Svět slov

Vyhledávání

Moudrosti do hrsti

Zní to divně, ale smrt je jedinou životní jistotou. Pardon! Málem bych zapomněl na blbost…
(Jirka Bolech)

Jaká je ideální skrýš pro mléko

Ivana Lochmanová
27. 4. 2006
Jaká je ideální skrýš pro mlékoMléko a mléčné výrobky byly dříve, pokud jde o jejich skladování, hodně choulostivé. Dnes, kdy má bezesporu téměř každá domácnost lednici, je to jednoduché. Přesto se ale můžeme dostat do situace, že chladnička v dosahu není .Jak tedy mléčné výrobky skladovat?

Mléko se například svařovalo s kostkou cukru, aby déle vydrželo čerstvé. Když naše babičky a prababičky neměly ledničku, tak postavily nádobu se svařeným mlékem tam, kde ji nikdo nepřevrátil, což je asi každému jasné, ale zároveň také tam, kde byl chládek a přítmí. Dobrým tepelným izolantem byla velká nádoba se studenou vodou, kam se krajáč se svařeným mlékem opatrně postavil. Dnes, pokud nemáme po ruce chladničku a přitom si mléko nechceme či neumíme odepřít, tak máme možnost vybrat si sušené či kondenzované.

Tvaroh se v teple rychle kazí, a tak je dobré mít ho ve smaltované nebo keramické misce někde nahoře v lednici. Chlad mu jenom prospěje.

Načatý sýr, pokud ho nedojíme, tak poctivě zabalíme do alobalu nebo celofánu, aby neosychal (logicky vzato to neplatí pro jednotlivé nudličky strouhaného sýra, to dá rozum). Kdysi pomohl i lněný ubrousek namočený do slané vody nebo do slabého roztoku octa. V tomto případě ale záleží na tom, jaký druh sýra to je.

I tady ale platí pravidlo, tak jako u všech načatých mléčných výrobků, že čím dříve sýr spotřebujeme, tím lépe. A pokud víme, že nevíme, jak se sýrem naložit, vyplatí se ho naložit, obzvlášť pokud je to třeba hermelín nebo jeho bratři či sestry. A obzvlášť pokud umíme připravit vynikající kořeněnou zálivku s octem. Chutná pak znamenitě.

V rodinách, kde děti jogurty či jiné zakysané výrobky zásadně nedojídají, to řeší tak, že zbytek dobroty dají do skleniček s uzavíratelným víčkem. Je to jeden ze způsobů, jak předejít tomu, aby se pochoutka nezkazila nebo aby do sebe nevtáhla aroma jiných potravin, uskladněných v lednici.
          
Zaujal vás tento článek a chcete jej doporučit?
Vzkaz:
  + odkaz na článek
na
e-mail:
 
 
Máte-li potíže s přihlašováním...
Zapomněl(a) jsem heslo, ale mám ověřenou e-mailovou adresu...

Pro kůži

RSS
RSS
Venušanka v číslech:
• 5 800 dnů v provozu
• 4 930 článků
• 1 512 soutěží


Copyright © Venušanka od roku 2006 – magazín pro ženy, všechna práva vyhrazena



Dnes je 20.01.2022 a svátek má Ilona