Přílohy
Pražené sýrové kuličky
I. Tichá 18. 2. 2013Komentáře: 0, posl.:

- 300 g uzeného sýra
- 60 g hladké mouky
- 200 – 300 ml mléka
- 50 g másla
- 4 žloutky
- mletý pepř
- majoránku
- mletý kmín
- vegeta
- sůl
- hladkou mouku na obalení
- 1 vejce
- strouhanku
- olej
POSTUP
Na másle opražíme hladkou mouku do zlata, zalijeme mlékem a připravíme hustější zápražku, kterou ochutíme pepřem, majoránkou, ...více »
Čočka
Stanislava Jarolímková 30. 9. 2009Komentáře: 0, posl.:

Její příznivé účinky na lidský organismus prokázaly zkušenosti získávané po staletí. Například v 18. století ji někteří lékaři doporučovali jako lék pro děti, které onemocněly spalničkami či neštovicemi, nebo ji považovali za prostředek vyvolávající pocení.
Lidové léčitelství doporučovalo odvar ze ...více »
Pražené sýrové kuličky
Ivana Tichá 13. 4. 2022Komentáře: 0, posl.:

- 300 g uzeného sýra
- 60 g hladké mouky
- 200 – 300 ml mléka
- 50 g másla
- 4 žloutky
- mletý pepř
- majoránku
- mletý kmín
- vegeta
- sůl
- hladkou mouku na obalení
- 1 vejce
- strouhanku
- olej
POSTUP
· Na másle opražíme hladkou mouku do zlata, zalijeme mlékem a připravíme hustější zápražku, kterou ochutíme pepřem, majoránkou, ...více »
Kuskus místo rýže. A nevaří se!
Blanka 16. 9. 2012Komentáře: 0, posl.:

Tedy žádná slovní hříčka, jak jsem si myslela, když jsem před mnoha lety ve vegetariánské restauraci na jídelním lístku tohle slovíčko poprvé četla.
Kuskusem se dají výborně nahradit brambory, které nejsou až tak zdravé, ale především rýže nebo těstoviny.
Přidává se, hlavně v cizích zemích, i do zeleninových pokrmů nebo se ...více »
Bosáky po pošumavsku aneb chlupaté knedlíky
ivbara 17. 7. 2021Komentáře: 8, posl.: 18. 1. 2008

Recept na Bosáky po pošumavsku zaslala čtenářka ivbara. Jak je hodnotí? "Jsou vynikající třeba ke kachně, ale první den chutnají i jen s máslem a druhý den na cibulce s vajíčky..."
Jak bosáky připravíme?
Stejné množství syrových, co ...více »
Kysané zelí ve smetaně
Šmudlinka 22. 2. 2022Komentáře: 1, posl.: 12. 7. 2007

Možná znáte knedlo zelo vepřo, ale proč si někdy nevylepšit jednu přílohu na úplně jiný způsob?
Potřebujeme:
-kysané zelí
-smetanu
Kysané zelí je nejlepší jen krátce povařené, jinak se v něm ztrácejí vitamíny a minerály a stává se tíže stravitelným.
Proto ho jenom ohřejeme v hrnci a pak zalijeme smetanou. Krátce povaříme, ...více »