Rodinné recepty
Cibulový sirup - a něco navíc
Barbora Roháčová 18. 9. 2019Komentáře: 0, posl.:
Je štiplavá, aromatická, zdravá a snad kromě moučníků a sladkých jídel ji můžeme přidat do každého pokrmu. Cibule také prospívá zdraví, a proto je dobré mít jí na zimu o pár kousků více.
Nevoní, štípe, ale také léčí
Cibule je sice aromatická, zatěžuje náš dech a když ji loupeme a krájíme, tak nám často tečou slzy proudem, ale to všechno se dá vydržet.
Cibulová šťáva proti kašli
...více »
Koprová omáčka, kterou si zamilujete!
Jana Kučerová 3. 2. 2018Komentáře: 0, posl.:
Jednodušší, ale o mnoho lahodnější verze koprové omáčky. Neplést si s kopračkou, nedobrou to omáčkou ze školních jídelen.
Potřebujeme:
- hovězí maso
- vejce
- brambory
- kysanou smetanu
- sůl
- čerstvý či mražený kopr
Maso můžeme buď uvařit, nebo ho podusíme na pánvi doměkka. Vyndáme ho a na tu stejnou pánev vlijeme kelímek kysané smetany. Opatrně prohříváme, až smetana ...více »
Neapolské špagety
Hana K. 24. 1. 2018Komentáře: 0, posl.:
Těstoviny jsou u nás doma oblíbené, je to rychlé jídlo. Někdo říká, že se po nich tloustne, jiný zase, že patří k těm dietnějším. Nevím, jak to je, nepřejídáme se, a tak ani netloustneme. Nabídnu vám recept na Neapolské špagety, je to rychlé a moc dobré.
Potřebujeme:
200 g špaget (ale lze nahradit černými špagetami nebo zelenými, špenátovými těstovinami), 1 cibuli, 1 červenou ...více »
Mrkvová pomazánka
I.T. 12. 1. 2015Komentáře: 0, posl.:
Rychlá, sytá, levná, vynikající pomazánka. Pošmáknou si hlavně milovníci ostřejší chuti.
Potřebujeme:
3 obdélníčky taveného sýra, 2 karotky, 3 stroužky česneku (žlučníkáři raději opatrně), 1 polévkovou lžíce Flory nebo jiného rostlinného tuku.
Mrkev najemno nastrouháme, přidáme tavený sýr, 1 polévkovou lžíci Flory a důkladně rozmačkaný česnek. Vše dohromady ušleháme ...více »
Hermelín plněný zelím v bramborovém těstíčku
Bertice 15. 8. 2022Komentáře: 8, posl.: 5. 8. 2009
Potřebujeme:
2 hermelíny, 200 g kysaného zelí, 10 dkg šunky nebo salámu, 2 brambory, 2 plátky šunky na zabalení hermelínu, vejce, mouka, špetka majoránky, soli a kmínu, 5 Dg uzeného špeku, půl cibule, 2 stroučky česneku, trochu cukru na dochucení zelí, olej na smažení.
Oba hermelíny rozpůlíme, částečně vydlabeme a naplníme náplní se zelí.
Náplň: Na pokrájeném špeku osmahneme ...více »
Pikantní drůbeží játra
Ivana Tichá 18. 2. 2010Komentáře: 1, posl.: 21. 2. 2010
Trošku ostřejší chuť, ale moc dobré :-)
Potřebujeme:
- 300 g drůbežích jater, 100 g uzeného špeku, 3 polévkové lžíce oleje, 1 paličku česneku (případně méně, co kdo snese), sojovou omáčku, 1 malý kečup, 1 kávová lžička koření Zlaté kuře s rozmarýnem, hladkou mouku na obalení, sůl a pepř.
Postup:
Játra opláchneme a obalíme v mouce. Uzený špek nakrájíme na tenké ...více »
Játrová roláda
Betyna 12. 3. 2022Komentáře: 2, posl.: 15. 7. 2007
Jsme rádi, že vám můžeme nabídnout osvědčenou dobrotu od čtenářky Betyny. Tentokrát je to výborná játrová roláda...
Potřebujeme:
1 tácek kuřecích jater (cca 500g)
3 rohlíky
3 celá vejce
3 lžíce sádla
drcený česnek, sůl, pepř, majoránka a koření podle vlastní chuti (grilovací apod.)
- umělohmotné střívko na tlačenku (k dostání běžně v papírnictví)
- provázek na ...více »
Kysané zelí - jak na to
Barbora Roháčová 8. 7. 2019Komentáře: 0, posl.:
Kysané zelí je tradiční a oblíbené české jídlo, ale hodně se používá i v národních kuchyních třeba v Nizozemsku, Estonsku, Lotyšsku a dalších severských, středoevropských a východoevropských kuchyních.
Neocenitelným se kysané zelí stalo při zámořských plavbách v letech 1550 – 1750 – byl to cenný zdroj vitamínů a minerálů v prevenci proti obávaným kurdějím, které kosily nemocné. ...více »
Kuřecí polévka thajská
Uršula 30. 1. 2018Komentáře: 0, posl.:
Podstatou thajské kuchyně je kontrast i harmonie. Sladké, kyselé, ostré a slané tvoří vyvážený celek tak, kde žádná chuť nepotlačí ostatní. Rozmanité klima Thajska, které zahrnuje hory na severu a přímořské oblasti na jihu, se odráží i ve stejně rozmanitém thajském jídelníčku.
V thajské kuchyni se prolínají vlivy východních i západních zemí. Kokosové mléko, mořská strava a ovoce hrají ...více »
Eintopf špagety z jednoho hrnce
P. 4. 3. 2015Komentáře: 0, posl.:
Máte chuť na dobré těstoviny, ale jste líní připravovat omáčku? Pokud nemusíte polotovary (i když taková veganská Alnatura boloňská omáčka...hmm) a lenost nelze přemoct, je tu jednoduché a efektivní řešení. Uvařte těstoviny i omáčku dohromady v jednom hrnci! Opravdu to funguje. Žádné zázraky od tohoto jídla nečekejte, jednoduchou, rychlou a chutnou večeři však určitě ano. Recept pro 4 osoby. ...více »
Maminčiny recepty
Barbora Roháčová 4. 9. 2013Komentáře: 0, posl.:
Na knižním trhu je nepřeberné množství kuchařských knih. Od receptů z domácí či zahraniční kuchyně přes kuchařky známých osobností až po příručky, které doporučují stravu třeba podle krevních skupin. Znám ovšem bonmot: „Ženy rády kupují kuchařské knihy, ale vaří podle receptů po mamince.“
Zvláště dříve totiž bylo nepsaným pravidlem, že se umění vařit, včetně osvědčených receptů, ...více »
Hříbkové halušky
Bertice 20. 5. 2009Komentáře: 0, posl.:
Potřebujeme:
4 větší brambory, hladká mouka, sůl, 20 dkg hříbků nebo žampionů, cibule, trochu sádla, 4 plátky vykoštěné kotlety nebo libové krkovičky, trochu kmínu.
Brambory nastrouháme, vytlačíme vodu, zahustíme moukou, osolíme. Z těsta uvaříme halušky - buď přes sítko protlačujeme nebo oddělujeme z prkénka kulatým nožem. Vodu mírně osolíme. Po uvaření propláchneme a ...více »
Výborné toasty
Ivana Tichá 19. 5. 2022Komentáře: 0, posl.:
Občas nás honí "mlsná" a snesli bychom i nějakou tu kaloričtější dobrotu. Proč nezkusit zapékané toasty?
Potřebujeme:
- cibuli
- kečup jemný
- nastrouhaný eidam
- 3 vejce
- 1 balení světlého toastového chleba
- česnek podle chuti
- slanina podle chuti
- špetka pepře, špetka soli.
Umícháme směs z cibule, kečupu a nastrouhaného sýra. Umícháme ...více »
Rychlé plněné papriky
Katka 30. 10. 2021Komentáře: 0, posl.:
V naší rodině jsou oblíbené plněné papriky. Jsou moc dobré, když se snědí čerstvě připravené, ale snad ještě lepší jsou druhý den, když se rozleží. Proto jich vždycky dělám hromadu, aby zbyly. Omáčka k nim nutná není.
Potřebujeme: zelené úzké papriky (ne silnostěnné), sýr eidam vcelku, šunkový salám vcelku (nebo jakýkoli měkký salám, záleží na vaší chuti), špetičku soli, olej
...více »