Polévky
Česnečka
Barbora Roháčová 19. 8. 2022Komentáře: 2, posl.: 19. 2. 2016
Vynikající polévka, jednoduchá, zdravá a v tomto ročním období aktuální.
Potřebujeme:
Na 1,5 l polévky 4 stroužky česneku, brambory na kostičky, dvě polévkové lžíce sádla, kmín, majoránku, sůl, bujón, vejce, pažitka.
Postup:
Do hrnce s vodou dáme na kostičky nakrájené brambory a vaříme. Přidáme sůl, kmín (kdo nechce, nemusí), majoránku. Mezitím si utřeme česnek – ...více »
Pravá maďarská zelňačka
Helena 10. 8. 2021Komentáře: 5, posl.: 21. 2. 2013
Zelňačka a recept na ni, který má kořeny až v Maďarsku. Kdo ochutnal, olizoval se a nedá na ni dopustit.
Je to naše nejoblíbenější polévka. Výborná, sytá, dobře se po ní tráví. Když si ji dáte s chlebem, obejdete se bez druhého jídla. Maminka měla příbuzné v Maďarsku, tuto polévku ji naučila vařit její maminka, tedy moje babička.
Zelňačku děláme u nás doma často, má říz a ...více »
Srbská čorba à la lenig
lenig 29. 1. 2022Komentáře: 3, posl.: 2. 2. 2011
Za poslední roky se mi dostaly do rukou 2 recepty na Srbskou čorbu, vyzkoušela jsem oba, ale časem jsem recept zjednodušila takto:
Ingredience:
2 kuřecí prsa
2 mrkve
1/2 celeru
1 kořenová petržel
1 cibule
3-4 brambory
l mražené lečo (pokud není, lze nahradit 2 rajčaty a 1-2 čerstvými paprikami)
nové koření, sůl, pepř, bobkový list, chilli papričky
Na kapce oleje zpěníme ...více »
Ředkvičková polévka
Bertice 26. 3. 2022Komentáře: 1, posl.: 16. 6. 2009
Dnes přinášíme recept na ředkvičkovou polévku. Nechte si chutnat!
Potřebujeme:
1 cibuli, 2 svazečky ředkviček, 2 svazečky pažitky, 1 lžíce tuku, 3/4 l masového vývaru, muškátový oříšek, 1/8 l smetany - šlehačky, 1 žloutek, 1/8 l vína, nejlépe ryzlink.
Oloupanou cibuli, nasekané nepoškozené lístečky ředkvičky a opranou okapanou pažitku rozsekáme a krátce podusíme na tuku. Zalijeme ...více »
Srbská čorba
lenig 27. 4. 2022Komentáře: 4, posl.: 30. 1. 2009
Vážení a milí přátelé, chodím denně na obědy a tuhle jsme všichni u stolu dumali, cože nám to dali za výbornou polévku. U nás v jídelně vaří vždycky chutné polévky, ale zde jsme se shodli na tom, že ta dnešní je úplně nej…a chutnala nám i více než „druhé“ jídlo..
Líná huba, holé neštěstí…. řekla jsem si a požádala hlavní kuchařku o recept!
Jsem kamarádka a tak se s Vámi podělím :-) ...více »
Cingrlingová polívka
ivbara 21. 12. 2007Komentáře: 0, posl.:
Cingrlingová - znamená ode všeho něco, a tuto polévku mám spojenou s vánoci, i když je to v podstatě zeleninová polívčička s houbami.
Vařím ji každý rok místo rybí polévky, kterou děti ani já nejíme. Dá se do ní přidat pro chuť kapří mlíčí, ale já osobně ho nedávám.
Potřebujeme:
Kořenovou zeleninu nastrouhanou(mrkev, celer, petrzel dle chuti), máslo na osmažení zeleniny, ...více »
Tarator - studená okurková polévka
Šmudlinka 4. 8. 2007Komentáře: 3, posl.: 5. 8. 2007
Je báječným osvěžením pro letní dny. Je to sice polévka, ale pokud snížíte množství jogurtu na spojení, vznikne osvěžující salát.
Tato studená delikatesa je známá pod názvem tarator a pochází z Bulharska. Podle některých receptů se do té pravé přidává i kousek nastrouhané cibule.
Potřebujeme:
3 stroužky česneku
špetku soli
2 lžíci oleje, nejlépe olivového
1 větší ...více »
Domácí čínská polévka
lenig 22. 6. 2021Komentáře: 37, posl.: 8. 2. 2009
Milí přátelé, posílám vám k vyzkoušení výbornou a přitom dietní polévku, kterou vymyslel jeden můj přítel. Polévku jsem vyzkoušela a musím říci, že chutnala nejen mně, ale i mému partnerovi!
DOMÁCÍ ČÍNSKÁ POLÉVKA
Ingredience:
sáček čínské zeleniny
hrstička sušených hub
pórek
kousek kuřecích prsíček
chilli koření
sojová omáčka
lžíce solamylu
sůl, Podravka ...více »
Krémová dýňová polévka
Zuzana 26. 10. 2021Komentáře: 0, posl.:
Podzim zlátne, a tak proč si nedopřát polévku ze zlatavé dýně? Je lahodná a neznám nikoho, komu by nezachutnala.
Potřebujeme:
1 kg oranžové dýně, 300 g brambor typu B či C, 2 středně velké cibule, 4 stroužky česneku, 2 menší mrkve, 1,75 litru kuřecího vývaru, 3 až 4 polévkové lžíce másla, případně trochu soli či špetička pepře
Dýni zbavíme slupky a semínek a nakrájíme na ...více »
Přibíranda, která chutnala i prezidentovi
Barbora Roháčová 8. 2. 2022Komentáře: 0, posl.:
Tento recept patří v naší rodině k takzvanému rodinnému stříbru. Babička mého manžela vařila tuto polévku, které se říká přibíranda, dokonce na Hradě samotnému prezidentovi Benešovi. Prý mu chutnala.
Potřebujeme: brambory, cibuli, kmín, sůl, mléko, hladkou mouku, ocet, případně vejce
Poznámka: množství vody a mléka je v poměru jedna ku jedné, obvyklá dávka je půl litru mléka, a ...více »
Polévka z červené čočky na kari
Vanda Švehlová 5. 10. 2015Komentáře: 1, posl.: 21. 11. 2015
Je vynikající, má říznou chuť, podporuje trávení a zvládne ji úplně každý. Co budeme potřebovat?
Červenou čočku, cibuli, česnek, olej, brambory, pórek, zelenou papriku, bujón, rajčatový protlak, sůl, kari koření
Na oleji zpěníme nadrobno nakrájenou cibulku. Když zesklovatí, přidáme utřený česnek (každému dle jeho chuti), mírně osolíme, přidáme kari a ještě chvíli mícháme. ...více »
Dýňová krémová polévka
Barbora 23. 10. 2011Komentáře: 9, posl.: 26. 11. 2011
Zahoďte zábrany, pokud jste odkojeni bramboračkou nebo nudlovou polévkou, a zkuste využít darů podzimu. Dýně je zatím stále nedoceněná surovina. Pro začátek doporučujeme zkusit jednoduchou polévku.
Na přípravu potřebujeme:
- 1 menší dýni Hokaido (vybíráme takovou, která není zejména u stopky nahnilá – někdy je v obchodě problém narazit na správnou velikost nebo kvalitu, protože ...více »
Jíška: jak ji správně připravit? Rady, tipy, triky...
Ivana Lochmanová 25. 4. 2021Komentáře: 0, posl.:
Stačí rostlinný olej nebo máslo a hladká mouka. To jsou základní ingredience pro jíšku neboli zásmažku. Jenže jak je možné, že se někdy povede a jindy tvoří hrudky a zkazí dobrý dojem z pokrmu, který jsme připravovaly tak dlouho? Je to věda, udělat dobrou zásmažku, nebo je chyba v surovinách? Od obojího trochu.
Jíšku (tuk, mouka) používáme hlavně do polévek, ale také do některých ...více »
Špenátová polévka
Jana Kučerová 28. 4. 2022Komentáře: 9, posl.: 12. 4. 2009
Potřebujeme:
1/2 sáčku mraženého sekaného špenátu
4 menší brambory
2 -3 stroužky česneku
250 ml mléka
kousek másla
lžičku olivového oleje
petrželku
sůl
Postup:
V kastrolu rozehřejeme máslo a aby se nepřepalovalo, přidáme lžičku oleje. Pak přidáme brambory na kostky, mražený špenát a jemně orestujeme. Kdo má rád výraznější chuť, může použít kořenicí směs, ...více »
Kulajda po pošumavsku
ivbara 5. 6. 2022Komentáře: 3, posl.: 8. 1. 2008
Tento recept doporučuji těm, co nemají rádi kopr :-)
Potřebujeme:
- 2 - 3 brambory
- větší hrst sušených hub
- menší cibuli, mrkev
- bobkový list, nové koření a pepř, sůl
- polohrubou mouku a mléko nebo smetanu
- vařená vajíčka (jedno na osobu)
Dáme vařit houby (sušené nebo syrové, dají se použít i nakládané, ale ty nevaříme tak dlouho), cibuli nakrájenou na ...více »
Bramboračka jako řemen
Šmudlinka 19. 9. 2007Komentáře: 0, posl.:
Co patří do správné bramboračky?
Možná víte:
- brambory
- mrkev
- celer, petržel
- kedluben
- květák
- houby
- majoránka
- voda, sůl
- máslová jíška, která ji dodá charakteristickou máslovou vůni
Můžeme začít jíškou, kterou zasypeme zeleninou, dolijeme vodou a přidáme koření a houby. Vaříme doměkka.
Jíšku lze přidat i nakonec, ovšem nezapomeňte, že do ...více »
Tajemství dobrého vývaru
Šmudlinka 29. 5. 2021Komentáře: 5, posl.: 10. 7. 2007
Naše babičky považovaly vývar za vrchol kuchařského umění a také všeobecně posilující prostředek, ba někdy i léčivý...
Jak ho ale udělat správně?
Základní recept:
- 200-500 g masa
- 1 - 1,5 l vody
- celý pepř
- celé nové koření
- cibule
- kořenová zelenina (mrkev, petržel, celer)
- sůl
To je základní recept na vývar. Podle libosti a zvyklostí ho lze ...více »
Zkuste dobrotu, uvařte boršč!
lenig 2. 11. 2021Komentáře: 11, posl.: 15. 3. 2007
Recept na vynikající boršč nám poslala čtenářka s nickem "lenig". Takže jí dejme slovo...
Nabízím vám recept na boršč, jak ho vařím já.
Nejprve seznam ingrediencí:
20 dkg hovězího masa
20 dkg vepřového masa
20 dkg uzeného masa (nebo dobré klobásy)
10 dkg mrkve
10 dkg celeru
10 dkg petržele
20 dkg hlávkového zelí
4 ks rajčat
4-6 brambor
1 cibule ...více »
Chlebová polévka: kdysi jídlo chudých, dnes zpestření jídelníčku
Venušanka 10. 11. 2021Komentáře: 1, posl.: 4. 8. 2006
Jedly jste ji někdy? Ne? Tak ji zkuste, je to docela zajímavá změna. Příprava chlebové polévky je velice jednoduchá, rychlá a polévka je nízkokalorická.
Ingredience se snad najdou v každé domácnosti. Neuvádíme však přesný poměr, protože hodně záleží na kvalitě složek, třeba na tom, jak je zeleninový vývar hustý nebo jaký druh chleba použijeme.
Potřebujeme:
chléb, ...více »
Maminčina zelňačka
Helena 4. 1. 2022Komentáře: 11, posl.: 7. 10. 2009
Naše nejoblíbenější polévka. Výborná, sytá, dá se jíst kdykoli. Když si ji dáte s chlebem, obejdete se bez druhého jídla. Maminka měla příbuzné v Maďarsku, tuto polévku ji naučila vařit její maminka, moje babička.
Zelňačku děláme na Štědrý den večer, ale také v teplých letních dnech, má říz a dobře se po ní tráví. Zlepší chuť k jídlu. Neuvádím přesný rozpis, vařím ji od oka a ...více »