Exotická jídla
Wasabi
Ivana Lochmanová
Komentáře: 0, posl.:

Wasabi neboli zelený japonský křen se v Japonsku tradičně pěstuje při horních tocích řek, ale Japonsko není jedinou zemí, kde na něj můžete narazit.
Wasabi je velice výrazné chuti, pikantní a ostré.
Jeho chuť podporuje trávení a často se přidává tam, kde jsou ryby a jiná ...více »
Nadupaný sendvič BLT
Karma 25. 4. 2013Komentáře: 0, posl.:

Podívejte se však, jak tento základní recept můžete zásadně vylepšit. Budete potřebovat tyto složky:
slanina
kuřecí maso
červená cibule
avokádo
rajče
sýr (gruyere)
hlávkový salát
pepř
citronová šťáva
rozmarýn
turecký chléb (nebo jiný chléb)
olivový olej ...více »
Což takhle dát si... brouka?
Eduard Straka 22. 2. 2011Komentáře: 0, posl.:

Na jejich přesvědčení nic nezmění ani nejrůznější vyjádření vědců, dietologů a jiných odborníků, kteří naopak konzumaci ...více »
Turecká kuchyně
Simona Kukučová 12. 10. 2011Komentáře: 4, posl.: 17. 10. 2011

Byla jsem však mile překvapena, protože je mnohem zdravější a není tak tučná jako naše.
Turci jsou jednoznačně mistři v kombinacích, čím více, tím lépe. A tak se občas stane, že k fazolím s bramborem dostanete i rýži.
Oblíbenou součástí ...více »
Lanýže
J. K. 31. 7. 2009Komentáře: 5, posl.: 1. 8. 2009

Češi jezdí rádi do Chorvatska, podle statistik tam bylo vloni skoro 40% našich turistů. Věděli jste, že lanýže se pěstují hlavně na Istrijském poloostrově? Ale zemí, která jimi proslula, je především ...více »
Kotletka na francouzský způsob
Ivana Tichá 1. 12. 2010Komentáře: 0, posl.:

- 600 g vepřové kotlety
- 200 g uzeného masa
- 100 ml kyselé smetany
- 50 g hladké mouky
- 2 vejce
- 2 lžíce mléka
- 100 g strouhanky
- koření na mleté maso
- sůl
- olej
POSTUP:
1. Kotletu umyjeme, usušíme, rozdělíme na 4 plátky a dobře naklepeme. Vyklepané plátky z obou stran osolíme a posypeme kořením na mleté maso. Uzené maso ...více »
Šalvějové paprikášové rolky
Šmudlinka 19. 8. 2007Komentáře: 0, posl.:

Potřebujeme:
- jakékoliv maso rozklepané najemno
- kousek pikantního paprikáše vcelku
- šalvěj
- krémový sýr (žervé)
- sůl, pepř, podravku
- příloha: brambory
Maso rozklepeme v igelitu - tím zabráníme potřísnění okolí a můžeme se do masa „víc opřít“. Plátky pak potřeme žervé sýrem, položíme ...více »
Králičí játra restovaná s avokádem
Renata Petříčková 21. 5. 2007Komentáře: 0, posl.:

Potřebujeme jen dvě základní ingredience:
- králičí játra (lze nahradit jinými jemnými, např. kuřecími)
- avokádo
U AVOKÁDA se maličko zastavíme. Patří do čeledi vavřínovitých a je to stálezelený strom, který plodí tyto zelené mimořádně cenné plody.
Pěstuje se v subtropických oblastech. Avokádo z ...více »
Pravé řecké tzatziki
Batmanka 4. 12. 2021Komentáře: 1, posl.: 11. 8. 2012

Potřebujeme:
0,5 kg jogurtu, 4 stroužky česneku, ...více »
Kartofljanky: oblíbené běloruské jídlo
Venušanka 13. 1. 2022Komentáře: 1, posl.: 21. 8. 2006

Kartofljanky
Jsou velice jednoduché, pokud jde o přípravu, a přitom výborně zpestří všední a stereotypně zažitý jídelníček.
Potřebujeme:
1 kg brambor, 100 g ...více »
Chilli zastaví infarkt do 60 sekund!
P. 10. 11. 2013Komentáře: 0, posl.:

Hodně lidí dneska dostává infarkt, i mladé ročníky, což je trochu děsivé. Nevím, jestli to zaručeně pomůže, ale proč ho nenosit u sebe? Nic tím nezkazíme a možná pomůžeme někomu druhému, přijde-li na něj nějaká srdeční slabost, nedej ...více »
Špagety s moučnými červy - HMYZÍ HOSTINA
Eduard Straka 4. 3. 2011Komentáře: 4, posl.: 10. 3. 2011

Pro nás je důležité, aby byl vyhladovělý a ztuhlý chladem z ledničky. A případně zbavený krovek a nožiček.
Jak asi každý ví, pořádný oběd se skládá z několika chodů. Jako první se servíruje předkrm. Ten náš se jmenuje
...více »
Paella... nahlédněme Španělům pod pokličku!
Lucka Kaloudová 31. 3. 2010Komentáře: 0, posl.:

Dnes nahlédneme především pod pokličku. A to doslova. Řeč totiž bude o jídle…
Mnozí z vás jistě vědí, že typickým tradičním španělským jídlem je paella (vyslovuje se ...více »
Čertovo lejno: šup s ním do hrnce!
Barbora R. 2. 8. 2009Komentáře: 2, posl.: 2. 8. 2009

Tato bylinka pochází ze Středního východu a kromě toho, že je to koření, funguje rovněž jako lék. V některých asijských zemích, například v Indii, se této rostlině připisuje dokonce kouzelná moc. Ta spočívá v ...více »
Liči
Ivana Lochmanová 29. 4. 2009Komentáře: 7, posl.: 30. 4. 2009

Ovoce roste na stromě a pochází nejspíše z Číny. Plody jsou velké asi jako jahoda nebo švestka, mají dlouhou stopku a kožovitou tmavě růžovou až ...více »
Kozlí koule jako předkrm: deset národních lahůdek
Převzato 3. 8. 2022Komentáře: 16, posl.: 15. 1. 2011

1. Cena Molida (pokrm s pečenými a rozmačkanými šváby) - Belize
2. Smažené, pečené nebo vařené morče - Ekvádor
3. Párky z krysího masa - Filipíny
4. Sušený ztuhlý jelení penis - Čína
5. Boodog (kůzle pečené ve vaku z pečlivě očištěné ...více »
Koláč Fanouropita
Radůza 25. 7. 2022Komentáře: 3, posl.: 17. 7. 2007

Co potřebujeme:
3 hrnky polohrubé mouky
1 hrnek krystalového cukru
3/4 hrnku olivového oleje
1/2 hrnku ...více »
Pyrenejský hrnec
Lenig 6. 5. 2007Komentáře: 6, posl.: 10. 5. 2007

Ingredience:
10 dkg anglické slaniny vcelku
50 dkg fazolových lusek
4 rajčata
cibule
česnek
sůl, pepř
rajský protlak
Postup:
Anglickou slaninu nakrájíme na kostičky a dáme do hrnce rozškvařit - mícháme. Na to dáme nadrobno pokrájenou cibulku. Až ...více »
Thajská kuřecí polévka s kokosem a citronovou trávou
Stanislava 29. 12. 2021Komentáře: 0, posl.:

V thajské kuchyni se prolínají vlivy východních i západních zemí. Kokosové mléko, mořská strava a ovoce ...více »