Holandské třešně
Ivana Tichá
23. 1. 2008
RECEPT PRO CELOU RODINU:
‑ 300 g listového těsta
‑ 1 třešňový kompot
‑ 2 lžíce Maizeny
‑ 2 lžíce práškového cukru
‑ 500 ml šlehačky
‑ 2 ztužovače šlehačky
‑ 3 lžíce práškového cukru
‑ 2 líčky vanilínového cukru
POLEVA:
‑ 150 g práškového cukru
‑ 1 lžíce citrónové šťávy
‑ 2 lžíce kompotové šťávy nebo ovocného sirupu
POSTUP:
1. Těsto vyválíme na pomoučené desce do obdélníkového tvaru (20×30 cm). Přeložíme na plech opláchnutý studenou vodou a popícháme vidličkou. V předehřáté troubě upečeme do zlata. Ještě horké těsto rozřežeme ostrým nožem na dva 10 cm široké pásy.
2. Třešňový kompot přecedíme, 250 ml kompotové šťávy přivedeme do varu. V 50 ml kompotové šťávy rozmícháme 2 lžíce Maizeny a 2 lžíce práškového cukru, vlijeme do horké šťávy a za stálého míchání přivedeme k varu. Několik pěkných kompotových třešní odložíme na ozdobu, ostatní vmícháme do uvařené hmoty a necháme vychladnout. Vychladnutou třešňovou náplň natřeme na jeden pás těsta.
Šlehačku vyšleháme se ztužovačem, práškovým a vanilínovým cukrem dotuha. Nahrubo natřeme na třešňovou náplň a necháme v chladě ztuhnout.
3. Práškový cukr rozmícháme s citrónovou šťávou a 2 lžícemi kompotové šťávy do hladka. Polevou potřeme druhý plát těsta a nakrájíme ho na čtverce.
4. Na ztuhnutou šlehačku pokládáme čtverce těsta, řezy nakrájíme a ozdobíme ztuhlou šlehačkou a třešní.
23. 1. 2008

‑ 300 g listového těsta
‑ 1 třešňový kompot
‑ 2 lžíce Maizeny
‑ 2 lžíce práškového cukru
‑ 500 ml šlehačky
‑ 2 ztužovače šlehačky
‑ 3 lžíce práškového cukru
‑ 2 líčky vanilínového cukru
POLEVA:
‑ 150 g práškového cukru
‑ 1 lžíce citrónové šťávy
‑ 2 lžíce kompotové šťávy nebo ovocného sirupu
POSTUP:
1. Těsto vyválíme na pomoučené desce do obdélníkového tvaru (20×30 cm). Přeložíme na plech opláchnutý studenou vodou a popícháme vidličkou. V předehřáté troubě upečeme do zlata. Ještě horké těsto rozřežeme ostrým nožem na dva 10 cm široké pásy.
2. Třešňový kompot přecedíme, 250 ml kompotové šťávy přivedeme do varu. V 50 ml kompotové šťávy rozmícháme 2 lžíce Maizeny a 2 lžíce práškového cukru, vlijeme do horké šťávy a za stálého míchání přivedeme k varu. Několik pěkných kompotových třešní odložíme na ozdobu, ostatní vmícháme do uvařené hmoty a necháme vychladnout. Vychladnutou třešňovou náplň natřeme na jeden pás těsta.
Šlehačku vyšleháme se ztužovačem, práškovým a vanilínovým cukrem dotuha. Nahrubo natřeme na třešňovou náplň a necháme v chladě ztuhnout.
3. Práškový cukr rozmícháme s citrónovou šťávou a 2 lžícemi kompotové šťávy do hladka. Polevou potřeme druhý plát těsta a nakrájíme ho na čtverce.
4. Na ztuhnutou šlehačku pokládáme čtverce těsta, řezy nakrájíme a ozdobíme ztuhlou šlehačkou a třešní.
Tweet |