Svět slov

Vyhledávání

Moudrosti do hrsti

Kdo je moudrý? Ten, kdo se dovede od každého něčemu přiučit. Kdo je mocný? Kdo se vždy ovládne. Kdo je bohatý? Ten, kdo je spokojen. A kdo je to? Nikdo.
(Benjamin Franklin)

Mouka napadená brouky? Nevyhazujme ji!

Barbora Roháčová
16. 7. 2021
Mouka napadená brouky? Nevyhazujme ji!Dobrá zpráva hned na začátek. Pokud se ve vaší mouce zabydleli mouční červi, nemusíte ji vyhazovat. Stačí, když mouku prosijete, dáte na široký pekáč nebo plech do horké trouby a zahřejete. Velké teplíčko nedělá zárodkům těchto škůdců dobře, takže je tímto způsobem zničíme.

Je užitečné kupovat mouku v obchodech, kam chodí hodně lidí. Máte jakous takous naději, že se balíčky mouky neválejí bůhvíjak dlouho kdesi na skladě. Mouce doma prospěje, když ji přesypeme z papírového sáčku do skleněné nádoby se šroubovacím víčkem. I tak je dobré mouku kontrolovat. Neměla by být vlhká. V takovém případě je nutné ji prosušit a rychle spotřebovat.

Chleba mějme v chlebníku, eventuálně v mikrotenovém sáčku. Nesmí se však zapařit. Pokud potřebujeme, aby chleba vydržel co nejdéle, tak ho můžeme dát do mrazničky. Totéž lze udělat i s dorty, pokud se nám jich na narozeninových oslavách sešlo tolik, že je najednou nesníme. Byla by jich škoda.

Starší chléb můžeme upravit buď jako topinky nebo ho třeba obalíme ve vajíčku a osmažíme. Jestliže ho však chceme mít jako čerstvý, tak je dobré přikrýt ho utěrkou a mít ho nad nádobou, z níž uniká pára. Jinými slovy, donutíme chleba inhalovat.
Babičky také ztvrdlý chléb namáčely do mléka a pak ho na chvíli vložily do rozehřáté trouby. Ať už se rozhodneme pro první či druhý způsob zvovuvzkříšení chleba, rozhodně je dobré ho co nejdříve sníst. A nenechat ho opět ztvrdnout.

Koláč, ale i cukroví, zůstanou dlouho vláčné, když dáme do umělohmotné krabice, kde je skladujeme, kousek čerstvého a šťavnatého jablka.
          
Zaujal vás tento článek a chcete jej doporučit?
Vzkaz:
  + odkaz na článek
na
e-mail:
 
 
Máte-li potíže s přihlašováním...
Zapomněl(a) jsem heslo, ale mám ověřenou e-mailovou adresu...

Pro kůži

RSS
RSS
Venušanka v číslech:
• 5 629 dnů v provozu
• 4 928 článků
• 1 512 soutěží


Copyright © Venušanka od roku 2006 – magazín pro ženy, všechna práva vyhrazena



Dnes je 03.08.2021 a svátek má Miluše