Svět slov

Vyhledávání

Moudrosti do hrsti

Člověk, který se směje, je jako baterka, která se nabíjí.
(Miroslav Horníček)

Geniální piškot

Šmudlinka
28. 5. 2021
Geniální piškotJak vyrobit vždy výborný, vláčný a pružný piškot? A přitom se vyhnout všem ne zrovna příjemným činnostem jako je šlehání sněhu a žloutků zvlášť? I to vám prozradím.

Správný piškot má mít žlutou barvu, má vonět po vanilce a hlavně se nesmí drolit.

Lehoučký piškot – základní recept

6 vajec
120 g polohrubé mouky
120 g moučkového cukru

Žloutky našleháme s částí cukru do pěny a z bílků uděláme tuhý sníh. Do žloutkové směsi pak vmícháme sníh a po částech prosátou mouku.
Pečeme při teplotě 150-170°C (střední teplota) asi 20-25 minut. Pomalé pečení a nižší teplota zajistí, že se piškot nepotrhá tím, že rychle nabyde.

Že je piškot upečený poznáme podle toho, že okraje těsta odstávají od plechu či formy. Můžeme do něj taky píchnout špejlí – nesmí se lepit.

Tipy:
- část mouky můžeme nahradit škrobovou moučkou, těsto pak bude jemnější, jakoby mechové…

- pokud žloutky utřete ve vodní lázni, budou pak pevnější. Ovšem po zhoustnutí hmoty odsuneme z horké vody a šleháme do vychladnutí.

A speciální tip nakonec:
Nechce se vám točit sníh, třít vajíčka, prosívat mouku? Žádný problém. Připravte si k ruce kuchyňského robota a můžeme začít.

Do mísy vyklepněte celá vajíčka a všechen cukr. Pár minut šlehejte, pak po troškách přidejte polohrubou mouku s necelou polovinou prášku do pečiva. Zašlehejte, lijte na plech a ihned pečte. Od pracně tvořeného piškotu k nerozeznání!


          
Zaujal vás tento článek a chcete jej doporučit?
Vzkaz:
  + odkaz na článek
na
e-mail:
 
 
Máte-li potíže s přihlašováním...
Zapomněl(a) jsem heslo, ale mám ověřenou e-mailovou adresu...

Pro kůži

RSS
RSS
Venušanka v číslech:
• 5 629 dnů v provozu
• 4 928 článků
• 1 512 soutěží


Copyright © Venušanka od roku 2006 – magazín pro ženy, všechna práva vyhrazena



Dnes je 03.08.2021 a svátek má Miluše