Svět slov

Vyhledávání

Moudrosti do hrsti

Já vím, že je tady bordel, ale domov máš vždycky jen jeden, synáčku.
(Vladimír Jiránek)

Zkroťte palačinky, nic na tom není :-)

Ivana Lochmanová
26. 9. 2006
Zkroťte palačinky, nic na tom není :-)Připravujete rády palačiny a lívance nebo je to pro vás naopak pohroma a rodinu odbýváte slovy, že si mají nechat zajít chuť, a to jen proto, že se vám dělají v těstu hrudky, palačinky se připalují, trhají a vůbec, dělají neplechu?

Pokud jsme trefili hřebíček na hlavičku, nezoufejte. Nabízíme vám pár postřehů a zkušeností, jak se potížím při přípravě palačinek vyhnout.

1. Když děláme palačiny, tak se někdy v těstu dělají hrudky. Odstraníme je tak, že střídavě přidáváme část mouky a tekutiny, aby vzniklo hustší těsto, a v něm se případně hrudky rozmíchaly. Toto těsto pak dle potřeby zředíme

2. Chcete-li mít palačinky nadýchanější (někdy se stane, že jsou příliš hutné), pomůžeme si tím, že přidáme do těsta trochu sodovky nebo perlivé vody. Těsto pak necháme chvíli odpočinout, aby mouka nabobtnala.

3. Těsto nemusíme sladit, předejdeme tak jeho připalování. Bohatě postačí, když hotové palačinky ochutíme džemem, šlehačkou, tvarohem nebo jakoukoli sladkou náplní.

4. Pánev, na které palačinky připravujeme, musíme důkladně zahřát a to samé platí i pro olej. I tak se někdy může stát, že se první palačinka nebo lívaneček trhá. Je to často tím, že tuk nebyl dostatečně rozpálený.

5. Nešetřte kvalitním olejem. Když jsou palačinky hotové, můžete je zbavit přebytečného tuku na povrchu tím, že ho okamžitě odsajete čistou papírovou utěrkou.

6. Mějte na paměti, že první palačinky či lívance se smaží déle, takže dohlédněte na to, aby se poslední kousky nepřipálily.

7. Připravujete-li více lívanečků najednou na jedné pánvi či lívanečníku, dbejte na to, abyste nalily na plochu stejně silnou vrstvu těsta. Nebudete muset lívance obracet po jednom, ale najednou, protože jim bude trvat stejně dlouhou dobu, než zezlátnou.

8. Než palačinky pocukrujete, nechte je trochu vychladnout, ale ne příliš, jinak se s nimi náplň „nespojí“.

          
Zaujal vás tento článek a chcete jej doporučit?
Vzkaz:
  + odkaz na článek
na
e-mail:
 
 
Máte-li potíže s přihlašováním...
Zapomněl(a) jsem heslo, ale mám ověřenou e-mailovou adresu...

Pro kůži

RSS
RSS
Venušanka v číslech:
• 5 380 dnů v provozu
• 4 918 článků
• 1 512 soutěží


Copyright © 2006–2019 Venušanka – magazín pro ženy, všechna práva vyhrazena



Dnes je 26.11.2020 a svátek má Artur