Pomerančový džem
šmudlinka
6. 10. 2021
Možná vás zaujal v obchodě pomerančový džem. Věřte tomu, že ten domácí je nejen mnohem levnější, ale překvapivě jednoduchý a dobrý. Takže máte‑li chuť na kulinářský experiment…
Základní recept:
‑ 8 větších či 10 menších pomerančů, ze kterých dostaneme přesně 1 kg čisté váhy očištěných pomerančových dílků
‑ 350‑500 g cukru, sladší pomeranče snesou cukru méně, proto tak velké rozmezí
‑ 1 gelfix nebo želírfix či jiný přípravek
Pomeranče oloupeme a zbavíme je i bílých slupek, potřebujeme jen oloupané čisté dílky. Pak je nakrájíme najemno, případně můžeme část rozmixovat, vznikne tak hmota podobná pomerančovému džusu s dužinou. A pak postupujeme podle návodu na želírovacím přípravku.
Vznikne oranžový džem, který je i přes absenci hořkých bílých slupiček lehce pikantně nahořklý. Je to zcela specifická chuť, která nemusí každého na první pohled okouzlit. Je to jako s olivami, buď vám zachutná napoprvé, napotřetí, napodesáté anebo vůbec.
Varianty:
Do směsi před vařením můžeme přidat:
‑ nastrouhanou kůru z bio pomeranče, zvýší se tak pomerančové aroma, ale také výsledný produkt bude více hořký, takový je ovšem ten pravý anglický jam
‑ citrusové vůně dosáhneme také přidáním několika rozkrájených kumkvátů
‑ zpestřit můžeme také kořením podle libosti, hodí se hřebíček či skořice
‑ část hmoty lze nahradit grepovou dužinou nebo mandarínkovou, vznikne zase něco úplně originálního…
6. 10. 2021

Základní recept:
‑ 8 větších či 10 menších pomerančů, ze kterých dostaneme přesně 1 kg čisté váhy očištěných pomerančových dílků
‑ 350‑500 g cukru, sladší pomeranče snesou cukru méně, proto tak velké rozmezí
‑ 1 gelfix nebo želírfix či jiný přípravek
Pomeranče oloupeme a zbavíme je i bílých slupek, potřebujeme jen oloupané čisté dílky. Pak je nakrájíme najemno, případně můžeme část rozmixovat, vznikne tak hmota podobná pomerančovému džusu s dužinou. A pak postupujeme podle návodu na želírovacím přípravku.
Vznikne oranžový džem, který je i přes absenci hořkých bílých slupiček lehce pikantně nahořklý. Je to zcela specifická chuť, která nemusí každého na první pohled okouzlit. Je to jako s olivami, buď vám zachutná napoprvé, napotřetí, napodesáté anebo vůbec.
Varianty:
Do směsi před vařením můžeme přidat:
‑ nastrouhanou kůru z bio pomeranče, zvýší se tak pomerančové aroma, ale také výsledný produkt bude více hořký, takový je ovšem ten pravý anglický jam
‑ citrusové vůně dosáhneme také přidáním několika rozkrájených kumkvátů
‑ zpestřit můžeme také kořením podle libosti, hodí se hřebíček či skořice
‑ část hmoty lze nahradit grepovou dužinou nebo mandarínkovou, vznikne zase něco úplně originálního…
Tweet |