Svět slov

Vyhledávání

Nejčtenější za rok

Moudrosti do hrsti

Když si chceš uchovat krásné nohy, musíš dovolit, aby ti je masírovali mužské pohledy.
(Marlene Dietrichová)

Mléčné výrobky až do domu za 5 000 Kč


Jaroměřická mlékárna
Mléčné výrobky až do domu za 5 000 KčTato soutěž probíhala do 25. 9. 2014.
Jaroměřický Zámecký
45% plátkový sýr

Luxusní chuť
za velmi příjemnou cenu


Sýr s oky holandského typu s originální recepturou a sladce nahořklou, vyzrálou chutí, které nelze odolat – to je Jaroměřický Zámecký sýr. Zralý sýr, který se výborně hodí k vínu, na vaření i na chlebíček. Poctivý sýr z přírodních surovin bez zbytečné chemie. Více viz www.mlekarna.cz.

Zámecký sýr je polotvrdý sýr s lahodnou máslovou, sladce nahořklou chutí a příjemnou vůní.Smetanově žlutá barva, vláčná konzistence a sýrová oka se spojují v 45% sýru holandského typu. Díky své unikátní chuti je nepostradatelnou pochoutkou k pečivu i k zapékání.

Výborný k vínu
Jaroměřický Zámecký sýr se znamenitě hodí zejména k dezertním bílým vínům. Vladimír Moškvan, degustátor a odborník na víno, říká: „Delikátní Zámecký sýr z Jaroměřické mlékárny doporučuji především k sladším bílým vínům, výborný je například společně s Rulandským bílým, ročník 2002.“

Poctivý a bez chemie
Výroba sýrů má u nás v Jaroměřicích dlouhou tradici. Ve zpracování se Jaroměřická mlékárna drží klasického tvaru podkovy a tradiční receptury. K přípravě Zámeckého sýra tak tu stačí pouhé 4 ingredience: kvalitní mléko od místních farmářů, sůl, čisté mléčné kultury a syřidlo. Žádná přídavná „éčka“, žádná zbytečná chemie. Výsledkem je luxusní chuť za cenu obvyklou u běžného eidamu – doporučená cena stogramového balení plátkovaného Jaroměřického Zámeckého sýra je pouhých 27,90 Kč.

Jak vznikají oka v sýru
A jak v sýru vznikla oka? Cihla Jaroměřického zámeckého sýra se nejprve nechá 10–12 dní v chladu. Pak se přenese do teplejšího prostředí, které probudí propionové kultury v sýru. Při této části procesu zrání sýra se uvolňuje oxid uhličitý. Malé bublinky tohoto plynu se postupně spojují do větších a vytváří v sýru pravidelné díry – tzv. oka. Až je ok dostatek, sýr se opět zchladí a dozrává ještě alespoň dva týdny. Miroslav Hrazdil, manažer kvality Jaroměřické mlékárny, vysvětluje: „Počet a velikost ok v sýru – to je veliká věda. Musí jich být dost na to, aby se sýr dal považovat za sýr holandského typu, tak jak ho mají zákazníci rádi. Na druhé straně pokud je ok moc, sýr se špatně porcuje na plátky.“
Jaroměřický Zámecký sýr


          

Soutěžní otázka zní: V kolika variantách se vyrábí Jaroměřický zámecký sýr?

Správná odpověď na soutěžní otázku byla: c: 3

Výhercem soutěže se stává:
hanka56
Beruska64
batmanka
bobecka
Mazy
Zaujala vás tato soutěž a chcete ji doporučit?
Vzkaz:
  + odkaz na soutěž
na
e-mail:
 

 
Máte-li potíže s přihlašováním...
Zapomněl(a) jsem heslo, ale mám ověřenou e-mailovou adresu...
RSS
RSS
Venušanka v číslech:
• 6 626 dnů v provozu
• 4 940 článků
• 1 512 soutěží


Copyright © Venušanka od roku 2006 – magazín pro ženy, všechna práva vyhrazena



Dnes je 25.04.2024 a svátek má Marek