Svět slov

Vyhledávání

Moudrosti do hrsti

To se ti lže, když tě nikdo nemůže usvědčit z nepravdy!
(Ezop)

Utopenci na mnoho způsobů

šmudlinka
27. 3. 2008
Utopenci na mnoho způsobůUtopenci jsou oblíbenou součástí jídelníčku, zejména mužů, ale nebudu vás podceňovat – i žen. Není to nic extra zdravé, ale přesto se pojďme podívat, na kolik způsobů je můžeme připravit…

Základ je vždy stejný – buřty či jiná uzenina naložená do čehokoliv.

Takže KLASIKA
- špekáčky
- cibule
- bobkový list
- nové koření
- pepř
- octový nálev (ocet, voda, sůl, cukr – vše dle chutí)

Tak to je úplně obyčejný základní recept. Buřtíky pokrájíme, vecpeme do sklenice s cibulí, prokládáme kořením a nakonec zalijeme nálevem. Necháme několik dní, ideálně týden, odležet.

Co ještě můžeme přidat?

Nabízím několik variant, které lze uplatnit jednotlivě či je vzájemně kombinovat.

Například:

- chilli papričky
- do nálevu vmíchat lžičku hořčice obyčejné či kremžské
- do nálevu vmíchat lžíci kečupu
- do nálevu vmíchat kari koření
- stroužky česneku
- do nálevu dát worchestrovou omáčku či sojovou omáčku
- proložit kyselou okurkou
- smíchat buřtíky s kysaným zelím a částečně zalít i nálevem ze zelí
- místo nálevu použít slitý lák z kyselých okurek

V některých receptech se lák s přídavkem hořčice či kečupů doporučuje mírně za stálého míchání povařit, jinde vaření nedoporučují. Můžu říct, že vaření lze klidně vynechat.

Vyhrát si můžete i s dekoracemi

Buřtíky nemusí být jen obyčejně pokrájené, můžete nechat naplno rozehrát svoji fantazii. Můžete je pouze rozkrojit, ale nedokrojit, naplnit zelím, pomazat feferonkovou pastou či naplnit cibulí.

Nakrájená kolečka můžete spojovat „náplněmi“ a svazovat provázkem do balíčků či z koleček vykrajovat tvořítky na vánoční cukroví hvězdičky či srdíčka – v tu chvíli se utopenci můžou stát i příjemným dárečkem z lásky.

A nezapomeňte – utopenci prý léčí kocovinu!

Původ utopenců?

Traduje se, že vynálezcem utopenců je hospodský a mlynář Šamánek z Berounska. Před sto lety začal buřty nakládat do kyselého nálevu. Časem přidal i cibuli a další dobroty. Jeho hospoda se rázem stala vyhlášenou v celém okolí.

Jenže hospodský se pak utopil při opravě svého mlynářského kola, takže se jeho pochoutce začalo morbidně říkat – utopenci.

          
Zaujal vás tento článek a chcete jej doporučit?
Vzkaz:
  + odkaz na článek
na
e-mail:
 
 
Máte-li potíže s přihlašováním...
Zapomněl(a) jsem heslo, ale mám ověřenou e-mailovou adresu...

Pro kůži

RSS
RSS
Venušanka v číslech:
• 5 683 dny v provozu
• 4 928 článků
• 1 512 soutěží


Copyright © Venušanka od roku 2006 – magazín pro ženy, všechna práva vyhrazena



Dnes je 26.09.2021 a svátek má Andrea