Svět slov

Vyhledávání

Moudrosti do hrsti

Važ si každého člověka, ale stokrát víc si važ dítěte a střez se, abys neporušil jeho dětské čistoty.
(Lev Nikolajevič Tolstoj)

Zavařujeme jablka

Danka
18. 10. 2012
Zavařujeme jablka Doba přípravy: 40 minut

Potřebujeme:

1 kg jablek
100 g másla
100 g cukru (lze použít rafinovaný, ale doporučujeme třtinový, má hnědou barvu)
půl polévkové lžíce skořice
1 větší citron (pokud dáte méně cukru, může být citron menší) – před použitím důkladně omyjeme!!
0,05 l koňaku nebo brandy
cca 100 g mandlí (ideální je zbavit je před zpracování slupek)

POSTUP:

Jablka důkladně omyjeme, nakrájíme na čtvrtky, zbavíme je jádřinců, stopek a nadroboučku nakrájíme.

Ve větším kastrolu rozpustíme opatrně máslo, jakmile začne vonět a lehce zrůžoví, přidáme nakrájená jablka, přisypeme cukr, přidáme nadrobno nastrouhanou citronovou kůru a zakapeme šťávou z jednoho citronu.

Všechno důkladně promícháme, přiklopíme pokličku a dusíme tak dlouho, dokud jablka nezměknou. Kdo nemá rád slupky, může jablka před zpracováním oloupat.

Když jablka změknou, pokličku sundáme a vaříme tak dlouho, dokud se šťáva neodpaří. Pečlivě mícháme. Dál už nepodléváme!

Na závěr přidáme brandy, alkohol působí jako konzervat. V tuto chvíli už jablka nevaříme. Přidáme nahrubo posekané mandle a skořici. Necháme vychladnout.

Marmeládu můžeme dále sterilovat nebo mít v chladničce a spotřebovat co nejdříve. Kdo chce sterilovat, tomu doporučujeme naplnit dobře vymyté sklenice, sterilovat přibližně 25 – 30 minut při teplotě 80 °C.


Mladá žena s zelená jablka od Petr Kratochvil

          
Zaujal vás tento článek a chcete jej doporučit?
Vzkaz:
  + odkaz na článek
na
e-mail:
 
 
Máte-li potíže s přihlašováním...
Zapomněl(a) jsem heslo, ale mám ověřenou e-mailovou adresu...

Pro kůži

RSS
RSS
Venušanka v číslech:
• 5 683 dny v provozu
• 4 928 článků
• 1 512 soutěží


Copyright © Venušanka od roku 2006 – magazín pro ženy, všechna práva vyhrazena



Dnes je 25.09.2021 a svátek má Zlata