I vejce stárnou. Pozor na to!
Blanka
12. 4. 2022
Ani vejce nejsou nesmrtelná. Na jejich stáří lze usuzovat, pokud je ponoříme do vody. Ne snad, že bychom jejich věk odhadli na den přesně, ale i tato orientační zkouška nám pomůže v tom, abychom provedli selekci. Zatímco čerstvá vejce klesnou beze studu pěkně ke dnu, ta starší se ve vodě vznášejí. Ta nejstarší a nejtroufalejší dokonce vyplavou na povrch.
Je dobré skladovat pouze vejce čerstvá. Nedržíme je v chladničce déle než čtrnáct dní. Dnes už je výběr vajec v obchodech, kam pro ně, jsme-li z města, chodíme nejčastěji, poměrně velký. Lze nakoupit vajíčka od slepic, která už žijí v důstojných podmínkách a není jim odepřena takzvaná podestýlka.
Vajíčka ukládáme vždy špičkou dolů. Moje babička to tak dělávala a když jsem se jí ptala, proč to tak je, tak se vždy zatvářila tajuplně. "Není to tajemství, ale neřeknu ti to," a dál kladla vajíčka do stojánků ze dřeva špičkou dolů. Tak to dělejme taky tak.
Máme-li ambice skladovat vajíčka v chladničce déle než čtrnáct dní, tak je můžeme nabalzamovat vazelínou. Pak vajíčko zabalíme do papíru. Tím ho zocelíme proti vnějším vlivům.
A co když nám třeba zbydou bílky? Žádný problém. Dejme je do skleničky, zalijme studenou vodou a uložme do lednice. Ovšem je dobré spotřebovat je co nejdříve. Někdo dříve nechával nespotřebovaný bílek na talířku uschnout na prášek. Pak je dobré ho vsypat dotmavé, čisté a suché sklenice, zavíčkovat a před dalším upotřebením smíchat s vodou.
Na to, zda je vajíčko čerstvé, lze usuzovat i podle pachu, pokud ho zrovna nevaříme natvrdo, ale rozbíjíme ho. Nepříjemný zápach by nás měl odpudit a naznačit, že něco tu není v pořádku. Ne s naším nosem, ale s našimi vejci.
12. 4. 2022

Je dobré skladovat pouze vejce čerstvá. Nedržíme je v chladničce déle než čtrnáct dní. Dnes už je výběr vajec v obchodech, kam pro ně, jsme-li z města, chodíme nejčastěji, poměrně velký. Lze nakoupit vajíčka od slepic, která už žijí v důstojných podmínkách a není jim odepřena takzvaná podestýlka.
Vajíčka ukládáme vždy špičkou dolů. Moje babička to tak dělávala a když jsem se jí ptala, proč to tak je, tak se vždy zatvářila tajuplně. "Není to tajemství, ale neřeknu ti to," a dál kladla vajíčka do stojánků ze dřeva špičkou dolů. Tak to dělejme taky tak.
Máme-li ambice skladovat vajíčka v chladničce déle než čtrnáct dní, tak je můžeme nabalzamovat vazelínou. Pak vajíčko zabalíme do papíru. Tím ho zocelíme proti vnějším vlivům.
A co když nám třeba zbydou bílky? Žádný problém. Dejme je do skleničky, zalijme studenou vodou a uložme do lednice. Ovšem je dobré spotřebovat je co nejdříve. Někdo dříve nechával nespotřebovaný bílek na talířku uschnout na prášek. Pak je dobré ho vsypat dotmavé, čisté a suché sklenice, zavíčkovat a před dalším upotřebením smíchat s vodou.
Na to, zda je vajíčko čerstvé, lze usuzovat i podle pachu, pokud ho zrovna nevaříme natvrdo, ale rozbíjíme ho. Nepříjemný zápach by nás měl odpudit a naznačit, že něco tu není v pořádku. Ne s naším nosem, ale s našimi vejci.
Tweet |