Svět slov

Vyhledávání

Nejčtenější za rok

Moudrosti do hrsti

Vynález minisukně je stejným pokrokem v módě jako v technice konstrukce parolodi; o jejích výhodách se její vynálezce Robert Fulton svého času vyjádřil takto: „Nyní nejsme již závislí na tom, až zafouká vítr.“
(Bennet Cerf)

Maso

Jak hýčkat maso

Ivana Lochmanová 3. 5. 2018
Komentáře: 0, posl.:
Jak hýčkat maso Není umění v záplavě potravin, které jsou v obchodech, vybrat ty, co nám budou chutnat. Uměním je ale uchovávat je doma tak, aby se nezkazily. Obzvlášť pokud se vracíme tak pozdě z práce, že vaření teplé večeře, k níž jsme si před týdnem obstaraly zaručeně čerstvé ingredience, zoufale odkládáme.

Podívejme se nejprve na maso. Když ho kupujeme, tak by mělo mít jasně červenou barvu ...více »

Kuřecí prsíčka plněná dýní

Petr Žemlička 24. 3. 2022
Komentáře: 0, posl.:
Kuřecí prsíčka plněná dýní KUŘECÍ PRSÍČKA PLNĚNÁ DÝNÍ
Recept šéfkuchaře hotelu Horizont v Peci pod Sněžkou Jiřího Švestky:

SUROVINY NA 4 PORCE:
600g kuřecí prsa
40g dýně
2ks vejce
1ks houska
20g mandlové lupínky
30g máslo
10g petrželová nať
30ml smetana
20g tavený sýr
40g olivový olej
sůl, bílý pepř

POSTUP:
Z dýně a housky nakrájené na malinké kostičky, mandlových ...více »

STEAK Z TELECÍ PEČENĚ SE ZELENÝM CHŘESTEM

Petr Žemlička 17. 3. 2022
Komentáře: 1, posl.: 1. 4. 2014
STEAK Z TELECÍ PEČENĚ SE ZELENÝM CHŘESTEM Steak servírovaný se smetanovými bramborami

SUROVINY NA 4 PORCE:

800 g telecí pečeně
160 g chřest
50 g olivový olej
60 ml bílé víno
80 g máslo
sůl, pepř

Telecí pečeni nakrájíme na plátky, jen jemně naklepneme, osolíme a opepříme.

Olej rozehřejeme na pánvi a maso po obou stranách zprudka opečeme.

Poté jej dáme na gril, kde ho opékáme po obou ...více »

Speciality od našich babiček

Petr Žemlička 8. 10. 2013
Komentáře: 1, posl.: 9. 10. 2013
Speciality od našich babiček Vepřová líčka dušená na víně Suroviny pro 4 osoby

600 g vepřová líčka
120 g mrkev
120 g celer
50 g cibule
10 g česnek
0,5 dcl červené víno

0,5 l vývar
60 g máslo
40 g olej
80 g hladká mouka
sůl, pepř, bobkový list, nové koření

Příprava
Umyté a odblaněné maso opečeme na tuku. Po ...více »

Kotlety po pařížsku

IT 18. 5. 2013
Komentáře: 0, posl.:
Kotlety po pařížsku Pro přípravu kotlety na pařížský způsob potřebujeme:

- 600 g vepřové kotlety

- 200 g uzeného masa

- 100 ml kysané smetany

- 50 g hladké mouky

- 2 vejce

- 2 lžíce mléka

- 100 g strouhanky

- koření na mleté maso

- sůl

- olej

POSTUP:

Kotletu umyjeme, usušíme, rozdělíme na 4 plátky a dobře naklepeme. Vyklepané plátky z obou stran ...více »

Jak uchovávat maso

Radilka 25. 1. 2013
Komentáře: 0, posl.:
Jak uchovávat maso Není umění v záplavě potravin vybrat ty, co nám budou chutnat. Uměním je ale uchovávat je doma tak, aby se nezkazily. Obzvlášť pokud se vracíme tak pozdě z práce, takže z vaření teplé večeře často sejde. Co s koupenými surovinami?

Podívejme se nejprve na maso. Když ho kupujeme, tak by mělo mít jasně červenou barvu (jistě, záleží na druhu, ale jistě víte, co tím myslím), v místě řezu ...více »

Podlévaný králík na paprice

Jan Sláma 12. 8. 2022
Komentáře: 6, posl.: 10. 7. 2012
Podlévaný králík na paprice Recept je velmi jednoduchý, leč jak brzy zjistíte, ne vždy dopadne dle vašich představ.

Potřebné suroviny jsou králík, zelenina na vývar, smetana, mletá sladká paprika.

Snad jsem na nic nezapomněl, případně připomenu v průběhu.

Začal jsem tak, že jsem dostal nápad na toto, jak už jsem psal, jednoduché jídlo. Králík byl v mrazáku, ale neměl jsem smetanu. Zvláštní je, ...více »

Koleno v alobalu na grilu

bertice 1. 12. 2021
Komentáře: 2, posl.: 31. 10. 2009
Koleno v alobalu na grilu Tento recept si schovejte na dny, kdy se oteplí a grilování bude zase patřit k oblíbeným aktivitám :-) Autorce se omlouváme, recept přišel v srpnu, ale zatoulal se mezi spam :-(

Tak a teď už se budeme věnovat dobrotě, která nás může, máme-li představivost, příjemně rozehřát a motivovat nás k tomu, abychom si toužebně přály když ne léto, tak aspoň jaro, kdy se dá grilovat venku :-)
...více »

Husa s nádivkou

Bertice 20. 11. 2021
Komentáře: 0, posl.:
Husa s nádivkou Seznam potřebných ingrediencí:

1 husa, 3 lžíce sádla, nádivka: 3 housky, 0,5 l vývaru s husích drobů a křídel, majoránka, 2 menší kyselá jablka, bylinková sůl, bazalka, petržel-kudrnka, česnek, máslo, cibule.

Husu vymažeme rozmačkaným česnekem s bylinkovou solí.

Připravíme si nádivku: housky namočíme ve vývaru.

Z vývaru vyjmeme křídla a droby - krom krku pomeleme ...více »

Ryba smrdí od hlavy

Vanda Švehlová 2. 6. 2022
Komentáře: 5, posl.: 31. 5. 2009
Ryba smrdí od hlavy Není umění v záplavě potravin, které jsou v obchodech, vybrat takové, co nám budou chutnat. Uměním je uchovávat je, aby se nezkazily. Obzvlášť pokud se vracíme tak pozdě z práce, že vaření teplé večeře, k níž jsme si před týdnem obstaraly zaručeně čerstvé ingredience, tvrdošíjně odkládáme.

Podívejme se nejprve na maso. Když ho kupujeme, tak by mělo mít jasně červenou (růžovou) barvu ...více »

Jelení kýta na šípkové omáčce

Petr Žemlička 19. 7. 2022
Komentáře: 0, posl.:
Jelení kýta na šípkové omáčce JELENÍ KÝTA NA ŠÍPKOVÉ OMÁČCE podávaná s domácím buclatým knedlíkem
Recept šéfkuchaře hotelu Horizont v Peci pod Sněžkou Jiřího Švestky:

SUROVINY NA 4 PORCE:
600g jelení kýta
30g cukr krupice
60g špek
25g med
100g mrkev
60g perník na strouhání
100g celer
50g šípkový džem
80g cibule
80g brusinky
60g olej
40g červené víno
60g máslo
1l vývar
50g ...více »

KUŘECÍ PRSÍČKA PLNĚNÁ MERUŇKAMI a s kuskusem

Petr Žemlička 25. 4. 2022
Komentáře: 0, posl.:
KUŘECÍ PRSÍČKA PLNĚNÁ MERUŇKAMI a s kuskusem Recept šéfkuchaře hotelu Horizont v Peci pod Sněžkou Jiřího Švestky:


SUROVINY NA 4 PORCE:

0,6 kg kuřecí řízky
0,04 kg chilli omáčka
0,12 kg meruňky
0,03 kg olivový olej
koření na kuře
0,4 kg kuskus
0,04 kg kedlubny
0,04 kg cuketa
0,04 kg mrkev
0,2 l smetana

sůl (dle chuti)
pepř (dle chuti)
0,04 kg mozzarella
0,05 kg hořčice
0,06 kg máslo

Postup:

Maso si ...více »

Husí prsíčko marinované

Petr Žemlička 7. 8. 2022
Komentáře: 0, posl.:
Husí prsíčko marinované HUSÍ PRSÍČKO MARINOVANÉ A PŘIPRAVOVANÉ
V SOUS VIDE, servírované s dýňovým pyré a bramborovými nočky s ricottou


Vynikající recept od šéfkuchaře hotelu Horizont v Peci pod Sněžkou....

Husí prsíčko

Suroviny na 10 porcí

Husí prsíčko 1500g, badyán 5g, fenykl 3g, nové koření 2g, skořice celá 3g, víno červené 100g, med 100g, hřebíček 1g, čerstvý rozmarýn 2 větvičky

Maso ...více »

Vepřová panenka ve slanině podávaná s houbovou omáčkou

Petr Žemlička 24. 2. 2022
Komentáře: 0, posl.:
Vepřová panenka ve slanině podávaná s houbovou omáčkou Recept na deset porcí:

Vepřová panenka 1500 g
Smetana ke šlehání 400 g
Lahůdková slanina 300 g
Máslo 100 g
Houby čerstvé 400 g
Sůl 10 g
Pepř ml. 3 g
Olej 100 g

Vepřovou panenku očistíme, nakrájíme na cca 150 g špalíčky, ...více »

Králík na pivě

Benediktýna 25. 1. 2022
Komentáře: 7, posl.: 5. 3. 2013
Králík na pivě Posílám recept, který je v naší rodině moc oblíbený. Je to zdravé dietní jídlo, jako příloha se může podávat nejen knedlík, ale třeba kuskus nebo rýže, brambory. Rychlá příprava, nezabere moc času. Sytý pokrm.

Potřebujeme:

- libovolný počet porcí králíka (u nás doma 4)
- olej
- hladkou mouku
- světlé pivo (2 lahve, nemusí se použít obsah obou)
- kyselé okurky
- sůl
- pepř
- ...více »

Pikantní masová náplň

I. T. 5. 5. 2022
Komentáře: 0, posl.:
Pikantní masová náplň Za necelou hodinu budete mít připravenou tuhle dobrotu z hovězího a uzeného masa.

Co potřebujeme?

- 150 g hovězího masa
- 200 g uzeného masa
- 5 rohlíků
- 5 vajec
- 5 stroužků česneku
- 300 ml mléka
- majoránka
- mleté černé koření
- sůl
- petrželová nať
- olej na vymaštění


POSTUP

Rohlíky pokrájíme na kolečka a zalijeme vlažným mlékem. ...více »

Chipsové nugetky

bertice 1. 1. 2022
Komentáře: 1, posl.: 8. 11. 2009
Chipsové nugetky Kuřecí maso patří mezi oblíbené suroviny. Co takhle zkusit něco nového? A proč ne rovnou „chipsové nugetky”?
Potřebujeme: 500 g kuřecích prsou, 2 bílé jogurty (2x 150 ml),karí koření, paprikové chipsy 200g, pepř
Postup: Do mísy dáme jogurty s karí kořením. Rukou rozdrtíme paprikové chipsy, a raději neujídáme ať nám vystačí...

Kuřecí prsíčka nakrájíme na ...více »

Halušky s hříbky

bertice 20. 12. 2021
Komentáře: 6, posl.: 20. 9. 2009
Halušky s hříbky Houbařská sezona je v plném proudu, proto nabízíme od čtenářky Bertice recept na Halušky s hříbky.

Potřebujeme:

4 větší brambory, hladká mouka, sůl, 20 dkg hříbků nebo žampionů, cibule, trochu sádla, 4 plátky vykoštěné kotlety nebo libové krkovičky, trochu kmínu.

Brambory nastrouháme, vytlačíme vodu, zahustíme moukou, osolíme. Z těsta uvaříme halušky: buď přes sítko ...více »

Gratinované kuřecí řízky s tolárky

Bertice 18. 1. 2022
Komentáře: 6, posl.: 9. 7. 2009
Gratinované kuřecí řízky s tolárky Potřebujeme:

4 kuřecí řízky, 2 plátky šunky, 150 g hříbků,30 g másla, 80 g strouhaného sýru, 2 lžíce oleje, sůl, zeleninová obloha a jako příloha bramborové tolárky nebo americké brambory

Očistěné hříbky nakrájíme na plátky, osmahneme na másle, podlijeme vodou a dusíme doměkka. Kuřecí řízky rozklepeme do šířky, osolíme, poklademe půlkami plátků šunky a houbami, přeložíme v půli, ...více »

Gratinované kuřecí řízky s tolárky

Bertice 27. 12. 2021
Komentáře: 1, posl.: 13. 5. 2009
Gratinované kuřecí řízky s tolárky 4 kuřecí řízky, 2 plátky šunky, 150 g hříbků,30 g másla, 80 g strouhaného sýru,2 lžíce oleje, sůl, zeleninová obloha+ příloha bramborové tolárky nebo americké brambory.

Očistěné hříbky nakrájíme na plátky, osmahneme na másle, podlijeme vodou a dusíme do měkka.Kuřecí řízky rozklepeme do šířky, osolíme, poklademe půlkami plátků šunky a houbami, přeložíme v půli , přiklepneme ...více »
 
Máte-li potíže s přihlašováním...
Zapomněl(a) jsem heslo, ale mám ověřenou e-mailovou adresu...
RSS
RSS
Venušanka v číslech:
• 6 617 dnů v provozu
• 4 940 článků
• 1 512 soutěží


Copyright © Venušanka od roku 2006 – magazín pro ženy, všechna práva vyhrazena



Dnes je 16.04.2024 a svátek má Irena