Svět slov

Vyhledávání

Moudrosti do hrsti

Člověk se vydává v nebezpečí, že bude trochu plakat, když se nechal ochočit…
(Antoine de Saint Exupéry)

Pickles - kvasíme zeleninu v paneláku!

Magda
25. 10. 2012
Pickles - kvasíme zeleninu v paneláku!Znáte pickles? Že ne? Je to skvělý zeleninový kvašený salát (lze připravit i jednodruhový), který vám dodá vitamíny, minerály a bezvadně vám „srovná“ zažívání. Můžete zeleninu nechat kvasit i v paneláku, zvládne to úplně každý. Denně stačí jedna polévková lžíce, buď samostatně nebo jako příloha k hlavnímu jídlu.

Jak na to?

Použít můžete kromě zelí další libovolnou zeleninu, třeba cibuli, mrkev, fazolky, dýni hokaido, květák, červenou řepu, ředkvičky, kedlubnu. Kromě zeleniny potřebujete keramickou nádobu na kvaašení, ale pokud nemáte, postačí o obyčejná větší sklenice. Nádoba musí být uvnitř čistá. Zeleninu zbavíme slupky, všeho přebytečného, omyjeme. Lze ji i velmi krátce povařit, než ji zpracujeme, ale vzhledem k tomu, že se každý druh spařuje zvlášť, tak to mnoha lidem připadá zbytečně zdlouhavé.

Když zelenina oschne, tak ji krájíme nebo strouháme, a to podle stupně tvrdosti na přiměřeně velké části. Platí zásada, že čím tvrdší zelenina, tím menší kousky necháme kvasit. Zvlášť povaříme vodu se solí.

Zeleninu (buď tedy jeden druh nebo to, co zrovna máme doma a co jsme nakrájeli a postrouhali) začneme klást do nádoby. Důležité: zeleninu musíme stlačit, mačkat dolů ke dnu, aby byla směs co nejhustší. Tvrdší zeleninu dáváme ke dnu, měkčí navrch. Když je sklenice asi ze dvou třetin plná, obsah zatížíme – když to jde (tj. dovolí nám to např. hrdlo nádoby), zeleninu přikryjeme nejlépe keramickým nebo porcelánovým talířkem a zatížíme čímkoli těžkým, co je nerozbitné, bezpečné a především čisté. Pak zalijeme nálevem, s tím, že vše musí být pod touto slanou vodou, aby se netvořila nežádoucí šedobílá pěna.

Přikryjeme, můžeme přehodit přes nádobu či láhev froté hadřík, dáme do tmy a při pokojové nebo i nižší teplotě necháme tři dny kvasit. Nelekejte se, když se voda zakalí a vytvoří se bublinky. Pamatujte si, kdy to zpozorujete, a pak nádobu přeneste na dalších 4 – 5 dní do místnosti, kde je teplota nižší, ideální je 17 °C. Tam v klidu dokvasí.

Kdo používá kvasící nádobu, obvykle dostane návod na používání, ale stručně vysvětlíme, oč jde: Kvasící nádoba obsahuje malé víčko, které zeleninu zatíží a dále pak ještě speciální keramickou pokličku i s tyčinkou a gumičkou. Ta drží víčko přitlačené k zelenině, takže k ní pak nejde vzduch a nedochází k nežádoucím kvasným procesům.

Když je zelenina hotová, buď sníme rovnou (uchováváme v lednici, doporučujeme spotřebovat co nejdříve) nebo dáme do vyvařených menších skleniček a opět dáme do lednice s tím, že v této podobě vydrží zelenina až několik měsíců.
Když kvašení proběhne rychleji, nic se neděje, jakmile v tom získáte cvik a rutinu, poznáte to snadno.

Kvašená zelenina se používá už velmi dlouho, je to ideální způsob, jak zeleninu zpracovat, aby déle vydržela, dodat jí důležité a cenné látky a přitom nemuset běhat denně do obchodu pro čerstvou.

Výborně regeneruje tlusté střevo, působí blahodárně na žaludeční šťávy, takže zlepšuje trávení. Je vynikajícím prostředkem pro ty, kteří trpí na překyselení organismu. Posiluje imunitu (ta souvisí s dobrou kondicí tlustého střeva), napomáhá dobré krvetvorbě a nahrazuje syntetické vitamíny a minerály.

Doporučená denní dávka pro dospělého: jedna polévková lžíce. Můžete konzumovat samostatně nebo jako přílohu k hlavnímu chodu.
Pozor, nikdy neohříváme! Zelenina by ztratila cenné látky, které jsou pro náš organismus tak důležité!

Jeden osvědčený recept na závěr:

PICKLES Z ČERVENÉ ŘEPY S CIBULÍ A KŘENEM

Potřebujeme:

1 větší cibuli
5 větších hlaviček červené řepy
kousek křenu
mořskou sůl (na 1 kg směsi 1 zarovnaná čajová lžička soli)

Červenou řepu důkladně očistíme a nastrouháme. Cibuli nadrobno nakrájíme, křen nastrouháme na jemném struhadle. Vše dobře promícháme a přidáme sůl. Dobře umytou sklenici nebo keramickou nádobu naplníme zeleninovou směsí a zatížíme. Necháme kvasit 3 až 5 dní při pokojové teplotě. Podáváme k masu, do salátů nebo jen tak mlsáme.
Dobrou chuť a pevné zdraví!


Keramické nádoba od Petr Kratochvil

          
Zaujal vás tento článek a chcete jej doporučit?
Vzkaz:
  + odkaz na článek
na
e-mail:
 
 
Máte-li potíže s přihlašováním...
Zapomněl(a) jsem heslo, ale mám ověřenou e-mailovou adresu...

Pro kůži

RSS
RSS
Venušanka v číslech:
• 5 683 dny v provozu
• 4 928 článků
• 1 512 soutěží


Copyright © Venušanka od roku 2006 – magazín pro ženy, všechna práva vyhrazena



Dnes je 26.09.2021 a svátek má Andrea