Zavařujeme jablka
Danka
14. 3. 2022
Doba přípravy: 40 minut
Potřebujeme:
1 kg jablek
100 g másla
100 g cukru (lze použít rafinovaný, ale doporučujeme třtinový, má hnědou barvu)
půl polévkové lžíce skořice
1 větší citron (pokud dáte méně cukru, může být citron menší) ‑ před použitím důkladně omyjeme!!
0,05 l koňaku nebo brandy
cca 100 g mandlí (ideální je zbavit je před zpracování slupek)
POSTUP:
Jablka důkladně omyjeme, nakrájíme na čtvrtky, zbavíme je jádřinců, stopek a nadroboučku nakrájíme.
Ve větším kastrolu rozpustíme opatrně máslo, jakmile začne vonět a lehce zrůžoví, přidáme nakrájená jablka, přisypeme cukr, přidáme nadrobno nastrouhanou citronovou kůru a zakapeme šťávou z jednoho citronu.
Všechno důkladně promícháme, přiklopíme pokličku a dusíme tak dlouho, dokud jablka nezměknou. Kdo nemá rád slupky, může jablka před zpracováním oloupat.
Když jablka změknou, pokličku sundáme a vaříme tak dlouho, dokud se šťáva neodpaří. Pečlivě mícháme. Dál už nepodléváme!
Na závěr přidáme brandy, alkohol působí jako konzervat. V tuto chvíli už jablka nevaříme. Přidáme nahrubo posekané mandle a skořici. Necháme vychladnout.
Marmeládu můžeme dále sterilovat nebo mít v chladničce a spotřebovat co nejdříve. Kdo chce sterilovat, tomu doporučujeme naplnit dobře vymyté sklenice, sterilovat přibližně 25 ‑ 30 minut při teplotě 80 °C.
Mladá žena s zelená jablka od Petr Kratochvil
14. 3. 2022

Potřebujeme:
1 kg jablek
100 g másla
100 g cukru (lze použít rafinovaný, ale doporučujeme třtinový, má hnědou barvu)
půl polévkové lžíce skořice
1 větší citron (pokud dáte méně cukru, může být citron menší) ‑ před použitím důkladně omyjeme!!
0,05 l koňaku nebo brandy
cca 100 g mandlí (ideální je zbavit je před zpracování slupek)
POSTUP:
Jablka důkladně omyjeme, nakrájíme na čtvrtky, zbavíme je jádřinců, stopek a nadroboučku nakrájíme.
Ve větším kastrolu rozpustíme opatrně máslo, jakmile začne vonět a lehce zrůžoví, přidáme nakrájená jablka, přisypeme cukr, přidáme nadrobno nastrouhanou citronovou kůru a zakapeme šťávou z jednoho citronu.
Všechno důkladně promícháme, přiklopíme pokličku a dusíme tak dlouho, dokud jablka nezměknou. Kdo nemá rád slupky, může jablka před zpracováním oloupat.
Když jablka změknou, pokličku sundáme a vaříme tak dlouho, dokud se šťáva neodpaří. Pečlivě mícháme. Dál už nepodléváme!
Na závěr přidáme brandy, alkohol působí jako konzervat. V tuto chvíli už jablka nevaříme. Přidáme nahrubo posekané mandle a skořici. Necháme vychladnout.
Marmeládu můžeme dále sterilovat nebo mít v chladničce a spotřebovat co nejdříve. Kdo chce sterilovat, tomu doporučujeme naplnit dobře vymyté sklenice, sterilovat přibližně 25 ‑ 30 minut při teplotě 80 °C.
Mladá žena s zelená jablka od Petr Kratochvil
Tweet |