Svět slov

Vyhledávání

Moudrosti do hrsti

Čím větší muž, tím hlubší jeho láska.
(Leonardo da Vinci)

Sladké zavařování - kompoty

Šmudlinka
26. 7. 2007
Sladké zavařování - kompotyLéto nabízí množství voňavých plodů, a i když zavařování v dnešní době již není hitem, předkládám vám pár dobrých rad, protože, co kdyby se vám hodily?

Sterilováním při teplotách 58-100°C se zničí mikroorganismy v ovoci či zelenině a to je podstatou kompotů.

Správná víčka
Nejčastěji používáme sklenice Omnia a víčka s nalisovanou gumou. Jejich barva ukazuje, k jakému zavařování jsou určeny:

Bílá – konzervace ovoce a zeleniny
Červená – konzervace masa a hub

Dobré jsou i šroubovací sklenice, například po medu, majolce apod., prostě skleničky, které snadno nashromáždíme během roku z běžných potravin. Další ovšem cenově velmi nákladnou sklenicí jsou nejrůznější dekorativní sklenice, ale společně s nápaditým obsahem získáme docela dobrý dárek.

Ovoce na zavařování musí být plně zralé, nepoškozené a nenapadené škůdci či chorobami. Víčka a sklenice neporušené a čisté. Máte vše?

Čistota je základ
Sklenice a víčka umyjeme saponátem, opláchneme a vyvaříme. Pak necháme okapat nebo osušíme v horké troubě. Nikdy je však neutíráme, donesly bychom na ně opět různé mikroorganismy a základem zavařování je dokonalá sterilní čistota. K umytí skleniček samozřejmě lze využít i myčku nádobí.

Plníme…
Plníme ovocem a zeleninou asi 1-2 cm pod okraj, zalijeme nálevem, který může být sladký či to je jen voda, cukr vsypeme na ovoce po naplnění. Dávkujeme ho podle kyselosti ovoce, na kyselejší (angrešt) dáváme až 2 polévkové lžíce na malou sklenici o obsahu 0,25 l, na sladké třešně stačí jedna sklenice.
Sklenici poté uzavřeme víčkem, nedotahujeme ji však úplně.

Vaříme…
Pokud dno zavařovacího hrnce nemá chráněné dno, položíme do něj utěrku, aby sklenice nebyly přímo na varné ploše, mohly by prasknout. Zaléváme nejméně do čtvrtiny, nejvýše do poloviny vodou. Používáme-li horký nálev, může být teplá i voda v hrnci, zkrátíme tím dobu zavařování. Hrnec zakryjeme a rychle uvedeme k varu, sledujeme teplotu, která se u různých druhů ovoce liší.

Končíme…
Hotovo, zavařeno. Sklenice vyjmeme na podložku, která nesmí být studená, sklenice totiž vytahujeme ještě horké. Šroubovací sklenice dotáhneme. Po zchlazení je otočíme dnem vzhůru, tím uvidíme, zda víčka dokonale těsní, měla by po poklepu vydávat dutý zvuk.

Popíšeme datem výroby a máme hotovo.
          
Zaujal vás tento článek a chcete jej doporučit?
Vzkaz:
  + odkaz na článek
na
e-mail:
 
 
Máte-li potíže s přihlašováním...
Zapomněl(a) jsem heslo, ale mám ověřenou e-mailovou adresu...

Pro kůži

RSS
RSS
Venušanka v číslech:
• 5 683 dny v provozu
• 4 928 článků
• 1 512 soutěží


Copyright © Venušanka od roku 2006 – magazín pro ženy, všechna práva vyhrazena



Dnes je 25.09.2021 a svátek má Zlata