Nápoje
Český turek a ostatní káva
Eduard Straka 29. 3. 2011Komentáře: 9, posl.: 30. 3. 2011
K ranním rituálům valné většiny lidstva neodmyslitelně patří i šálek černé a voňavé kávy.
Její pravlastí je Afrika, konkrétně Etiopie, kde doposud rostou divoké kávovníky. Odtud se dostala do Arábie, která je považována za kolébku pití kávy. K nám ji přivezl ze své cesty do Cařihradu Kryštof Harant z Polžic a Bezdružic a Heřman Černín z Chudenic na konci 16. století. Ale k jejímu ...více »
Není čaj jako čaj
Lucka Kaloudová 19. 4. 2010Komentáře: 0, posl.:
Na trhu je dnes k dostání nepřeberné množství druhů čajů. To, co však obvykle luhujeme v horké vodě, má s čajem společného jen pramálo. Jak se v tom všem vyznat? Přečtěte si náš malý přehled u nás běžně dostupných čajů…
Zelený čaj – je považován za starý léčivý nápoj, který lidstvo zná již více než 4000 let.
Kromě toho, že napomáhá spalování tuků, byly rovněž prokázány příznivé ...více »
Tajemství čaje Pu-Erh
Zlata Ptáčková 8. 9. 2022Komentáře: 2, posl.: 11. 3. 2011
Univerzální lék na civilizační choroby Čaj. Slůvko znící zcela obyčejně, nápoj ale vskutku neobyčejný. Někdo si bez něj nedokáže představit začátek nového dne, jiný ho zase pije jen když je nemocný. I samotná historie této lahodné tekutiny je plná záhad a legend.
Představme si jeden z nejstarších a nejkvalitnějších čínských čajů - Pu-Erh. Nejenže si chvilky s ním zamilujete, ...více »
Medovina - nápoj z nejlahodnějších
Leona Roháčková 4. 6. 2008Komentáře: 11, posl.: 7. 6. 2008
Medovina v našich zemích původně nahrazovala téměř všechny lihoviny. Byla obětním darem, vkládala se do hrobu mrtvým, pila se pro radost. Až do 15. století byla vyhledávaným nápojem a její výrobci, medníci, váženými občany.
K výrobě medoviny se nejdříve používaly zbytky medových pláství, na které se nalila voda a všechno se nechalo kvasit. Stačilo několik dnů a vznikl chutný a ...více »
Pečený čaj
Betyna 5. 10. 2007Komentáře: 1, posl.: 5. 10. 2007
Potřebujeme:
1 kg červený rybíz
1 kg jakékoliv jiné ovoce, ale ne citrusy
(nebo pomíchat ovoce , celkem 2 kg)
1 kg krystalového cukru
2 lžičky mleté skořice
(může být i 5 ks hřebíček, někdo dává i badyán)
Na závěr 2 dl rumu
Postup:
Ovoce pomíchat, větší a tužší ovoce nakrájet na kousky, smíchat s kořením.
Rozložit na plech s vysokým okrajem na ...více »
Pár rad, jak nezkazit kouhoutí ocas...
Vanda Švehlová 21. 10. 2009Komentáře: 0, posl.:
Tak aby bylo jasno: kohoutím ocasem máme na mysli míchané nápoje, nic víc, nic míň. Cocktail, tedy míchaný nápoj, připravený z lihovin, vznikl v Americe koncem 16. století.
Vůbec první míchané nápoje ale vznikaly již ve starověku. Kombinace to občas byly docela divoké. Hlavní ingrediencí bývalo víno, ale používaly se i šťávy z nejrůznějších plodů, samozřejmostí bývalo exotické ...více »
Kolik druhů kávy znáš, tolikrát jsi člověkem
Venušanka 30. 5. 2006Komentáře: 0, posl.:
Šálek kávy. Pro někoho, hlavně po ránu, nezbytně nutná vzpruha, pro jiného každodenní rituál a první věc, kterou udělá, když přijde do práce. Káva je vynikající nápoj a není snad nikdo, kdo by kávu neochutnal nebo ji neuměl připravit. Je to jeden z nejpopulárnějších nápojů na zeměkouli. Klasického "turka" zná asi každý, ale co takové cafe mocha, granita nebo cappuccino ...více »
Víte, co s vámi dělá káva?
Eduard Straka 8. 3. 2011Komentáře: 0, posl.:
Za objev populárního nápoje prý vděčíme kozám. Jejich pastevec, jménem Kaldi si totiž všiml, že kozy, pasoucí se na jakýchsi keřících jsou čilejší a v noci se jim nechce spát. Vyzkoušel sníst pár plodů z keře a byl svěží jako ty kozy.
Takže díky všímavému pastevci koz máme vynikající nápoj na zahnání ospalosti, zvýšení koncentrace, probuzení líné šedé kůry mozkové nebo na ...více »
Dietní kola je lehčí
Robert L. Wolke 15. 6. 2009Komentáře: 0, posl.:
Můj kamarád tvrdí, že rozezná dietní kolu od klasické, aniž by je otevřel nebo si přečetl etikety. Je to možné?
Zřejmě ano. Není to složité a funguje to i s pepsi. Je to založené na skutečnosti, že plechovka dietní koly je o něco lehčí než plechovka s klasickým nápojem.
Klasická kola je slazená cukrem, sacharózou nebo fruktózou (ovocný curk), maltózou (sladový cukr) nebo ...více »
Zdravé hubnoucí šťávy
Ivana Lochmanová 1. 2. 2009Komentáře: 4, posl.: 2. 2. 2009
I ženy, které nejsou posedlé dietami, občas zatouží zbavit se nějakého toho kilogramu navíc. Nemáme ale čas promýšlet, kolik který pokrm obsahuje kalorií a upřímně, těžko měnit jídelníček ze dne na den pro celou rodinu, když ostatní hubnout nechtějí nebo nepotřebují.
Chtělo by to se více hýbat, ale zase, kde na to brát čas? Tudy taky cesta často nevede. Poradíme vám, jak na sobě ...více »
Je libo speciální kávu?
šmudlinka 12. 2. 2008Komentáře: 17, posl.: 18. 2. 2008
Nemusíme mít pořád jen turka, ale kávu lze připravit na mnoho lahodných způsobů. Přináším několik inspirací pro milovníky černého voňavého nápoje.
Káva Frappé
Frappé si poslední roky u nás získává takovou oblibu, že se prodává už i v plechovkách a krabičkách. O co se jedná? Je to káva, do které se přidává mléko a kostky ledu na ochlazení. Spolu s cukrem se pak nápoj míchá v ...více »
Cukr, káva, limonáda, čaj - jak připravit nejoblíbenější nápoje?
Ivana Lochmanová 1. 10. 2006Komentáře: 5, posl.: 9. 7. 2009
Víte, jak připravit výborný šípkový čaj, aniž byste přišli o vitamín C? Nebo jak znásobit vůni kávy? A proč se káva nemá ohřívat? Přinášíme pár rad, které se přípravy nejoblíbenějších nápojů týkají...
Dobrý šípkový čaj získáme, když drcené šípky vylouhujeme ve studené vodě zhruba patnáct až dvacet minut a pak vodu přivedeme k varu. Odstavíme a necháme ještě čtvrt hodiny vyluhovat. ...více »
Banánový koktejl s čokoládovými hoblinkami
Lenka 6. 8. 2010Komentáře: 1, posl.: 14. 8. 2010
Nabádali jsme vás, ať více pijete. Možná jste bezradná, protože čaj už nemůžete ani vidět, minerálka je bez chuti, džus vám nechutná. Co takhle dát si rychlý banánový koktejl? Připravíte ho během chvilky. Chutná dospělým i dětem a dokonce i lehce zasytí.
Připravíme si: banány, které oloupeme a nakrájíme na kolečka, studené mléko, pomerančovou šťávu (lepší je přírodní, vymačkaná z ...více »