Svět slov

Vyhledávání

Moudrosti do hrsti

Móda je tak nesnesitelná forma ošklivosti, že ji musíme měnit každých šest měsíců.
(Oscar Wilde)

Nepečený dort

Betyna
5. 8. 2021
Nepečený dortRecept i s fotografiemi, tentokrát na nepečený dort, zaslala do redakce čtenářka Betyna.

K přípravě dortu potřebujeme:
‑ 500g tvarohu (můžeme nahradit jogurtem, kysanou smetanou, mascarpone…)
‑ 2‑3 lžíce moučkového cukru
‑ 1 ušlehaná šlehačka
‑ ovoce podle vlastního výběru, čerstvé nebo kompotované
‑ sušenky (BEBE nebo jiné, nebo piškoty, případně piškotová roláda plněná marmeládou apod.)
‑ 100 ml tekutiny – např. šťávy z ovoce nebo ze sirupu
‑ želatinový ztužovač za studena Dr. Oetker



Ušleháme šlehačku.
Tvaroh rozmícháme s moučkovým cukrem a opatrně smícháme se šlehačkou.
Želatinový ztužovač vsypeme do 100 ml tekutiny a mícháme ručně metličkou asi 2 minuty, podle návodu na zadní straně. Nemícháme déle, pokud použijeme robot, tak dáváme hodně pozor, aby hmota nezačala příliš rychle tuhnout.
Umíchaný ztužovač přidáme do připravené šlehačky s tvarohem, ne najednou, ale po částech.



Nádobu vyložíme potravinovou fólií, na spodek dáme vrstvu sušenek nebo piškotů, potřeme připravenou hmotou, poklademe ovocem a vrstvy pravidelně střídáme. Piškoty nebo sušenky je možné mírně navlhčit. Pokud jako horní vrstvu dáme sušenky, je možné pocákat nebo potřít je čokoládou.
Necháte‑li jako horní vrstvu tvarohovou hmotu, můžete například posypat grankem, strouhanou čokoládou nebo oříšky. Fantazii se meze nekladou!
Necháme ztuhnout.



Upečeme‑li piškotovou roládu, naplníme marmeládou a nakrájíme na tenko, můžeme jimi vyložit kulatou mísu, naplnit hmotou smíchanou s ovocem, nechat ztuhnout a po vyklopení máme jednoduchou ovocnou charlottu.



Kulatou mísu vykládám také potravinovou fólií kvůli lepšímu vyklopení charlotty. Jako horní vrstvu dávám také roládu, když jí mám málo, tak piškoty – lépe se pak na tácku krájí.

Je možné použít také hotovou koupenou roládu z kteréhokoliv supermarketu.

Dobrou chuť!



          
Zaujal vás tento článek a chcete jej doporučit?
Vzkaz:
  + odkaz na článek
na
e-mail:
 
 
Máte-li potíže s přihlašováním...
Zapomněl(a) jsem heslo, ale mám ověřenou e-mailovou adresu...

Pro kůži

RSS
RSS
Venušanka v číslech:
• 5 961 den v provozu
• 4 935 článků
• 1 512 soutěží


Copyright © Venušanka od roku 2006 – magazín pro ženy, všechna práva vyhrazena



Dnes je 30.06.2022 a svátek má Šárka