Zavařování okurek: tajemství spočívá v láku
Šmudlinka
4. 6. 2021
4. 6. 2021
Takové tajemství výroby výborných zavařených bokurek, to je věc! A já vám nyní prozradím, jak na to, aby vaše okurky lákaly k zakousnutí nejen ve dnech svátečních!
Příprava
Okurky vybíráme spíše menší, jsou křehčí, ale v případě nouze lze i ty větší rozkrájet a zavařit. Musíme je pečlivě odrhnout nejlépe kartáčkem tak, aby byly dokonale čisté.
Stejně dobře omyjeme sklenice v saponátu horkou vodou, pak ještě vyvaříme nebo necháme v horké troubě.
A můžeme jít na to!
Základní recept:
Na jednu velkou sklenici potřebujeme:
- snítku kopru
- 2 kolečka mrkve
- několik koleček cibule
- 4 zrnka pepře
- 6 zrnek nového koření
- kousek křenu
- několik hořčičných semínek
- 1 lžičku soli
- 2 lžíce pískového cukru
- 100 ml octa
- vodu na dolití
Nepovinně:
- stroužek česneku (dodává ale úplně jinou chuť, která nemusí být každému příjemná)
- kousek zázvoru (podobně jako česnek)
- 3 kousky hřebíčku
- bobkový list
- kousek celeru
POSTUP A DOBRÉ TIPY
Do sklenice naskládáme mrkev, cibuli a kuličkové koření s koprem. Přidáme okurky, postupně je ještě můžeme prosypávat mrkví, cibulí či kořením. Zalijeme octem, přidáme sůl a cukr a zalijeme vodou.
Můžeme použít nějaké to Deko či jiné podobné přípravky, pak dáváme koření méně. Vždy ale nějaké přidáme, ačkoliv jsou tyto nálevy kořeněné, okurky jen v nich nemají tak výraznou chuť.
Stejně tak množství cukru je dobré ještě zvýšit, či použít až 4 či 5 tabletek sacharinu či jiného umělého sladidla, okurky jsou pak lahodnější.
Sklenice uzavřeme a sterilujeme asi 15 minut při teplotě 85 °C.
Stejným jako okurkovým nálevem můžeme zalévat cibulky, cukety, mladé fazolky či zelí nebo různé čalamády, tedy směs zelí, papriček, cibule a mrkve.
Příprava
Okurky vybíráme spíše menší, jsou křehčí, ale v případě nouze lze i ty větší rozkrájet a zavařit. Musíme je pečlivě odrhnout nejlépe kartáčkem tak, aby byly dokonale čisté.
Stejně dobře omyjeme sklenice v saponátu horkou vodou, pak ještě vyvaříme nebo necháme v horké troubě.
A můžeme jít na to!
Základní recept:
Na jednu velkou sklenici potřebujeme:
- snítku kopru
- 2 kolečka mrkve
- několik koleček cibule
- 4 zrnka pepře
- 6 zrnek nového koření
- kousek křenu
- několik hořčičných semínek
- 1 lžičku soli
- 2 lžíce pískového cukru
- 100 ml octa
- vodu na dolití
Nepovinně:
- stroužek česneku (dodává ale úplně jinou chuť, která nemusí být každému příjemná)
- kousek zázvoru (podobně jako česnek)
- 3 kousky hřebíčku
- bobkový list
- kousek celeru
POSTUP A DOBRÉ TIPY
Do sklenice naskládáme mrkev, cibuli a kuličkové koření s koprem. Přidáme okurky, postupně je ještě můžeme prosypávat mrkví, cibulí či kořením. Zalijeme octem, přidáme sůl a cukr a zalijeme vodou.
Můžeme použít nějaké to Deko či jiné podobné přípravky, pak dáváme koření méně. Vždy ale nějaké přidáme, ačkoliv jsou tyto nálevy kořeněné, okurky jen v nich nemají tak výraznou chuť.
Stejně tak množství cukru je dobré ještě zvýšit, či použít až 4 či 5 tabletek sacharinu či jiného umělého sladidla, okurky jsou pak lahodnější.
Sklenice uzavřeme a sterilujeme asi 15 minut při teplotě 85 °C.
Stejným jako okurkovým nálevem můžeme zalévat cibulky, cukety, mladé fazolky či zelí nebo různé čalamády, tedy směs zelí, papriček, cibule a mrkve.
Tweet |