Sladká jídla
Kokos jako symbol Vánoc
Barbora Roháčová 20. 11. 2018Komentáře: 0, posl.:

Jednou z nepostradatelných ingrediencí je kokos. Věděli jste, že kokos není ořech, ale ve skutečnosti jde o ovoce? Nicméně, na tom, kam ho botanici zařadili, až tak moc nezáleží.
Kokosový ořech zraje zhruba rok na kokosové palmě. Domorodci ...více »
Jahody do kaše, knedlíků, na koláč i do mléka
Barbora Roháčová 21. 6. 2016Komentáře: 0, posl.:

Protože v sobě skrývají hodně vody, tak v letních dnech příjemně ...více »
Cukr? Za vším hledej ženu!
V. 5. 10. 2015Komentáře: 0, posl.:

Cukr. Dnes už nám ani nepřijde, že kdysi dávno to byla velice vzácná surovina. Historie výroby cukru je bohatá a zajímavá a než se natrvalo usadil v našich cukřenkách, musel urazit ...více »
Ptačí mléko
Jana Kučerová 4. 7. 2014Komentáře: 0, posl.:

Potřebujeme: mléko, vejce, cukr, vanilkový cukr, polohrubou mouku.
Jak na to:
Půl litru mléka přivedeme k varu, vložíme do něj předem našlehaný sníh z bílků (bez cukru) a necháme mírně přejít var, pak vybereme vidličkou a dáme do misky. Mléko necháme na plotně.
...více »
TVAROHOVÉ KNEDLÍKY S MERUŇKAMI
Petr Žemlička 29. 5. 2014Komentáře: 1, posl.: 30. 5. 2014

SUROVINY NA 4 PORCE:
0,2 kg meruňky
0,1 kg máslo
0,02 l víno
0,06 kg mouka polohrubá
0,44 kg tvaroh
2 ks vejce
0,04 kg cukr moučka
1 ks vanilkový cukr
0,05 l mléko
sůl
Z mouky, tvarohu, mléka, vajec a soli připravíme těsto, ze kterého vytvarujeme malé knedlíčky ...více »
Recept na smažené meruňky
Petr Žemlička 28. 6. 2013Komentáře: 2, posl.: 13. 8. 2013

Smažené meruňky se skořicí podávané s vanilkovou zmrzlinou, dekorované čokoládovou polevou
Suroviny pro čtyři porce:
Meruňky čerstvé 500 g
Smetana 33% ...více »
Boží milosti
alimraj 21. 10. 2011Komentáře: 5, posl.: 23. 10. 2011

200g hladké mouky
lžička prdopeče
lžíce cukru
30g tuku
4 lžíce mléka
lžíce rumu
2 žloutky
Dobře propracovat těsto a nechat asi hodinu odpočinout (sebe i těsto), potom rádýlkem vykrajovat různé tvary a smažit v rozpáleném tuku. Ještě teplé obalit v moučkovém cukru nebo hodně pocukrovat. Nejlepší jsou ještě teplé.
...více »
Šátečky kynuté za studena
mirča 13. 8. 2021Komentáře: 34, posl.: 16. 3. 2009

Potřebujeme: 1/2 kg hladké mouky
1 Hera (rozpustit)
6 rovných lžiček cukru krupice
2 celá vejce
5 dkg kvasnic nebo půl pytlíčku sušených
sůl
Smícháme mouku, cukr, sůl, nasypeme nebo rozdrobíme kvasnice, ...více »
Jednoduché ovocné knedlíky
Soňa 23. 8. 2022Komentáře: 1, posl.: 11. 7. 2006

Potřebujeme: 30g tuku, 200g tvarohu, 500g hrubé mouky, asi 1/2 l mléka, 2
vejce, sůl, ovoce (čerstvé jahody, meruňky
Postup: V míse promícháme tuk, tvaroh, mouku a sůl s vejci a mlékem ...více »
Kaše z laskavce
Vanda Švehlová 27. 10. 2016Komentáře: 0, posl.:

Milovali ho domorodí Indiáni
Amarant pochází z Ameriky, kde si na něm pochutnávali domorodí Indiáni. Do Evropy dle dochovaných záznamů dorazil až poté, co byla objevena Jižní Amerika.
Obsahuje cenné bílkoviny
...více »
Amarantová kaše
Helga 20. 12. 2015Komentáře: 0, posl.:

Příprava kaše je velice jednoduchá: do hrnce dáme mléko, vsypeme amarantové vločky a vaříme tak dlouho, dokud kaše není podle ...více »
Pendrek aneb když lékořice léčí
Barbora Roháčová 22. 1. 2015Komentáře: 0, posl.:

Už Vašek Neckář zpívá v jedné své písni: Rozhod jsem se léčit lásku lékořicí...
Co o ní vlastně víme?
Lékořice měří skoro půldruhého metru a je to zajímavá a krásná bylina.
Nevím, zda chcete léčit lásku a věříte lékořici, ale pokud máte trávicí potíže nebo kašel, můžeme ji s klidným svědomím doporučit.
...více »
Kandys – lepší než bílý cukr
Jana Kučerová 14. 6. 2014Komentáře: 0, posl.:

Hnědý kandys je velice zajímavé sladidlo. Vyrábí se krystalizací obrovského množství cukerného roztoku. A kdo chce hnědý (kandys totiž existuje i bílý), tak použije pro výrobu z karamelizovaného cukru, tedy takového, který se zahřeje.
Výborně se hodí do silných čajů, ale i do kávy. Pokud ale spěcháte, dejte raději přednost ...více »
TVAROHOVÉ KNEDLÍKY S JAHODOVOU OMÁČKOU
Petr Žemlička 28. 4. 2014Komentáře: 1, posl.: 30. 4. 2014

400 g tvaroh
2 ks žemle
120ml mléka
2 ks vejce
120 g hrubé mouky
600 g jahod
80 g cukr moučka
vanilkový cukr, špetka soli
Postup:
Z mouky a žemle, kterou oloupeme a nakrájíme na kostičky, mléka, soli a vajec uděláme těsto, ze kterého vytvarujeme malé knedlíčky a uvaříme je ve vařící vodě.
Při vaření knedlíčky odlepujeme ode ...více »
Pudink s ovocem a se šlehačkou
Vanda Švehlová 29. 10. 2012Komentáře: 1, posl.: 30. 10. 2012

Skvělou dobrotu si vyrobíme velmi snadno. Pozor, miska by měla být větší, aby se vám tam všechny laskominky vešly :-)
Potřebujeme:
Pudink (vaříme dle návodu), banány, piškoty, kiwi nebo jahody, karamelový dresink, šlehačka
Do misek dáme na dno piškoty a tenké plátky banánu, kiwi nebo jahod.
...více »
Závislost na čokoládě
Ajsha 30. 12. 2021Komentáře: 33, posl.: 4. 3. 2009

Proč vůbec někdo potřebuje sníst spoustu čokolády, aby se cítil lépe? Jednak v tom hraje svoji roli psychika a pak také látky, které ...více »
Kynuté knedlíky vařené v páře od Bety
Bety 27. 4. 2021Komentáře: 25, posl.: 5. 6. 2007

Co budeme potřebovat:
Na kvásek:
0,25 l mléka
lžíci cukru
1 kostku (42 g ) droždí
Dále:
500 g polohrubé mouky
trošku ...více »