Opomíjené datle jsou lepší než bonbony
Ivana Lochmanová
2. 8. 2006
2. 8. 2006
Výborná pochoutka, která nahradí třeba kaloricky nadupané bonbony a přitom je prospěšná pro naše zdraví. Pokud si datle oblíbíte, dávejte si pozor na to, aby nebyly konzervované kyselinou sírovou. Technická poznámka: sušené ovoce je tak jako tak dobré před požitím omýt v teplé vodě. To platí i pro datle.
Datle jsou téměř posvátným ovocem, jejich historie je stará a pohnutá, vždyť zmínku o nich najdeme dokonce i v bibli.
Datle se hodně jedí v Africe a v Arábii. Jsou syté, sladké a přitom nejsou kyselinotvorné. U nás se ovšem ani zdaleka nemlsají tak často a jejich využití není tak časté. Hospodyňky si často neví rady, co s datlemi a neumějí z nich připravit žádný pokrm. Datle jsou v naší zeměpisné šířce spíše symbolem vánoc podobně jako fíy a jedí se nejčastěji sušené. Dá se to vysvětlit tím, že dříve se datle a fíky na náš trh dostávaly v době před vánočními svátky, protože se sklízejí na podzim.
V zemích, kde se datle pěstují, se jedí buďto čerstvé nebo sušené. Obsahují hodně cukru, který je ale lehce stravitelný a snadno se vstřebá, nicméně datle jsou bohaté i na další významné živiny a stavební látky důležité pro fungující lidský organismus.
Datle patří k mírným afrodisiakům, povzbuzují sexuální chutě u mužů i u žen.
Datlovníky se svými plody patří k posvátným, a přitom velice užitečným stromům. Vzrostlé palmy poskytují nejenom dobré a sladké plody, ale i blahodárný stín. Nezapomínejme ani na listy, z nichž se pletou praktické a užitečné věci, jako například košíky, rohože, koberečky…
Datle jsou téměř posvátným ovocem, jejich historie je stará a pohnutá, vždyť zmínku o nich najdeme dokonce i v bibli.
Datle se hodně jedí v Africe a v Arábii. Jsou syté, sladké a přitom nejsou kyselinotvorné. U nás se ovšem ani zdaleka nemlsají tak často a jejich využití není tak časté. Hospodyňky si často neví rady, co s datlemi a neumějí z nich připravit žádný pokrm. Datle jsou v naší zeměpisné šířce spíše symbolem vánoc podobně jako fíy a jedí se nejčastěji sušené. Dá se to vysvětlit tím, že dříve se datle a fíky na náš trh dostávaly v době před vánočními svátky, protože se sklízejí na podzim.
V zemích, kde se datle pěstují, se jedí buďto čerstvé nebo sušené. Obsahují hodně cukru, který je ale lehce stravitelný a snadno se vstřebá, nicméně datle jsou bohaté i na další významné živiny a stavební látky důležité pro fungující lidský organismus.
Datle patří k mírným afrodisiakům, povzbuzují sexuální chutě u mužů i u žen.
Datlovníky se svými plody patří k posvátným, a přitom velice užitečným stromům. Vzrostlé palmy poskytují nejenom dobré a sladké plody, ale i blahodárný stín. Nezapomínejme ani na listy, z nichž se pletou praktické a užitečné věci, jako například košíky, rohože, koberečky…
Tweet |