Zavařujeme okurky - domácí recept
Barbora Roháčová
6. 7. 2012
6. 7. 2012
Měla jsem možnost ochutnat díky rozvětvené rodině, kde si všichni potrpí na pečení, vaření a přípravu dobrot, poměrně velké množství podomácku zavařených okurek. Recept, který nabízím, je skvělý, okurky chutnají všem a každému dávám recept :-) Tak ho nabízím i vám.
V každé rodině zavařované okurky připravují trochu jinak. Někdo si potrpí na kyselejší nálev, jiný dá přednost spíše sladší variantě. I když každý recept měl něco do sebe, já sama jsem se rozhodla naprosto jednoznačně, že budu zavařovat podle tety Marty. Její okurky prostě nemají chybu. Ona se to naučila od své maminky, která byla vyhlášená kuchařka a široko daleko nejlepší, pokud šlo o sterilování zeleniny, kterou si sama vypěstovala.
Předpis mi teta Marta před mnoha lety nadiktovala, já si ho zapsala na kus papíru.
Dnes už je zažloutlý, samý flíček, ale pořád čitelný a hlavně – už ho nosím v hlavě, takže vlastně ani návod na přípravu nepotřebuji. Vám ho ale ráda nabízím a pokud si pochutnáte jako my všichni, udělá mi to radost. Takže zde je samotný autentický přepis receptu ze starého sešitu, který je plný osvědčených a snad tisíckrát vyzkoušených rodinných receptů.
RECEPT
Množství ingrediencí: přepočteno na 1 lahev
Před samotným sterilováním vymyjeme a vypláchneme sklenice a okurky můžeme zbavit nečistoty tím, že je vydrhneme čistým, nepoužitým kartáčkem. Pak už se pustíme do samotného plnění sklenic.
Na dno vymyté sklenice dáme kousek kopru, kolečko mrkve, cibule. Sklenici naplníme okurkami, které tam narovnáme podle velikosti tak, aby se dobře vešly. Je dobré kombinovat menší kousky s většími. Než je tam dáme, můžeme každý kousek jemně propíchnout na 2 – 3 místech, aby dříve změkly a mohly se začít konzumovat, ale není to nutné.
Zalijeme 4 lžícemi octa, dále přidáme 4 vrchovaté lžičky cukru krystal, 3 zrnka nového koření, 4 kuličky černého pepře, 1 bobkový list, 1 hřebíček, 1 lžičku Deka.
Dolijeme studenou vodou, uzavřeme víčkem a sterilujeme cca 15 minut při teplotě 80 – 80 °C.
Jakmile sklenice vychladnou, otočíme je dnem vzhůru, abychom se přesvědčili, že jsou dobře uzavřené a nevytéká z nich lák – jinak by se okurky rychle kazily.
Dáme do chladnější, tmavé místnosti (špajz, sklep) a čas od času zkontrolujeme, zda je vše v pořádku.
Přejeme dobrou chuť!
V každé rodině zavařované okurky připravují trochu jinak. Někdo si potrpí na kyselejší nálev, jiný dá přednost spíše sladší variantě. I když každý recept měl něco do sebe, já sama jsem se rozhodla naprosto jednoznačně, že budu zavařovat podle tety Marty. Její okurky prostě nemají chybu. Ona se to naučila od své maminky, která byla vyhlášená kuchařka a široko daleko nejlepší, pokud šlo o sterilování zeleniny, kterou si sama vypěstovala.
Předpis mi teta Marta před mnoha lety nadiktovala, já si ho zapsala na kus papíru.
Dnes už je zažloutlý, samý flíček, ale pořád čitelný a hlavně – už ho nosím v hlavě, takže vlastně ani návod na přípravu nepotřebuji. Vám ho ale ráda nabízím a pokud si pochutnáte jako my všichni, udělá mi to radost. Takže zde je samotný autentický přepis receptu ze starého sešitu, který je plný osvědčených a snad tisíckrát vyzkoušených rodinných receptů.
RECEPT
Množství ingrediencí: přepočteno na 1 lahev
Před samotným sterilováním vymyjeme a vypláchneme sklenice a okurky můžeme zbavit nečistoty tím, že je vydrhneme čistým, nepoužitým kartáčkem. Pak už se pustíme do samotného plnění sklenic.
Na dno vymyté sklenice dáme kousek kopru, kolečko mrkve, cibule. Sklenici naplníme okurkami, které tam narovnáme podle velikosti tak, aby se dobře vešly. Je dobré kombinovat menší kousky s většími. Než je tam dáme, můžeme každý kousek jemně propíchnout na 2 – 3 místech, aby dříve změkly a mohly se začít konzumovat, ale není to nutné.
Zalijeme 4 lžícemi octa, dále přidáme 4 vrchovaté lžičky cukru krystal, 3 zrnka nového koření, 4 kuličky černého pepře, 1 bobkový list, 1 hřebíček, 1 lžičku Deka.
Dolijeme studenou vodou, uzavřeme víčkem a sterilujeme cca 15 minut při teplotě 80 – 80 °C.
Jakmile sklenice vychladnou, otočíme je dnem vzhůru, abychom se přesvědčili, že jsou dobře uzavřené a nevytéká z nich lák – jinak by se okurky rychle kazily.
Dáme do chladnější, tmavé místnosti (špajz, sklep) a čas od času zkontrolujeme, zda je vše v pořádku.
Přejeme dobrou chuť!
Tweet |