Sterilovaná strouhaná jablka
Bety12
19. 5. 2021
Od Bety12 jsme dostali recept na sterilovaná jablka (za což jí děkujeme). Autorka zaslala také sérii fotografií, takže ani začátečnice nemůže být na pochybách, jak postupovat. Ale dejme už slovo Bety12…
Máte hodně jablek a málo místa na jejich uskladnění? Pak je čas sáhnout po osvědčeném receptu našich babiček: jablka nastrouhat, natlačit do sklenic a sterilovat. Pokud dodržíte jistá pravidla, mohou takto zakonzervovaná vydržet několik let:
1. Jablka rozkrojíme, vyřízneme jádřince. Pokud je slupka tvrdá, odstraníme ji. Je‑li měkká, nemusíme okrajovat. Zatím dáváme jablka do vody s troškou octa nebo citrónové šťávy, aby příliš nezhnědla.
2. Připravená jablka postrouháme, necháme chvíli odpočinout aby pustila šťávu.
3. Plníme do sklenic – pořádně utlačujeme, šťávu pravidelně odléváme. Musíme utlačovat skutečně napevno, jinak se jablka rozvaří nebo vyrazí víčko a vytečou do zavařovacího hrnce!!! Nelekneme se, že jablka zhnědla, po uvaření zase zesvětlají !!!
4. Vložíme do zavařovacího hrnce a vaříme mírným varem, od počátku varu 15 minut. Po 15 minutách vytáhneme z hrnce a necháme vychládnout.
Takto sterilovaná jablka můžeme používat celou zimu do štrúdlů a závinů a na koláče.



19. 5. 2021

Máte hodně jablek a málo místa na jejich uskladnění? Pak je čas sáhnout po osvědčeném receptu našich babiček: jablka nastrouhat, natlačit do sklenic a sterilovat. Pokud dodržíte jistá pravidla, mohou takto zakonzervovaná vydržet několik let:
1. Jablka rozkrojíme, vyřízneme jádřince. Pokud je slupka tvrdá, odstraníme ji. Je‑li měkká, nemusíme okrajovat. Zatím dáváme jablka do vody s troškou octa nebo citrónové šťávy, aby příliš nezhnědla.
2. Připravená jablka postrouháme, necháme chvíli odpočinout aby pustila šťávu.
3. Plníme do sklenic – pořádně utlačujeme, šťávu pravidelně odléváme. Musíme utlačovat skutečně napevno, jinak se jablka rozvaří nebo vyrazí víčko a vytečou do zavařovacího hrnce!!! Nelekneme se, že jablka zhnědla, po uvaření zase zesvětlají !!!
4. Vložíme do zavařovacího hrnce a vaříme mírným varem, od počátku varu 15 minut. Po 15 minutách vytáhneme z hrnce a necháme vychládnout.
Takto sterilovaná jablka můžeme používat celou zimu do štrúdlů a závinů a na koláče.



Tweet |
Další články, které by vás také mohly zajímat: |