
sůl

Smícháme mouku, cukr, sůl, nasypeme nebo rozdrobíme kvasnice, ...více »

Jednoduché ovocné knedlíky

Soňa 23. 8. 2022
Komentáře: 1, posl.: 11. 7. 2006
Jednoduché ovocné knedlíky Léto nám dovoluje obohatit jídelníček třeba o ovocné knedlíky, protože pokud jde o ovoce, je z čeho vybírat. Co takhle zkusit jednoduché ovocné knedlíky podle receptu naší čtenářky Soni?

Potřebujeme: 30g tuku, 200g tvarohu, 500g hrubé mouky, asi 1/2 l mléka, 2
vejce, sůl, ovoce (čerstvé jahody, meruňky

Postup: V míse promícháme tuk, tvaroh, mouku a sůl s vejci a mlékem ...více »

Kaše z laskavce

Vanda Švehlová 27. 10. 2016
Komentáře: 0, posl.:
Kaše z laskavce Už jste zkusili amarant? Ne? A co třeba si z něj udělat snídani Bohů? Je to ultrajednoduché. Ale nejdříve pár slov o amarantu. Možná ho znáte pod jménem laskavec.

Milovali ho domorodí Indiáni

Amarant pochází z Ameriky, kde si na něm pochutnávali domorodí Indiáni. Do Evropy dle dochovaných záznamů dorazil až poté, co byla objevena Jižní Amerika.

Obsahuje cenné bílkoviny
...více »

Amarantová kaše

Helga 20. 12. 2015
Komentáře: 0, posl.:
Amarantová kaše Vynikající amarantová kaše vás zasytí, nepřiberete po ní, je rychle uvařená a hlavně velice zdravá. Kdo dosud amarant vnímal okrajově, má šanci vše napravit. Začněte kaší a uvidíte, že vám tato obilovina zachutná a pustíte se i do nějakých dalších experimentů.
Příprava kaše je velice jednoduchá: do hrnce dáme mléko, vsypeme amarantové vločky a vaříme tak dlouho, dokud kaše není podle ...více »

Pendrek aneb když lékořice léčí

Barbora Roháčová 22. 1. 2015
Komentáře: 0, posl.:
Pendrek aneb když lékořice léčí Kdo miluje pendrek, může se při čtení tohoto článku příjemně zasnít...

Už Vašek Neckář zpívá v jedné své písni: Rozhod jsem se léčit lásku lékořicí...

Co o ní vlastně víme?

Lékořice měří skoro půldruhého metru a je to zajímavá a krásná bylina.

Nevím, zda chcete léčit lásku a věříte lékořici, ale pokud máte trávicí potíže nebo kašel, můžeme ji s klidným svědomím doporučit.
...více »

Kandys – lepší než bílý cukr

Jana Kučerová 14. 6. 2014
Komentáře: 0, posl.:
Kandys – lepší než bílý cukr Vypadá jako kousek jantaru. A přitom je to cukr.

Hnědý kandys je velice zajímavé sladidlo. Vyrábí se krystalizací obrovského množství cukerného roztoku. A kdo chce hnědý (kandys totiž existuje i bílý), tak použije pro výrobu z karamelizovaného cukru, tedy takového, který se zahřeje.

Výborně se hodí do silných čajů, ale i do kávy. Pokud ale spěcháte, dejte raději přednost ...více »

TVAROHOVÉ KNEDLÍKY S JAHODOVOU OMÁČKOU

Petr Žemlička 28. 4. 2014
Komentáře: 1, posl.: 30. 4. 2014
TVAROHOVÉ KNEDLÍKY S JAHODOVOU OMÁČKOU SUROVINY NA 4 PORCE:

400 g tvaroh
2 ks žemle
120ml mléka
2 ks vejce
120 g hrubé mouky
600 g jahod
80 g cukr moučka
vanilkový cukr, špetka soli

Postup:

Z mouky a žemle, kterou oloupeme a nakrájíme na kostičky, mléka, soli a vajec uděláme těsto, ze kterého vytvarujeme malé knedlíčky a uvaříme je ve vařící vodě.

Při vaření knedlíčky odlepujeme ode ...více »

Pudink s ovocem a se šlehačkou

Vanda Švehlová 29. 10. 2012
Komentáře: 1, posl.: 30. 10. 2012
Pudink s ovocem a se šlehačkou Výborný dezert, který zabere málo času a přitom chutná dospělým i dětem.

Skvělou dobrotu si vyrobíme velmi snadno. Pozor, miska by měla být větší, aby se vám tam všechny laskominky vešly :-)

Potřebujeme:

Pudink (vaříme dle návodu), banány, piškoty, kiwi nebo jahody, karamelový dresink, šlehačka
Do misek dáme na dno piškoty a tenké plátky banánu, kiwi nebo jahod.
...více »

Závislost na čokoládě

Ajsha 30. 12. 2021
Komentáře: 33, posl.: 4. 3. 2009
Závislost na čokoládě Také si říkáte, čokoládu mám strašně ráda, ale závislá snad nejsem? Pokud dokážete ukočírovat svoji chuť a smlsnete si pouze na pár kostičkách denně, tak gratuluji! Smutné je, že přibližně 40% žen a 15% mužů ze západních zemí touto závislostí trpí.

Proč vůbec někdo potřebuje sníst spoustu čokolády, aby se cítil lépe? Jednak v tom hraje svoji roli psychika a pak také látky, které ...více »

Kynuté knedlíky vařené v páře od Bety

Bety 27. 4. 2021
Komentáře: 25, posl.: 5. 6. 2007
Kynuté knedlíky vařené v páře od Bety Máte doma rádi kynuté knedlíky? Pokud ano, určitě vám přijde vhod recept od Bety, a to na knedlíky kynuté v páře. Bety popsala celý postup tak detailně a dokonale, že to musí zvládnout i naprostá začátečnice...:-) Tady je recept včetně postupu:

Co budeme potřebovat:

Na kvásek:
0,25 l mléka
lžíci cukru
1 kostku (42 g ) droždí

Dále:
500 g polohrubé mouky
trošku ...více »
 
Máte-li potíže s přihlašováním...
Zapomněl(a) jsem heslo, ale mám ověřenou e-mailovou adresu...
RSS
RSS
Venušanka v číslech:
• 6 626 dnů v provozu
• 4 940 článků
• 1 512 soutěží


Copyright © Venušanka od roku 2006 – magazín pro ženy, všechna práva vyhrazena



Dnes je 26.04.2024 a svátek má Oto