Kaše z laskavce
Vanda Švehlová
27. 10. 2016
27. 10. 2016
Už jste zkusili amarant? Ne? A co třeba si z něj udělat snídani Bohů? Je to ultrajednoduché. Ale nejdříve pár slov o amarantu. Možná ho znáte pod jménem laskavec.
Milovali ho domorodí Indiáni
Amarant pochází z Ameriky, kde si na něm pochutnávali domorodí Indiáni. Do Evropy dle dochovaných záznamů dorazil až poté, co byla objevena Jižní Amerika.
Obsahuje cenné bílkoviny
Amarant obsahuje zajímavou skladbu cenných bílkovin, které se podobají bílkovinám živočišného původu. Je bohatý i na železo, hořčík, vápník, fosfor a nenasycené mastné kyseliny.
S amarantem budete „nesmrtelní“!
V překladu znamená „amaranth“ nesmrtelný. Inkové, Aztékové a Mayové si tuto rostlinu velice oblíbili a naučili se ji zpracovávat všemi možnými způsoby. Listy připravovali podobně jako jinou zeleninu, ze zrní mleli mouku. Pěstovali toto obilí ve velkém a prospívalo to jejich zdraví.
Prevence proti rakovině i infarktu
Amarant působí jako prevence proti kardiovaskulárním chorobám a rakovině, zejména rakovině tlustého střeva, konečníku a prsů. Mírní i potíže spojené s cukrovkou a zvýšenou hladinou cholesterolu.
Jak ho využít při vaření?
Použít ho můžete například při přípravě příloh, kdy rýži, kuskus nebo bulgur částečně nahradíte právě amarantem. Amarantovými vločkami lze zahustit polévku či omáčku, ale zcela bezkonkurenční jsou při přípravě vynikající sladké kaše.
Recept na amarantovou kaši
Máte ji za pár minut hotovou, zasytí vás a uzdraví.
Do studeného mléka dáme ovesné vločky a vločky amarantové. Několik minut vaříme a mícháme. Jakmile je hotová, zalijeme ji trochou rozpuštěného másla, posypeme skořicí, můžeme přidat i nastrouhané ořechy či mandle. Lze také vmíchat nastrouhané jablko, což vyjde jako levnější varianta oproti mandlím a oříškům.
zdroj foto: www.pixabay.com
Milovali ho domorodí Indiáni
Amarant pochází z Ameriky, kde si na něm pochutnávali domorodí Indiáni. Do Evropy dle dochovaných záznamů dorazil až poté, co byla objevena Jižní Amerika.
Obsahuje cenné bílkoviny
Amarant obsahuje zajímavou skladbu cenných bílkovin, které se podobají bílkovinám živočišného původu. Je bohatý i na železo, hořčík, vápník, fosfor a nenasycené mastné kyseliny.
S amarantem budete „nesmrtelní“!
V překladu znamená „amaranth“ nesmrtelný. Inkové, Aztékové a Mayové si tuto rostlinu velice oblíbili a naučili se ji zpracovávat všemi možnými způsoby. Listy připravovali podobně jako jinou zeleninu, ze zrní mleli mouku. Pěstovali toto obilí ve velkém a prospívalo to jejich zdraví.
Prevence proti rakovině i infarktu
Amarant působí jako prevence proti kardiovaskulárním chorobám a rakovině, zejména rakovině tlustého střeva, konečníku a prsů. Mírní i potíže spojené s cukrovkou a zvýšenou hladinou cholesterolu.
Jak ho využít při vaření?
Použít ho můžete například při přípravě příloh, kdy rýži, kuskus nebo bulgur částečně nahradíte právě amarantem. Amarantovými vločkami lze zahustit polévku či omáčku, ale zcela bezkonkurenční jsou při přípravě vynikající sladké kaše.
Recept na amarantovou kaši
Máte ji za pár minut hotovou, zasytí vás a uzdraví.
Do studeného mléka dáme ovesné vločky a vločky amarantové. Několik minut vaříme a mícháme. Jakmile je hotová, zalijeme ji trochou rozpuštěného másla, posypeme skořicí, můžeme přidat i nastrouhané ořechy či mandle. Lze také vmíchat nastrouhané jablko, což vyjde jako levnější varianta oproti mandlím a oříškům.
zdroj foto: www.pixabay.com
Tweet |