Svět slov

Vyhledávání

Moudrosti do hrsti

Krása je požadavkem jen tam, kde není lásky. Kde je dostatek lásky, je krása zbytečností.
(Ivan Alexandrovič Gončarov)

Zavařujeme jablka

Danka
14. 3. 2022
Zavařujeme jablka Doba přípravy: 40 minut

Potřebujeme:

1 kg jablek
100 g másla
100 g cukru (lze použít rafinovaný, ale doporučujeme třtinový, má hnědou barvu)
půl polévkové lžíce skořice
1 větší citron (pokud dáte méně cukru, může být citron menší) ‑ před použitím důkladně omyjeme!!
0,05 l koňaku nebo brandy
cca 100 g mandlí (ideální je zbavit je před zpracování slupek)

POSTUP:

Jablka důkladně omyjeme, nakrájíme na čtvrtky, zbavíme je jádřinců, stopek a nadroboučku nakrájíme.

Ve větším kastrolu rozpustíme opatrně máslo, jakmile začne vonět a lehce zrůžoví, přidáme nakrájená jablka, přisypeme cukr, přidáme nadrobno nastrouhanou citronovou kůru a zakapeme šťávou z jednoho citronu.

Všechno důkladně promícháme, přiklopíme pokličku a dusíme tak dlouho, dokud jablka nezměknou. Kdo nemá rád slupky, může jablka před zpracováním oloupat.

Když jablka změknou, pokličku sundáme a vaříme tak dlouho, dokud se šťáva neodpaří. Pečlivě mícháme. Dál už nepodléváme!

Na závěr přidáme brandy, alkohol působí jako konzervat. V tuto chvíli už jablka nevaříme. Přidáme nahrubo posekané mandle a skořici. Necháme vychladnout.

Marmeládu můžeme dále sterilovat nebo mít v chladničce a spotřebovat co nejdříve. Kdo chce sterilovat, tomu doporučujeme naplnit dobře vymyté sklenice, sterilovat přibližně 25 ‑ 30 minut při teplotě 80 °C.


Mladá žena s zelená jablka od Petr Kratochvil

          
Zaujal vás tento článek a chcete jej doporučit?
Vzkaz:
  + odkaz na článek
na
e-mail:
 
 
Máte-li potíže s přihlašováním...
Zapomněl(a) jsem heslo, ale mám ověřenou e-mailovou adresu...

Pro kůži

RSS
RSS
Venušanka v číslech:
• 5 961 den v provozu
• 4 935 článků
• 1 512 soutěží


Copyright © Venušanka od roku 2006 – magazín pro ženy, všechna práva vyhrazena



Dnes je 30.06.2022 a svátek má Šárka